Olles ehitussektoris tegutsenud/töötanud ca 10 aastat ning sellest viimased 2,5 aastat juhtinud oma ehitus-ettevõtet olen jõudnud arusaamale, et turul on suur hulk tööd, aga ometigi ollakse nõus tegema tööd endale kahjumlikult.
On kujunenud välja mingisugused tööde tegemise ühikhinnad ja siis lahmitakse sama hinda kolme erineva või kümne erineva objekti peale - kuigi logistilised, ehituslikud ja muud tööde eripärad on kardinaalselt erinevad. Või siis hoopis on peatöövõtja kuskil oma eelarvestuses mingi numbri sisse tampinud ja tema "varasema objekti hinna põhjal tehtud ühikhind" ongi see kuldne vasikas, mida peaks jälgima.
Mulle on jäänud mulje, et seda tehakse selle pärast, et ei teata tegelikke kulusid.
Olen reaalsete objektide kogemuse põhjal välja töötanud erinevate tööde puhul Exceli-põhised tabel-arvutusprogrammid, kus tööde mahu ja paari asja veel sisestamisel arvutab tabel välja müüritööde puhul seina m2 hinna.
Arvestades sealhulgas näiteks õõnesplokkmüüril lisaks ladumisele, tsemendile, plokkidele ka armeerimise, betooni, betoneerimise, lokaalsete tõstetööde, materjalide transpordi, objekti transpordi, materjalide ülekulusid ning muid seonduvaid kulusid. Isegi üldine kulumaterjalide amortisatsioon - relakakettad, kindad ja muud jamad on võimalik sinna programmi külge pookida reaalse kulu põhjal.
Need tabelid on midagi sarnast vanale http://www.e-ehitus.ee-le, ainult need arvutustabelid põhinevad reaalsetel materjalide hindadel ning reaalsetel kuludel --- reaalsetelt objektidelt.
Kas nende programmide avalikustamine ja siin jagamine oleks Idiootsus, sest siis saavad konkurendid need teada või tooks see need hinnalahmijad ja haltuuramehed oma hinnakirjadega maapeale?
PS - toodud õõnesplokk-müür on ainult üks näide (olemas ka Aeroci kõik tüübid, Fibo jms)
Jään siia tagasisidet ootama.
Head vana-aasta lõppu!