robotniiduk

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Kasutaja avatar
Herizon
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 225
Liitunud: 08 Juun 2017, 12:39
Asukoht: Arensburg
On tänatud: 24 korda
Kontakt:

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Herizon »

ping kirjutas: 19 Sept 2019, 09:34
Herizon kirjutas: 19 Sept 2019, 07:47 Samuti kirjutasite hiljuti: "Kavalamad tootjafirmad (Husk... , ... , ...) on teinud niidurobotite tarkvara sellise, et sõltuvalt seadme hinnast on piiratud nende töötundide koguarv ööpäevas ja lihtsalt muuta seda ei saa."

Sooviksin teada, millisest mudelist on jutt. Teadaolevalt tarkvaraliselt sellist manipuleerimisist ei toimu - robotniiduk tuleb niitmast ja hakkab KOHE akusid laadima. .... Kus kohas kasutajavaenulik tarkvaraline piirang avaldub on hetkel mõistatus.
Seda ajalist piirangut ei saa otseselt manipuleerimiseks nimetada.
Seda saab lugeda seadmete kasutusjuhenditest, ja leidsin ka ühest kasutusjuhendist kokkuvõtva ajatabeli.

Näiteks kui on masin reklaamitud 500m2 jaoks (odavam) siis on tema menüüs max võimalik programmeeritav ööpäevane töötundide arv X tundi ja kui masin on reklaamitud 1000m2 jaoks (kallim) siis on max ööpäevane töötundide arv 2X tundi.
Ehk on ettenähtud, et mitu tundi ööpäevas peab masin kasutaja poolt sisestatud ajaprogrammi järgi puhkama ja mitte tööd tegema.

Robotihuviliste foorumis on ka mitmeid teemasid, kus on arutletud mitmesuguste robotite tööaja pikendamise erinevate võimaluste üle.
Originaaltarkvara polnud küll võimalik muuta, aga kasutati teistsuguseid kavalaid võimalusi.
:hello:
Nagu aru saan, siis foorumlane ping kirjutab SOOVITUSLIKUST tööperioodi tabelist Automower 310 näitel:
Pilt

Antud tabelit saab kindlasti ignoreerida 24 või 72 tundi valides alumises menüüs "Override timer":
Pilt

SOOVITUSLIKUD tööperioodi tabelid, milles muuhulgas pole 24 tunni rida, puudutab mudeleid Automower 105, 310, 315 ja 315X.

Endal puudub pikaajaline ligipääs ühelegi eelkirjeldatud mudelile ning ükski klient pole lühendatud tööajast teada andnud. Kahjuks ka googeldamisest ei olnud abi ja ühtegi võõrkeelset foorumipostitust ei leidnud, seega ei oska hetkel seisukohta elektroonilise manipuleerimise osas võtta. Kui keegi genereeriks siia konkreetsed allikad, siis saaks edasi kaevata.
Robotniidukite müük, paigaldus ja sõltumatu tehniline know-how: https://herizon.ee
Kasutaja avatar
Elentino
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 521
Liitunud: 02 Jaan 2007, 16:39
Asukoht: Jõgevamaa/Tallinn/Soome
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 9 korda

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Elentino »

Järgmise aasta kevadel plaanis paigaldada 430X. Krundi suurus 3000m2. Muru all vast umbes pool. Kas peaksin piirama tööperioodi. Peaksin ka paigaldama 2 juhtkaablit, mis oleks mõlemad vast ca 75m pikad.
Elentino teostab üldehitust!
Kasutaja avatar
Herizon
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 225
Liitunud: 08 Juun 2017, 12:39
Asukoht: Arensburg
On tänatud: 24 korda
Kontakt:

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Herizon »

Nüüdseks on avalikustatud kohtuotsus, mille kohaselt müüdi minule ja veel ühele isikule Soomest varastatud Husqvarna Automower robotniiduk. Antud juhtum ajendas mind tegelema Husqvarna Automower robotniidukite vahenduse ja paigaldusega, sest osad ametlikud edasimüüjad teevad müügiprotsessis ja muus sarnases ränki vigu, kasutusjuhendites on valeinformatsiooni, samas küsitakse robotniiduki eest hingehinda. Antud kohtuotsuse avalikustamise valguses saangi nendest nüanssidest avalikult rääkida ja tarbijaid selles osas harida ning hoiatada.

OÜ Mehka Eesti Tallinna esinduses (veebilehel mehka.ee on kirjas, et nad on suurimad robotniidukite müüjad ja paigaldajad) müüdi 2016. aastal Soomest varastatud robotniiduk Automower 315 ametlike edasimüüjate silme all. Mehka müügiesindajad lihtsalt ei teadnud, et antud robotniiduk on varastatud, sest seda polnud antud ajahetkel Husqvarna andmebaasis varastatuks märgitud (see on omakorda Soome ametliku edasimüüja eksimus, kust robotniidukid varastati). Samas kohtuotsusest nähtub, et ostjat ei hoiatatud, et tegemist võib olla varastatud robotniidukiga, sest robotniiduk oli Husqvarna andmebaasis registreerimata vaid vastupidi - Mehkast väideti ostjale, et robotniiduk on uus ja korrektne. Kui robotniiduk on registreerimata, järelikult pole robotniidukit läbi ametliku edasimüüja müüdud või see on miskipärast tegemata jäetud või see on tehasest väljastamise ja tarbijale jõudmise vahel kaduma läinud, näiteks varastatud - igal juhul on see kahtlane.

Mina ostsin varastatud robotniiduki teadmises, et uuel robotniidukil PIN-kood puudub ja esmakordsel käivitamisel PIN-koodi ei küsita - seda väidab siiani tollane kasutusjuhend, kuid tegelikkuses on kõik Automowerid alates 2016. aastast varustatud tehase PIN-koodiga, et tõkestada ja muuta vähem atraktiivsemaks robotniiduki vargus. Lisaks helistasin enne ostu Osaühing Saestuudio kontakttelefonile, kuna nemad on ühed suurimad Automower robotniidukite müüjad Eestis. Isik, kes kõnele vastas, sõnas, et ostuarvel märgitud andmed (näiteks seerianumber) peavad kattuma robotniiduki omaga, kuid garantiidokument müügitehingu sõlmimiseks ei ole nõutud. Täielikult jäi mainimata tema poolt asjaolu, et garantii kehtib vaid esmaostjale, Husqvarna andmebaasi olemasolu, kust oleks saanud kontrollida robotniiduki tausta jne.

Antud müügitehingut sattus pealt nägema Husqvarna Eesti Osaühing (ametlik maaletooja Eestis) töötaja, kes olla tunnistuse kohaselt öelnud nii ostjale kui müüjale, et siin müüakse varastatud kaupa, kuid politseid sellest koheselt ei teavitanud. Ostja küsimuse peale, miks see varastatud kaup on, ütles Husqvarna töötaja, et sedasi ostes võib garantiiga probleeme tulla ja sõitis lihtsalt minema. Jällegi, kui antud töötaja oleks tahtnud reaalselt aidata, oleks ta korraks tehingupooltega maha istunud ja seletanud Husqvarna robotniiduki ostunüansse, kuid miskipärast ta ei teinud seda.

Hiljem, kui PIN-koodi puudumine oli selgunud, hankis müüja läbi enda tutvuste Husqvarna ametliku edasimüüja kaudu Peterburis PIN-koodi. Kohtuotsusest nähtub, et tegemist oli kogenematu noore töötajaga, kes püüdis pakkuda parimat teenust, kuid tegelikult eksis rämedalt protseduuri reeglite vastu. Pärast läbiotsimise määrust, politseiga sekeldamist, Põhja prefektuuri asitõendite hoidlas sellel koos teise heatahtliku ostjaga järgi käies, teenib antud robotniiduk kolmandat hooaega ustavalt leiba Saaremaal. Robotniiduk tagastati, sest prokuratuur leidis, et olen heatahtlik ostja ja ringkonnaprokurör eksis kohtuniku arvates vara väljaandmise välisriigile taotluses kehtivate nõuete vastu.

Lisaks olen 2016. aastal inglise keeles kirjutanud enda blogis, kuidas peaks ostma Automower robotniiduki järelturult ning loodan, et antud info on piisav, et inimesed tulevikus hoiduvad varastatud robotniidukite ostmisest.
Robotniidukite müük, paigaldus ja sõltumatu tehniline know-how: https://herizon.ee
jeerums
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 2
Liitunud: 06 Dets 2019, 20:57

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas jeerums »

Minul kogemus 2019 aasta suvest Husqwarna 450X mudeliga. Soetada aitas Herizon. Paigaldasin masina ca 4800m2 murupinnale (suhteliselt keeruline ala, palju takistusi, puid, põõsaid (ca 50tk), üks kitsas läbipääs, mis lõikab niidetava ala pooleks jne jne). 4800m2 sai valitud selliselt, et ei oleks päris lagi niiduki jaoks ja oleks kasvõi pisike reserv, niidetavat ala iseenesest kõvasti rohkem, kuid robotile sai usaldatud nö põhiline hooviala.
Kaablit (alternatiivset, Herizoni soovitusel) sai installeeritud maasse ca 900 meetrit, mille hulgas 2 juhtkaablit, kumbki ca 75m). Enne paigaldust sai järelturult ostetud ka siin foorumis läbi käinud seadeldis:
Pilt
mille panin karpi tagasi peale esimese 10 meetri kaabli paigalduse üritamist. Vana muru puhul pole sellega midagi teha. Abiks oli hea sirge servaga labidas ja näpud kaabli maase surumisel. Kaabli vedasin ka suuremate puude ja takistuste ümber, et vältida mööda puud ülesronimist jms jama. Samuti said ümbritsetud elupuud jms. Mõnedele viljapuudele (istikud) sai ümber tehtud terrassilaudadest kast.

Üldiselt on see muude majapidamises leiduvate robotite kõrval kõige asjalikum masin üldse. Sisuliselt täielikult sai unustada muruniitmise, kui välja arvata vahest erinevate servade trimmerdamine. Suve jooksul olid mõned korrad, kui masin teatas, et on kuskil kinni: enamasti batuudi all mingis X asendis, paar korda ühe puu all mingi taime otsas (sai likvideeritud), korra värskelt rajatud muru peal pärast paduvihma, kui veelombis end kinni kaevas. Korra suutsid lapsed murule ühe paela jätta, mille siis korralikult enda niidupea ümber mässis.
Üldiselt pakun, et enamus neid probleeme said välistatud ja kui muru järgmine aasta juba korralikum on, ei tohiks ka neid üksikuid juhuseid enam väga tulla.

Okste ja käbide suhtes, mida paljud siin kardavad - käbid ei tee midagi, suuremad oksad korjan kokku, kui kuskil näen. Vahest on niiduk sõitnud ringi, mingi oks kuskil põhja all järgi lohisemas. Kinni pole oksa pärast kordagi olnud.

Nüüd ka statistikast (husqwarna äpp alates eilsest vähemalt mulle pakub seda).
Tööaeg kokku 1840 tundi, millest 97.8% on niiduaeg ja 2.2% laadimisjaama otsimisaeg. Selle ajaga suutis niiduk läbisõitu koguda 4107 km, laadis end 328 korda 393 tunni vältel.
Täpsustuseks veel, et niiduk on pandud 24/7 niitmisreziimile ja vahest harva sundisin ta laadimisjaama, kuna oli põud ja polnud vajadust niita.
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Urmas »

jeerums kirjutas: 06 Dets 2019, 21:22 Tööaeg kokku 1840 tundi, millest 97.8% on niiduaeg ja 2.2% laadimisjaama otsimisaeg. Selle ajaga suutis niiduk läbisõitu koguda 4107 km, laadis end 328 korda 393 tunni vältel.
Kas kilometraaži natuke palju ei ole? 2,23km/h tundub päris paras kimamine niiduki kohta.
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
Kasutaja avatar
Herizon
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 225
Liitunud: 08 Juun 2017, 12:39
Asukoht: Arensburg
On tänatud: 24 korda
Kontakt:

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Herizon »

Urmas kirjutas: 07 Dets 2019, 12:03
jeerums kirjutas: 06 Dets 2019, 21:22 Tööaeg kokku 1840 tundi, millest 97.8% on niiduaeg ja 2.2% laadimisjaama otsimisaeg. Selle ajaga suutis niiduk läbisõitu koguda 4107 km, laadis end 328 korda 393 tunni vältel.
Kas kilometraaži natuke palju ei ole? 2,23km/h tundub päris paras kimamine niiduki kohta.
Ei ole, ultraheliandur annab 450X'le võimaluse füüsiliste takistuste puudumisel sõita põhjagaasiga ehk palju kiiremini kui näiteks Automower 440 või 430X. Seetõttu suudabki 450X niita 1000 m² võrra rohkem kui Automower 440, kuigi raudvaraliselt on pea kõik elemendid samad.

Usun, et eelnimetatud paigaldusriistapuud ehk territooriumi märkijat saab kasutada ainult väga pehme pinnase puhul (liigniiske või äsja kobestatud pinnas).
Robotniidukite müük, paigaldus ja sõltumatu tehniline know-how: https://herizon.ee
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Herizon kirjutas: 07 Dets 2019, 12:26 Ei ole, ultraheliandur annab 450X'le võimaluse füüsiliste takistuste puudumisel sõita põhjagaasiga ehk palju kiiremini kui näiteks Automower 440 või 430X. Seetõttu suudabki 450X niita 1000 m² võrra rohkem kui Automower 440, kuigi raudvaraliselt on pea kõik elemendid samad.
Võimalik, kuid minu eelmine küsimus oli ajendatud sellest, et olles mõnel eramaja objektil suitsutundi tehes näinud, kuidas niiduk on "meeltesegaduses" nagu Siim Kallas 10M ülekandele allkirja andes, siis tekkis ka kahtlus kilometraaži osas. ;) Need ukerdamised ja uuesti õige suuna leidmine võtsid üpris palju aega ehk see takistusteta keskmine kiirus peaks idee järgi veel suurem olema. Jalakäija kiirus(5-6km/h)? :scratch: Kas kohapeal "kaapimised" lähevad ka kilometraaži hulka? ;)
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
Kasutaja avatar
Herizon
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 225
Liitunud: 08 Juun 2017, 12:39
Asukoht: Arensburg
On tänatud: 24 korda
Kontakt:

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Herizon »

Urmas kirjutas: 07 Dets 2019, 14:46
Herizon kirjutas: 07 Dets 2019, 12:26 Ei ole, ultraheliandur annab 450X'le võimaluse füüsiliste takistuste puudumisel sõita põhjagaasiga ehk palju kiiremini kui näiteks Automower 440 või 430X. Seetõttu suudabki 450X niita 1000 m² võrra rohkem kui Automower 440, kuigi raudvaraliselt on pea kõik elemendid samad.
Võimalik, kuid minu eelmine küsimus oli ajendatud sellest, et olles mõnel eramaja objektil suitsutundi tehes näinud, kuidas niiduk on "meeltesegaduses" nagu Siim Kallas 10M ülekandele allkirja andes, siis tekkis ka kahtlus kilometraaži osas. ;) Need ukerdamised ja uuesti õige suuna leidmine võtsid üpris palju aega ehk see keskmine kiirus peaks idee järgu veel suurem olema. :scratch: Kas kohapeal "kaapimised" lähevad ka kilometraaži hulka? ;)
Jah, tippkiirus on ca 3 km/h, kuid kas ümberpööramised lähevad kilometraaži arvestusse jään vastuse võlgu.
Robotniidukite müük, paigaldus ja sõltumatu tehniline know-how: https://herizon.ee
jeerums
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 2
Liitunud: 06 Dets 2019, 20:57

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas jeerums »

Herizon kirjutas: 07 Dets 2019, 12:26
Usun, et eelnimetatud paigaldusriistapuud ehk territooriumi märkijat saab kasutada ainult väga pehme pinnase puhul (liigniiske või äsja kobestatud pinnas).
Kusjuures ei saanud ka pehmel pinnasel, kiskus traadi enda järelt välja. Küll on minu markeerijaga edukalt paigaldatud aasta vanusele murule, kus ilmselt murukamar piisav, et hoida traati kinni ning samas piisavalt pehme alles, et lõikeratas läbi jookseks.
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1101
Liitunud: 27 Veebr 2017, 10:36
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 63 korda

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Prill »

jeerums kirjutas: 10 Dets 2019, 16:23
Herizon kirjutas: 07 Dets 2019, 12:26
Usun, et eelnimetatud paigaldusriistapuud ehk territooriumi märkijat saab kasutada ainult väga pehme pinnase puhul (liigniiske või äsja kobestatud pinnas).
Kusjuures ei saanud ka pehmel pinnasel, kiskus traadi enda järelt välja. Küll on minu markeerijaga edukalt paigaldatud aasta vanusele murule, kus ilmselt murukamar piisav, et hoida traati kinni ning samas piisavalt pehme alles, et lõikeratas läbi jookseks.
See riistapuu oli jah selline vihaleajav :evil: samas siiski tõhusam, kui labidaga nikerdada. Kõvast pinnasest ei suuda seda läbi suruda, enda traadi paigaldamine sattus ka põuasele hetkele ja lagedama koha peal ei jaksanud seda ratast piisavalt pinda vajutama, väsides rahmeldades läks asi päris käest ära - eriti kui üritasid nagu hooga ratast suruda :) Õnneks suur osa traati kulges heki ja aia äärt mööda ja seal pind veel nii kõvaks kuivanud ei olnud. Toimiv praktika oli 2 mehe töö, kus üks jebis selle rattaga vagu ja teine naelutas järel kaablit vakku kinni. Pinnases ette jäänud kivikesed ka sellele rattale ei meeldi, üritad seal jõuga läheneda, hüppad rattaga üle kivi ja kisub tagant jooksva kaabli kraavist välja, ka koos naeltega.
Üks juhtkaabli lõik sai tehtud sedasi, kus sai rattaga ilma kaablita vagu ette, mõne kivisema-raskema koha peal labidaga veel sügavamaks sonkimist ning seejärel käsitsi nende plastnaeltega kaabel vakku järgi. Üldiselt saigi kaabel 1-3cm sügavusele, kohati, kus puujuured ulatusid maapeale, sai ka kaabel maapeale naelutatud - hiljem lihtsalt tõin mõnda kohta labidaga natuke mulda peale.
Tagantjärele mõeldes :banghead: , oleks saanud ju voolikust raja ette märjaks ära kasta ja oleks samuti oluliselt lihtsam rattaga nikerdada olnud.
Kasutaja avatar
Herizon
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 225
Liitunud: 08 Juun 2017, 12:39
Asukoht: Arensburg
On tänatud: 24 korda
Kontakt:

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Herizon »

Prill kirjutas: 10 Dets 2019, 16:40
jeerums kirjutas: 10 Dets 2019, 16:23
Herizon kirjutas: 07 Dets 2019, 12:26
Usun, et eelnimetatud paigaldusriistapuud ehk territooriumi märkijat saab kasutada ainult väga pehme pinnase puhul (liigniiske või äsja kobestatud pinnas).
Kusjuures ei saanud ka pehmel pinnasel, kiskus traadi enda järelt välja. Küll on minu markeerijaga edukalt paigaldatud aasta vanusele murule, kus ilmselt murukamar piisav, et hoida traati kinni ning samas piisavalt pehme alles, et lõikeratas läbi jookseks.
See riistapuu oli jah selline vihaleajav :evil: samas siiski tõhusam, kui labidaga nikerdada. Kõvast pinnasest ei suuda seda läbi suruda, enda traadi paigaldamine sattus ka põuasele hetkele ja lagedama koha peal ei jaksanud seda ratast piisavalt pinda vajutama, väsides rahmeldades läks asi päris käest ära - eriti kui üritasid nagu hooga ratast suruda :) Õnneks suur osa traati kulges heki ja aia äärt mööda ja seal pind veel nii kõvaks kuivanud ei olnud. Toimiv praktika oli 2 mehe töö, kus üks jebis selle rattaga vagu ja teine naelutas järel kaablit vakku kinni. Pinnases ette jäänud kivikesed ka sellele rattale ei meeldi, üritad seal jõuga läheneda, hüppad rattaga üle kivi ja kisub tagant jooksva kaabli kraavist välja, ka koos naeltega.
Üks juhtkaabli lõik sai tehtud sedasi, kus sai rattaga ilma kaablita vagu ette, mõne kivisema-raskema koha peal labidaga veel sügavamaks sonkimist ning seejärel käsitsi nende plastnaeltega kaabel vakku järgi. Üldiselt saigi kaabel 1-3cm sügavusele, kohati, kus puujuured ulatusid maapeale, sai ka kaabel maapeale naelutatud - hiljem lihtsalt tõin mõnda kohta labidaga natuke mulda peale.
Tagantjärele mõeldes :banghead: , oleks saanud ju voolikust raja ette märjaks ära kasta ja oleks samuti oluliselt lihtsam rattaga nikerdada olnud.
Arvan, et targem oleks siis juba rentida kaablipaigaldusmasin: vaiu pole vaja, kaabli saab künda kuni 6 cm sügavusele, ühemehe töö ja kiirem (kuni 36 meetrit ühes minutis); näiteks Saaremaal selle rent 50 € / päev.
Robotniidukite müük, paigaldus ja sõltumatu tehniline know-how: https://herizon.ee
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1101
Liitunud: 27 Veebr 2017, 10:36
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 63 korda

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Prill »

Herizon kirjutas: Arvan, et targem oleks siis juba rentida kaablipaigaldusmasin: vaiu pole vaja, kaabli saab künda kuni 6 cm sügavusele, ühemehe töö ja kiirem (kuni 36 meetrit ühes minutis); näiteks Saaremaal selle rent 50 € / päev.
Tartu kandis toona isegi ei teadnud sellist aparaati renti küsida, ka praegu kiiruga otsides ei leia hinnakirjadest sellist renditeenust.
Paigalduse hinnaks "võtmed kätte" öeldi mulle 450€ + lisanduvad materjalid.
Endal kulus 2 mehe tööd 6 tunni jagu (tegelikult natuke hiljem viimistlemiseks veel).
Ega enne kui teinud ei ole, ei kujuta ette ka kui keeruline või raske, ja kui juba osa tööd oled ära nikerdanud ja avastanud toimivamad töövõtted - ei hakka ju pooleli jätma, et mööda Eestit rendipaigaldajat otsima, selle transporti edasi-tagasi (vaevalt see sõiduautosse mahub), vannud ja nikerdad selle kaabli ära :)
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Prill kirjutas: 10 Dets 2019, 17:41 Paigalduse hinnaks "võtmed kätte" öeldi mulle 450€ + lisanduvad materjalid.
See hind on vist nii ja naa. Nii nendele, kes raha ei täi raisata ning loodavad ise odavamalt hakkama saada ja naa nendele, kelle jaoks see oleks soodam kui isenikerdamine. ;)
Meil maal küsiti ka viie vahtra 3m pikkusteks paljasteks "pügamiseks" eest 500€. Kaks meest ja 3-4 tundi tööd, aga aru ei saanud, mille eest selle summa maksime. :scratch: Aga noh, ise ka ei hakanud 15-20 meetriste vanade ja haraliste vahtrate otsa ronima. Nutsime ja maksime. ;)
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
Kasutaja avatar
Herizon
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 225
Liitunud: 08 Juun 2017, 12:39
Asukoht: Arensburg
On tänatud: 24 korda
Kontakt:

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Herizon »

Prill kirjutas: 10 Dets 2019, 17:41
Herizon kirjutas: Arvan, et targem oleks siis juba rentida kaablipaigaldusmasin: vaiu pole vaja, kaabli saab künda kuni 6 cm sügavusele, ühemehe töö ja kiirem (kuni 36 meetrit ühes minutis); näiteks Saaremaal selle rent 50 € / päev.
Tartu kandis toona isegi ei teadnud sellist aparaati renti küsida, ka praegu kiiruga otsides ei leia hinnakirjadest sellist renditeenust.
Paigalduse hinnaks "võtmed kätte" öeldi mulle 450€ + lisanduvad materjalid.
Endal kulus 2 mehe tööd 6 tunni jagu (tegelikult natuke hiljem viimistlemiseks veel).
Ega enne kui teinud ei ole, ei kujuta ette ka kui keeruline või raske, ja kui juba osa tööd oled ära nikerdanud ja avastanud toimivamad töövõtted - ei hakka ju pooleli jätma, et mööda Eestit rendipaigaldajat otsima, selle transporti edasi-tagasi (vaevalt see sõiduautosse mahub), vannud ja nikerdad selle kaabli ära :)
Ega seda masinat ametlikult keegi ei taha välja rentida, kuna tundub, et paljude paigaldajate ärimudeli üks osa seisnebki paigaldusmasina mitte välja rentimises, kuid küsija suu pihta ei lööda.
Tavasuurusega sõiduautosse mahub üldlevinud EcoTech paigaldusmasin ära, sest juhthoovastik käib kergesti lahti, mis teeb masina kõrguseks vaid ca 80 cm.
Robotniidukite müük, paigaldus ja sõltumatu tehniline know-how: https://herizon.ee
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Herizon kirjutas: 10 Dets 2019, 21:36 Tavasuurusega sõiduautosse mahub üldlevinud EcoTech paigaldusmasin ära, sest juhthoovastik käib kergesti lahti, mis teeb masina kõrguseks vaid ca 80 cm.
Kas saaks mudeli täpsemat nimetust, sest lähen varsti pensionile ja traadi vedamine masina abil peaks olema penskarile parajalt jõukohane teenuse osutamine väikseks lisaraha teenimiseks? ;) See Ecotech andis enamuses mingeid veealuseid mudeleid.
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
Kasutaja avatar
Herizon
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 225
Liitunud: 08 Juun 2017, 12:39
Asukoht: Arensburg
On tänatud: 24 korda
Kontakt:

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Herizon »

Urmas kirjutas: 10 Dets 2019, 21:52
Herizon kirjutas: 10 Dets 2019, 21:36 Tavasuurusega sõiduautosse mahub üldlevinud EcoTech paigaldusmasin ära, sest juhthoovastik käib kergesti lahti, mis teeb masina kõrguseks vaid ca 80 cm.
Kas saaks mudeli täpsemat nimetust, sest lähen varsti pensionile ja traadi vedamine masina abil peaks olema penskarile parajalt jõukohane teenuse osutamine väikseks lisaraha teenimiseks? ;) See Ecotech andis enamuses mingeid veealuseid mudeleid.
Veebilehel herizon.ee on antud masina kohta pikemalt kirjutatud + video kasutamisest. Veebileht täieneb pidevalt. Varsti on tulemas põhjalikud videod korrektsest paigaldamisest, rikete otsimisest ja muust olulisest.
Robotniidukite müük, paigaldus ja sõltumatu tehniline know-how: https://herizon.ee
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Herizon, hetkel pealkaudsel vaatlusel ei leidnud selle paigaldusmassina mudelit, aga eks homme sorin pikemalt Teie kodukal.
Kuid üks asi jäi küll silma ja tekitas väikse küsimuse. Kas oskaksite mulle selgitada nii, et ka mina, ja võib olla ka teised, saaks sellest vahest aru? Nimelt mind huvitab, et milline vahe on murul, mida niidab firma poolt ostetud niiduk ja eraisiku ostetud niiduk? Kas eraisikuna firma muru niitmiseks ostetud robotniiduk käitub kuidagi teistmoodi või saab robotniiduk aru, et ta on ostetud firma poolt ja selle puhul on 2x väiksem garantiiaeg? On firma muru kuidagi kareda ja tugevama kõrrega? Minu hallrakud sellest aru ei saa? Või ongi juba tehisintellgent asjad üle võtnud? :scratch: Aga kui neli naabrit ostavad kamba peale eraisikutena, kas see on naabritevaheline teenuste osutamine ja ei kuulu 2-aastase garantii alla? Juridiiliselt oleks nagu JOKK? Lohutuseks peaks mainima, et see garantii vahe tegemise probeem ei ole mitte ainult Teie firmale omane, vaid enam-vähem kõigile. Sama telekatega. Kas seda vaatatakse vaadatakse hommikul kella 7-st õhtul kella 23-ni Mustamäe korteris ühe-kahe penskari poolt, kes samal ajal jõuavad valmis kududa kaks-kolm paari sokke ja pidevalt klõpsivad kanalilt kanalile oma seebikate eelmise päeva kordusi vaadates(äkki öösel juhtus midagi veel ja keegi ikkagi pettis kedagi ;)) või seesama telekas mängib mõnes vanadekodus(vanadekodu poolt ostetuna) täpselt sama ajavahemiku, siis millegipärast garantiiajad on erinevad, Maeisaaaru? :scratch:
Kas kasutaja Herizon oskab seda vahet mulle ja kindlasti ka paljudele teistele MÕISTLIKULT seletada?
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
aero
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1925
Liitunud: 27 Mai 2010, 10:40
On tänanud: 77 korda
On tänatud: 77 korda

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas aero »

Sul, Urmas, on juba praegu liiga palju vaba aega. Mis siis veel saama hakkab, kui sa pensionile lähed :roll: :confused:. Kas sa firma nimele tööriistu ostes esitad iga kord selle monoloogi?
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4376
Liitunud: 28 Jaan 2016, 10:35
On tänanud: 85 korda
On tänatud: 217 korda

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas ping »

Urmas kirjutas: 11 Dets 2019, 00:23
... Kuid üks asi jäi küll silma ja tekitas väikse küsimuse. Kas oskaksite mulle selgitada...
... siis millegipärast garantiiajad on erinevad, Maeisaaaru? :scratch:
Eraisikule toimunud müüki kaitseb Tarbijakaitse oma normidega.
Juriidiliste isikute vaheliste tehingute vaidlusi lahendab kohus (mis asub tavaliselt müüja poolt lepingu üldtingimustes näidatud linnas/riigis) ja kui müüja annab teisele juriidilisele isikule (müüdud kauba osas) garantii, siis on see "hea tahte märk", mitte seadusest tulenev kohustus.

Samamoodi, nagu autole rehve (või oma tarbeks muud kaupa) ostes ja makstes isiklikult arvelt kehtib kohustuslik garantii, aga makstes firma arvelt (maksude optimeerimiseks) garantii kohustust pole.
(Ka autoremontijad kirjutavad mõnikord rõõmuga arve firmale, sest siis ei saa klient "tulevikus tekkida võivate probleemide" korral Tarbijakaitsega ähvardada. :grin: )
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Kasutaja avatar
Herizon
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 225
Liitunud: 08 Juun 2017, 12:39
Asukoht: Arensburg
On tänatud: 24 korda
Kontakt:

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Herizon »

Urmas kirjutas: 11 Dets 2019, 00:23 Herizon, hetkel pealkaudsel vaatlusel ei leidnud selle paigaldusmassina mudelit, aga eks homme sorin pikemalt Teie kodukal.
Kuid üks asi jäi küll silma ja tekitas väikse küsimuse. Kas oskaksite mulle selgitada nii, et ka mina, ja võib olla ka teised, saaks sellest vahest aru? Nimelt mind huvitab, et milline vahe on murul, mida niidab firma poolt ostetud niiduk ja eraisiku ostetud niiduk? Kas eraisikuna firma muru niitmiseks ostetud robotniiduk käitub kuidagi teistmoodi või saab robotniiduk aru, et ta on ostetud firma poolt ja selle puhul on 2x väiksem garantiiaeg? On firma muru kuidagi kareda ja tugevama kõrrega? Minu hallrakud sellest aru ei saa? Või ongi juba tehisintellgent asjad üle võtnud? :scratch: Aga kui neli naabrit ostavad kamba peale eraisikutena, kas see on naabritevaheline teenuste osutamine ja ei kuulu 2-aastase garantii alla? Juridiiliselt oleks nagu JOKK? Lohutuseks peaks mainima, et see garantii vahe tegemise probeem ei ole mitte ainult Teie firmale omane, vaid enam-vähem kõigile. Sama telekatega. Kas seda vaatatakse vaadatakse hommikul kella 7-st õhtul kella 23-ni Mustamäe korteris ühe-kahe penskari poolt, kes samal ajal jõuavad valmis kududa kaks-kolm paari sokke ja pidevalt klõpsivad kanalilt kanalile oma seebikate eelmise päeva kordusi vaadates(äkki öösel juhtus midagi veel ja keegi ikkagi pettis kedagi ;)) või seesama telekas mängib mõnes vanadekodus(vanadekodu poolt ostetuna) täpselt sama ajavahemiku, siis millegipärast garantiiajad on erinevad, Maeisaaaru? :scratch:
Kas kasutaja Herizon oskab seda vahet mulle ja kindlasti ka paljudele teistele MÕISTLIKULT seletada?
Kaablipaigaldusmasina lisainfo saamiseks vajutage alapealkirja "Kaablipaigaldusmasina rent Saaremaal" peale, mispeale avaneb peidetud tekst huvipakkuva infoga.

Ettevõtte ja eraisiku poolt soetatud masina vahel ei ole raud- ega tarkvaralist erinevust. Kaks korda väiksem garantiiaeg kehtib muuhulgas ka eraisiku puhul, kes rendib masinat välja (näiteks naabrile) või teenib sellega kasumit (kommertskasutus). Husqvarna eeldab, et kommertskasutuses masinad saavad rohkem vatti kui tavakasutuses olevad. Kuna me garantiitöid ei teosta, siis meil on sügavalt pohhui, mis eesmärgiks masinat kasutatakse ning me ei tee selles osas Husqvarna ametlike edasimüüjate ega maaletoojaga koostööd isegi siis kui nad esitavad meile selles osas päringu. Kui Husqvarna edasimüüja või maaletooja ei suuda tõestada, et masinat on kasutatud kommertskasutuseks ja kõiki muid garantiitingimusi on järgitud, siis eraisiku puhul kehtib kahe aastane tehasegarantii.
Üldiselt Husqvarna AB (emafirma) on üle 300 aasta vana, see tähendab, et teatud tahud selles konglomeraatettevõttes on jäigad. Kui Te ostate metsafirmana mootorsae, siis sellele kehtib ühe aastane tehasegarantii, sest Husqvarna eeldab, et antud mootorsaagi kasutatakse kommertskasutuses rohkem kui erakätes olevat saagi ning see on kasutajate poolt laialdaselt mõistetav. Täpselt samad garantiitingimused kehtivad ka Automower'itele, kuigi kasutusmaht võib olla vastupidine. Kui oleks minu teha, siis Automower'ite puhul peaks tehasegarantii kehtima kommerts- kui ka tavakasutuses esimesed 2000 töötundi.
Robotniidukite müük, paigaldus ja sõltumatu tehniline know-how: https://herizon.ee
joosep5
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 14
Liitunud: 02 Dets 2016, 21:16
On tänatud: 1 kord

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas joosep5 »

Küsimus kaabli kohta. Kas võib piirde kaabliks kasutada ka 1,5 või 2,5 mm2 plankkaablit. Kaabli pikkuseks tuleb 600-700m. Originaalkaabel on 0.75 ristlõikega, tundub minu jaoks peenike. Omal kogemus olemas koera raadiopiirde kaabliga, iga aasta tuleb mõni vesirott või mutt ja sõidab sellest peenikesest 0,75-st läbi. Kopp ees.
Mõtlesin et kui robotniidukile panna, siis paneks ikka meestekaabli 2,5-ruuduse jäiga kaabli, sealt juba vesirott läbi ei sõida. Ei tohiks ju niidukisüsteemile kuidagi kehvasti mõjuda kui panen jämedama kaabli kui ette nähtud?
Palun targemate kommentaari.
Kasutaja avatar
Herizon
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 225
Liitunud: 08 Juun 2017, 12:39
Asukoht: Arensburg
On tänatud: 24 korda
Kontakt:

