Planeedi Maa päästmine

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 81 korda

Re: Planeedi Maa päästmine

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

kunn24 kirjutas: 15 Okt 2025, 19:45 https://et.wikipedia.org/wiki/NPM_Silmet
Kas seda on vähe või palju- ei oska öelda. Kuid on fakt, et neid ei pea ainult Hiinast tassima.
Ma ka ei tea kas alla 1% on vähe või palju
Ei pea midagi Hiinast tassima
Lihtsalt Hiina kontrollib nii toorained kui töötlemist, rafineerimist, tehnoloogiat jne ca 90% ulatuses
Urmas
autodidakt
On tänanud: 403 korda
On tänatud: 439 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

kunn24 kirjutas: 15 Okt 2025, 20:22 Saada sinna teabenõue, kui WIKIt lugeda ei oska või arvad, et see valetab.
Esitasin teabenõude AI-le järgmise küsimusega- "Millistest riikidest tarnib Silmet toorainet haruldlaste muldmetallide ümbertöötlemiseks?"
Vastus- Silmet, mis asub Sillamäel ja kuulub Neo Performance Materials gruppi, tarnib haruldaste muldmetallide ümbertöötlemiseks toorainet peamiselt järgmistest riikidest:
🇧🇷 Brasiilia
🇺🇸 Ameerika Ühendriigid
🇷🇺 Venemaa
Kokku tuleb umbes 99% Silmeti kasutatavast toorainest väljastpoolt Eestit. See näitab ettevõtte tugevat rahvusvahelist sõltuvust ja globaalset tarneahelat. Silmet on ainus haruldaste muldmetallide töötleja Euroopas ning mängib olulist rolli selles valdkonnas väljaspool Hiinat, kes domineerib globaalsel turul.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Olulis rolli my ass...
Urmas
autodidakt

kunn24 kirjutas: 15 Okt 2025, 19:38 Täna on märgiline päev, sinu rõõmuks 1 ventilaatorite planeering lõpetati Põltsamaa vallas ära. Ajakirjandus on sellest vait kui kult rukkis, raadio plärises.
Mitte ainult, ka Mulgi vallas lõpetati see jama ära ja ERR-s sellest ka uudis. https://www.err.ee/1609830312/mulgi-val ... laneeringu
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 42 korda
On tänatud: 133 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Võimalik, et ajasin segamini ja Põltsamaa ei puutu täna asjasse. Urmase viidatud loo lõpust:
Kliimaministeeriumi andmeil on tuuleparkide planeering lõpetatud Türi, Põltsamaa, Haljala, Põhja-Sakala ja Mulgi vallas, kusjuures Haljalas, Põhja-Sakalas ja Türil on seisma pandud ainult üks planeering, samas teistega siiski jätkatakse.
Juhe teab kõike.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 15 Okt 2025, 20:52 Olulis rolli my ass...
Põhiline on möliseda, :yahoo: .
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt

Planeedi Maa päästmise nimel kliimasoojenemisest esitasin AI-le paar lisaküsimust Silmetile tooraine tarnimise kohta ja sain vastuseks.
Kokkuvõtteks:

• Brasiilia: ~50% tooraine kuludest
• USA: oluline tarnija, kuid täpne osakaal teadmata
• Venemaa: samuti üks kolmest peamisest allikast, kuid osakaal võib olla vähenenud

