Katuse tõstmine ja paberimajandus

Urmas
autodidakt
On tänanud: 415 korda
On tänatud: 453 korda

Re: Katuse tõstmine ja paberimajandus

Lugemata postitus Postitas Urmas »

kunn24 kirjutas: 11 Mär 2026, 15:24 Kui on paberid korras, siis ikka kuradi hea tunne asja ajada- ei pea kogu aeg mõtlema, mis kõik võib järgneda.
Kunn24 lause tuletas järjekordselt mulle siiani meelde jäänud ühe kunagise töökaaslase(venelane) ütlemist enne Moskva kontrolle kui istusime ja kirjutasime tagantjärgi pabereid kontrollide jaoks. Tõlgituna eesti keelde- mida rohkem paberit, seda puhtam perše! :) Kõikse vahvam oli minu jaoks veel see, et ega need Moskva kontrollid minu poolt eesti keeles kirjutatu sisust nagunii ei saanud aru mitte sittagi. :) Ei ole ka ise mingi eriline bürokraatia austaja, kuid on asju, millede puhul rohkem paberit/e-kirju võib hiljem ära tasuda kuhjaga.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 49 korda
On tänatud: 149 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Nii ongi. Kui formaalselt on ok, siis kontrollijad löövad kulpi ja patsutava õlale.

Vastutus on siin: https://www.riigiteataja.ee/akt/1050320 ... iv#para134

Tavaliselt kohaldatakse sanktsiooni keskmist määra, 1 TÜ on hetkel 8 €
Jarmoz87
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Jarmoz87 »

Sorry mehed..jälle palju palju juttu ja küsimusi. Tundub, et mida rohkem uurin, seda rohkem igasugust bürokraatiat välja tuleb mida koostama peab hakkama.
vuuk kirjutas: 10 Mär 2026, 07:04 Omalt poolt küsiksin, et mille poolest on teatisega variant parem kui loaga?
Projekteerija Tiit Sild ütles veel minu jaoks ühe huvitava fakti,et:
Ehitusluba käib läbi vallavalitsuse istungi või juhtkonna.
Ehitusteatis antakse lihtsalt ametnike poolt välja.

Seega mulle tundub, et selle teatisega on vähem jamamist ja saab sealt KOV-st kergemini läbi.
kunn24 kirjutas: 10 Mär 2026, 12:26 Igaks juhuks ette määrus "Nõuded ehitusprojektile", millest tuleb täita asjakohaseid nõudeid, mitte kõiki.
Kirjutasin "Nõuded ehitusprojektile" youtubi ja leidsin paar videot mis laias laastus teevad asja selgemaks. Kel huvi siis saab ka vaadata:
Katusealuse väljaehitamine ja projekteerimine https://www.youtube.com/watch?v=bPXihOvykIw
Juurdeehituse projekteerimine https://www.youtube.com/watch?v=DKbkR1gkSx8
kunn24 kirjutas: 10 Mär 2026, 12:26 Seletuskirju leiad ehr-ist, kui oskad teiste ehituste menetlusi vaadata
Otsisin,aga tuleb välja, et kahjuks ei oska :?
kunn24 kirjutas: 10 Mär 2026, 14:39 Muidugi väike "oht" on KOV-iga jamades, et hakatakse nõudma tulekustutusvee ja heitvee lahendusi. Siis võib tulla ametlikul asjaajamisel jama.
Seal mingi paar aastat tagasi minu arust veel vald ise ka toetas mingi osaga selle uue paagi paigaldusega kuhu roevesi läheb. Lihtsalt korra aastas peab see fekalistimees käima.
Tulekustutus veest ma ei tea midagi. Ostsin tädile korraliku tulekustuti.
kunn24 kirjutas: 10 Mär 2026, 14:39 Tehnosüsteemide projekte ei ole ehitusloa jaoks otseselt vaja, kuid arhitektuurne projekt peab olema koostatud tehnosüsteeme arvestades. Näiteks ahjude, korstnate, soojuspumpade jms asukohad.
Kuna mul juurdeehitus (Uus esik, tuulekoda, trepikoda, hoone laiendamine, katuselause väljaehitamine, vintskapi ehitamine, teise korruse välja ehitamine, uue toa või veranda ehitamine.)
Siis pean tegema ARHITEKTUURPROJEKTI ja EELPROJEKTI (Sama asi vist? Hahaha) :
Hoone ülesehitus joonised, vaated, plaanid, lõiked, hoone matejalid, väliskihid, konstruktsioonid, seletuskiri.
Siis selle alusel saan VAJADUSEL? tellida energiamärgise ja ehitusloa.

