Avatud elektriturg - minu esimene leping

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 82 korda

Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping

Postitus Postitas madis64 »

EH.INS. kirjutas: 06 Juul 2025, 21:45 Aga lajata siia oma aasta el
Lõin siis Elektrilevist numbrid kokku - selle aasta 6 kuud ca 5900 kWh.

Lisaks ahjus põletanud ca 0,5 ruumi puid - talv oli soe, soojapump tuksus vaikselt ühtlast sooja.

Maja ca 34. aastast, saepuru esimese korruse seinas vahetatud ca 15 cm villaga, teisel korrusel ca 20 cm kiht.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 67 korda

Postitus Postitas EH.INS. »

Kas m2-d ka annad?
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 06 Juul 2025, 22:19 Kas m2-d ka annad?
Kahe korruse peale kokku kindlustatd on ca 95 ruutu (trepiava on teise korruse põrandapinnast maha arvutatud.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Nüüd saame teha sellise asja
Sinu (madis64) 5900 korrutame ca 2-ga ja saame aastaks ca 12000
See teeb m2 numbriks ca 126
Minu number oli ca 112
No enam-vähem sama "auk"
Kui lähme "tähe" juurde siis Sinu numbriks kujuneb ca 252
Minu "tähe" number on ca 141
On ju tore täht!!!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 06 Juul 2025, 22:39 Kui lähme "tähe" juurde siis Sinu numbriks kujuneb ca 252
Minu "tähe" number on ca 141
On ju tore täht!!!
Kuni "tähte" (oletan, et jutt energiamärgisest käib) maksustamisel arvesse ei võeta, siis vaevalt see maja seda kunagi omandama hakkab.

Kui peaks kunagi müügiteema tekkima, siis sellise vanuse puhul igasuguste varjatud vigade (mida ilmselt leidub seal hulgi) otsimise vältimiseks tuleb see müüa ainult lammutamist vajavana.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Õige ongi, et "omandama ei hakka"
Mina viitan lihtsalt anekdoodile
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Postitus Postitas võhik »

madis64 kirjutas: 06 Juul 2025, 22:16 .......
Lõin siis Elektrilevist numbrid kokku - selle aasta 6 kuud ca 5900 kWh.
Vaata parem Eleringi lehelt - see on minuarust mugavam ja paindlikum kasutada- näed lisaks kWh- dele ka rahasummat , km tuleb küll ise juurde rehkendada. Saab lihtsalt võrrelda eri aastate samu perioode.
Elektrilevi leht jälle annab öise ja päevase jaotuse, mis on võrgutasude seisukohast oluline.

Keegi võiks need kaks kokku panna ....
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 103 korda
On tänatud: 39 korda

Postitus Postitas kaimagk »

Juuli 1590 kWh, arve 166 eur, 10 s/kWh, koos sabadega siis.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 145 korda

Postitus Postitas Küülaline »

kaimagk kirjutas: 04 Aug 2025, 18:58Juuli 1590 kWh
Kas pidev jahutamine teeb nii suure kulu?
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Küülaline kirjutas: 04 Aug 2025, 19:08
kaimagk kirjutas: 04 Aug 2025, 18:58Juuli 1590 kWh
Kas pidev jahutamine teeb nii suure kulu?
Ei. Elektrikäru ja eks seda ventileerimist selle kuumaga kasutan rohkem(ega need vendimootoreid armastusega ringlema ei pane)
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 66 korda

Postitus Postitas trebla »

Juuli 594 kWh, öö/päev 66,6/33,3 %; börsipakett
Elektri ost 4,31 s/kWh, + võrguarve 8,82 s/kWh - kokku 13,13 s/kWh.

Minu tarbimisprofiili juures pakuks praegu parimat katkestamistasuta fix paketti Alexela Pingevaba - 8.33 s/kWh
Sinna siis tuleks võrgutasu veel juurde...

Müüki läks elekter hinnaga 2,507 s/kWh.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

trebla kirjutas: 07 Aug 2025, 10:24

Müüki läks elekter hinnaga 2,507 s/kWh.
Ajab veits ‘jooma’ selline hind küll vist mida makstakse.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 66 korda

Postitus Postitas trebla »

?
Miks peaks ajama... see on ülejäägi müük.
Katsu sa näiteks oma tarbimisest üle jäävat sooja vett müüa...

(liht)omahind 2 senti, .. ja hetkel ülepakkumishooaeg..
Aga võib müüki muidugi ka kallimateks tundideks hoida...
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ma mõtlesin seda poolt et paneelide ja muu sodi mis nende juurde kõik kuulub, need maksid päris mitu euri. Kas mõtekam poleks olnud need eurod kapinurga peale panna ja siis vaikselt olematut elektriarvet tasuda🤑, seda nagu pidasin silmas😆
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Rumal inimene - mis tähtsust see omab mitu EUR-i kulutati ülejäägi tekkimiseks
PV on alati õige valik
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 41 korda
On tänatud: 124 korda

Postitus Postitas kunn24 »

Ah, ärge mölisege.
Juhe teab kõike.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Aga võibolla siiski saadi see paneelindus pool-muidu või kingituseks, siis on ok isegi
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 83 korda

Postitus Postitas Prill »

Täna või tegelikult vähemalt viimased paar aastat on PV õige valik neile, kes ise elektrit maksimaalselt ära tarbivad. Miskis raadiosaates VW tarbesõidukite müügijuht tegi EV sõidukitele propagandat kuidas neil olla juba ka ärikliente, kes EV-id eelistavad ja eriti need kellel juba oma paneelid katusel või aiataga ja saab seeläbi ka oma elektrit transpordiks kasutada ja ei pea tanklatest kallist vedelikku sisse ostma.

Lisaks omatarbeks eelis, saab võrgutasu vältida, mis meil ka nagu pärmipeal kerkib ja kipub juba rohkem maksma kui elekter ise.
Enda päikeseelektri plussid on ka palavate suvedega, kus aina enam lähevad ka meil moodi kodude, kontorite jm töökohtade jahutamine. Isegi osad autoremonditöökojad on katusele paneele pannud, et saaks suurt töökoda jahutada ja palavate päevadega ei peaks higi ojadena nirisema meestel tööd tehes.

Kuigi sajand alles esimeses veerandis tundub "igamehe" päikesepaneel sajandi leiutisena - mõelda vaid igaüks võib ise elektrit endale toota. Sai ka varem generaatorid jm ent paneel on võrreldes muuga suht murevaba, liikuvaid osi ei ole, midagi ära kulu, õlisid-filtreid-jm vahetada pole vaja. Krutid paneelid paika ja tarbid :amen:

..miks mul veel paneele ja EV-d ei ole, on ka mu enda jaoks küsimus.. :scratch:
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ei mölise...
Aga vaataks ikka objektiivset "asja"
Ka Prill vist ei hooma, et see PV hind EV tarbeks on samuti "küttekulu"
Mis point on rääkida ülejäägist kui ei ole arusaadav mis selle ülejäägi hind on?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 323 korda

Postitus Postitas Kalvis »

PP oma tarbeks panek on veel mõttekas - kokkuhoid on võrgutasud + 3 erinevat maksu - palju mõttekam kui ülejääk müüa olematu hinnaga maha. Omatarbe jagu saab panna katusele, uue maja ehitades oleks katuse materjali osas kokkuhoid. Ratsa rikkaks paraku selle äriga ei saa.
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 11 korda

Postitus Postitas Vko »

Prill kirjutas: 07 Aug 2025, 16:17 Täna või tegelikult vähemalt viimased paar aastat on PV õige valik neile, kes ise elektrit maksimaalselt ära tarbivad. Miskis raadiosaates VW tarbesõidukite müügijuht tegi EV sõidukitele propagandat kuidas neil olla juba ka ärikliente, kes EV-id eelistavad ja eriti need kellel juba oma paneelid katusel või aiataga ja saab seeläbi ka oma elektrit transpordiks kasutada ja ei pea tanklatest kallist vedelikku sisse ostma.
Kui suure koguvõimsusega paneele on vaja, et ka talvel Tallinn-Kaunas-Tallinn sõidu korra nädalas ära teha saaks? :scratch:
Urmas
autodidakt
On tänanud: 397 korda
On tänatud: 432 korda

Postitus Postitas Urmas »

Vko kirjutas: 07 Aug 2025, 22:51 Kui suure koguvõimsusega paneele on vaja, et ka talvel Tallinn-Kaunas-Tallinn sõidu korra nädalas ära teha saaks? :scratch:
Täiendaks Vko küsimust- kui palju on vaja paneele, et see tsiteeringus olev teekond läbida ajavahemikul oktoober-veebruar? Kui hea uni on EV omanikel teadmisega, et PV paneelid laevad aku täis? :scratch: ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 83 korda

Postitus Postitas Prill »

Vko kirjutas: 07 Aug 2025, 22:51Kui suure koguvõimsusega paneele on vaja, et ka talvel Tallinn-Kaunas-Tallinn sõidu korra nädalas ära teha saaks? :scratch:
Kuskohast loete välja, et oma paneelide puhul on kohustuslik kõik sõidud oma elektriga teha, seda kohustust ei ole, vaid säästad siis kui saad.
Samamoodi palju jälgitakse elektritarbimises börsihinda, saab samuti pröögata, et mis siis teete kui vaja süüa teha pesu või ennast pesta ja elektrihind on kallis - mis elu see on minnama magama ja alustada uut päeva tühja kõhu, määrdunud riiete ja pesemata ihuga :) Vot ei pea nii minema, kui valida ei ole kasutatakse kallist börsielektrit ja laetakse ka EV-d kalli elektriga, säästekase juhtudel kui see on võimalik.

Niisamuti paljud säästavad nii toidupoes, muidu poes, tankates ja mujal, kui tanklas kütus kallis tarbitakse nii vähe kui võimalik, kui miski soodusperiood, on ka tänapäeval tanklates järjekorrad lastaks paak ja anumad kurguni täis. Toidupoes soodushinnaga soetatakse ette mida kannatab, kohvist makaronideni.
Selline käitumine ei tähenda, kui odav kohvi otsa saab, siis enam kohvi ei joo - ikka juuakse ka kallimalt ja oodatakse ehk õnnestub sattuda jälle odavmüügile.
Päikeseenergia kasutamine või börsihinnaga tarbimise ajastamine ei erine selles vaates - on palju perioode kus saab säästa ja on perioode kus ollakse sunnitud tarbima kallilt.

Ei ole sellist loogikat, et vot kui 100% kogu aeg säästa ei saa, pean säästuvõimalustest loobuma ja tarbima ainult kallilt.
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 11 korda

Postitus Postitas Vko »

Prill kirjutas: 08 Aug 2025, 07:01 Kuskohast loete välja, et oma paneelide puhul on kohustuslik kõik sõidud oma elektriga teha, seda kohustust ei ole, vaid säästad siis kui saad.
"ja eriti need kellel juba oma paneelid katusel või aiataga ja saab seeläbi ka oma elektrit transpordiks kasutada ja ei pea tanklatest kallist vedelikku sisse ostma." OK, tanklast ei pea kallist vedelikku ostma, aga kallist elektrit ikkagi peab? :doh:

See oma toodetud päikesepaneelide elekter ettevõtte autode laadimiseks näib igal juhul jura. Vähe sellest, et talvekuudel ei saa "halligi" autodesse, arvestame ka seda, et vahemikus 8-17 ehk ajal kui päike kõige paremini toodab (?) on ettevõtte autod üldiselt kasutusel, mitte ei istu laadija otsas... :wave:
Viimati muutis Vko, 08 Aug 2025, 10:56, muudetud 3 korda kokku.
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 14 korda

Postitus Postitas võhik »

Kalvis kirjutas: 07 Aug 2025, 22:35 PP oma tarbeks panek on veel mõttekas - kokkuhoid on võrgutasud + 3 erinevat maksu - palju mõttekam kui ülejääk müüa olematu hinnaga maha. ...
ülejääk on see mis jääb üle ka pärast omatarbe tarbimist.... see on nagu kohvi tegemine, kui pool tassi sooja vett jääb veekeedukannu alles - kui sellega kohe midagi pole peale hakata, siis on see kadu - see jahtub maha, ja palaval suvepäeval on sellest äkki hoopis kahju - jahtudes soojendab toaõhku ning konditsioneer peab kulutama rohkem elektrit...
On ju kõik see, millest saa räägid, sel hetkel juba tehtud - omatarve tarbitud , võrgutasud makstud aga midagi on ikka üle..
Seda annaks kohvi puhul vältida miski kohvimasina kasutamisega - kuumutab tassitäie vett vahetult enne kohvi tgemist - (aga tegelikult on ka seal väikesed boilerid sees ja osa sooja vett jääb kasutamata)
Vasta