Katusevahetus ja ehitusprojekt

sikusoku
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 3 korda

Katusevahetus ja ehitusprojekt

Lugemata postitus Postitas sikusoku »

Tere!

Mul on küsimus eramaja katusevahetusega seoses. Plaan on majal vana eterniitkatus vahetada teraskatuse vastu. Sai võetud hinnapakkumine ja sai küsitud vallalt, mida nemad selleks soovivad. Vald sooviski ehitusprojekti ja ehitusteatist, kuna vahetatakse katusematerjal. Hinnapakkumine katuse ehitusfirmalt tuli põhjalik ning nad seletasid, kuidas oleks hea vintskapide katused suurema kalde peale tuua jne. Aga nad ütlesid, et nemad ehitusprojekti ei tee. Kas tulebki võtta ehitusprojekt ühelt firmalt ning siis katuseehitusfirma teeb katuse selle järgi? Kuigi tundus, et katuse ehitusfirmal on mingi nägemus juba, et kuidas nad teeksid katust ümber…
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 62 korda
On tänatud: 119 korda

Re: Katusevahetus ja ehitusprojekt

Lugemata postitus Postitas vuuk »

sikusoku kirjutas: 02 Mai 2025, 13:11 Tere!

Mul on küsimus eramaja katusevahetusega seoses. Plaan on majal vana eterniitkatus vahetada teraskatuse vastu. Sai võetud hinnapakkumine ja sai küsitud vallalt, mida nemad selleks soovivad. Vald sooviski ehitusprojekti ja ehitusteatist, kuna vahetatakse katusematerjal. Hinnapakkumine katuse ehitusfirmalt tuli põhjalik ning nad seletasid, kuidas oleks hea vintskapide katused suurema kalde peale tuua jne. Aga nad ütlesid, et nemad ehitusprojekti ei tee. Kas tulebki võtta ehitusprojekt ühelt firmalt ning siis katuseehitusfirma teeb katuse selle järgi? Kuigi tundus, et katuse ehitusfirmal on mingi nägemus juba, et kuidas nad teeksid katust ümber…
Arusaadav, et mugavam ja lihtsam oleks asjaajamine, kui kõik teenused oleks võimalik tellida ühest ettevõttest.
Samuti on igati loogiline, et kui üks juba projekteerib, mis sisaldab ju ka läbimõtlemist, siis sellel on juba seoses ajutööga sellevõrra vähem edasist ehitamisega seonduvat ajutööd.
Samas kehtib meie riigis kord, et erinevaid ehitamisega ja projekteerimisega seonduvate tegemiste tegemiseks peavad olema vastavaid (kehtivaid) pädevustunnistusi omavad spetsialistid.
Iga suvaline isik ei tohi projekteerida. Iga suvaline isik ei tohi ehitada jne. Seda (väidetavalt) sellepärast, et need tegevused kuuluvat eriettevõtluse alla.
Aga muidugi on olemas suurfirmade hulgas ka selliseid ettevõtteid, mis osutavad ka projekteerimis-ehitamisteenust. Sellisel juhul peavad olema selles ettevõttes palgal nii projekteerijad kui ka ehitusjuhid, insenerid, juristid ja muud ametnikud. Tavaliselt on aga seesugused firmad eelkõige peatöövõtufirmad, mis tegeliku ehitamise ei teosta ise vaid see teenus ostetakse sisse alltöövõtuna.
Ehk, et kui tahetakse saada mugavat kompleksteenust, siis tulebki pöörduda sellisesse firmasse pakkumuse saamiseks. Aga eks pakkumuse ja teenuse hind oleks sealt võttes siis ka ilmselt mõnevõrra teisest "puust".
Nii projekteerimine kui ka ehitamine on reguleeritud sedavõrd keeruliseks bürokraatia-, taustatöö- ning igasugu nõuete täitmise rohkeks, et üks väikefirma ei suudakski kõike seda kompleksteenusena iialgi 100% nõuetele vastavalt täita.
Kuigi jah - no mis see katus siis ikka niiväga on, kui on olemas piisavad vastavad kogemused... .
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 58 korda

Lugemata postitus Postitas tabarabarap »

Kas sul vana projekt on olemas? Otsi kasvõi KOV arhiivist. Kui on, siis esita sama projekt ja märgi uus materjal. Saad ise esitada.
sikusoku
Uus kasutaja
Uus kasutaja

tabarabarap kirjutas: 03 Mai 2025, 08:55 Kas sul vana projekt on olemas? Otsi kasvõi KOV arhiivist. Kui on, siis esita sama projekt ja märgi uus materjal. Saad ise esitada.
Vana projekt on olemas. Aga asi on selles, et ehitusfirma soovitusel oleks parem vinstkapide katusekallet muuta. See tähendaks, et projekti oleks ikka vaja muuta, kuna vana projekt ei oleks enam tõene.

Aga tänud, eks tuleb ette võtta projekteerija leidmine.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

sikusoku kirjutas: 03 Mai 2025, 19:42 ... ehitusfirma soovitusel oleks parem vinstkapide katusekallet muuta.
Oled sa kindel, et see soovitus ka põhjendatud on?

Kui vana katus vett sisse ei lasknud, miks peaks siis seda uus tegema?
Ei ole eterniitkatus "hermeetiline", pole seda ka plekk-katus (kui jutt just valtsplekk-katusest ei käi).
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Katuse kalde muutmise vajalikkus võib seostuda paigaldatava materjali paigaldusjuhendis nõutuga.
Tasuks vaadata üle ka olemasolev projekt ja olemas olev katuse kalle. Kas algselt ehitatud on ikka projektikohaselt.
Väga suur hulk ehitist ehitavaid isikuid ei suudagi või ei pea vajalikuks projektist kinni pidada.
Ehk, et juba algne tulemus ei pruugi olla ehitatud kuigivõrd projekti järgi. :hello:
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 21 korda
On tänatud: 37 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Mis ehitusfirma kalde suurendamise vajaduse põhjenduseks tõi? Kas olemasolev kalle ei vasta uue kattematerjali kalde min nõuetele?
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 42 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Iga suvaline isik ei tohi projekteerida. Iga suvaline isik ei tohi ehitada jne. Seda (väidetavalt) sellepärast, et need tegevused kuuluvat eriettevõtluse alla.
Palun selgitada lollile mis on selles imelikku, et iga suvaline ei või projekteerida / ehitada...
Praktikas olen küll ja veel kohanud ka suuremate ehitusettevõtete nö ümberprojekteerimist optimeerimise eesmärgil...
On jõudnud minu lauale - pilk peale ja pole muud teha kui ainult pead vangutada - täiesti valed lahendused igal sammul...
Urmas
autodidakt
On tänanud: 380 korda
On tänatud: 420 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

vuuk kirjutas: 03 Mai 2025, 06:31 Iga suvaline isik ei tohi ehitada jne. Seda (väidetavalt) sellepärast, et need tegevused kuuluvat eriettevõtluse alla.
Kasutaja vuuk, kas "Palkmajade" teemas kasutaja pikk88 ei ole mitte eriettevõtluse alla mittekuuluv isik, aga sai hakkama? :scratch: Minu teada projekt peab vastama seaduses nõutud nõuetele ja kui see vastab nõuetele, siis ise ei näe takistusi. Olen ka ise teinud projekti korteri kahe korteri kokkuehitamiseks ja läks läbi esimese korraga. Arvestades tema(pikk88) pealehakkamist, siis arvatavasti ei hakka ta ka oma maja ehituseks palkama eriettevõtlusega tegelevat ettevõtet. ;) Kas seadustes on nõue, et projekti peab koostama erialase haridusega projekteerija kui esitatud projekt vastab kõikidele nõuetele? :scratch: Muidugi ma ei mõtle erialase hariduseta inimeste poolt suurprojektide projekteerimist.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas...
Sa räägid EELPROJEKTIST mis on mõeldud ehitusloa saamiseks mitte EHITAMISEKS
Need on täiesti erinevad asjad
Mina räägin millestki muust...
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 07 Mai 2025, 12:33 ...
Palun selgitada lollile mis on selles imelikku, et iga suvaline ei või projekteerida / ehitada...
...
Natuke imeliku võitu näib mulle pigem see, et Sa seda siinkohal küsid.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 07 Mai 2025, 19:19
vuuk kirjutas: 03 Mai 2025, 06:31 Iga suvaline isik ei tohi ehitada jne. Seda (väidetavalt) sellepärast, et need tegevused kuuluvat eriettevõtluse alla.
Kasutaja vuuk, kas "Palkmajade" teemas kasutaja pikk88 ei ole mitte eriettevõtluse alla mittekuuluv isik, aga sai hakkama? :scratch: Minu teada projekt peab vastama seaduses nõutud nõuetele ja kui see vastab nõuetele, siis ise ei näe takistusi. Olen ka ise teinud projekti korteri kahe korteri kokkuehitamiseks ja läks läbi esimese korraga. Arvestades tema(pikk88) pealehakkamist, siis arvatavasti ei hakka ta ka oma maja ehituseks palkama eriettevõtlusega tegelevat ettevõtet. ;) Kas seadustes on nõue, et projekti peab koostama erialase haridusega projekteerija kui esitatud projekt vastab kõikidele nõuetele? :scratch: Muidugi ma ei mõtle erialase hariduseta inimeste poolt suurprojektide projekteerimist.
Urmas, Sul on omast kohast õigus, aga... .
Kasutaja "pikk88" puhul ei olnud tegu ettevõtlusega kutsetegevuse raames.
Me kipume hakkama teemast kaugenema.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

vuuk kirjutas: 08 Mai 2025, 05:46
EH.INS. kirjutas: 07 Mai 2025, 12:33 ...
...
Natuke imeliku võitu näib mulle pigem see, et Sa seda siinkohal küsid.
Küsin seepärast, et siin pole vähe kommentaare kus mainitakse a la "milleks vaja mingi jobu juurde minna - ma tean isegi kõike"
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 07 Mai 2025, 12:33 ... on selles imelikku, et iga suvaline ei või projekteerida / ehitada...
Praktikas olen küll ja veel kohanud ka suuremate ehitusettevõtete nö ümberprojekteerimist optimeerimise eesmärgil...
On jõudnud minu lauale - pilk peale ja pole muud teha kui ainult pead vangutada - täiesti valed lahendused igal sammul...
Kas saan õigesti aru, et need "täiesti valed lahendused" on koolitatud projekteerijate poolt tehtud vead? Suuremad ehitusettevõtted ju ei kasuta projekteerijatena "mehi metsast" või kuidas?
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

A23 kirjutas: 08 Mai 2025, 07:49
EH.INS. kirjutas: 07 Mai 2025, 12:33 ... on selles imelikku, et iga suvaline ei või projekteerida / ehitada...
Kas saan õigesti aru, et need "täiesti valed lahendused" on koolitatud projekteerijate poolt tehtud vead? Suuremad ehitusettevõtted ju ei kasuta projekteerijatena "mehi metsast" või kuidas?
Ei, ma ei räägi siin projekteerijatest (kuigi tuleb ka seda ette)
Reeglina ma teise projekteerija tööd hoobilt kritiseerima ei hakka - seni kuni pole selge nt tema poolt kasutatud arvutusskeem pole mul midagi kobiseda
Saame asja läbi arutada ja siis kahe peale mõelda kas midagi võiks / peaks olema teisiti
Ma toon siia nt selle vajuva ja nüüdseks elamiskõlbmatu Tartu maja
Ma ei torma süüdistama ei ehitajat, projekteerijat, ümberprojekteerijat (ka järelevalvet) jne enne kui pole selged kõik asjaolud (ja neid ma ei tea)
Aga see mida ma kirjeldasin käis selle kohta, et ehitusettevõtja hakkab ise ratsima (mitte projekteerija) ja ratsib sealt kust ei tohiks ratsida (nt käidava katuseterrassi või haljaskatuse konstruktsioonid - mitte kandekonstruktsioonid vaid nö piirdekonstruktsioonid)...
Üleüldse näebki seda, et kandekonstruktsioonide kallale eriti ei minda iseseisvalt (küll aga tehakse vigu ja tõsiseid vigu nt ladustamisega vahelagedele või ka katuslaele) - küll aga tehakse piiretes olulisi ehitusfüüsikalisi vigu oma ratsimistega
Aga on ka konkreetset kandekonstruktsioonide arvutusskeemide eiramist
Nt: vaheseinad vahelael. Ja mitte kergseinad vaid nö kivi/plokkseinad.
Standard ütleb selgelt, et kui seina jm kaal on 3kN/m või rohkem siis tuleb need laepaneelide plaanil esitada konkreetsete asukohtadega ja vastavate joonkoormustega.
Selle järgi dimensioneeritakse konkreetsed laepaneelid.
Ehitaja muudab nende seinte asukohti - ja pole asi enam see mis projekteeritud...
Kõike saab teha / aga vastava pädevuse puudumisel (kusjuures mõistan isegi mõtet, et mis seal ikka vahet kus need vaheseinad on) peaks enne konsulteerima mitte omast suvast lihtsalt asju muutma...
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Teema on jälle kõrvale ära kaldunud.
Vajunud ühe isiku või selle ameti turunduse maile. Kusjuures tüüpiliselt kasutusele võetud ka eneseupitamise nõks või meetod läbi kellegi teise, kas umbisikulise või konkreetse isiku mahategemise, üritades niiviisi end nagu etemana näidata. Muidugi läheb selline enesereklaamimise nõks paljudel juhtudel ka läbi, küll aga mitte minu puhul. See on ju selgesti läbinähtav.
Tekib aga küsimus. Miks on vaja ennast upitada räpasevõitu meetodeid kasutades, kui tipptegijana saaks läbi oma töise tulemuse end reklaamida?

Aga eks ikka jõudu, siin karmis kapitalismimaailmas läbi löömisel!

See on muidugi paha, kui ehitaja projektiinseneri ajutöö ära ratsib, aga mulle paluks mitte sellist mittenõuetele vastavat ehitustegevust külge pookida.
Küll aga on olnud tavaline, et ehitiste omanikud ei taha kuidagi inseneri ajutöösse rahaliselt panustada. Millegipärast arvatakse või koguni usutakse, et kogenud ehitaja kogemused ja teadmised on rohkem väärt ja oodatakse, et ehitaja teeb ära ka selle, mis peaks olema tegelikult inseneri "rida".
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Teemaalgataja ei ilmuta algse teema suhtes vähimatki huvi.
Mis oleks etem, kas teema sureb välja või nihkunud fookusega elab oma elu edasi?
(Ma eelistaksin teist varianti, suur osa foorumlastest, arvestades varasemaid väljaütlemisi teistes teemades, pigem esimest)
Küll jäi mulle INS postitusest ebaselgeks, kuidas ehitusettevõtja "ratsimist" vormistab, kas teeb projektis (vigase) muudatuse (siis peab selle keegi kinnitama) või siis ehitabki projektile mittevastavalt. Viimasel juhul küsimus, et kuidas see välja tuleb, kas ehitusjärelvalve kaudu?
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@vuuk

Ilmselt käis minu pihta...
Ja panid ikka korralikult puusse...
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 268 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

vuuk kirjutas: 09 Mai 2025, 07:07 ...
Küll aga on olnud tavaline, et ehitiste omanikud ei taha kuidagi inseneri ajutöösse rahaliselt panustada.
Millegipärast arvatakse või koguni usutakse, et kogenud ehitaja kogemused ja teadmised on rohkem väärt ja oodatakse, et ehitaja teeb ära ka selle, mis peaks olema tegelikult inseneri "rida".
Vanasõna ütleb, et "Iga loll leiab endast lollima, kes teda imetleb".
Ehk kui tellija ei jaga ehitusest "mittemidagi", siis ta loodab et ehitaja "teab palju" ja usub ehitajat.
Kui tellija teab kasvõi "midagigi", et ehitaja teadmistes kahelda, siis ta otsib "arsti keda usaldada".
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
sikusoku
Uus kasutaja
Uus kasutaja

A23 kirjutas: 05 Mai 2025, 07:29

Mis ehitusfirma kalde suurendamise vajaduse põhjenduseks tõi? Kas olemasolev kalle ei vasta uue kattematerjali kalde min nõuetele?
Ehitusfirma põhjendas seda ütlust sellega, et suurem kalle on tänapäevasem ja, et talvel koguneb sellisele katusele rohkem lund. Olemasolev vintskapi katus on peaaegu lamekatus, kallet täpselt ei tea ja vanas maja plaanis pole seda ka kirjas. Mida väiksem kalle katusel, seda rohkem võib ka vesi katusele kauemaks seisma jääda, mis pole enamasti katusele hea. Uus kattematerjal, millest huvitusin oleks kiviprofiil, mis erinevate andmete järgi võib vähemalt 14° kaldega katust vajada.
Vasta