Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Siin teemas arutletakse ehitiste restaureerimise teemadel
Strand
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 269
Liitunud: 08 Mär 2011, 23:56
Asukoht: Kuressaare
On tänanud: 2 korda

Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas Strand »

Tere,

Sooviksin natuke nõu, et kuidas edasi toimetada 1968 aastal ehitatud maja renoveerimisega. Küsimusi seoses kõigega peaaegu, nii küttelahendus kui soojustamised, fasaad ja vundament.



Maja pindala:
Kelder:ca 6m2
1. Korrus: 77,1m2 eluruumid; 17,8 saunaosad; garaaz/puudekuur/katlmaja 54m2 (Eluruumid kõik radiaatorküttega (Purmo Compact), eluruumidest põrandaküte ainult vannitoas ja WC ehk 10m2, saunaosas hetkel 2 radiaatorit aga seal lõhuks põrandad välja ja paneks ka põrandakütte, ehk 18m2 juurde).
2. Korrus: ca 50m2 - Siia tuleb ka üks WC aga ei ole hetkel kindel, kas hakkan sinna vesipõrandakütet rajama.
3. Korrus:

Esimene korrus maapinnastca 0,7m kõrgusel ja all tuulduv põrandaalune ja pinnas. Saunaosa samal kõrgusel. Garaaz/Puuudekuur/Katlamaja nö maapinnal. Esimesel korrusel eluruumides tehtud kappremont 2017 koos uue küttelahendusega (radiaatorid ja 10m2 põrandakütet) ja akende ja uste vahetusega.
Talvedega on nagu on meil Saaremaal siis mõte oli investeerida ja soetada õhk-vesi soojuspump, mis oleks suuteline radiaatorid ja põrandakütte ka ära toitma. Teisele korrusele tulevad ka radiaatorid ja kolmandale teeks radiaatori valmiduse ja ehitaks pööninguks.
Hetkeline puudekulu september-aprill on 17 ruumi ja seda 77m2 temperatuuril 21-23C ja 10m2 temperatuuril 10C.
0 kraadiga radiaatorite pealevool enamvähem 45C kraadi ümber.

Katla ja paagi jätaks alles krõbedate külmade tarvis ja pumba ühendaks vahele. Kui pump peaks saama hakkama ka -25 täitsa edukalt siis kunagi tulevikus saaks võibolla katla ja paagi eemaldada.

Küttesüsteemiks praegu: Viadrus U26-8 ja 1600L akupaak, paagis soojusvaheti tarbevee eelsoojendamise tarvis ja sealt 100L elektriboilerisse, mis asub eluruumides, kütteks halupuu.


Kuidas ja kas lisaks soojustada veel maja?
Seinte läbilöige seest välja: Kips - 5cm kivivill - laudis - ca 5cm saepuru - serviti punane tellis - ca 5cm õhuvahe - silikaattellis.
Esimese korruse lagedes 5cm kivivilla, aurutõkke paber ja puit laed. Teinekorrus ehitusjärgus majaehitusest saati ja ühekordse klaasiga vanad aknad. Trepihall kaetud 15cm kivivillaga hetkel. Garaaz ja katlamaja ühekordne silikaat tellis. Katlamaja soojustatud seestpoolt 15cm kivivill ja OSB. Katlamaja ja maja vahel garaaz, mille kohal olevalt väikselt pööningult lähevad kütte torud läbi ja on mässitud ca 10cm alumiinium kattega villa sisse.
Mõnedes kohtades fasaadis on praod tekkinud arvatavasti külmakerke tagajärjel. Siseseinte kohta ei tea, aga garaazi vaheseinas ka praod. Kas ja kuidas soojustada vundamenti, et praegude tekket vältida edasipidi?

Soov on ka majal katus ära vahetada ja sellest tulenevalt oleks vaja selgust saada kas tuleb välja lisasoojustust tervele fasaadile või mitte. Kuidas soojustada alt põrndad? Põrandate soojustuseks saepuru. Külmad otseselt ei ole aga pikapeale liikumatult olles hakkab paljal jalal ikka jahe.

Lisan hiljem mõned pildid, lisaks katsund vastata kõigile täpsustavatele küsimustele.


Kelle poole üldse selliste muredega pöörduma peaks? Projekteeria?
Strand
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 269
Liitunud: 08 Mär 2011, 23:56
Asukoht: Kuressaare
On tänanud: 2 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas Strand »

Lisan mõned pildid: https://www.dropbox.com/sh/csrqiip56lfo ... uU3pa?dl=0

Oskab keegi aidata?
mõte
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 94
Liitunud: 23 Dets 2018, 21:53
On tänatud: 7 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas mõte »

Panen kirja omad mõtted kui sinu küsimusi loen.

Enne kui kapitaalselt ette võtad mõtle kas oleks lihtsam "renoveerida" lammutades maja vunamendini maha ja tänapäevaselt ülesse ehitada. Või renoveerida, kuid ei saavuta tänapäevase maja omadusi, kuid saab teha pikema aja vältel.

1) Kui on kasutusel õhk-vesi soojuspump siis tuleks viia kogu maja põrandaküttele. Soojuspumbaga pole kasulik vett nii kuumaks kütta kui "normaal" suurusega ratikatega vaja oleks.
2) Seda seina on keeruline soojustada, kuna seal on tuulutus kahe kivi vahel ja soojusutuse sinna vahele süstimine ei ole minu arvates hea mõte, võib hakata niiskust korjama. Enamus tulu mida annaks silikaadi pealne soojustus nullib see õkuvahe ära. Kui võimalik siis silikaat maha ja soojustus selle asemele koos uue fasaadikattega. Kui silikaat kannab maja siis ei saa seda eemaldada nii lihtsalt.
3) Soojustamisel soovitan alustada põrandada ja lae soojustamisega nii, et paned vertikaalse õhuvoolu põrandast ülesse laest läbi õue kinni. Hetkle käitub tõenäoliselt sinu maja nagu korsten (inglise keekes stack effect). Selleks mina täidaks põranda kas liiva või kergkruusaga, soojustaks ning valaks ujuva betoonplaadi koos põrandaküttetorudega maha.
Läbi lae tuleb tugevalt vähendada õhuvoolu, paigaldades korrektselt katkematu ja teibitud aurutõkke lahendus. Kui plaanid teist korrus soojustada siis teed teisele korrusele korraliku aurutõkke, koos korralike akendega . See peaks vähendama verikaalset õhuvoolu majas mis viib sooja majast välja.
4) vähendad õhulekkeid maja seintes, akende ja uste juures. Seestpoolt soojustamist peaks võimalusel vältima.

Kas tead kui sügaval on sul pinnase vesi. Kui sügav on kelder ja kas seal on vett vahel?
Kas maja asub külmakerke ohtlikul pinnasel (savi, moreem, jne)?
Miks arvad, et paraod vunamendis on külmakerkest mitte maja ebaühlasest vajumisest ajas?

Enda haimiseks võid uurida https://www.mkm.ee/sites/default/files/ ... uuring.pdf
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1357
Liitunud: 16 Aug 2008, 19:33
On tänatud: 103 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas keemik »

Jah, julgustaks ka uue ehituse suunas mõtlema. Seinade soojustamine eeldab ilmselt silikaatvoodri eemaldamist, eeldusel, et see pole kandev.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 6092
Liitunud: 02 Veebr 2009, 22:46
On tänanud: 65 korda
On tänatud: 133 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Olen olnud ka sama valiku ees ja tagantjärele õnneks otsustasin - kõik maha ja nullist uus maja.
Strand
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 269
Liitunud: 08 Mär 2011, 23:56
Asukoht: Kuressaare
On tänanud: 2 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas Strand »

Kõik maha ja uuesti pole valikute hulgas. Tean, et nullist alustada oleks tunduvalt lihtsam olnud aga tegemist ei ole olnud mingi suvalise "peldikuga" vaid täiesti korraliku majaga. Ja nüüd juba ca 8a sees elatud ja esimene korrus kapp remonditud seest.

1) Seda tean, et mida kõrgem temperatuur seda madalam kasutegur aga kahjuks pole see ka väga võimalik, nimelt ei tahaks neid vanu põrandaid kaotada. enamus tubades korralik laudis, mis puhastatud ja lakitud. Osades tamme liistparkett. Nagu kirjutasin siis temperatuurid, mis hetkel vajalikud radikatega maja soojana hoidmiseks on 0C välistemp juures ca45C, seega -5 on hetkeseisuga ca 50C, mida on jah natuke palju juba pumbale. Aga selliseks puhuks oleksgi katel alles jäetud. Hetkeseisuga viimasel paaril aastal vast üle -10 polegi väga olnud. Kuukeskmine temp näiteks veebruaris on olnud suhteliselt minimaalsel juhul -5C.

2) Seda kas silikaat kannab maja ei oska kahjuks õelda. Aga eeldan, et peaks nagu olema, ei tundu see serviti punane ainult maja kandev konstruktsioonina nagu kuidagi piisav minu loogikale.

3) Teisele korrusele tuleksid kindlasti korralikud aknad. Nagu räägitud, siis esimese korruse põranda lammutus kahjuks ei tule kõne alla. Maja alla pääs raskendatud, on teoreetiline võimalus keldris olevast väiksest august ennast läbi pressida, et saada maja alla. Pole proovinud aga väiksemale inimesele peaks ehk sobima.

4) Seestpoolt soojustamisega olen kursis aga kuna 1 korruse renoveerimise hetkel nagu ühtegi head varianti ei olnud, tänu sellele toredale õhuvahele siis sai saepuru ja puitlaudiseni tühjaks tehtud, metall karkass ja 5cm villa ning kips peale. Pole hea varjant aga no vanasti soojustati ju ainult seest.


Kelderi kõrgus ca 1,85m, sellest siis maa-all arevstuslikult ca 1,1m. Veega on nõnda, et ca 10-15a pole keldrisse vett tulnud enam, seda alates sellest kui ehitati vee ja kanalisatsiooni trassid. Sadeveetrass puudu vähemalt meie tänava osast. Enne seda oli nii selle 1,1m ulatuses kevadeti vesi sees, mida sai pumbatud välja.

Maja peaks asuma pae pinnasel. Vähemalt vee ja kanalisatiooni trasside vedamisel jõudsime paeni välja. Kas ka vundament sinnani on ei tea. Eelmine suvi sai üritatud kaevatud ühte nurka ja tehtud mõned pildid, lisasin need ka sinna juurde nüüd. Kaevasin kuni jõudsin kruusani oli vist ka ca 0,5 - 0,7m sügavuseni. Isa jutu järgi pidid olema vundament, raudkividest, millele valtud võõ peale aga vist ilma armeeringuta? Muidugi seda ei tea hetkel, lahti kaevates oli üllatunud sellisena nägema seda. Aga võibolla garaaži ja katlamaja/puukuuri, sauna osad ehtitatud sellisel vundamendil, need ehitatud hiljem. (vundament: https://www.dropbox.com/sh/csrqiip56lfo ... .05.01.jpg)

Pragudest sai üks, väikse relakaga tühjaks lastud ja üritatud kinni teha ca 3-4a tagasi, hetkel olukord selline https://www.dropbox.com/sh/csrqiip56lfo ... .39.04.jpg lisaks ka eelmine pilt kus, kaugemalt sama pragu, vajumise tagajärjel kivid murdunud.
mõte
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 94
Liitunud: 23 Dets 2018, 21:53
On tänatud: 7 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas mõte »

Kui õhk-vesi soojuspump pole veel ostetud siis ära osta. See ei tasu sul ära nende kõrgete temperatuuridega ning piinad pumba ära ning tõenäoliselt rikneb kiiremini. Pigem pane õhk-õhk pump mis on kõvasti soodasm ning sobib sinu lahandusse paremini. Või kui õhk-õhk ei sobi siis võid ka viisakad elektriradikad osta, 10 aastase perioodi peale võib elektriradikas tulla soodsam kui soetada õhk-vesi pump ning seda pumpa nende kõrgete tempidega käiata. Arvuta: soetusmaksumus + 10aastat elektrirkulu. Või kui halukatlaga kütta ei viitsi võid vaata ka pelleti automaatika poole, mis tunudub sinu kõrge temperatuuriga süsteemiga mõistlikum kui soojuspump.

Võid ju proovida põrandaid soojustada alt poolt, kui mahud. Lammutad alt kuni põrandalaudadein ära ja paned soojustuse,ning katad tuuletõkkega. Ennem soovitan konstruktsioon lasta läbi selle kalkulaatori https://www.ubakus.de/u-wert-rechner/ et sul see põrandaalune hapuks ei lähe. Kuna põranda alune on tuulduv siis sa kindlasti ei tohiks põranaaluse ventiatsiooni kinni panna.

Mis ulatuses hakkad katust vahetama, kas tulevad ka uued sarikad. Kui tellismüür läheb katuse harjani siis võib olla tasub see lammutada kuni vahelae jooneni maha ja seal ehitada puitkarkass uuesti? Kuidas ja millele toetavad vahelae talad, ning millele toetuvad sarikad? Kas kuidagi saaks selle silikaatvoodri maha?
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Pilte vaadates, ise ma pragudele küll tähelepanu ei pööraks, liiga vanad praod ja kinnisvaramaakleri palkamisele maja müügiks veel ei mõtleks. ;) Aga ega ma pole ka spetsialist sellel alal.
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
Strand
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 269
Liitunud: 08 Mär 2011, 23:56
Asukoht: Kuressaare
On tänanud: 2 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas Strand »

Õ-V pump ole ostetud. Õ-Õ pumba jaoks ei ole maja väga optimaalse plaaniga (lisasin mõned plaanide pildid).
Pelleti peale mõtlesin enne kui hakkasin Õ-V peale mõtlema. Eeldaks katla vahetust kuigi saaks ka Viadrusele ette keerata põleti, aga õige katel on efektiivsem. Iseenesest tahaks, et jääks võimalus kütta ka puiduga.
Maja alla pääsuks on läbi keldri healjuhul inimese laiune auk. Korra oli mõte, et äkki saaks mingi PUR vms asjaga põrandaaluse üle lasta, sest igasuguse muu materjali sinna alla saamine tundub kordades keerulisem. Põranda alust ventilatsiooni pole plaanis sulgeda, kuigi talviti olen augud kinni pannud (mitte 100% õhutihedalt ja see "talv" pole isegi vaeva näinud sellega -5 oli suht max mis oli)
Sarikate vahetuse kohta ei oska hetkel õelda, sarikate vahe ca 0,9-1,1m ja mitte täis laudisega. 3. korrusel/pööningul tahaks penne tõsta, et saaks korralikult püsti käia aga pennid on sarikate jätkukohtadel(ca 1.7m põrandast oleks siis, hetkel põrandat pole), eks see jääb ehitajale. Lisasin ühe pildi ka majast, et saaks pildi ette.
mõte
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 94
Liitunud: 23 Dets 2018, 21:53
On tänatud: 7 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas mõte »

Hetkle on katusel eternii, oletan, et uus katusekate ei tule eterniit, mis tähendab maja välisilme muutmist, mis omakorda tähendab projekti ja ehitusloa taotlemist.

Hoiatus: minu "ehituslik maailmavaade" on tugevalt energiasäästu suunas, mis alati ei tähenda optimaalseid lahendusi. Vahel on mõistlikum rohkem kütta kui taga ajada soojapidavat välispiiret.

Energiasäästu poolt vaadates on ehitus soojade väljaulatuvate osadega mis suurendab välisperimeetri pindala põranda pinna suhtes. Näiteks sinu katlamaja on eraldi tiivas, sisuliselt kütad ruumi mis asub eluruumidest väljas ja võiks olla palju madalamate temperatuuridega..

Vaadates maja pilti oletan, et sarikad toetavad välisele ja sisemistele müüridele, väline tellis peab jääma.

Mina pakuks sellise plaani: Lammutaks kõik kuni teise korruse põranda jooneni maha. Ehitaks kogu katuse uuesti paneks soojustuse ja aurutõkked ning kõik jutud, võib olla ka vitskapid suuremaks, et saada teisele korrusele ruumi juurde. Teise korruse põrandale paneks Tycroc UHP plaadid koos torudega. Telliseina paneks 200mm EPS silverit ja krohviks üle. Sokli kaevaks lahti, puhastaks paekivide vahelised vuugid ning paneks vuukidesse uue segu. Siis kogu soklile soojustus peale ja krohv. Esimese korruse põrandad siiski ülesse, prooviks säilitada nii palju kui võimalik põranakatteid. Täidaks ja soojustaks ning betoneeriks põranda kinni koos küttetorudega. Aknad tõstaks soojustuse sisse.
Selle poolring ruum lammutaks maha ja ehitaks soojetmatest materjalidest uuesti ja võib olla ehitaks teise korruse vintskapiga kokku ning tekitaks sellise ümara ruumi teise korrusele ka.

Paigaldaks tsentraalse soojstagastisega ventilatsioonisüsteemi.

Küttesüsteem: Õ-V pump maja soojustatud ossa ning katlamaja likvideeriks ära. Kui tahad midagi puuküttega kütmise võimalust siis paigaldaks mõne ahju, kuigi ahi kipub sinu väikseid ruume ülekütma. Võid vaadata ka veeseärgiga kaminate poole, mis omakorda vajab akupaaki. Siis peaks kaminal kindlasti olema kahe või kolmekordne klaaspakett ees, et mitte ruumi ülekütta.

Kriitilised kohad: Sokli ja müüri vaheline hüdroisolatsioon maast tõusva niiskuse vastu.Mis seisukorras on?
Kahe tellise vaheline ruumi õhuvoolu vähendamine, Üks mõte oleks täita lahtiste EPS kraanulitega aga ainult siis kui väljast on soojustatud. Võib-olla siiski jätta tühjaks ning kõik õhuavad mis võimaldavad seal õhu peale ja välja liikumist kinni panna, see ka ainult siis kui väljast soojustatud ning vihm enam peale ei saja.
Strand
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 269
Liitunud: 08 Mär 2011, 23:56
Asukoht: Kuressaare
On tänanud: 2 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas Strand »

Kusjuures, endale mulle meeldib tänapäevane eterniit väga ja oleks plaani seda kasutada, aga kuna juurdeehituse katuselt võib olenevalt ilmast olla vaja lund lükata (2x viimase 10a jooksul) siis eterniit ei tundu nagu jala alla väga hea. Vähemalt vanat olen puruks astunud küll.