Siis veel VÕIB JUHTUDA?, et pean tellima insenerilt konstruktiivse projekti:
ntx Talade läbipained, ilmselt ka aluspinna ja palkide seisukorra ja jumal teab mis veel.

Siis veel VAJADUSEL SÕLTUVALT? asukohast ja maja seisukorrast tuleb tellida eriosade projektid:
Vesi, kanalisatsioon, küte, elekter, nõrkvool, ventilatsioon.

Tohin ma üldse kogu seda bürokraatiat ise ilma mingeid pabereid omamata teha?
Küülaline kirjutas: 10 Mär 2026, 14:32 Ma ei tea, kas kõik omavalitsused, aga eriti Viimsi ning Tallinn nõuavad elektri osa eelprojekti, st seletuskirja tasemel ja pädevus- või kutsetunnistusega projekteerija poolt allkirjastatuna.
No selle saan vast ka plaanile juurde joonistada ja paigaldasin veel uue peakaabli mis majja tuleb. Seega sama mees vaatab üle ja saab ehk ära kinnitada. Üles tulevad ainult pistikupesad ja lambid.
vuuk kirjutas: 11 Mär 2026, 01:46 Minule vägagi tuttavad seesugused hirmud.
Küsin, miks peaks tegija seesuguseid hirme tundma kui saab vältida. Kui tädi on omanik, las aga ajab paberimajanduse vähemalt niipalju ornungisse, et tööde tegija ei peaks pabistama, et tädil riigi poolt pandud kohustused täitmata Tänaste seaduste järgi vastutab ju ka ehitaja. Leiab tädi raha ehitamiseks, leidku ka projekti koostamiseks.
No see tädi mul nagu teine ema. Ta on vana ja vast isegi ei tea mis asi internet on. Seega kõik asjaajamised võtan enda kanda ja tulevikus ka selle majakese. Paraku kõik raha tuleb minu taskust, sellepärast ka uuringi ja üritan ise enne suve need paberi asjad korda ajada siinsete kaasvõitlejate abiga.
vuuk kirjutas: 11 Mär 2026, 01:46 Muidugi võib omanik soovikorral delegeerida projektijuhtimise (alates projekti tellimisest ja sellega seonduvatest tegevustest)
Ehk siis tädi saab mind volitada KOV'ga asju ajama eksole. Tundub loogiline. Kuidas muidu firmad neid asju tellija asemel ajada saaks.
vuuk kirjutas: 11 Mär 2026, 01:46 No ei ole ju keeruline ette kujutada, et ehitad seda tädi maja ja keegi filmib, info jõuab avalikkuseni, sh ametnikeni. Seesugust negatiivset stsenaariumi ei saa ju välistada. Mina külla ei välista.
Jah, ka mina ei välista. Kui saan hakkama, siis teen muidugi ära. Aga fakt on see, et uus katus peab peale saama.
vuuk kirjutas: 11 Mär 2026, 02:11 Muide kaetud tööde aktis peab nüüdsel ajal muuhulgas ära toodud näiteks (tsiteerin) 2) põhjendatud hinnang kaetud töö vastavusele kehtivatele nõuetele ja ehitusprojektile
Mis see teile ütleb?
Minule ütleb seda, et kui peab olema põhjendatud hinnang, siis järelikult peab projektis ka vastav informatsioon olema, mille alusel hinnata. Või kuidasmoodi muidu saaks olla, et töö on tehtud vastavalt projektile.
Minu jaoks tähendab see seda, et mingi ekspertiis või keegi hindaja peab tulema ja kõik üle vaatama?
Ehk omanikujärelvalve hakkab ka mul seal käima? :| Iga asja kohta tahab dokumente ja akte näha?
Või piisab sellest kui ma igat tööetappi ise dokumenteerin/pildistan ?
A23 kirjutas: 11 Mär 2026, 09:02 @Jarmo, kui katuse räästaosa nii plaanid nagu painti joonisel, siis vaja ka tagada, et sarikad seina laiali ei lükka. Nt panna harjatala.
Jah väga hea tähelepanek. On plaanis panna harjatala sarikate alla. Sarikatele nii üleval kui all toetamiseks 4cm hambad sisse lõigata. Harjatala mitmest kohast postidega toetada. Kui harjatala ilusti ära toestan, siis ei hakka seinu väljapoole ka lükkama. Lisaks muidugi pennid.
Leidsin internetist ka ühe pildi. Üldpilt jääb umbes selline:
Pilt

