hädas keldriga
-
- külaline
hädas keldriga
Lugemata postitus Postitas nedrema »
eks liigniiskus ja mõningane hallitus on teinud oma töö.
selle teema jätame üldse vahele, miks see sinna tekib... selle vastu ei saa mitte kuidagi võidelda, sest korter kus ma elan ei kuulu ühistule, oleme veel majavalitsue maja.
ühesõnaga mina soovin oma keldriboksis kuidagigi säilitada puhtust ja vähendada niiskust ning hallitust.
usun et midagi on võimalik ära teha, just millegipärast selle suvega on asjalood kapitaalselt halvenenud.
äsja läksin keldrisse tooma tühje purke hoidiste jaoks, kui leidsin eest õrna rohelise kirmega kaetud purgikesed.
seega, mida soovitate, kõigepealt kelder tühjaks, minema kõik vähegi niiskust koguda võivad asjad - eks sinna on veetud kõike, mille korteris kohta pole leitud.
siis kelder kuivemaks, ilmselt saab rentida mingi niiskusekoguja.
tuulutus peaks olema piisav, sest suvi läbi on olnud parajas mõõdus aken lahti ja pea terves keldris huugab kerge tõmbetuul.
mida aga teha seintega, kas on võimalik neid näiteks lubjata kodusel teel?
vanasti nii tehti aga tänapäeval ei oska lupjagi kustkilt otsida.
või on mingid uued moodsad vahendid?
mingi keemiaga kokkupuude ei sobi, sest ise olen küllalt allergiline kuigi see keldrihallitus pigem riivab haistmismeelt kui miskit muud kahju teeb.
siiski sooviks natuke kergendada olukorda.
mida soovitate?
- sashaobrok
- Ehituspenskar
- On tänanud: 36 korda
- On tänatud: 43 korda
Re: hädas keldriga
Lugemata postitus Postitas sashaobrok »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 62 korda
- On tänatud: 120 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Liigniiskuse ja soodsa temperatuuri korral tekib soodne keskkond seente, sealhulgas majavammi arenguks.
Nende mittesoovitavate elusorganismide arengut saab vältida ja piirata küllaldase tuulutamisega, kuna need ei saa elada kuivas keskkonnas.
Selleks on soovitav suve lõpupoole, enne uute hoidiste ja juurviljade keldrisse paigutamist aknaid-uksi 2...3 nädalat lahtistena hoida nii, et toimib korralik tuuletõmbus ja mille tõttu ühtlasi keldriruumid ajutiselt soojenevad. Mina olen selliselt toiminud ja on näha olnud, kuidas põrandad ja seinadki silmnähtavalt, päev-päevalt on heledamaks kuivanud.
Muidugi pole paha lupjamisega pindasid valgendada. Lubi aitab ka seeni ja baktereid eemal hoida. Lupja ja lubi-värvi peaks saama osta ehitusmaterjalide kauplustest.
Näiteks:
http://www.floyd.ee/est/ehitusmateralid ... 567&id=256
-
- külaline
üks ehitusmees mul siin arvas küll, et lubi kohe mitte ei sobi.
mina oma naisemõistusega oleksin ikka lupja kasutanud, aga ei teadnud kas üldse enam kuskil müügil on.
tänud lingi panijale
-
- Ehituspenskar
Võõbates seinad heledaks on selgelt näha, kuidas seinte alumine osa on tumedam ja ülemine osa heledam. Tumedam on põrand ja seinte alumine osa kevadise suurvee ja suuremate vihmasadude korral. Seda sellepärast, et niiskus pärineb maapinnast, mitte niivõrd õhust.
Kõik on muidugi suhteline siin maailmas ja mõngatel erandjuhtudel võib vastupidi olla, aga õhutamine üldjuhul pigem kuivatab kui niisutab keldrit.
-
- külaline
Re:
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Temperatuur!vuuk kirjutas:..õhutamine üldjuhul pigem kuivatab kui niisutab keldrit.
- rokikas
- Ehituspenskar
- On tänanud: 227 korda
- On tänatud: 231 korda
Lugemata postitus Postitas rokikas »
ehitusremont@gmail.com
-
- Ehituspenskar
Aga mitte ainult. Välisõhk on veeauru ja kuiva õhu segu, mis võib olenemata temperatuurist sisaldada erinevatel päevadel erineval hulgal niiskust. Alates kastepunktist teoreetiline alampiir võib ulatuda nullini.
Naabruses paiknevates ainesegudes etendab rolli nende niiskussisaldusest tulenev veeaurude osarõhk.
Füüsikahuvilised võiksid veeauru olekuvõrrandid ja arvutusnäited oma helgest peast, internetist või kooli füüsikaõpikutest välja otsida ja vastavalt erinevatele ilmaoludele keldrite kuivamise kiiruse enda ja miks mitte ka "foorumiseltskonna" jaoks arvutada ning siia kõigile nähtavale postitada. Või siis tõestada suvel tuulutamise teel kuivamise mittevõimalikkust.
Võibolla oleks mõnelgi huvilisel põnev uurida.

Mina olen suvelõpul tuulutanud läbi avatud akende-uste ja keldri seinad ning põrandad on märksa heledamaks kuivanud.
-
- külaline
akna tegin lahti mitte just niiskuse eemaldamiseks vaid et saaks seda kopitanud lõhna välja.
tuleb välja et keldris liiga palju asju mis imavad koguvad niiskust, need muidugi viskan sealt enne kõik välja - vanad pappkastid (ähk läheb vaja ootel), põrandal lausvees seisnud ja seejärel korduvalt kuivanud puitrestid, mis ilmselt poolmädanenud jne. loodan et siis kaob ka läppunud hais.
ostsin ehituspoest mingi 25 kg koti lupja, hakkan lähiajal sellega tegutsema.
kas on midagi, mida ma peaksin teadma lubja kasutamisel seinte võõpamiseks?
mingid ohutusnõuded?
kui paksult? mitu kihti?
mismoodi täpsemalt?
aitäh
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas asd2 »
Ja nüüd vast võib juba tuulutada keldreid.
-
- külaline
kas see tuleb siis segada veega? kas võõbatakse üks kord või mitu?
kas lahjendamise aste peaks olema paki peal kirjas?
kas peale võõpamist tohib veel tuulutada, või seda pole siis enam vaja?
-
- külaline
selgituseks lisan, et ma ei soovi keldri seinu üle krohvida, ehk siis panna sinna mingi cm kihti.
sooviks olen seinad lihtsalt üle võõbata, kuid koti peal palju hoiatavaid kirju et ohtlik ja sööbiv - ei tohi sisse hingata ega nahale, silma sattuda.
on ta siis tõesti nii ärritav, et jätan oma tervise sinna keldrisse? või peab respiraatori ostma, prillid juba ostsin
kuidas teha sellest lubjast segu, millega kõlbab seinu möksida?
lisan vett, aga kui palju?
kui tuleb liiga paks, siis ilmselt kukub lihtsalt seina pealt küljest ära?
ostsin üldsegi vale asja?
APPI
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit