Panen teema siia kuna ei taha rikkuda EV-de teemat, kuigi on ka otseselt seotud. Sattusin PM ühe artikli peale ja üks tsitaat sealt.
Kurat, kuidas saab keegi autotootja sekkuda temalt auto ostnu tegemistesse ja privaatellu? Miks ma peaksin ostma sellise auto, kes otsustab mind jälgida ja võimalusel mu tarbimis-/käitumisharjumusi omakorda müüa kolmandatele?Kuigi kasutajatel võib olla võimalus teatud andmekogumise aspektidest loobuda, talletab enamik sõidukeid oma süsteemidesse vähemalt mingi infohulga. Samuti võib selliste loobumistega kaotada ligipääsu potentsiaalselt kasulikele teenustele, ütles Michigani transpordiuuringute konsultatsioonifirma Telemetry asepresident Sam Abuelsamid.
See võib tähendada, et sul ei ole enam võimalust autot eemalt lahti lukustada või kasutada autot selleks, et leida elektrilaadimise jaama, ütles ta. «On palju funktsioone, mis võivad kaduda, kui sa võrguühenduse välja lülitad,» ütles ta.
Ma näiteks mingit toodet või teenust otsides ei lähe kunagi edasi sellise firma kodulehele sorima kui kodulehel viskab ette mingite küpsistega nõusolekule klikkamise ja puudub keeldumise valik. Otsigu edasi neid, kes on nende "õigustatud huviga" nõus. Valik on nõusolekut nõudva firma oma ja analüüsigu ise kui minusuguseid kodulehel nõusolekust keeldujaid tekib kriitiline hulk ehk kodulehe külastuste arv väheneb. Mäletan väga hästi kui mul läpakas reklaamiblokke ei olnud ja need nõusoleku nõudmised hakkasid tekkima. Mul sai siiber nende erinevate firmade reklaamide ristikestele klikkimisest. Minu huvi mingi firma toote vastu ei tohiks tekitada firmal veel minu isiku tarbimisharjumuste suhtes nn õigustatud huvi.
PS. Annan endale täielikult aru, et moblat taskus kandes ei ole mul samuti mittemingisugust privaatsust, kuid "õigustatud huvi" korral saavad tunda huvi vast ainult õiguskorra- või julgeolekuorganid. Kuigi, ka nende organistasioonide osas on viimasel ajal meedias kisa lahti läinud. Aga noh, mind see ei huvita, sest enda arvates olen enam-vähem õiguskuulelik.
Tsitaadi allikas https://majandus.postimees.ee/8471762/i ... eritele-ka