Jutujärgi pidi olema õhuvahe alt kinni ja ka põrandaalustest vent. aukudest ei paista, et pääseks õhk vahele. Tean vähemalt, et ühest ülemise vent august (vana vetsu vent auk) on kahe kiviseina vaheline lahti ja peaks õhk välja saama.

Teisekorruse suuremaks ehitamist ei plaani. Niigi juba liiga suur maja kui vaadata tänapäeva arvestust.
Hetkel kõik teisekorruse toad püstiste seintega, osad seinad plaanis avada ja ehitada kaldlaega toad, saaks hoiustamis ruumi juurde. Teisel korrusel kõik täispuit/parkett põrandad juba pandud, kuigi teine korrus pole majal kunagi valmis saanud. Vene kips seintes ja ühekordsed akanad. Vineer lagedes ja korralikud põrandad. Sinna maani jõuti ainult. Polnud lihtsalt nii suure majaga midagi peale hakata ja jäi seisma, enne minu aega.

Lisasin kaks pilti maja alusest ka. Sisse pole proovinud veel pugeda, enne peaks augu suuremaks saama. Pildil näha ka vanad torud jms. mis lähevad sauna ossa. Saun hetkel tühjaks lammutatud.

Õ-V oli muidu plaanitud tuua lähemale majale, sinna ruumi 18 asemele plaanil. 16,17,18 on planeeritud üheks suureks ruumiks ehitada.

Pildil parempoolse korstna majal lammutaks maha, kunagi oli ahi selle all. Vasakpoolses 3 lööriga korstnas on üks löör jäetud esimesel korrusel kamina vms. lisamise tarbeks ruumis 14. 2 ülejäänud lööris hetkel ventilatsioon (köök, vannituba ja kelder)

Sokli ja müüri vaheline hüdro peaks olema midagi sellist nagu vanasti pandi pigi ja tõrvapapp vms. (Oletan hetkel)
Strand
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 269
Liitunud: 08 Mär 2011, 23:56
Asukoht: Kuressaare
On tänanud: 2 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas Strand »

Tere,
Kirjutaks ka siia teemasse natuke. Loodan, et arvutuskäik õige. Kui ei siis palun parandage.
Aluseks võtan 2019 jaanuar kuu.
Algandmed:
Puidukulu: 3,4rm
Keskmine kütteväärtus segapuidu ruumil: 1500kWh (1300kWh internetist leitud. Aga arvutuse jaoks võtan suurema numbri, mine tea mis tuleb)
Katlakasutegur: 75%
Kõetav pind(20-23kraadi): 77m2
Elektrienergia kulu: 254kWh

Arvutuskäik:
Kogusaadud soojusenergia: 1500x3,4=5100kWh
Reaalselt saadud soojusenergia katlast: 5100x0,75=3825kWh
Arvutuslik soojavajadus kuus/m2: 3825/77=49,68kWh/m2
Arvutuslik energia vajadus kuus kokku: 254/77+49,68=52,98kWh/m2 kuus

Tundub kuidagi jõle vähe? Mis veel peaks olema, et sellist lihtsat rumalat arvutust teha?
See selline talupoja mõistuse järgi rehkendus :D

Aastane puudekulu(sept18-aug19) 17rm
Aastane elektrikulu(sept18-aug19) 3168kWh
Strand
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 269
Liitunud: 08 Mär 2011, 23:56
Asukoht: Kuressaare
On tänanud: 2 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas Strand »

Vaatasin välisel vaatlusel üle hüdro üle, äär paistab natuke.
Vundamendi ja sokli vahel on pigi? pandud ja sokli ja maja seina vahelisel kohal on pigi? näha. Ehk sellesmõttes nagu topelt.
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1357
Liitunud: 16 Aug 2008, 19:33
On tänatud: 103 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas keemik »

Võimalik jah. Nõukaaja majadel on ikka tavaliselt seina ja vundamendi/sokli vahel hüdroisolatsioon juba tehtud. Nii palju, kui olen ise kokku puutunud.
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1162
Liitunud: 28 Dets 2010, 13:32
On tänanud: 14 korda
On tänatud: 20 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas val »

Strand kirjutas: 07 Mär 2020, 17:31 Kelle poole üldse selliste muredega pöörduma peaks? Projekteeria?
Arhitekt, arhitektuuribüroo või raskem tee, et teed omale selgeks ja siis tellid arhitekti käest täpselt oma vajadustele ja rahakotile vastava lahenduse. Ma soovitan teha tervikuna, st mitte jupi kaupa. Ise renoveerisin 140 m2 palkmaja tasemele 51 kWh (m2 * a).
T25
Ehitusguru
Ehitusguru
Postitusi: 913
Liitunud: 14 Mai 2007, 13:15
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 9 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas T25 »

