Arutelud töö tegemise hinna osas

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 62 korda
On tänatud: 120 korda

Re: Arutelud töö tegemise hinna osas

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Siin oli eelnevalt juttu hinnakirjast. Ma arvan, et korralikel ettevõtetel, FIEdel võiks täitsa teenuste hinnakirjad kodulehel väljas olla. Minul on plaanis see igatahes lähipäevil teha. Kas see mulle kliente toob? Pole kindel. Aga ma arvan, et see on kliendisõbraliku teenuse loomulik osa. Ma ei saa aru nendest suurtest ehtituskauplustest, mille koduleht on nagu mingi loosung. Aga informatsiooni materjailide hindade ja omaduste näol sealt leida pole võimalik.
Kahju ka, et Ehitusmarket läks hingusele. Neil oli midagigi - ehkki mitte eriti kliendisõbralik. Puumarketile kiitus, nendel kodulehel päris hea kataloog. Saab vaadata hindu, materjalide omadusi...
Jätkugu neil jõudu selleks edasigi.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 381 korda
On tänatud: 427 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

vuuk kirjutas:Siin oli eelnevalt juttu hinnakirjast. Ma arvan, et korralikel ettevõtetel, FIEdel võiks täitsa teenuste hinnakirjad kodulehel väljas olla....
Kuigi mul pole ei kodulehte ega reklaame, jääksin selle hinnakirja suhtes siiski väikesele eriarvamusele. Jah, võib kirjutada sinna, et hinnad algavad x eurost/m2, aga see oleks siiski tellija jaoks liigse optimismi tekitamine. Näide (toon oma valdkonnast)- vaja viimistleda 5m2 korralkult paigaldatud kipslage ja tellija vaatab, et ohoo, nii odavalt saab! Aga tegelikult, kas sulle on kasulik käia 3-4 päeva ühe tunni kaupa nokitsemas kokku €25 eest. Kahtlen, kui see objekt ei asu just kõrvaltänaval või -majas samaaegselt muu objektiga ja siis on tellija nördinud, et ei saagi ainult €25 tööraha eest endale uut lage, sest hakkavad lisanduma igasugused lisakulud, sest sa jääd sellise objekti puhul (€5.-/m2) eest miinustesse. Iga objekt on siiski niivõrd individuaalne, et võimatu on välja panna hinnakirja. On suur vahe, kas sa viimistled 20m2 siledat lage või 20m2 lage, millel on neljas servas 5cm topeltkarniis ja lae keskel igasugused looklevad astmed. Ajatöö korral saab tõesti välja tuua konkreetse hinna, aga see eeldab jällegi ausust kliendi suhtes ja suhteliselt täpset ajamahu teadmist teatud töödeks, et kliendil ei tekiks mulje "kummi venitamisest".
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmasr,
Sul on asjale õige lähenemine. Olen ka sellele mõelnud.
Kuid Sinu püstitatud probleem on lahendatav.
Ise kardan rohkem muud.
2korda2
-
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 63 korda

Lugemata postitus Postitas 2korda2 »

Kui objektid on nii erilised, siis on väga lihtne panna viimati tehtud objektide andmed. Siis on kliendil, millega võrrelda. Et asi lihtsalt umbluu ei oleks, siis võiks kirjelduse juures olla ka kliendi kontaktandmed (vaja muidugi luba küsida).
Korraga lahendatud 2 küsimust:
1. mis hinnaklass on?
2. kas kliendid on rahul ka?
-------
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

2korda2 kirjutas:Kui objektid on nii erilised, ....
Mitte erilised, vaid erinevad, aga see selleks. Minu jaoks on ja jääb lihtsam sõita kohale, vaadata objekt üle, kuulata ära tellija konkreetsed soovid viimistluse osas ja alles seejärel teha konkreetne pakkumine. Objektiga tutvumiste eest ei ole kunagi tasu küsinud, on siis minu pakkumine sobinud või mitte. Selline kohvipaksu pealt ennustamine mulle kahjuks ei sobi.
Urmasr
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Arutlused igati arusaadavad ja mõistlikud! Aga kui rääkida hindadest, siis midagi saaks ikka lagedale laduda.Kasvõi näiteks pilt ja, siis, et oli nii ja nii keerukas ja hind selline jne.
Meil on tihti probleemiks korstnate vahetamine.Kust leida suht kiiresti normaalne tegija?Ja mis oleks hind?Tihtilugu oleme sunnitud oma aega kivide lappimisele kasutama, sest nädalateks objekti seisma panna ka ei tasu ja ilma edasi teha ei saa.Või kas on mõtetki oodata nädalaid, et keegi teeb kahe lõõrilise kortnapitsi 4-5 tuhandega(või isegi kallimalt) kui aega kulub selleks umbes 6 tundi, kahele mehele( üks lapib ja teine toob segud ja kivid üles ). Oleks aga hinnad teada, võipolla liiguks asjad hoopis teisiti.
Külaline
külaline

Külaline kirjutas:
2korda2 kirjutas:Kui objektid on nii erilised, ....
Mitte erilised, vaid erinevad, aga see selleks. Minu jaoks on ja jääb lihtsam sõita kohale, vaadata objekt üle, kuulata ära tellija konkreetsed soovid viimistluse osas ja alles seejärel teha konkreetne pakkumine. Objektiga tutvumiste eest ei ole kunagi tasu küsinud, on siis minu pakkumine sobinud või mitte. Selline kohvipaksu pealt ennustamine mulle kahjuks ei sobi.
Urmasr

Tubli Urmas!
Lihtsamine ei saagi seda jahumist siin kokku võtta.
Ja pole kellegi asi kui Laury on nõus 4€ tööd tegema, las teeb. Teistel on omad hinnad ja kelle asi see peaks olema?

taastaja
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Teisiti ei saagi olla, et sõita kohale ja vaadata asi üle... aga mul tavaliselt lihtsalt pole aega, et iga helistaja peale kohale sõita.Lasen ühte piirkonda ikka mitu objekti tekkida ja, siis vaatan korraga üle.Inimene aga tahaks paari päevaga mingitki hinda teada,et otsustada midagi. Ütlen küll kohe alguses, et minu kohaletulekut peab nüüd nädalaid ootama kahjuks, sest olen hoopis teises Eesti otsas. Oleks ju kliendile palju lihtsam kui mul oleks oma koduleht hindadega. Asugu inimene kasvõi välismaal.Selline kodukas võiks igal ehitajal olla. Ja võiks olla ka võimalus klientidel avalikult seal arvamust avaldada, mida omanik ei saaks ära kustutada ise.
külaline13
külaline

Lugemata postitus Postitas külaline13 »

Poetan ka mõned read, kuidas mulle kui tellijale tundub tööde hinna ja pakkumiste küsimus. Olen tellinud oma tarbeks soojustusega puitvoodrit, plekkkatuse paigaldust alates vana pleki eemaldusest ja sarikate rihtimisest, kõikide ruumide siseviimistlust, põrandate vahetust jm. Eelkõige on mind huvitanud ehitajalt just töötasule kuluv summa. Materjalid lähevad niipalju kui lähevad, kogused olen suutnud ka ise välja arvutada piisava suurusjärguna. Alati olen ka justnimelt tööraha suurust küsinud.
Siit aga "jama" algab, nimelt kõik on nagu kokkulepitult hakanud rääkima mingitest m2 või tihu vms materjali või pinnaühiku hindadest. Sama ka siin eelnevates postides. Seejuures on kõigile ju selge, et see m2 seina ei ole nagunii standardne töömahu ühik, olenemata objektist. Et seda konkreetse m2 maksumust öelda, käiakse siis kohal vaatamas, räägitakse kui keeruline või kauge või iseäralik see töö on (iseenesest muidugi õiged tähelepanekud ja ei saa pahaks panna). Samas on täiesti selge, et töömees mõtleb ikkagi mingit x krooni päevas/tunnis/kuus töötasu, kuid selle asemel et olla konkreetne hakatakse seda asja keeruliseks ajama töötasu teise ühikusüsteemi teisendamisega, kr/m2 jne. Eks siin taga on muidugi lootus saada selle kavalusega priske teenistus.
Kuna tegemist on olnud töödega, kus enne lammutamist pole ka selget ülevaadet, mis seis sealt tagant avaneb jne, siis tundub mulle tavaliselt asi kahtlane jääda mingi m2 hinna juurde. Nendega, kellega oleme jõudnud kenasti ühisele arusaamale selles riskis, oleme jäänud lõpuks ikkagi ajalisele töötasule. Seni pole olnud põhjust pettuda, on sattunud pühendunud tegijad ja töö pole olnud ka mingi pisikeste tükkide kaupa. Selge see, et töömees ei saa jääda näljapalgale, samas tavalise töö puhul ei ole õigustatud ka näiteks 30 tuh. kr neto kuutasu. Lõpuks taandub ju kogu see m2 põhine hind ikkagi tööajale ja saadud tasusummale, ehk kuutasule välja (väiksed tööd muidugi teine keiss). Lihtsam ja vähem tüli kõigile, kui lepime mõistliku tasu kokku, ja kui töö ikka ei edene siis läheme lahku. Ühiku hinna puhul ei ole mul aega käia kontrollimas, kas ikka tehakse korralikult kõikvõimalikud peitu jäävad osad või pannakse ruttu oma pind ära.
Urmas
autodidakt

külaline13 kirjutas:..... Ühiku hinna puhul ei ole mul aega käia kontrollimas, kas ikka tehakse korralikult kõikvõimalikud peitu jäävad osad või pannakse ruttu oma pind ära.
Tellijana on sul õigus või isegi kohustus nõuda nn.kaetud tööde kohta akti ja kui võimalik, siis ka fotode näol fikseerituna, et vältida vaidlusi hilisemate probleemide ilmnemisel.
Sain just eile "tänu kohtuotsusele", kus olin hagejana, jälle ühe kogemuse võrra targemaks, et suusõnalised kokkulepped VÕS-e järgi, ükskõik kui usaldusväärne tellija ka tundub, on täielik BS, kohtus ei maksa ja kõik lepped tuleb teha kirjalikult ning oma tehtud tööd etappide kaupa fikseerida kirjalikult ja fotografeerida ka töö käiku (tellija nö omastas osa minu tehtud tööd). Miinustesse küll jäin, aga mitte väga hullusti, sest midagi määrati mulle ikkagi.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tere!

külaline13 kirjutas:Poetan ka mõned read, kuidas mulle kui tellijale tundub tööde hinna ja pakkumiste küsimus. Olen tellinud oma tarbeks soojustusega puitvoodrit, plekkkatuse paigaldust alates vana pleki eemaldusest ja sarikate rihtimisest, kõikide ruumide siseviimistlust, põrandate vahetust jm. Eelkõige on mind huvitanud ehitajalt just töötasule kuluv summa. Materjalid lähevad niipalju kui lähevad, kogused olen suutnud ka ise välja arvutada piisava suurusjärguna. Alati olen ka justnimelt tööraha suurust küsinud.
Siit aga "jama" algab, nimelt kõik on nagu kokkulepitult hakanud rääkima mingitest m2 või tihu vms materjali või pinnaühiku hindadest. Sama ka siin eelnevates postides. Seejuures on kõigile ju selge, et see m2 seina ei ole nagunii standardne töömahu ühik, olenemata objektist. Et seda konkreetse m2 maksumust öelda, käiakse siis kohal vaatamas, räägitakse kui keeruline või kauge või iseäralik see töö on (iseenesest muidugi õiged tähelepanekud ja ei saa pahaks panna). Samas on täiesti selge, et töömees mõtleb ikkagi mingit x krooni päevas/tunnis/kuus töötasu, kuid selle asemel et olla konkreetne hakatakse seda asja keeruliseks ajama töötasu teise ühikusüsteemi teisendamisega, kr/m2 jne. Eks siin taga on muidugi lootus saada selle kavalusega priske teenistus.
Kuna tegemist on olnud töödega, kus enne lammutamist pole ka selget ülevaadet, mis seis sealt tagant avaneb jne, siis tundub mulle tavaliselt asi kahtlane jääda mingi m2 hinna juurde. Nendega, kellega oleme jõudnud kenasti ühisele arusaamale selles riskis, oleme jäänud lõpuks ikkagi ajalisele töötasule. Seni pole olnud põhjust pettuda, on sattunud pühendunud tegijad ja töö pole olnud ka mingi pisikeste tükkide kaupa. Selge see, et töömees ei saa jääda näljapalgale, samas