Palksauna ehitamine

Palkmajade teema
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 51 korda
On tänatud: 49 korda

Re: Palksauna ehitamine

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Hetkeseisuga on SBS peale sulatatud ning nagu oligi arvata siis kõige hullem see tegevus polnud. Esmalt üritasin muidugi tervet rulli korraga paika sulatada, et jääks ikka vähem liitekohti. Seda oli küll pehmelt öeldes keeruline üksinda paika ajada ja lõikasin rulli töö käigus pooleks. Järgnevad tükid lõikasin 2,5m pikkusteks ning neid kannatas küll üksinda paika sättida. Tagantjärgi tarkusena oleks ehk võinud paanid veel pisut lühemad lõigata, oleks olnud parem seda sulatada ning tõenäoliselt oleks ka sirgemalt paika saanud, eks järgmise sauna juures olen pisut targem. Kuna peale läheb veel soojustus ning sokli peale lint siis ei mängi see sirgus ja siledus ilmselt väga suurt rolli.
Hetkel seis selline
Pilt
Täna mõtlesin peale sulatada karkassi ning vundamendi vahelise soklikatte aga sellest plaanist ei tulnud midagi välja, sest praktiliselt kogu päev kulus poest õige lindi jahtimisele. Esmalt suutsin osta kahelt poolt liivaga kaetud katte, mida ei saa sulatada. Seda märkasin loomulikult alles tegudele asudes. Sulatatavat ei suutnud mina kolmest poest vajalikus laiuses leida. Oli laiemat, oli kitsamat kuid seda mida vaja, seda polnud. Projekt sai käigu pealt ümber tehtud ning ostetud hoopis külmalt paigaldatavat bituumenmassi, et seda määrida vundamendi peale ja siis rullida lint selle peale lahti. See on ilmselt isegi parem lahendus, sest vundament ei saanud sedapuhku päris ühtlaselt loodi vaid jäi kohati veidike lainetama, nüüd saab need anomaaliad likvideerida määrides sinna paksemalt seda külmliimi ning see kaotab ka ohu, et tuul hakkab tulevikus vundamendi vahelt sisse puhuma.
Santehnik Tartus 56 932 898
Urmas
autodidakt
On tänanud: 429 korda
On tänatud: 470 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

pikk88 kirjutas: 26 Aug 2026, 17:41 Esmalt suutsin osta kahelt poolt liivaga kaetud katte, mida ei saa sulatada. Seda märkasin loomulikult alles tegudele asudes.
Eks ole isegi vahest vale asja ostnud, kuid neid lauseid lugedes olen sinus ikka väga pettunud! :grin:
pikk88 kirjutas: 26 Aug 2026, 17:41 Sulatatavat ei suutnud mina kolmest poest vajalikus laiuses leida. Oli laiemat, oli kitsamat kuid seda mida vaja, seda polnud.
Ja mis oleks juhtunud kui laiema soklikatte ülearuse ääre oleks vundamendile sissepoole külge sulatanud või pussnoaga seestpoolt vundamenti selle 5cm ära lõiganud? :scratch: ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 51 korda
On tänatud: 49 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Eks ma ise vaatasin ka peale eksimuse avastamist häbenedes peeglisse aga laiskus oli see mis ei lubanud laiemat linti lõikuda. Kogu sokli pikkus on ümmarguselt 22 meetrit ning sisemine betoonäär jääb praeguse seisu järgi täies mahus viimistlemata näha. Tundus tüütu tegevusena seda täies pikkuses lõikuma hakata. Pealegi maksab laiem lint ju kitsamast rohkem raha. Bauhof küll (vist)pakkus õige laiusega linti aga selle hind on ligi kaks korda kõrgem kui minu ostetud kraamil. Eeldusel, et see oli minule vajali kaup siis tuli rahaliselt odavam osta külmliimi ja kasutada ära olemasolev kaup. Jääb ikkagi mõne õlle raha saunakassasse alles. Kohapeale vaatama ei viitsinud ka enam minna, sest otsus oli tehtud ning pool päeva kestnud shoppamisest oli siiber ees.
Santehnik Tartus 56 932 898
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 100 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Mis selle vundament-sokli väljast "tõrvamise" mõte on.. pigem kahjuks kui kasuks.. :roll:
Samuti miks on vaja vundamendi peale tulevat hüdroisolatsiooni vundamendi külge sulatada - jääb ju vundamendi ja palgi vahele ning ei lähe sealt samuti kuskile.. tavaliselt vist see hüdrolint paigaldatakse vahetult enne alumise palgirea panemist. Tänapäeval mõned lasevad hüdro alla vahtu ka, fikseerib linti ja täidab vundamendi-palgi kõverusest-ebaühtlusest tingitud tühimikud.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 141 korda
On tänatud: 155 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

pikk88 kirjutas: 26 Aug 2026, 17:41SBS peale sulatatud ... õige lindi jahtimisele ... ostetud hoopis külmalt paigaldatavat bituumenmassi, et seda määrida vundamendi peale ... kaotab ka ohu, et tuul hakkab tulevikus vundamendi vahelt sisse puhuma
Milleks sa teed oma elu (ehituse) nii keeruliseks? Varem saeti ruberoidirullist vajaliku laiusega "rullikesed" ja keriti need vundamendi peale, alumise vöö alla. Aga mingid massid ja sulatamised? Ma saan aru, et see on ju palksaun, mida sa kasutad kuumaksköetult. Mingi väike läbipuhumine ei muuda midagi.
Vasta