Ilus maja muidu, mina ei soojustaks midagi. Selle raha eest, mis soojustamisele kulutad, saad 50 aastat puid osta ning praegune sisekliima on kindlasti parem, kui peale soojustamist. 17 rummi puid ei ole väga hull kulu ka , rahaliselt alla 1000 euro aastas, ehk siis alla 100 euri kuus. Proovi õhk-vesi ära, võimalik, et ei lähegi väga palju kallimaks ja eriti külmadega aitad puudega kaasa.
Strand
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 269
Liitunud: 08 Mär 2011, 23:56
Asukoht: Kuressaare
On tänanud: 2 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas Strand »

Olen siin hetkel veel ise mõelnud sellist mõtet, et kas peaks maja vundamendi kuni maapinnani ära soojustama.
Nimelt sinna ümarguse osa ümber peaks vähemalt teoorias tulema terass, maapinnast siis sama kõrgel nagu toa põrand. Kui hiljem teha mingisuguseid muid fasaadi tõid, siis need on läbi ussi M teostatavad ka terassi olemasolul, aga kaevetõid oleks ikka jõle niru teha. Teoorias peaks ju aitama ka külmakerke vastu?
Iseenesest oleks hea kui ümber maja oleks ka väike kitsas kividest ring või isegi kitsam kõnnitee. Lihtsustaks muruniitmist ka :)
Ühtlasi saaks välja ehitada vihmavee majast eemale juhtimise jaoks torustiku. Tänaval küll sadevee kanalistatsiooni ei ole aga äkki imbuks pinnasesse mõned meetrid majast eemal drenaazitoru laadsest asjast?
Strand
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 269
Liitunud: 08 Mär 2011, 23:56
Asukoht: Kuressaare
On tänanud: 2 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas Strand »

Lisan ka siia teemasse selle pildid ja jutud. Välisseina ehitus siin piltidel.
Sai uksekohast maja väliseinas (juurdeehituse sisesein, kuidas võtta) õhuvahe sulgemis kivi eemaldatud, et vaadata mis seal seina sees siis ka on. Vaatepilt selline. Tuule liikumist august väga ei ole tunda olnud. Seinad omavahel ühendatud traatidega, üks kivi jäi ka silma. Ülevalt õhuvahe punaste tellistega kinni lapitud.
Jutu järgi pidi tegelikult sisemine kivisein olema hoopis punasest kivist. Aga eks see juurdeehitus oli kohe maja ehituseajal planeeritud (ühtegi akent antud seinas pole) ja vastavalt siis maja ehitatud nõnda, et ühes otsa seinas ainult 1 teisekorruse aken.
https://www.dropbox.com/sh/h8tkwgas1zpa ... jasein.jpg
https://www.dropbox.com/sh/h8tkwgas1zpa ... huvahe.jpg
T25
Ehitusguru
Ehitusguru
Postitusi: 913
Liitunud: 14 Mai 2007, 13:15
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 9 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas T25 »

Olen siin hetkel veel ise mõelnud sellist mõtet, et kas peaks maja vundamendi kuni maapinnani ära soojustama.
Vundamendi "hingamine" selle lükke tagajärjel väheneb. Vundament läheb niiskemaks ja hakkab kiiremini lagunema. Küsitav on ka puitkarkassi aluse tõrvapapi olek , tõenäoliselt pudiseb see lihtsalt laiali, kui näpp külge panna. Kui vundament saab hingata, siis ei juhtuks midagi hullu ka siis, kui tõrvapapp sealt vahelt aastatega ära kaob, sest niiskus lahkub soklist juba enne, kui ta puitkarkassini jõuaks. Mul üle 100 aasta vanusel palkmajal ei olegi palgi ja vundamendi vahel mingit tõket ja palk on ilus. Oma osa on siin ka kõrgel soklil, vanasti tehti need ikka kõrgemad kui tänapäeval. Ehk siis kokkuvõttes vundamendi soojustamisega võib puitkarkass suhteliselt kiiresti maha mädaneda seal umbses keskkonnas.
Kuidas ja kas lisaks soojustada veel maja?
Eriti vanade majade puhul on oht soojustamisega asi tõsiselt tuksi keerata. Seega minu soovitus on üldse mitte soojustada. Vill on iseenesest juba suhteliselt vastik materjal, palja käega puutudes sügeleb mitu päeva takkajärge. Kujuta nüüd ette, mida see tolm su kopsudes veel teeb. Hiirtele ja rottidele aga paistab see miskipärast jällegi eriti meeldivat. Kui mõne aasta pärast tuuletõke lahti võtta, siis on näha , milline "fuckfest" seal taga toimub ja kuidas vill on mõnusasti ajaga alla vajunud paljastades allesjäänud tühimikud.
Kokkuvõttes ei tasu soojustamine ennast pikemas perspektiivis üldsegi ära, kuna maja niiskusreziim muutub oluliselt ja tulemuseks võib olla puitkarkassi kiire mädanemine, mille parandamine on väga väga kulukas. Pane tähele, et suured soojustajad miskipärast alati räägivad peamiselt ventilatsioonist, ventilatsioonist ja veelkord ventilatsioonist. Aga sellepärast räägivadki, et majad läheksid kohe hallitama, kui vent kinni keerata. Soomes on probleem koolimajadega, täiesti uued koolimajad hallitavad seest.Vanad hooned on säilinud hästi tänu sellele, et niiskus on saanud hästi neist välja tuulduda, igasugu tänapäevaste materjalidega kinnikatmine vähendab seda võimet.
Laiemalt vaadates kogu see soojustuse äri on üks paras "scam" ja sellega ei tasuks uisapäisa kaasa joosta. Valitsuse tasemel aetakse inimestele kärbseid pähe süsinikuneutraalsusest ja kliima päästmisest, kuid reaalses elus CO2 mõju temperatuurile on absoluutne null - gaas on täpselt samasugune keha, mis vajab üles soojendamist päikeseenergia poolt. Otseselt energiajäävuse seaduse vastane on kogu see CO2 jura.
Sai ka pikk jutt, aga loodetavasti on sellest abi, et puude taga metsa näha.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1004
Liitunud: 27 Mai 2019, 23:02
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 42 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas tabarabarap »

T25 kirjutas: 07 Juul 2020, 23:56Seega minu soovitus on üldse mitte soojustada. Vill on iseenesest juba suhteliselt vastik materjal, palja käega puutudes sügeleb mitu päeva takkajärge.
konkreetselt ei ole mõni hoidnud käes ei tänapäevast kivi ega klaasvilla ja ei maksa sellist udu kuulata.

Sul on olemas maja joonised arhiivist , digitaliseetri ära ja selgitada välja kandva konstruktsiooni osad aj selle järgi otsustada mida soojustada ja kuidas , kui on plaanis vahetada katus siis ka see osa digitaliseerida ja selle järgi eelarvestada ja planeerida kattematerjali vahetus ja soojustamine.

Kui see tellisfassaad ei ole seal kandev , siis tuleks see eemaldada ja maja väljaspoolt soojustada, väljapoole tuua ka aknad koos lengidega (kui lähevad vahetusse) ja uus katus projekteerida juba vastavalt seina soojustuse laienemise võrra natuke suuremana . Kui on kandev, siis õhuvahed täita või sulgeda ja soojustada välise tellisfasaadi pealt ja samuti aknad väljapoole tõsta jne.

Isetegemisel on oma võlud, aga ära jäta projekteerimise ja planeerimise etappi vahele kulutad 20 -30k lihtsalt üle materjalidele ja tööle selle pärast , rääkimata ajakulust mida igal sammul tekitad. Kui sa ise ei oska otsustada millised osad on seal kandvad , siis kutsu spetsialst vaatama (konsultatsioon ei maksa võrreldes maja renoveerimisega eriti midagi) , telli eriosade projetkid vesi, küte, elekter , ventilatsioon ja saad neid kasvõi ise teostada.

Täna on olemas ka renoveerimistoetused mis baseeruvad ikkagi sellel, et tuleb projekt korralikult läbi mõtelda spetsialistide abiga . https://kredex.ee/et/majaduueks
T25
Ehitusguru
Ehitusguru
Postitusi: 913
Liitunud: 14 Mai 2007, 13:15
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 9 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas T25 »

Täna on olemas ka renoveerimistoetused mis baseeruvad ikkagi sellel, et tuleb projekt korralikult läbi mõtelda spetsialistide abiga . https://kredex.ee/et/majaduueks
Vara veel hõisata, eks tulevik näitab, kuidas need renoveeritud fassaadid vastu peavad.
xxx111
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 5331
Liitunud: 17 Veebr 2020, 21:47
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 134 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

Vara veel hõisata, eks tulevik näitab, kuidas need renoveeritud fassaadid vastu peavad.
Ma ei näe ühtegi põhjust miks ei peaks kestma kui on asjatundlikult projekteeritud ja ehitatud...
aero
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1925
Liitunud: 27 Mai 2010, 10:40
On tänanud: 77 korda
On tänatud: 77 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas aero »

T25 kirjutas: 07 Juul 2020, 23:56Vill on iseenesest juba suhteliselt vastik materjal, palja käega puutudes sügeleb mitu päeva takkajärge. Kujuta nüüd ette, mida see tolm su kopsudes veel teeb. Hiirtele ja rottidele aga paistab see miskipärast jällegi eriti meeldivat. Kui mõne aasta pärast tuuletõke lahti võtta, siis on näha , milline "fuckfest" seal taga toimub ja kuidas vill on mõnusasti ajaga alla vajunud paljastades allesjäänud tühimikud.
Kokkuvõttes ei tasu soojustamine ennast pikemas perspektiivis üldsegi ära, kuna maja niiskusreziim muutub oluliselt ja tulemuseks võib olla puitkarkassi kiire mädanemine, mille parandamine on väga väga kulukas. Pane tähele, et suured soojustajad miskipärast alati räägivad peamiselt ventilatsioonist, ventilatsioonist ja veelkord ventilatsioonist. Aga sellepärast räägivadki, et majad läheksid kohe hallitama, kui vent kinni keerata. Soomes on probleem koolimajadega, täiesti uued koolimajad hallitavad seest.Vanad hooned on säilinud hästi tänu sellele, et niiskus on saanud hästi neist välja tuulduda, igasugu tänapäevaste materjalidega kinnikatmine vähendab seda võimet.
Laiemalt vaadates kogu see soojustuse äri on üks paras "scam" ja sellega ei tasuks uisapäisa kaasa joosta...
Keegi on jälle hoogsalt väljamaa foorumeid ja vandenõuteooriaid lugenud. Täiskasvanud inimesena peaksid teadma küll juba, et ehitus on kallis teema. (Soojustamata maja) kütmine samuti.

Võtame 2 identset maja. Selle vahega, et üks on väljast soojustatud, teine mitte. Mõlemal on toimiv aurutõke. Keerame mõlemas vendid kinni, õhk ei vahetu. Mõlemat maja kütame sama soojushulgaga ja mõlemas majas väljastab õhuniisutaja sama koguse niiskust ajaühikus. Väljas on näiteks -10°. Küsimus sulle T25 - kumma maja välissein läheb seest kiiremini niiskeks, kas soojustatud majal või soojustamata majal? Ja räägi sellest ka - miks peaks keegi tahtma kaasaegses (pmst õhukindlas) majas vendi kinni keerata kui inimesed sees viibivad? Saan aru, et sa tahad kontrolli käest ära anda - las tuul otsustab, kui palju ta puhub ja läbi seina su maja tuulutab. Mina eelistan seda ise otsustada.

Oskad äkki öelda - mitu uut koolimaja Soomes hallitab? Üldteada fakt - sundvendiga hoones on õhuniiskus pigem liiga madal kui liiga kõrge. Ehitusniiskus, krohvimine jne, tuleb loomulikult välja tuulutada. Mul on väga raske uskuda, et Soomes koolimajadega mingi süsteemne probleem võiks olla. Soojustamine ei ole skämm vaid matemaatika. Suurem ühekordne kulu vs igakuine sääst.
xxx111
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 5331
Liitunud: 17 Veebr 2020, 21:47
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 134 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

Soojustamine ei ole skämm vaid matemaatika.
Ei saaks rohkem nõus olla...
Ainuke asi mille lisaks on see, et soojustamisel võiks alati silmas pidada (arvutustega) optimumi ning piirete summaarset soojakadu
Nt on küsitav seina "panna 30cm villa" kui sellest piirdest 50% moodustab aken
Samuti on küsitav "põranda alla matta 20 või 30 või koguni 40cm soojustust"
T25
Ehitusguru
Ehitusguru
Postitusi: 913
Liitunud: 14 Mai 2007, 13:15
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 9 korda

Re: Vana maja renoveerimine (pikk jutt)

Lugemata postitus Postitas T25 »

https://maaleht.delfi.ee/tasubteada/lig ... d=82136513
Soome on hädas aastate eest ehitatud hoonetes lokkava hallitusega ning paljude koolide siseõhk ei vasta nõuetele.
https://opleht.ee/2015/03/kuhu-liigub-soome-haridus/
Soome erakonnad muretsevad ka koolimajade seisukorra pärast – kehvade ventilatsioonisüsteemide tõttu paljud koolimajad hallitavad. Soome õpetajate liidu andmeil ohustab koolides leviv hallitus ligi veerand miljoni õpilase ja õpetaja tervist.
https://eestinen.fi/2018/05/imatrasse-t ... koolimaja/
Soomet on tabanud puidust koolimajade buum, kuna kivist hoonetes on probleeme niiskuse, hallituse ja siseõhuga. Puit ei seo niiskust ja on seetõttu Soome oludes tervislikum kui kivi.
https://eestinen.fi/2017/11/helsingisse ... allitavad/
Helsingi Jätkäsaari linnaossa rajatakse puidust korrusmajade rajooni Wood City, aga majad hallitavad juba enne valmimist.
Hallituskohti püütakse nüüd töödelda hallitusvastaste ainetega.



Rohkem ei hakka praegu otsima, probleem on massiline ja üleüldine.
Vasta