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Herizon »

joosep5 kirjutas: 29 Jaan 2020, 21:40 Küsimus kaabli kohta. Kas võib piirde kaabliks kasutada ka 1,5 või 2,5 mm2 plankkaablit. Kaabli pikkuseks tuleb 600-700m. Originaalkaabel on 0.75 ristlõikega, tundub minu jaoks peenike. Omal kogemus olemas koera raadiopiirde kaabliga, iga aasta tuleb mõni vesirott või mutt ja sõidab sellest peenikesest 0,75-st läbi. Kopp ees.
Mõtlesin et kui robotniidukile panna, siis paneks ikka meestekaabli 2,5-ruuduse jäiga kaabli, sealt juba vesirott läbi ei sõida. Ei tohiks ju niidukisüsteemile kuidagi kehvasti mõjuda kui panen jämedama kaabli kui ette nähtud?
Palun targemate kommentaari.
Tavalist plankkaablit võib loomulikult kasutada, kuid kui närilised tegutsemas, siis ka 2,5 mm² ei pruugi aidata. Kindel lahendus on kallis armeeritud kaabel, kuid poodi, kust seda osta, ei oska soovitada.
Robotniidukite müük, paigaldus ja sõltumatu tehniline know-how: https://herizon.ee
Kasutaja avatar
Herizon
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 225
Liitunud: 08 Juun 2017, 12:39
Asukoht: Arensburg
On tänatud: 24 korda
Kontakt:

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas Herizon »

Eelmise niiduhooaja lõpus sai ühel neljanda seeria (esimene number mudelinimes) Automoweril laadimisadapter ühtäkki otsa. Kuna garantiiaeg on lõppenud, siis võtsin adaptri lahti ja avastasin, et adapter on valatud EPO-liimi. EPO-liimi valamist kasutatakse juhul, kui on vaja tagada seadme niiskuskindlus (antud juhul oleks piisanud tihendist nagu Automoweri kestas), tööstusspionaaži raskendamiseks (230 VAC - 28 VDC laadimisadapter on olemuslikult primitiivne ning ma ei kujuta ette, millist trükkplaadi osa on vaja konkurentide eest peita) ning parandamise raskendamiseks (EPO-liimi saab komponentidelt lahti keeta, kuid see on aja- ning ressursinõudlik tegevus, lisaks kõik komponendid ei pruugi keetmisele vastu pidada).
Usun, et antud laadimisadapter ongi valatud EPO-liimi selleks, et parandamine oleks keeruline ning kasutaja ostaks uue (kapitalism missugune, tulevikus muutuvad sellised "liimitamised" loodetavasti ebaseaduslikuks, sest see piirab kasutaja õigust seadet lihtsasti parandada ning pole keskkonnasõbralik). Kuna antud laadimisadapter maksab ca 200 € ning mulle ei meeldi nuumata ettevõtteid, kes seesuguselt klientide õigust riivavad, tellisin veidi võimsama laadimisadaptri Hiinast ca 15 € eest (allpool on näha originaalset laadimisadaptrit, mis on EPO-liimi valatud ning ülevalpool Hiinas toodetud adapter):

Pilt

Tean, et Hiinas toodetud adapter pole ilmastikukindel, kuid alati on võimalik see paigaldada tuppa või niiskuskindlasse karbikusse ning seda saab lihtsasti parandada.

Lisaks tean enda kogemuse põhjal, et ca 5% neljanda ja viienda seeria Automoweri laadimisadaptritest lõpetavad koostöö esimese kolme hooaja jooksul. Seepärast on Husqvarna muutnud oluliselt uuemate (näiteks 440, 450X, 550) masinate laadimisadaptri disaini.

Lisainfoks laadimisadaptri ostjatele:
Laadimisadaptrile kirjutatud amperaaž näitab maksimaalset amperaaži, mida laadimisadapter talub. Tegelik amperaaž sõltub akupatarei sisetakistusest, jõuelektroonikast (kui on) ja laadimispingest. 430X tegelik laadimispinge on 22 VDC (mitte 28 VDC; kui laadimispinge on liiga kõrge, kuvatakse ekraanile veateade "Laadimisvool liiga kõrge", seepärast peaks olema laadimisadaptri väljundpinge peenreguleeritav) ja akupatarei on täis, kui 20.5 VDC (4.1 VDC akuelemendi kohta) on saavutatud.

NB! Kui keegi otsustab samamoodi Hiinast mingi laadimisadaptri tellida ning põletab robotniiduki, maja maha või saab mõnel muul moel kahju, siis ma ei vastuta selle eest.
Robotniidukite müük, paigaldus ja sõltumatu tehniline know-how: https://herizon.ee
new1
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 484
Liitunud: 18 Mär 2011, 17:40
On tänatud: 9 korda

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas new1 »

Originaallaadijal oli äkki lineaarne voolupiiramisahel niiöelda sisse ehitatud, sellel chaina adapteril on võibolla ülekoormuskaite, aga sujuvat voolutugevuse reguleerimist küll ei ole, selle saab ühe lisamuudatusega tekitada sinna enamjaolt, ent see nõuab juba elektroonikaalaseid teadmisi.
joosep5
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 14
Liitunud: 02 Dets 2016, 21:16
On tänatud: 1 kord

Re: robotniiduk

Lugemata postitus Postitas joosep5 »

Automower 450x piirkondade kohta küsimus.
Kas on võimalik teha selline eraldi niidupiirkond, kus niidab ainult öösiti, mujal aga suvalisel alal. Kas saab seda kuidagi juhtkaabliga eraldada või peab selle piirdekaabliga eraldama muust territooriumist? Lugesin oma arust manuaali läbi küll aga ei saanud õiget vastust sellele, kuidas eraldada üks piirkond mida niidab ainult teatud kellaaegadel.
Tänud vastamast.
Vasta