Kaitselülitite tähistamine kilpides

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 28 korda

Kaitselülitite tähistamine kilpides

Lugemata postitus Postitas netmaster »

Mõtlesin, et teeks mingid korralikumad kleepsud kilpi, enne kui mu paberilipakad ära kaovad. Kohe tekkis küsimus, et kuidas tähistatakse pistikupesade ja valgustite kaitselüliteid? Lisaks tahaks kuidagi mõistlikult märgistada ka kilpi tulevaid kaableid, kaasa arvatud igasugu (liikumis, valgus, jms.) andurid.

Netis on pilte palju, kuid enamasti on seal ukse sees mingi tabel, kus on siis kirjeldatud mis number kaitselüliti midagi teeb. Mina tahaks ukse sisse panna korruse plaani, kus on peal ja tähistatud kõik valgustid, pistikupesad ja kõik muud asjad. Vaatad plaani ja kohe selge, millisest lambist jutt on, selle asemel, et tabelis pikalt konkreetsest asukohast leelotada. Kuid kuidas neid seal nimetada? Pistikupesa nr. 12 võiks olla PP12, kuid lambid/valgustid? On selleks mingi standard, või nimetab igaüks oma asju mistahes lühendiga?
jyrikg
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 14 korda

Re: Kaitselülitite tähistamine kilpides

Lugemata postitus Postitas jyrikg »

Pistikupesa nr 12+ nr13 jne on toiteliin nr1 (näiteks). Selle numbri kirjutad siis oma skeemile (nn tabel ukse sees) ja plaanile ning loomulikult kaablile(markeriga) Kui erinevate liinide harukarpe palju lähestikku juhtub siis ka harukarbi sisse, et 10 aasta pärast suudaks mäletada. Toiteliini numbrid on ka pandud kilbis olevatele kõigile kaabli soontele.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 112 korda
On tänatud: 290 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

jyrikg kirjutas: 30 Sept 2025, 16:46 ... Kui erinevate liinide harukarpe palju lähestikku juhtub siis ka harukarbi sisse, et 10 aasta pärast suudaks mäletada.
Toiteliini numbrid on ka pandud kilbis olevatele kõigile kaabli soontele.
Ma olen iga pistikupesa sisse kirjutanud kaitsme/liini numbri, et kui pistiku pesast välja tõmbad, on kohe number näha.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 145 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

ping kirjutas: 30 Sept 2025, 17:30pistikupesa sisse kirjutanud kaitsme/liini numbri
Mis mõte sel on koduses majapidamises?
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Kuhu sul seda vaja on ? Enda jaoks pane siuke jutt millest kohe aru saad. Kui on näiteks pelleri lampi siis nii panegi. See on kodukasutajale palju lihtsamini aru saada kui mingi plaani pealt midagi taga ajada. Suuremates kohtades on üldiselt korrus, kilbi nimi ja siis kaitsme nimi omavahel kombineeritud mingiks jadaks Edasi on paljudel juhtudel V on valgus, P on pesa, U on UPS jne. Kuidas kellegil meelepärasem on. Pistikupesade ja lampide peale võid ka kodus igasugu kleepekaid laduda kui ikka mitte kottigi muud teha pole. Üldiselt on nende tähistamine selleks, et sa saad vajaliku vidina välja lülitada. Kuidas see tähistatud on see ei koti kedagi kuniks asi on üheselt mõistetav. Aga vbl ma eksin ja kui näiteks elutoas ongi viieses raamis pesad eraldi kaitsmete all ning ka kolm faasi esindatud siis on kogu see tähistamine täiesti vbl, et isegi juba vajalik tegevus. Kaablitele nimede peale sodimine on ainult siis vajalik kui neid puntras kilpi tuleb ja pole veel kuskile ühendatud. Harvematel juhtudel ka siis kui kilpi muudetakse aga muud otstarvet sellel küll pole. Lisaks kui see kaabel on seal 10+ aastat olnud siis pole harvad juhused kus kiri on loetamatuks muutunud kuna tint/pasta on laiali vajunud ja sõnast või numbrist on mingi värviline plönn järgi. Kleepekatel on ka liimi ära kuivanud ja tore kui see ärakukkunud kleepekas üldse veel seal kaabli lähedalgi on.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 402 korda
On tänatud: 438 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Kas mul on piisavalt selgelt arusaadav, et milline kaiste mille jaoks?
Tähistused kilbis.jpg
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Urmas kirjutas: 01 Okt 2025, 08:14 Kas mul on piisavalt selgelt arusaadav, et milline kaiste mille jaoks?
Tähistused kilbis.jpg
On, kui just tead, kumb lastetuba on 1 ja kumb on 2 :)

Mis põhjusel on valgustus C?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

A23 kirjutas: 01 Okt 2025, 08:35Mis põhjusel on valgustus C
Mis põhjusel oleks B?
Urmas
autodidakt

A23 kirjutas: 01 Okt 2025, 08:35 On, kui just tead, kumb lastetuba on 1 ja kumb on 2
Parafraseering ühest filmist- eit teab ja eit on veel elus.:)
A23 kirjutas: 01 Okt 2025, 08:35 Mis põhjusel on valgustus C?
Vaat seda ma ei tea, pädevusega elektrik pani.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas juhtmepunt »

Urmas kirjutas: 01 Okt 2025, 08:14 Kas mul on piisavalt selgelt arusaadav, et milline kaiste mille jaoks?
Nuuh, ettevaatlikult kobisen, et näopeksu ei saaks ;) Lapsed käivad Sinu elektrikilbi silte lugemas ja õpivad sealt selgeks teadmise, et need seakärsad seinas on pistikud :P
Ma ise oleks kirjutanud lühendatult nt: "LASTETOA PP-d" jne.
Tsiteerides klassikuid: "Kui on nurinaid, argumenteeri selgelt".
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Mul sarnaselt nagu Urmasel, küll enda sildistatud. Need sildisiinid juhtas elektrik, pidada samad olema mida poed kasutavad riiulitel hinnasiltidel, neid elektriasjade poes ei olevat.
Ainuke puudus antud lahenduse puhul kui omanik/üürnik/huviline harrastuselektrik tahab kilbis illegaalseid hooldus- või täiendustöid teha, siis tõstab selle paneeli koos siltidega kõrvale ja vaatab kaitselüliteid&kaablirägastikku ikka tuhmi pilguga, et milline see kaitselüliti nüüd täpselt oli millega majandada vaja..
Kui kaablid ja kaitselülitid on nummerdatud oleks hea numbrit korrata ka siltidel.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas juhtmepunt »

A23 kirjutas: 01 Okt 2025, 08:35 Mis põhjusel on valgustus C?
Elektrik mõtles juba kaugele ette. Hetkel Urmasel see praegu vaevalt teemaks, aga kui tahad nt tulevikus keldripimeduses avada "põnevate taimede" kasvatuse, siis LED-valgust kõvasti vaja. LED-toiteplokkidel on aga oma iseärasused. Allpool näidisena 180W 24V LED toiteploki Mean Well HLG-185H-24A spetsifikatsiooni väljavõte 16A kaitselüliti korral. LED-valgustuse ja nende toiteplokkidega tuleb valgustusahelatesse sisse elektrimootorite raskestikäivitumise voolutõuke sarnasus. Õnneks pole see siiski valdava osa kodukasutajate teema, kuna tavakoju paigaldatud valgusteid ühe KL taha vaevalt nüüd kilovati kaupa satub.
2025-10-01 10 38 25.png
Tsiteerides klassikuid: "Kui on nurinaid, argumenteeri selgelt".
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Kuhu sul seda vaja on ? Enda jaoks pane siuke jutt millest kohe aru saad.
pigem enda jaoks jah, kuid kui mõni elukutseline elektrik seda kunagi vaatama tuleb, siis ei tahaks et ta kohe naerma purskaks.

Pistikupesadega polegi nii probleemi. PP on suhteliselt ühesel mõistetav. Aga Lambid/valgustid? Võiks tähistus olla L, või V või veel midagi muud? L ma saan aru võib tähistada ka muid asju. Praegu panin V ja välisvalgustid VV, kuid ma ei mäleta, et oleks migeid V tähti kuskil kilbis näinud.

Kuna mul on terve alumine korrus üks suur köök-elutuba-fuajee, siis seal neid erinevaid kaitsmeid ikka on. Vaatasin kohe, et nende peale üldiselt ei mahu pikk kirjeldus sellest, kus täpselt mingi pesade rivi asub (a'la Köögi tagaseinas vasakus nurgas kapi taga alumine rivi). Tavaliselt jah, pannakse numbritega kuhugi tabelisse, kuid mul on need pesad ja lambid kohati nii laiali, et jutt läheks jube pikaks kus nad kõik asuvad. Palju lihtsam oleks maja plaani peal nad ära tähistada.

On kaks kilpi. Sisenev kaabel ja suured voolud (ahjud, pliidid, jms.) eraldi. Seal ruumi on, ja tähistamisega probleeme pole. Teises seal kohal (4x12 kohta), on kokku 30 6A (valgustus) ja 10A (pistikupesad) kaitselülitit. Lisaks igasugu muud automaatika, jälgimise ja lülitamise jubinaid.

Kaablid on kõik mustad ja nad on kilpi sisenemisel mitmes kihis üksteise all. Muud moodi nad lihtsalt ei mahtunud. Niiet sinna ei saa eriti midagi kirjutada. Plaanin ukse sisse teha tabeli, kus on kaablite järjekord ja kihid tähistatud.
Urmas
autodidakt

juhtmepunt kirjutas: 01 Okt 2025, 10:21 Nuuh, ettevaatlikult kobisen, et näopeksu ei saaks ;) Lapsed käivad Sinu elektrikilbi silte lugemas ja õpivad sealt selgeks teadmise, et need seakärsad seinas on pistikud :P
Võtan kriitika omaks ja vabanduseks ehk loete seda, et 18 aastat tagasi olin elektrialases terminoloogias veel lollim kui tänasel päeval. Üht koma teist uut on kõrva taha jäänud ja hallrakkudesse talletatud. :)
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

netmaster kirjutas: 01 Okt 2025, 12:51Kaablid on kõik mustad
Mis mõttes mustad?
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Musta värvi kestaga, kuhu peale kirjutades midagi paistma ei jää.
Kuna nad on seal mitmes kihis, siis alumiste peale ei saagi kirjutada.
Urmas
autodidakt

Võta 10cm jupp valget isoleerteipi, kirjuta selle 5cm osale mida tahad ja keera kahekorra ümber kaabli. Kui ei saa, siis sildid ei pea olema ühel joonel. Või osta ports valgeid nn taimesilte, tee ühte otsa augutorniga auk ja tõmba väikse nipukaga ümber kaabli.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 42 korda
On tänatud: 132 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Musta peale saab kirjutada valgega.
Silte saab ka trükkida Brotheri sildiprinteriga. Kui juba osta, siis ikka õigemaid asju.
Juhe teab kõike.
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

netmaster kirjutas: 01 Okt 2025, 15:02Musta värvi kestaga
Mis kaabli tüüp on? Enamlevinud sisepaigalduse kaablid on küll valge kestaga.
Urmas
autodidakt

Prill kirjutas: 01 Okt 2025, 15:58 Või Temust tellid milliseid aga tahad: https://www.temu.com/search_result.html ... e_sn=10005
Jep, neid kaabli külge käivaid silte ma mõtlesingi. Näiteks 7€ eest 260 silti ei ole nagu kallis. https://www.temu.com/ee/4-rulli-260tk-d ... 3ri8792f4e
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Võta 10cm jupp valget isoleerteipi, kirjuta selle 5cm osale mida tahad
loete ka ikka mida ma kirjutan?
Kaablid on pakitud mitmes kihis üksteise kõrvale. Paistab 3-4cm osa. Mingil juhul ma ei keera kõigi nende ümber mingit isoleerpaela või sildista kuidagi teisiti.

Lingid küsivad kõik sisselogimist.
Enamlevinud sisepaigalduse kaablid on küll valge kestaga.
ei mina tea mis ta mark on. Samasuguse ehitusega nagu valge. Mustad olid poes suuremate rullidena vist, või ma isegi ei mäleta miks ma sellise kaabli ostsin. Must sobis tegelikult igale poole paremini, kaasa arvatud tumedale terrassile näiteks.
Urmas
autodidakt

netmaster kirjutas: 01 Okt 2025, 19:27
Võta 10cm jupp valget isoleerteipi, kirjuta selle 5cm osale mida tahad
loete ka ikka mida ma kirjutan?
Kaablid on pakitud mitmes kihis üksteise kõrvale. Paistab 3-4cm osa. Mingil juhul ma ei keera kõigi nende ümber mingit isoleerpaela või sildista kuidagi teisiti.
Ikka loeme ja saame ka aru nii nagu sa kirjutad. Kas sa ei ole sellele mõelnud, et üks pilt ütleb rohkem kui sada sõna? Kuidas küsitakse nii ka vastatakse.

OT. Miks mõned, kelledel puudub ettenägemisvõime, saavad oma ettenägemisevõime puudumise parandamiseks erinevate soovituste peale "tigedaks"? Või milline emotsioon peaks tekkima peale tsiteeringus sinisega rõhutatud lauset? Jäta meelde, foorumlased ei ole sinu jamas süüdi ja sinu asi on kas aktsepteerida meie soovitusi või mitte!
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Või milline emotsioon peaks tekkima peale tsiteeringus sinisega rõhutatud lauset?
selline emotsioon, et tegelikult ju ei küsitud, kuidas kaablitele silte külge panna. Ma küsisin üldiselt, milliste lühenditega erinevaid asju tähistatakse ja kas selleks on olemas mingi standard. Võibolla ma väljendusin end ebaselgelt, kuid kuidagi kaldus jutt juba mitu postitust järjest hoopis kaablitele siltide kinnitamise poole ja selle peale tekkis mul küsimus, et kas keegi üldse loeb mu postitusi.

Tegelen tihti madalpinge ja optiliste kaablite sildistamisega, selles ei ole küsimus. Mind huvitab mida nende siltide peale kirjutatakse. Jah, võibolla oleks pidanud eraldi rõhutama, et lisaks kirjutamisele ei saa kaablite külge midagi siduda ega kleepida, kuid kuna see polnud üldse algse postituse teema, siis ei tulnud selle peale.

Kuna mul ei olnud plaanis kaablite sildistamisega tegeleda ja kuna kilbi laiali lammutamine lihtsalt pildi tegemiseks tundub veidi ülearune, siis pilti konkreetsetest kaablitest mul pakkuda ei ole.
sinu asi on kas aktsepteerida meie soovitusi või mitte
mida ma peaks tegema soovitustega mida ma ei vaja, või mida minu eelneva jutu põhjal ei ole võimalik rakendada?
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Tundub, et standard ongi ainult nii nagu algpostis kirjeldasid, et tähised nt F11, FV2, RVK1 ja täpsemad kirjeldused vaja vaadata eraldi paberipatakast.
Mul ka lähiajal kilbi märgistamine ees ja sama mõte, et paneks juba moodulite juurde sellised tähised, millelt kohe aru saada, millega tegemist.
Kui leiad kusagilt mingid (pool)ametlikud tähistuskoodid, anna teada.
Vasta