Kas planeedi Maa päästmise nimel tõesti tasub see tooraine saatmine siia, siin ümbertöötlemine, siis saadud materjalide saatmine tagasi või Hiinasse, kus sellest tehakse mingi toode ja siis toote tagasi saatmine sinna, kus sellest tehakse midagi, on tõesti solgutamist väärt? Kui palju kulus kogu selle tarneahela toimimiseks fossiilset kütust? Kas USA või Brasiilial ei oleks mõtekam ehitada endale üks tehas, et lõpptoote tarneahel oleks lühem?
Olen vist ennegi siin või elektriautode teemas maininud ca 10(?) aastat tagasi "Top Gear"-s Clarksoni poolt välja toodud jaburust EV nn 0 emissioonist. Saates pani ekraanile 2D maakera ja hakkas näitama, kuidas Kanadas kaevandatakse liitiumit sisaldavat maaki, sealt sõidutatakse maak laevadega Euroopasse väärindamiseks, Euroopast saadetakse liitium Hiinasse, seal tehakse sellest akusid ja akud saadetakse tagasi Kanadasse. Milline fantastiline majanduslikult ja teaduslikult põhjendatud tarneahel planeedi Maa päästmine kliimasoojenemisest, selmet needsamad suurriikide ärimehed oleks võinud oma riiki ehitada ümbertöötlemistehased. :banghead: Milles on uba, et nimetatud riikide ärimehed ei ole seda teinud, ma ei ole veel taibanud. Ju aju hallrakkude arv või tegevus pärsitud.

PS. Ma ei ole mingi tumeroheline, vaid mind häirib tumeroheliste loll jutt!
Viimati muutis Urmas, 15 Okt 2025, 21:24, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

See on sm ehinsi sõnul turumajandus.
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt

kunn24 kirjutas: 15 Okt 2025, 21:23 See on sm ehinsi sõnul turumajandus.
Aga sel juhul ei ole vaja poliitikutel kellegitele(noortele tumerohelistele) meeldimise nimel ennast lolliks teha. Mida ma peaks arvama ennast lolliks teinud poliitikust? Järgmistel valimistel teda valima? Unustagu ära! :)

OT. Tegin oma valiku meie KOV valimisteks ennast pakkujate nimekirja. Tegin ära kodutöö ja vaatasin läbi kõik ennast pakkujad. Võta üks ja viska teist. Lõpuks jäi valikusse kaks nime ja ühe valisin. Üks, kes ennast promos, on meie praegune vallavanem. Kuidas ma saan sellist inimest valida, kui ma mõned aastad tagasi pöördusin valda KÜ probleemi lahendamiseks ja abi mittesaamisel korraldasin kodanikuallumatuse aktsiooni, siis kutsus seesama praegune vallavanem(tol ajal abivallavanem) oma tegemata töö pärast mulle politsei. Pikalt mingu! Ütlesin talle seda ka nädal-paar hiljem poe ees kokku saades. ;)
Kaks äärmusnäidet enda pakkujatest- üks oli 91 aastane penskar ja teine mu poja koolivend. Kas tõesti ei ole 91 aastasel muud teha kui 1x kuus tulla vallamajja? Meie vallas peaks penskarite huviringe jätkuma või kutsugu valla sotstöötaja endale külla oma probleemidest rääkimiseks.:) Või kuidas oskab kaasa rääkida 19 aastane valla eelarve osas?
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 75 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

Kui valimistel valikuid ei ole siis kandideeri ise (oma valik kas mõnes erakonnas, valimisliidus või üksikkandidaadina) - valimised on meil salajased ja saad ka iseenda poolt hääletada - 1 hääle ikka saad. Kuigi ajaloos on ka 0 häält saadud. Selleks korraks on muidugi see "rong" läinud, aga 4 aasta pärast...
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ongi turumajandus...
Lihtsalt lolli juttu pole vaja ajada
"Rohepööre" my ass
Urmas
autodidakt

RaJy kirjutas: 15 Okt 2025, 22:27 Kui valimistel valikuid ei ole siis kandideeri ise (oma valik kas mõnes erakonnas, valimisliidus või üksikkandidaadina) - valimised on meil salajased ja saad ka iseenda poolt hääletada - 1 hääle ikka saad. Kuigi ajaloos on ka 0 häält saadud.
Et saada 1 või 0 häälega volikogusse? Ma olen realistlikuma mõtlemisega. ;)
RaJy kirjutas: 15 Okt 2025, 22:27 Selleks korraks on muidugi see "rong" läinud, aga 4 aasta pärast...
Ei kavatse, aga vabatahtlik kaudselt ässitaja/suunamudija/agitaator võin olla/olen küll. :) Noh, umbes nagu siinsel foorumil on ka teisi lugejaid peale registreeritud kasutajate.
Vasta