Ühesõnaga mu pea juba ammu plahvatas. Nagu jõhker teema ju. Ikkagi nagu SITAKS asjaajamist. :cry:
Siinkohal lohutan ennast Kunn24 sõnadega: küsigu oma "ehitusministritelt", mida täpselt tahetakse.
Ehk ei pea seda kõike jama ja ma ei tea mis sada erinevat dokumenti või projekti koostama ja läheb asi kergemaks ( mida ma väga ei usu).
Samas saan aru, et on väga hea kui kõik on paberil kirjas ja dokumenteeritud tuleviku jaoks.
Viimati muutis Jarmoz87, 11 Mär 2026, 16:46, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Küsisid KOV-ist? Kui ei, miks sa siin veel heietad, meie konkreetseid vastuseid ei saa anda. Ehitusloa küsimuses on siin varasemaid lõimesid nõrkemiseni ja pole mõtet hakata kõiki variante läbi hekseldama.

Menetlusi leiad EHR-is nii, et logid sisse, otsid sealt aadressi järgi uue maja välja, sealt valid maja,> EHR-i kood, > eh loa taotlus, > dokumendid > ja lisad. Kui veab, siis leiad projekti allkirjade koha, laadid konteineri täies osas alla ja edu.
Jarmoz87
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Jarmoz87 »

kunn24 kirjutas: 11 Mär 2026, 16:43 Küsisid KOV-ist? Kui ei, miks sa siin veel heietad, meie konkreetseid vastuseid ei saa anda. Ehitusloa küsimuses on siin varasemaid lõimesid nõrkemiseni ja pole mõtet hakata kõiki variante läbi hekseldama.

Menetlusi leiad EHR-is nii, et logid sisse, otsid sealt aadressi järgi uue maja välja, sealt valid maja,> EHR-i kood, > eh loa taotlus, > dokumendid > ja lisad. Kui veab, siis leiad projekti allkirjade koha, laadid konteineri täies osas alla ja edu.
Aitäh sulle EHR info eest...õhtu poole uurin.
Kui olen arvutis maja korralikult valmis saanud, siis kohe kirjutan KOV-i ka!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Projekteerija Tiit Sild ütles veel minu jaoks ühe huvitava fakti,et:

Seega mulle tundub, et selle teatisega on vähem jamamist ja saab sealt KOV-st kergemini läbi.
See, et luba käib mõnes KOV-is läbi juhtkonna (paljudes on delegeeritud samadele ametnikele), ei tähenda, et menetluslikult oleks teatisega vähem jama, kui projekti taheti.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 415 korda
On tänatud: 453 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Kõik järgnevad tsitaadid on teema algataja Jarmoz87 üle-eelmisest postitusest.
Tundub, et mida rohkem uurin, seda rohkem igasugust bürokraatiat välja tuleb mida koostama peab hakkama.
Lohutan veidi, tegelikult ei ole see asjaajamine nii hull midagi.
Oleme koos direktoriga kadalipu läbinud kortermajas kahe kõrvuti asetseva korteri kokku ehitamise ja küttesüsteemi muutmise bürokraatiaga. Jah, ka meie luba käis ka läbi volikogu, aga ausalt öeldes tahaks näha seda volikogu liiget, kes hääletaks sinu projekti vastu. Kas see volikogu liige julgeks käia kohalikus poes süüa ostmas ilma maskita? :) Ise julgeks küll kohalikus poes välja häälega rääkida, samal ajal sõrme või käega osutades, et vaadake rahvas, see volikogu liige hääletas mu tädi maja parendamise projekti vastu. Valjuhäälselt avalikus kohas rääkimine ei vea välja isegi mitte väärteo koosseisu. :)
Seal mingi paar aastat tagasi minu arust veel vald ise ka toetas mingi osaga selle uue paagi paigaldusega kuhu roevesi läheb. Lihtsalt korra aastas peab see fekalistimees käima.
Ja kuhu praegu kustakse-situtakse?
Kuna mul juurdeehitus (Uus esik, tuulekoda, trepikoda, hoone laiendamine, katuselause väljaehitamine, vintskapi ehitamine, teise korruse välja ehitamine, uue toa või veranda ehitamine.) ...
Hoone ülesehitus joonised, vaated, plaanid, lõiked, hoone matejalid, väliskihid, konstruktsioonid, seletuskiri.
KOV ehitusministri käest laenasin eelmise sajandi 60-ndatel ehitatud kortermaja projektide koopia, tegime kodus meile vajalikust osast koopia ja tõmbasin arvutisse. Uue planeeringu jaoks lihtsalt kustutasime mittevajaliku ja joonistamise peale uue. Ei mingite büroode kaasamist.
Siis selle alusel saan VAJADUSEL? tellida energiamärgise ja ehitusloa.
Unusta ära need energiamärgised! Sul ei ole mitte uusehitis, vaid vana renoveerimine ja laiendus kuni 30% mahus.
No selle saan vast ka plaanile juurde joonistada ja paigaldasin veel uue peakaabli mis majja tuleb. Seega sama mees vaatab üle ja saab ehk ära kinnitada. Üles tulevad ainult pistikupesad ja lambid.
Ei ole kursis tänapäeva elektriga, kuid omal ajal meilt seda ei nõutud.
Aga fakt on see, et uus katus peab peale saama.
:) Nagu oma eelmises kommentaaris mainisin, siis on kohti, kus paber oleks vajalik, aga näiteks meie maamaja ca 50 aastat vana eterniidist katuse vahetasime värvilise trapetspleki jääkidest katuse vastu ega ei hakanud sellise pisiasja pärast KOV ehitusministrit tüütama ja ei ole siiani keegi KOV-st huvi tundnud. Huvitav, kas neid teavitamata jätmisest laekuvad sunnirahad ei huvitagi? :scratch:
Olen meie maakodust Maa-ameti kaardilt näinud vähemalt nelja erinevat aerofotot. Eelmisel variandil oli isegi mu Daciat pildistatud. Nüüdsetel mu Daciat ei ole, aga on aiamaal peenarde vahel kükitav potentsiaalne ämm, kusjuures pea osas on tehtud must laik ehk mitte ära tuntavaks.
Ühesõnaga mu pea juba ammu plahvatas. Nagu jõhker teema ju. Ikkagi nagu SITAKS asjaajamist.
Äkki mõtleks positiivsemalt, et kui see sitaks asjaajamine on läbi, siis edaspidi sa ei pea enam muretsema ja magad nagu beebi seal hobiruumis. Minu arvates ühekordne tegevus.

Muide, ei oska arvata, millise KOV haldusalasse su projekt kuulub ja ega sellel siin teemas tähtsust ei olegi, kuid meie kunagisel asjaajamisel sundis mu direktor KOV ehitusministriga asju ajama minul, sest pidin olema parasjagu tark ja latatara, et asjatamine meie jaoks selgeks teha, et mida-kuidas-mis vormis-jnejne. Õnneks oli meil tol ajal väga mõistev ehitusminister(haridusega, üle keskea naisterahvas, kes oskas kaasa mõelda) võimalikele probleemidele ja andis soovitusi, kuidas oleks etem. Tänapäeval, olles lugenud nii meediast kui ka siinsest foorumist, et asi kipub suuremates KOV-des bürokraatiaga ikka väga jamaks minema. Kas asi on äkki selles, et suuremates KOV-des saavad ehitusministriteks poliitbroilerid, mitte spetsialistid?
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 117 korda
On tänatud: 303 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Jarmoz87 kirjutas: 11 Mär 2026, 16:38
A23 kirjutas: 11 Mär 2026, 09:02 @Jarmo, kui katuse räästaosa nii plaanid nagu painti joonisel, siis vaja ka tagada, et sarikad seina laiali ei lükka. Nt panna harjatala.
Jah väga hea tähelepanek.
On plaanis panna harjatala sarikate alla. Sarikatele nii üleval kui all toetamiseks 4cm hambad sisse lõigata. Harjatala mitmest kohast postidega toetada.
Kui harjatala ilusti ära toestan, siis ei hakka seinu väljapoole ka lükkama.
Lisaks muidugi pennid.
Leidsin internetist ka ühe pildi. Üldpilt jääb umbes selline:
Pilt
Paistab, et ei tea mida "harjatala" tähendab ja kuidas katsekandur koormusega töötab, sest lisatud peitepildil ei ole ju harjatala olemas?
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Vaata hoolega, mina väidan, et on. Tegelikult võinuksid enne teema sisutut pikendamist googeldada:
https://www.google.com/search?client=fi ... 74&dpr=1.5
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 116 korda
On tänatud: 151 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Jarmoz87 kirjutas: 11 Mär 2026, 16:38paigaldasin veel uue peakaabli ... sama mees vaatab üle ja saab ehk ära kinnitada
Selleks peab tal olema vähemalt B pädevus või elektriinseneri tase 6.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 11 Mär 2026, 18:07 Vaata hoolega, mina väidan, et on. Tegelikult võinuksid enne teema sisutut pikendamist googeldada:
https://www.google.com/search?client=fi ... 74&dpr=1.5
Sulle ainult tundub niimoodi, sest latt asub küll samal kohal aga ei tööta harjatalana.

Sellel pildil on sarikate paigaldamise abilaud, mitte kogu katuse raskust kanda suutev tala, mis peab peab suutma hoida üle vahelae ulatuvaid seinu laiali vajumast.
EI OLE HARJATALA.png

Kuna harjatala peab kandma kogu katuse koormust, siis iga harjatala toepost peab jätkuvalt võtma vastu ülevalt tulevat koormust aga mitte toetuma aknaraami keskohta, nagu siin pildil.
HARI TOETUB AKNALE.png
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Otsasein jäigastab konstruktsiooni teiste püstpostide ja OSB-ga. Kui 2-e ruumi keskel asuvat posti vaatad, siis need on alt kinnitatud, st statsionaarsed (tõenäolised ülemised kinnitused on sarikate varjus), mitte ajutised toed. Rohkem ma pole nõus siin teemas seda jora jätkma ja proovi ise ka saada pidama.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 11 Mär 2026, 22:34 Otsasein jäigastab konstruktsiooni teiste püstpostide ja OSB-ga. Kui 2-e ruumi keskel asuvat posti vaatad, siis need on alt kinnitatud, st statsionaarsed (tõenäolised ülemised kinnitused on sarikate varjus), mitte ajutised toed. ....
See, et mingi pulk on kuskilt kinnitatud, ei tee seda pulka veel kandetalaks.

(Minu majas on inseneri poolt arvutatud, seinu mitte külgkoormav harjatala ja see on ca 40cm kõrgune ja 15cm laiune liimpuittala.)
Vasta