Põrandakütte kaabel - taimer termostaadi asemel?

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Kasutaja avatar
teen_ise
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 5 korda

Põrandakütte kaabel - taimer termostaadi asemel?

Lugemata postitus Postitas teen_ise »

Selline mõte siis:

... panna termostaadi asemel taimer. Nimelt olen panen vent.süsteemi torude otsades mootorid kõik taimeritega juhtima. Elektri kapi sisesed taimerid on mõttetult kallid. Kuna katlamajas - abiruumis ruumi küll, siis saan seinale vedada pistikupesad ja seal teha pesuehtne stepsel taimeri rida.

Kuna paigaldan siin põrandakütteid siis väiksesse esikusse jääb üks termostaat puudu küsimus:

Kas võib panna termostaadi asemel taimer. Skeem siis oleks selline - ma ise soovin, et hommikul kella 6.30 ajal see lülituks sisse ja siis teatud intervallidega töötaks. Kas kaablil on läbipõlemise oht, see on see mitte isereguleeriv (taolist ostsin veetoru ümber)?

Taimereid on olemas nii veerandtunni, tunni jms. intervallidega, Elektroonilistel taimeritel saab üle üldse kordus tsükleid jms. üsna sujuvalt ja enda soovi järgi teha.

Tänud nõuannete eest ...

Isetegija
Olen alagaja remondimees, püüan ehitada arukalt, kui aega ja raha on, siis TEEN ISE!
jan
-
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 15 korda

Re: Põrandakütte kaabel - taimer termostaadi asemel?

Lugemata postitus Postitas jan »

Kui raha termostaadi (mis ei ole oluliselt kallim elektroonilisest taimerist) jaoks pole või jäi anduri toru panemata, siis võib muidugi sellise hädalahenduse teha. Pead leppima ebaühtlase põranda temperatuuriga siis. Läbi põlemise ohtu väga suurt ei ole, kui tsüklid vähegi normaalsed teed - eks see selline eksperimenteerimise asi on. 50/50 tsükkel oleks alustuseks hea ning hoia ise silma peal. Kui põrand läheb liiga tuliseks, muudad lülituse aega lühemaks. Talvel, kui toa üldine temperatuur madalam, programmeerid ON tsükli pikemaks ning OFF tsükli lühemaks.
Kasutaja avatar
teen_ise
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Kas taimeriga peaks saama ka toru soojenduseks panna. 55m isereguleerivat on veidi palju, et kui panna tavalist, siis panna n. 15 min skaalaga taimeril vajadusel mingi S3 min + V10 min intervall vms.
Olen alagaja remondimees, püüan ehitada arukalt, kui aega ja raha on, siis TEEN ISE!
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Teemast välja aga .... Kas sa seal asja sees elad ka pärast, kuhu sul kogu see aretamine läheb ? Iga natukese aja tagant hakkab mingi jalgratta leiutamine.
Kasutaja avatar
teen_ise
Korralik postitaja
Korralik postitaja

dumbuser kirjutas:Teemast välja aga .... Kas sa seal asja sees elad ka pärast, kuhu sul kogu see aretamine läheb ? Iga natukese aja tagant hakkab mingi jalgratta leiutamine.
Eks elu olegi ju pendeldamine ÜLIMA PERFEKTSIONISTI ja JAAN TATIKA vahel.

Jah mul on eluruumid + mitu abihoonet. Olemas mitu tühja elektrikappi ja vaba pinda ja juhtmeid ja kõike mida hing ihaldab. Peaasi et asi oleks ohutu ja ei läheks vastuollu füüsika seadustele jms.

Aretamist siin ei ole, nimelt saab tõesti panna ka termostaadi aga kuidas ma panen termostaadi ette taimerit ja veel mulle sobivat taimerit, nimelt elektri kapis käivad taimerid on üsna kallid (samas saab panna ka enne termostaati, teha lihtsalt pistiku pesa)

Mina aga soovin, torule panna soojustust, kusjuures:

Ma ise panen programm kellas paika mis ajast ajani see värk mul töötab ja siis määran kas teise kellaga või ostan veidi kallima programm kella kus on ka intervall olemas ning tulemus on see, et see jaan-tatika-systeme võimaldab mul määrata ära millal mina tahan et see soojenduskaabel seal toru ümber soojendab ja kui palju soojendab. Näiteks lubab külmemat ilma mõnel öösel, ma

Mul külma vee trassil ja pumbajaamas juba selline süsteem (toru soojendus, seal küll toru sisene ja teine toru peale isereguleeruv kaabel) on, kui on suurte külmade oht siis programm juhib asja ja asi ei ole lihtsalt lambist kogu aeg võrgus (ma ei ole EE sponsor, püüan vähesega hakkama saada).
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

No aga kas sul on sellest raske aru saada, et kui sul on taimer, siis sa jäädki elu lõpuni seda kruttima ja kuskilt mingit ilma ja või krt teab mis ennustusi otsima. Kui sul on andur (põrandas kõige parem, laes või seinas natuke vähem parem aga siiski hea) siis sa ei pea seal pideavlt kruttima, kuna sul on olemas ülevaade hetkeseisust. Taimeri puhul pole sul mingit tagasisidet ja läheb päris mitu aega, et mõistlik/sobiv tsükkel leida. Vbl joppab aga esimese korraga õige tsükkel. Aga vbl läheb hästi ja välised olud ei muuda midagi, sel juhul on ka lihtsam, kuna üks leitud tsükkel peaks igasugu tingimustega sobima. Tundub vägisi, et sa pole seda tüüpi tegelane, kes viitsib/tahab kaks või kolm sammu ette mõelda, mingi lahenduse puhul.
Kasutaja avatar
teen_ise
Korralik postitaja
Korralik postitaja

EKs ma arenen ja kasutan ka ühes kohas termostaati aga peaks ütlema, et termostaadi toide on mul ikka taimeriga. Mind ei huvitanud esikus andurid jm. vaid see, et mulle vajalikul ajal lülitub põrandaküte sisse, enne hommikut ja veel mõnel ajal kui kuivatab jalanõusid jms. muul ajal ei vaja seda vidinat põrandas! Panin ka termostaadi, kuna kaabel vajas reguleerimist aga siiski panin ka selle ette taimeriga juhtimise.

Asi on siiski mugavuses ja ka säästmises. Mul on väga-väga palju asju tehtud taimeriga ja ütleks automaatseid süsteemid on nii ka ikka väga odavalt sisse tulnud.

Ma ei saa aru kuhu sihid ...
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

No vaata, see küte on inertsiga asi. Ehk siis kui sa selle kaabli sisse elektri lased ei ole kohe paugust soe. Läheb aega, et oleks soe. Seda aega sa aga ei tea millal reaalne soojus kuskile tekib, sest see sõltub väga paljudest asjadest. Termostaat ongi see tüüp, kes saab aru, et voh nüüd on soe, panem kütte kinni ja voh nüüd on juba jahe paneme jälle käima. Taimeril on sellest kõigest savi, teda ei koti üleüldse kui külm või soe seal on. Kell kukkus ja kõik küte sisse, nii aeg sai täis küte välja. Ma enam lihtsamalt ei oska seletada. Kui sul see küte on sellises kohas kus tingimused kunagi ei muutu (koguaeg saab ainult ühepalju soojust kuskile ära kaduda ehk siis uks/aken on koguaeg samas asendis, väline temperatuur ei mõjuta midagi, jne) siis jah pane see taimer. Ah eks ise tead, võib tõesti olla, et saab taimeriga hakkama. Mina sellise asja peale ei hakkaks üldse mõtlemagi. Igasugu automaatika puhul on väga tähtis tagasiside( hetkel siis termoandur) mille abil saab süsteemi tööd reguleerida. Näiteks Devi 520 regulaator on selline mis võimaldab ka öise temperatuurilanguse teemat. Niipalju kui ma tean siis neid hetkel eestis ei ole ja neid ka ei toodeta enam. See oleks ka ainus koht kus on taimeril mingi uba. Teine teema on see, kui sa kütad seda ruumi ainult kütmise enda pärast, ka sel juhul pole reaalse kraadiga midagi teha. Kuigi ma ei suuda mõista millisel juhul sellist kütmist üleüldse vaja peaks olema.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

teen_ise kirjutas:...
Asi on siiski mugavuses ja ka säästmises. Mul on väga-väga palju asju tehtud taimeriga ja ütleks automaatseid süsteemid on nii ka ikka väga odavalt sisse tulnud.

Ma ei saa aru kuhu sihid ...
arvestades, et elekter on juba üsna kallis asi, arvan, et selle termostaadi pealt kokku hoidmisega sa pigem rahas kaotad - saad suure surmaga miski tsükli paika, ja siis tuleb paar soojemat päeva, ning sa kütad ülearu.. pärast jälle oled liiga maha keeranud ja järgmisel külmal päeval on liiga külm.

seega pole sul lõpuks ei säästlikkust ega mugavust kumbagi.

muide - kui su põrand tõesti nii nobedasti ja kõvasti üles soojeneb, et jalanõude kuivatamiseks efekti annab, siis oled sa ikka rämedalt võimsust maha kerinud ja oht ülearu elektrit kulutada on termostaadita ikka väga suur.

PS
niiskusandurit oleks kah vaja, et kaabel aru saaks , et vildid on juba kuivad ;)
Kasutaja avatar
teen_ise
Korralik postitaja
Korralik postitaja

No vaata, see küte on inertsiga asi. Ehk siis kui sa selle kaabli sisse elektri lased ei ole kohe paugust soe. Läheb aega, et oleks soe. Seda aega sa aga ei tea millal reaalne soojus kuskile tekib, sest see sõltub väga paljudest asjadest. Termostaat ongi see tüüp, kes saab aru, et voh nüüd on soe, panem kütte kinni ja voh nüüd on juba jahe paneme jälle käima. Taimeril on sellest kõigest savi, teda ei koti üleüldse kui külm või soe seal on. Kell kukkus ja kõik küte sisse, nii aeg sai täis küte välja. Ma enam lihtsamalt ei oska seletada.
Tänud vastuse eest, sain aru ka. Nüüd saaks lausa mu ema ka aru :D

Loomulikult ei ma ei ole termostaatide vastu või ei mõika nende tööpõhimõtet või vajadust. Mind lihtsalt huvitas (reaalne vajadus) on et omakorda enne termostatai on taimer, mis rakendab selle voolutarbija sisse mulle kasulikel aegadel ja vajadusel nädala programmiga igal päeval 2 lülitust! Selles on asja iva. Termostaatide andurid plaanin kõikidele juba ka ette panna, kas neid aga saab eraldi osta on iseasi.

Saan aru, et et see intervalli selgekstegemine on keerukas, kui välistemp. kõigub jms. et muudkui kruti paika aga ma paneks sellise keskmise - esikus ei ole see nö. kütte tarbeks vaid pigem ajlanõude niiskuse vähendaja varahommikul ja õhtul siis!
PS
niiskusandurit oleks kah vaja, et kaabel aru saaks , et vildid on juba kuivad
Et see kena teooria-praktika Jaan-Taika stiilis kokku võtta, siis panen vastvalmivasse koridori(väike esik - jalanõud jms) siis lisaks põrandas kaabel, termostaat ja taimer - lisaks sinna väikse radika seinale k.kütte oma, kuhu siis eriti tilkuvad (lapsed majas) jalanõud kuivama panna, kuigi jah selline kuivatamine on n. nahksaapa surm aga mis teha elu tahab elamist ja jalavarjud ära kuivatamist.

Tegelikult oleks ideaali lähedal, et seinal ei oleks mitte radikas ega need kõverad kuivatus torud, vaid spest. jalanõud suurusega toru köndid, kuhu saaks kummikuid, saapaid jms. otsa torgata ja asi kuivaks ära. Sellise agregaadi mõtlesin et võiks tulevikus abiruumi panna radika kõrvale ja kraani vahele kui vaja siis keeran sooja sisse.
Vasta