tavalise töö puhul ei ole õigustatud ka näiteks 30 tuh. kr neto kuutasu. Lõpuks taandub ju kogu see m2 põhine hind ikkagi tööajale ja saadud tasusummale, ehk kuutasule välja (väiksed tööd muidugi teine keiss). Lihtsam ja vähem tüli kõigile, kui lepime mõistliku tasu kokku, ja kui töö ikka ei edene siis läheme lahku. Ühiku hinna puhul ei ole mul aega käia kontrollimas, kas ikka tehakse korralikult kõikvõimalikud peitu jäävad osad või pannakse ruttu oma pind ära.
Minu suur lugupidamine ja austus selle tellija ees, kes nii mõtleb ja käitub. :hello:
Müts maha.
Rõõm näha, et inimene suudab ja tahab mõelda selliselt, et teine pool on inimene.
Sellisel juhul on see suur pluss, et poolte vahele tekib ausa teineteist mõistva koostöö laadne suhe.
See tagab pingevaba õhkkonna, mis kindlasti mõjutab tuju, loovust, tööviljakust. Positiivses suunas.
Mul ka on olnud kliente sama mõttelaadiga.
Remonttööde osas, kui on keeruline ette näha probleeme ja tegelikku ajakulu, pean samuti õigeks ajatööna töid teostada. Ja niipalju kui minule on tundunud, klient pole pettunud. Aga täpselt õige
külaline13 kirjutas: ja kui töö ikka ei edene siis läheme lahku.
kui ikka ei sobi, saab ju päevapealt lahku minna.
Lisaks mõni mõttekild.
Tellija kahtluse korral ehitaja oskuse osas on võimalik lasta teha nii kvaliteedi kui jõudluse seisukohalt proovitöö. Sest sosssepa alustatu tööjärje peale võib olla raskusi edasitegija leidmisel.
Ja kindlasti on võimalik ehitajat usaldada ettemaksu osas materjalide ostuks. Aga usaldus ja ausus tuleks kõigepealt proovile panna. Sest kellegile ei ole ju midagi otsaette kirjutatud.
2korda2
-

vuuk kirjutas:Ja kindlasti on võimalik ehitajat usaldada ettemaksu osas materjalide ostuks.
Kas siin on veel vähe postitusi teemal "tegija võttis materjalide raha ette ja kadus"? Näe, vanakala arvab siiani, et toimetas õigesti, kui ettemaksu kasseeris ja siis lihtsalt kuude kaupa klienti ignoreeris.
See ongi see tüüpiline probleem - väidetavalt on raha materjalide ostuks, tegelikult kurat teab mille peale kulub. Kui on käes aeg ehitama hakata, siis pole ei meest ega materjali.
Loomulikult, minule meeldiks ka maksta otse tegijale kõige eest kokku, et pärast poleks vingumist "materjal oli kehva, tavaliselt kasutan firma X toodet". Seda saab aga teha ainult siis, kui töö koheselt pihta hakkab, tegija on ise ennast juba tõestanud ja materjalide raha on kogusummast väike osa. Lisaks loomulikult tuleks maksta ülekandega, makse selgituses selgelt kirjas "materjalide ettemaks, objekt:XXX". Mina loobusin järsult kõigist pakkujatest, kes ülekandest keeldusid selgitusega "on arestitud vms".
-------
Külaline
külaline

2korda2 kirjutas:... Seda saab aga teha ainult siis, kui töö koheselt pihta hakkab, tegija on ise ennast juba tõestanud ja materjalide raha on kogusummast väike osa. Lisaks loomulikult tuleks maksta ülekandega, makse selgituses selgelt kirjas "materjalide ettemaks, objekt:XXX". Mina loobusin järsult kõigist pakkujatest, kes ülekandest keeldusid selgitusega "on arestitud vms".
Vot nende tsiteeritud mõtetega olen mingis osas isegi mina nõus. Aga kuidas suhtuda minu eelpool mainitud juhtumisse, kus võitsin hanke, mille tingimustes kirjas, et kõik materjalid võitja poolt, ettemaksu materjalidele ei tehta, aga saadeti tellija (naisterahvas) ja tema elukaaslase omavaheliste läbisaamiste pärast pikalt, olenemata sellest, et olin vajamineva materjali oma raha eest ära ostnud? Materjalid moodustasid 2/3 hanke kogusummast!
Urmasr
2korda2
-

Kehva lugu muidugi aga vähemalt on olemas hanke võitmise kohta tõendid. Kui seal ka tingimused kirjas (materjal endal osta), siis saad kasvõi kohtu kaudu midagi nõuda (pead loomulikult tõendama ka materjalide ostu aga see pole ilmselt probleem). Närvi- ja ajakulu niikuinii.
Üldiselt on ehitajal kliendilt võimalik raha kätte saada, kui on asju korrektselt aetud - kui kliendil ka muud pole, siis on vähemalt seesama objekt, mida ehitati. "Meistril" pole aga tihtipeale hinge taga muud, kui kotitäis tööriistu. Ses suhtes on kindlustus kliendile äärmiselt oluline. Ehitajatele aga vist kindlustusfirmad veel ei paku "ebaõnnestunud ehituslepingu" kindlustamist?
-------
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mina olen küll vahel kasutand sellist "kindlustuslepingut". Nimelt kui keegi, keda ma ei tunne, tahab kiiresti midagi saada, siis teeme lepingu läbi mingi suure firma, kus töötavad vastavad advokaadid ja muud tegelased, keda ta ei julgeks tõmmata. Mõnel kaob, siis see kiire kohe ära muidugi. Maksan näiteks 5% " katuseraha" aga samas võin rahulik olla, et oma raha kätte saan.
Teine asi aga see, et kliendile oleks muidugi kõige lihtsam, et vot objekt on selline ja Jüri pakub tuhat eurot ja Serjoosa teeb 800-ga ära. Asi lihtne! Aga olen 100% selle poolt, et asi peab ikka selge olema, mis materjale keegi ikkagi kasutab jne.
Kord oli selline lugu, et kaotasin hinnapakkumise, sain aga näha teiste pakkumisi. Sootsama pakkuja tegijal puudus üldse eeltöö katusele ja hind oli tehtud sajale ruudule, kuigi katus oli 280 ruutu! Kuna aga tellija seda esialgu ei märganud, siis arvati, et see ongi lõplik hind. Pakkuja kindlasti lootis, et ega päris lepingut nagunii naised lõpuni läbi ei loe ja saab pärast nõuda oma ruuduhinda ikkagi 280-nele ruudule.
Viimati muutis Robi 1, 03 Veebr 2011, 10:20, muudetud 1 kord kokku.
Külaline
külaline

2korda2 kirjutas:Kehva lugu muidugi aga vähemalt on olemas hanke võitmise kohta tõendid. Kui seal ka tingimused kirjas (materjal endal osta), siis saad kasvõi kohtu kaudu midagi nõuda (pead loomulikult tõendama ka materjalide ostu aga see pole ilmselt probleem). Närvi- ja ajakulu niikuinii...
Jah, sain küll osa tagasi kohtu kaudu (10 kuud võttis aega), aga jäin väiksesse miinusesse (juristi kulud) nagu kirjutasin, kuid peale seda "kogemust" olen nüüd tellijate suhtes enne usalduse tekkimist "hellaks" tehtud kui mõni soovib minu teenuseid ilma eelnevate klientide soovitusteta ja seda just materjalide ettemaksu osas. Sooviks samuti tellija tausta kontrollida, et mitte astuda sama reha otsa.
Urmasr
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

2korda2 kirjutas:
vuuk kirjutas:Ja kindlasti on võimalik ehitajat usaldada ettemaksu osas materjalide ostuks.
Kas siin on veel vähe postitusi teemal "tegija võttis materjalide raha ette ja kadus"? Näe, vanakala arvab siiani, et toimetas õigesti, kui ettemaksu kasseeris ja siis lihtsalt kuude kaupa klienti ignoreeris. ".
Ma kirjutasingi edasi, et kellelegi pole midagi otsaette kirjutatud. Inimest peab tundma. On ju võimalik testida.
vuuk kirjutas:Kindlasti on võimalik ehitajat usaldada ettemaksu osas materjalide ostuks. Aga usaldus ja ausus tuleks kõigepealt proovile panna. Sest kellegile ei ole ju midagi otsaette kirjutatud.
Mina ei annaks iialgi võõrale inimesele raha ette.. Aag ma olen kasutanud näiteks niisugust lihtsat moodust inimese proovile panekuks. Olen andnud väikese summa ette. Vaadanud kuidas käitub. On olnud juhuseid, nagu selja pöörad, mees kaob objektilt. Töö jääb sealt maalt pooleli. Vaja ju kiiresti minna ja raha kõrist alla kallata. Kohe selge, mis mehega tegu. Enamik ärakadujad ongi tegelikult paadunud alkohoolikud. Potensiaalseid pettureid, sulisid on suhteliselt vähe. 8ühe raadiosaates kuuldud uuringu andmetel 10% inimestest. Ja rohkem väidetavalt rikaste seas) Ja sinna ühtemoodi kuuluvad nii tellijad kui ehitajad - pole vahet - inimene on inimene. Ja ehitaja pole kindlasti erand.
On veel üks kindel variant, mida soovitan tellijatele. Enne kui hakkate "Nuustakult" teenust otsima vaadake ringi lähiümbrusest. Palju plusse.
Taust teada, või lihtsam järele uurida.
Ka rohelise mõtteviisiga klapib hästi kokku. Palju kütust jääb mõttetult taeva alla tossutamata. Mis tavaliselt ju tuleb kaudselt tellija taskust.
Ehitajal on igas mõttes lihtsam paremini teenust osutada - igasugused asjaajamised ka lihtsamad.
Ja kas on ikka mõtet seda viimast "kopikat " alati taga ajada, kusjuures see "kopikas" kipub olema ju tavaliselt vaid näiline.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Vahel ei saa jah aru, et kuidas keegi, kes tuleb Eesti teisest otsast, suudab palju odavamalt teha?Tore kui suudab ja olen ka sellisele oma tehnikat laenand ja muud abi pakkund kui tõesti asjalik. Aga kui ta keerab lihtsalt p... kokku ja seejärel kaob kaugustesse... siis... Iga tegija peab ikka oma piirkonnas tuntud olema ja vastutama oma nime eest ( olen käinud oma kehva tööd ringi tegemas ja lähen veel!!!).
Materjali aga saan muidugi tunduvalt sootsamalt kätte ja lasen kliendil otse välja osta, sest siis see jäma vähem, et sellest rahast ilma peaksin jääma. Mingit ettemaksu pole kunagi küsinud aga kahel korral on klient ise kandnud arvele, mõeldes, et nii peabki olema . Püha müristus! Näiteks sügisel tutvusin ühe sommiga- väike kohvi- ja ta jättis Eestis asuva maja võtmed 50 tonniga ja ütles, et kevadel näeme, uut katust.Vahepeal pole me isegi mitte helistand eriti.Nii aga ei toi asju ajada muidugi aga ju ta on väga sinisilmne või eriti kõva mees, nagu 90 alguses...( Oli ju lausa : Petta saab ainult üks kord!)
Külaline
külaline

sellepärast sul arvuti taga ongi aega jämada.mine katusele ka vahepeal.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ega asi pole selles, et talvel ei saaks katust teha, lihtsalt töö kvaliteet kannataks. Osasid töid muidugi teemegi ja vahel tuleb avariiolukordi likviteerida.
Praegu aga olen haige kui täpsemalt huvitab...
Urmas
autodidakt

2korda2 kirjutas:...siis saad kasvõi kohtu kaudu midagi nõuda (pead loomulikult tõendama ka materjalide ostu aga see pole ilmselt probleem). Närvi- ja ajakulu niikuinii.
Väikse boonusena jäi mulle ehteestlaslik "rõõm" või "kahjurõõm", et tema kulutas ei millegi peale rohkem (peab mulle maksma + oma õigusabikulud), aga vastu ei saanud mitte essugi :) . Odavam oleks tal tulnud lasta mul töö ära teha ja tunda rõõmu sellest.
Ärge nüüd seda minu "rõõmustamist" tõsiselt võtke!
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

urmasr kirjutas:
Ärge nüüd seda minu "rõõmustamist" tõsiselt võtke!
:good:
Igatahes mina küll rõõmustan et sa võitsid kohtus sest see et sa nii tsiviliseeritult selle probleemi lahendasid on kiitust väärt ning õpetuseks sellele tellijale ning tema tuttavatele et ka FIEdega/väikefirmadega peab ausalt käituma. Kas sa oma kohtukulusid neilt nõuda ei saanud.
Urmas
autodidakt

rokikas kirjutas:.... Kas sa oma kohtukulusid neilt nõuda ei saanud.
Kuna hagi kuulus osalisele rahuldamisele, siis jäeti õigusabi kulud poolte enda mureks.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

2korda2 kirjutas:
Kas siin on veel vähe postitusi teemal "tegija võttis materjalide raha ette ja kadus"? Näe, vanakala/.........................................../
Lisaks loomulikult tuleks maksta ülekandega, makse selgituses selgelt kirjas "materjalide ettemaks, objekt:XXX". Mina loobusin järsult kõigist pakkujatest, kes ülekandest keeldusid selgitusega "on arestitud vms".
Siin tellija räägib õigesti - maksta pangaarvele. Kui vaadata tema vaatevinklist.
Ka materjalide eest, jah...
...jälle nagu kriibib hinge miski.

Mul on olnud palju olukordi, kus tulles kliendile vastu, kuna ehitusmaterjalide kauplus tee ääres, ostnud mõõda minnes ka materjalid ära. Kliendile olnuks, see lisa sõidu ja ajaakulu. Minul põhimõtteliselt nagu lisa sõidukulu ei oleks. Aga... selline koht nagu Laagri Ehitusmarket (endine)Tallinna külje all... Sisepõikamine pool kilomeetrit, et linna poole edasi sõita, peab vähemalt kilomeetri jagu Pärnu mnt pidi tagasi sõima. Nii et 0,5+0,5+1+1=3km. Liikluskorraldus paljudes kohtades ju nii. Teed ühes kuus 20 niisugust pikemat või lühemat läbipõiget ja nii need kilomeetrid kogunevad. Pidanuks aga nende pisiasjade pärast klient ise sõitma oma autoga, spetsiaalselt. Koguneks temal kilomeetreid ehk 10 korda rohkem. Järelikult klient on sellest kõvasti kasu saanud.
Lisaks, ostan oma isikliku raha eest kaubad välja. Ütleb, tasub kaupade eest korraga hiljem pangaarvele. Et tal nii lihtsam. Lisaks elementaarne ju, esitan tsekid ostetud kaupadele. Nagu loomulik,aga...
Kilomeetrid rahasse arvestatuna ka ökonoomsema autoga linnasõidul,( lisaks haagis mõnikord taga) polegi nii vähe tavainimese sissetulekuga võrreldes. Või mis? Inimesed halisevad isegi suhkrukilo 1 kroonise hinnatõusu üle, aga vaadake, mis hinnaga on bensiin, mis kummid, varuosad, remont. Pisara võtab silma, kui raghakoti lahti teed..

Ja mõnd materjali, sisuliselt pisiasja ei saagi kohe osta, peab eelnevalt tellima. Näiteks parapeti- või aknaplekid, korstnaplekid. Vaatad kõigepealt kodulehelt kontakti ja materjalide andmed. Teed joonise. Helistad täpsustuseks. Keerutad Sauele sisse. Tellid Toode- st plekid. Nädala pärast uuesti Sauele - saad plekid kätte.
Pisiasjad eks - eriti kui ise asjaga ei tegele.
Ütleb: kannab pärast raha pangaarvele- (hea veel kui ütleb, tuleb ise küsida, meelde tuletada)

Variant 1. Raha laekub pangaarvele eraisikule. Maksuseaduse alusel on isik saanud tulu. Tulu kuulub maksustamisele.
Lisaks et töö eest saadud tulult, (see ok, seadus, kõik maksavad) teisele isikule oma raha eest ostetud kaupade eest kulutatud ja tagasi saadud raha pealt maksku maksu. Raha on laekunud ja tõenda maksuametile, et see su oma raha....
Siis nagu loll, kes kirikus peksa saab.

Variant 2. Raha laekub minu firma pangaarvele, vastavalt esitatud arvele.
Kuidagi sama teema ikka tuleb esile ju. Mõte sellel oleks siis, kui firma selle pealt kasu teeniks, kasvõi vähegi. Kas teate näiteks, et isikliku sõidu eest firmale kuuluva autoga 3 kr km pean tasuma firma kassasse või peab firma tasuma sellelt erisoodustusmaksu. Firma peab pidama sõidupäevikut. Kui tuleb kontroll, peab olema võimalik dokumentaalselt sõidu eesmärki tõendada. Kõik dokumendid: raamatupidamise, sõidupäeviku, ehitusdokumentatsiooni, ostutsekkide ja arvete andmed peavad omavahel klappima. Sõidan kliendi materjali veoks firma autoga, kilomeetrid veerevad. Miski peaks selle kompenseerima. Mul on oma firma. Kui varastan firma järelt, siis varastan enda järelt.
Mis veel? Tavaliselt rikkamad kliendid ei saa aru (või ei taha kuidagi saada ), et varustamine ka töö, kaasneb kulu. Aega, raha, teadmisi. Kulutan varustamisele ka eelnevalt oma aega, lisaks kontoritarbeid,internetti, telefoniarvet...
Vaesemat sorti vanamammid-papid mõistavad - pakuvad raha, tänavad. Tänulikud vähemalt sõnades. Nooremad, täis söönud ärimehed, rikkurid....mnjah...
Jõuab kätte tasumise aeg. Hakkab senti veeretama, mingist turuhinnast heietama, Eesti keskmisest töötasust soiguma, et näe isegi niisuguse hinnaga olevat keegi kuskil teinud...midagi olevat nähtud, kuskil keegi lausa nii odavalt ... Ise seisab küljega minu poole... :mrgreen: Suhtle siis sihukesega - sama, mis vasikaga võidujooks.
Ja kuivab järjest ja järjest koomale see, mis antakse. Tekib tunne, et oma kulul hakaku neile tegema varsti.
Pean olema rahul või?
Olen kliendile vastu tulles isegi oma autot ja haagist talle kasutada andnud. Ülimadala tasu eest. Et aega kokku hoida. Et milleks kahekesi minna. Toogu üksi ära. Saan seni objektil midagi kasulikumat teha. ise pabistan pärast, et sõidab viimati auto puruks. Mõni saab sellest aru, oskab hinnata. Teine mitte. Mõtleb veel, et on kaval mees, kasutab lolli ära.
Teeksin muide varustamist hea meelega (seda enam, et haakub minu õpitud erialaga)
Aga see võiks olla vastastikku kasulik. VASTASTIKKU.

Võiks jätkata - aga läheb pikale. Ja kas keegi viitsiks lugedà? Kõigil aeg kallilt käes. Pealegi. Saadakse aru sellest, mis kasulik tundub. Ülejäänu läheb kõrvust mööda.
Külaline
külaline

vuuk kirjutas:... Pealegi. Saadakse aru sellest, mis kasulik tundub. Ülejäänu läheb kõrvust mööda.
Tore ja ma juba arvasin, et olen siin üksik Don Quiote, kes "tuuleveskitest tellijatega" tulutult võitleb. Tuleb välja, et on veel narre (tellijate arvates). Tuleks vist need mõtted kokku koguda ja teha sellest üks voldik ja telljale koos hinnapakkumisega alati kaasa anda :) , aga nad ei pruugi sellest aru saada nagu väljatoodud tsitaadis kirjutasid.
Urmasr
Vasta