Kaitselülitite tähistamine kilpides
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 28 korda
Kaitselülitite tähistamine kilpides
Lugemata postitus Postitas netmaster »
Netis on pilte palju, kuid enamasti on seal ukse sees mingi tabel, kus on siis kirjeldatud mis number kaitselüliti midagi teeb. Mina tahaks ukse sisse panna korruse plaani, kus on peal ja tähistatud kõik valgustid, pistikupesad ja kõik muud asjad. Vaatad plaani ja kohe selge, millisest lambist jutt on, selle asemel, et tabelis pikalt konkreetsest asukohast leelotada. Kuid kuidas neid seal nimetada? Pistikupesa nr. 12 võiks olla PP12, kuid lambid/valgustid? On selleks mingi standard, või nimetab igaüks oma asju mistahes lühendiga?
Re: Kaitselülitite tähistamine kilpides
Lugemata postitus Postitas jyrikg »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 112 korda
- On tänatud: 290 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Ma olen iga pistikupesa sisse kirjutanud kaitsme/liini numbri, et kui pistiku pesast välja tõmbad, on kohe number näha.jyrikg kirjutas: 30 Sept 2025, 16:46 ... Kui erinevate liinide harukarpe palju lähestikku juhtub siis ka harukarbi sisse, et 10 aasta pärast suudaks mäletada.
Toiteliini numbrid on ka pandud kilbis olevatele kõigile kaabli soontele.

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 145 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Mis mõte sel on koduses majapidamises?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 80 korda
Lugemata postitus Postitas dumbuser »
-
- autodidakt
- On tänanud: 402 korda
- On tänatud: 438 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 22 korda
- On tänatud: 45 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
On, kui just tead, kumb lastetuba on 1 ja kumb on 2Urmas kirjutas: 01 Okt 2025, 08:14 Kas mul on piisavalt selgelt arusaadav, et milline kaiste mille jaoks?
Tähistused kilbis.jpg

Mis põhjusel on valgustus C?
-
- Ehituspenskar
Mis põhjusel oleks B?
-
- autodidakt
Parafraseering ühest filmist- eit teab ja eit on veel elus.

Vaat seda ma ei tea, pädevusega elektrik pani.

-
- Korralik postitaja
- On tänatud: 16 korda
Lugemata postitus Postitas juhtmepunt »
Nuuh, ettevaatlikult kobisen, et näopeksu ei saaksUrmas kirjutas: 01 Okt 2025, 08:14 Kas mul on piisavalt selgelt arusaadav, et milline kaiste mille jaoks?

Ma ise oleks kirjutanud lühendatult nt: "LASTETOA PP-d" jne.
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
-
- Ehitusveteran
- On tänatud: 83 korda
Lugemata postitus Postitas Prill »
Ainuke puudus antud lahenduse puhul kui omanik/üürnik/huviline harrastuselektrik tahab kilbis illegaalseid hooldus- või täiendustöid teha, siis tõstab selle paneeli koos siltidega kõrvale ja vaatab kaitselüliteid&kaablirägastikku ikka tuhmi pilguga, et milline see kaitselüliti nüüd täpselt oli millega majandada vaja..
Kui kaablid ja kaitselülitid on nummerdatud oleks hea numbrit korrata ka siltidel.
-
- Korralik postitaja
- On tänatud: 16 korda
Lugemata postitus Postitas juhtmepunt »
Elektrik mõtles juba kaugele ette. Hetkel Urmasel see praegu vaevalt teemaks, aga kui tahad nt tulevikus keldripimeduses avada "põnevate taimede" kasvatuse, siis LED-valgust kõvasti vaja. LED-toiteplokkidel on aga oma iseärasused. Allpool näidisena 180W 24V LED toiteploki Mean Well HLG-185H-24A spetsifikatsiooni väljavõte 16A kaitselüliti korral. LED-valgustuse ja nende toiteplokkidega tuleb valgustusahelatesse sisse elektrimootorite raskestikäivitumise voolutõuke sarnasus. Õnneks pole see siiski valdava osa kodukasutajate teema, kuna tavakoju paigaldatud valgusteid ühe KL taha vaevalt nüüd kilovati kaupa satub.
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
-
- Ehitusspets
pigem enda jaoks jah, kuid kui mõni elukutseline elektrik seda kunagi vaatama tuleb, siis ei tahaks et ta kohe naerma purskaks.Kuhu sul seda vaja on ? Enda jaoks pane siuke jutt millest kohe aru saad.
Pistikupesadega polegi nii probleemi. PP on suhteliselt ühesel mõistetav. Aga Lambid/valgustid? Võiks tähistus olla L, või V või veel midagi muud? L ma saan aru võib tähistada ka muid asju. Praegu panin V ja välisvalgustid VV, kuid ma ei mäleta, et oleks migeid V tähti kuskil kilbis näinud.
Kuna mul on terve alumine korrus üks suur köök-elutuba-fuajee, siis seal neid erinevaid kaitsmeid ikka on. Vaatasin kohe, et nende peale üldiselt ei mahu pikk kirjeldus sellest, kus täpselt mingi pesade rivi asub (a'la Köögi tagaseinas vasakus nurgas kapi taga alumine rivi). Tavaliselt jah, pannakse numbritega kuhugi tabelisse, kuid mul on need pesad ja lambid kohati nii laiali, et jutt läheks jube pikaks kus nad kõik asuvad. Palju lihtsam oleks maja plaani peal nad ära tähistada.
On kaks kilpi. Sisenev kaabel ja suured voolud (ahjud, pliidid, jms.) eraldi. Seal ruumi on, ja tähistamisega probleeme pole. Teises seal kohal (4x12 kohta), on kokku 30 6A (valgustus) ja 10A (pistikupesad) kaitselülitit. Lisaks igasugu muud automaatika, jälgimise ja lülitamise jubinaid.
Kaablid on kõik mustad ja nad on kilpi sisenemisel mitmes kihis üksteise all. Muud moodi nad lihtsalt ei mahtunud. Niiet sinna ei saa eriti midagi kirjutada. Plaanin ukse sisse teha tabeli, kus on kaablite järjekord ja kihid tähistatud.
-
- autodidakt
Võtan kriitika omaks ja vabanduseks ehk loete seda, et 18 aastat tagasi olin elektrialases terminoloogias veel lollim kui tänasel päeval. Üht koma teist uut on kõrva taha jäänud ja hallrakkudesse talletatud.juhtmepunt kirjutas: 01 Okt 2025, 10:21 Nuuh, ettevaatlikult kobisen, et näopeksu ei saaksLapsed käivad Sinu elektrikilbi silte lugemas ja õpivad sealt selgeks teadmise, et need seakärsad seinas on pistikud
![]()

-
- Ehituspenskar
-
- Ehitusspets
Kuna nad on seal mitmes kihis, siis alumiste peale ei saagi kirjutada.
-
- autodidakt

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 42 korda
- On tänatud: 132 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
Silte saab ka trükkida Brotheri sildiprinteriga. Kui juba osta, siis ikka õigemaid asju.
-
- Ehitusveteran
- On tänatud: 83 korda
Lugemata postitus Postitas Prill »
https://www.temu.com/ee-en/350pcs-elect ... lorry6z0z8
-
- Ehituspenskar
Mis kaabli tüüp on? Enamlevinud sisepaigalduse kaablid on küll valge kestaga.
-
- autodidakt
Jep, neid kaabli külge käivaid silte ma mõtlesingi. Näiteks 7€ eest 260 silti ei ole nagu kallis. https://www.temu.com/ee/4-rulli-260tk-d ... 3ri8792f4ePrill kirjutas: 01 Okt 2025, 15:58 Või Temust tellid milliseid aga tahad: https://www.temu.com/search_result.html ... e_sn=10005

-
- Ehitusspets
loete ka ikka mida ma kirjutan?Võta 10cm jupp valget isoleerteipi, kirjuta selle 5cm osale mida tahad
Kaablid on pakitud mitmes kihis üksteise kõrvale. Paistab 3-4cm osa. Mingil juhul ma ei keera kõigi nende ümber mingit isoleerpaela või sildista kuidagi teisiti.
Lingid küsivad kõik sisselogimist.
ei mina tea mis ta mark on. Samasuguse ehitusega nagu valge. Mustad olid poes suuremate rullidena vist, või ma isegi ei mäleta miks ma sellise kaabli ostsin. Must sobis tegelikult igale poole paremini, kaasa arvatud tumedale terrassile näiteks.Enamlevinud sisepaigalduse kaablid on küll valge kestaga.
-
- autodidakt
Ikka loeme ja saame ka aru nii nagu sa kirjutad. Kas sa ei ole sellele mõelnud, et üks pilt ütleb rohkem kui sada sõna? Kuidas küsitakse nii ka vastatakse.netmaster kirjutas: 01 Okt 2025, 19:27loete ka ikka mida ma kirjutan?Võta 10cm jupp valget isoleerteipi, kirjuta selle 5cm osale mida tahad
Kaablid on pakitud mitmes kihis üksteise kõrvale. Paistab 3-4cm osa. Mingil juhul ma ei keera kõigi nende ümber mingit isoleerpaela või sildista kuidagi teisiti.
OT. Miks mõned, kelledel puudub ettenägemisvõime, saavad oma ettenägemisevõime puudumise parandamiseks erinevate soovituste peale "tigedaks"? Või milline emotsioon peaks tekkima peale tsiteeringus sinisega rõhutatud lauset? Jäta meelde, foorumlased ei ole sinu jamas süüdi ja sinu asi on kas aktsepteerida meie soovitusi või mitte!

-
- Ehitusspets
selline emotsioon, et tegelikult ju ei küsitud, kuidas kaablitele silte külge panna. Ma küsisin üldiselt, milliste lühenditega erinevaid asju tähistatakse ja kas selleks on olemas mingi standard. Võibolla ma väljendusin end ebaselgelt, kuid kuidagi kaldus jutt juba mitu postitust järjest hoopis kaablitele siltide kinnitamise poole ja selle peale tekkis mul küsimus, et kas keegi üldse loeb mu postitusi.Või milline emotsioon peaks tekkima peale tsiteeringus sinisega rõhutatud lauset?
Tegelen tihti madalpinge ja optiliste kaablite sildistamisega, selles ei ole küsimus. Mind huvitab mida nende siltide peale kirjutatakse. Jah, võibolla oleks pidanud eraldi rõhutama, et lisaks kirjutamisele ei saa kaablite külge midagi siduda ega kleepida, kuid kuna see polnud üldse algse postituse teema, siis ei tulnud selle peale.
Kuna mul ei olnud plaanis kaablite sildistamisega tegeleda ja kuna kilbi laiali lammutamine lihtsalt pildi tegemiseks tundub veidi ülearune, siis pilti konkreetsetest kaablitest mul pakkuda ei ole.
mida ma peaks tegema soovitustega mida ma ei vaja, või mida minu eelneva jutu põhjal ei ole võimalik rakendada?sinu asi on kas aktsepteerida meie soovitusi või mitte
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 22 korda
- On tänatud: 45 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
Mul ka lähiajal kilbi märgistamine ees ja sama mõte, et paneks juba moodulite juurde sellised tähised, millelt kohe aru saada, millega tegemist.
Kui leiad kusagilt mingid (pool)ametlikud tähistuskoodid, anna teada.
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu