Igatahes, saan aru, et kui muidu antud aluskate on veeauru väga läbilaskev, siis nö pööningul( pennidest kuni harjani tekkivas kolmnurgas) ei toimu veeauru difundeerumist/difusiooni, ehk veeaur mis pööningule pääseb läbi pööningu põranda ( köetav ruum ju all) ei pääse enam välja ja seda on vaja välja…õhutada/tuulutada? ( sinna pööningule ju mingi niiskus peaks tekkima, kuna pööning külm, selle all on eluruum- piirde erinevatel külgedel erinev temperatuur peaks esilekutsuma difusiooni, jah
Kas selleks pööningu õhutamiseks/tuulutamiseks sobivad ka ainult otsaviiludes olevad restid? Ja restide suurus võiks oleneda siis juba selle ruumi suurusest vb pikkusest?(katuse suurus tundub ebaloogiline ( kuigi olen lugenud, et osad soovitavad selle järgi neid auke teha, aga ma arvan, et otsaviilide suurus siduda katuse suurusega ainult siis, kui on nt valtsplekkatus ja vaja võimalikult kõrgelt õhu väljalaskmist vms võimaldada?)
Ja mida see aluskatte lahti lõikamine seal harjal annab, kui nt on juba otsaviiludes restid ( küsin uuesti, kuna keegi ei ole veel vastanud) või aluskate harjast ei peagi olema lahti lõigatud ja piisab restidest? (tegelikult on juba katus peal ja harja pealt aluskate lahti lõigatud ja lisa aluskatteriba distnatsliistude peal, vett ja tuisku peaks see asi vast seal pidama). Aga tahan teada selle aluskate lahtilõikamise tarbekusest. Või ongi nii, et otsarestidest õhk sisse ja harjast välja? Kas see ei või teha õhuringlust nö lühikeseks, et see õhk mis tuleb otsarestist sisse lahkub liiga kiiresti esimesel võimalusel harjast välja?
Ehk siis, milline see kolmnurga tuulutus/õhutamine olema peab? Sest nagu ma aru saan, siis seda see vajab.
Üritasin mõista mis vahe on õhutamisel ja tuulutusel, aga ei saa aru, või kas on nii, et kui aluskate vett peab, siis peab see väike kolmnurk seal pennide peal tuulduma, kuna see ala on seotud difuusse niiskuse kontrolli all hoidmisega ja otsest vett sinna ei satu?
Ja üks lisaküsimus veel: kui enamus aluskatete sd on 0,03, ( okei, olen näinud ka 0,15 näitajaga, mis on kordi suurem, kuid siiski) siis antud aluskate on ju sama auruläbilaskev kui 3 cm villast tuuletõkkeplaat? Miks siis on siit foorumist läbi käinud, et selliste 2:1 aluskatete niiskusrežiim on palju tundlikum ja vajab head aurutõket võrreldes klassikalise lahendusega, kus on kasutatud villast tuuletõkkeplaati? Või miks üldse öeldakse, et need kangad ei ole head ja et võiks eelistada erinevaid plaate tuuletõkkeks?
Tervitades
Koduperenaine