Elektri-gaasi pliidi termostaadi vahetus

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Vasta
fred7
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 1 korda

Elektri-gaasi pliidi termostaadi vahetus

Postitus Postitas fred7 »

Tere!
Kuna minu elektri-gaasi pliit hakkab ahjus küpsetamisel kohe kõrvetama, siis suure tõenäosusega võib termostaat läbi olla. Leidsin sobiva varuosa, kuid paistab, et selle vahetamiseks on pliit vaja gaasitoru küljest lahti võtta, kuna tagapaneeli peab ilmselt lahti võtma (ja pliit on vastu seina). Kas gaasi võib seina peal olevast kraanist lihtsalt kinni keerata ja seejärel pliidi küljest lahti ühendada või peab kindlasti insener-spetsialisti selleks kutsuma?

Mõtlen, et kui tal tiksub tunnihind, siis ma ei ole kindel, kui kaua mul selle termostaadi vahetusega aega läheb (samal ajal tema tunnihind jookseb).Kas pakkuda talle sellel ajal kohvi- teed? Kuna pärast termostaadi vahetust tahaks pliidi tagasi gaasi ja elektrivõrku ühendada (stepsel seina)?

Pliit on: HANSA fcmi68064055.
https://castore.uz/upload/iblock/b18/pl ... 064055.jpg

Termostaat, mille tahaks vahetada: https://www.lemona.ee/en/thermostat-50- ... -oven.html

Juhendit kahjuks ei ole leidnud, et kuidas vahetada.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 104 korda
On tänatud: 40 korda

Re: Elektri-gaasi pliidi termostaadi vahetus

Postitus Postitas kaimagk »

:) teed võid ikka pakkuda ! Aga jah, küsi vastavast ettevõttest kogu komp vahetuse hind siis ei pea muretsema kas tööline tiksub või töötab.
Aga kui ise tahad vahetada siis peaksid teama millised on riskid seoses gaasi ühendustega ( jah see sama graan mida kirjeldasid sellle sulged, muidugi pead veenduma et sulgub ka!!)
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 145 korda

Postitus Postitas Küülaline »

fred7 kirjutas: 03 Sept 2025, 14:27kui tal tiksub tunnihind, siis ma ei ole kindel, kui kaua mul selle termostaadi vahetusega aega läheb (samal ajal tema tunnihind jookseb)
Aga miks see "insener-spetsialist" ei või ise oma tunnihinna eest andurit vahetada? Ehk ei lähegi tundi aega ja antakse ka garantii sellele tööle.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 401 korda
On tänatud: 435 korda

Postitus Postitas Urmas »

fred7 kirjutas: 03 Sept 2025, 14:27 Kuna minu elektri-gaasi pliit hakkab ahjus küpsetamisel kohe kõrvetama, siis suure tõenäosusega võib termostaat läbi olla.
Mida tähendab kohe kõrvetama? Kui on uus, siis peaks olema garantii, aga kui osteti vana pliit, siis küsi müüjalt valuraha/kompensatsiooni vähemalt 75% ostu maksumusest varjatud vigade ise parandamise eest. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 110 korda
On tänatud: 287 korda

Postitus Postitas ping »

Urmas kirjutas: 03 Sept 2025, 18:58
fred7 kirjutas: 03 Sept 2025, 14:27 Kuna minu elektri-gaasi pliit hakkab ahjus küpsetamisel kohe kõrvetama, siis suure tõenäosusega võib termostaat läbi olla.
Mida tähendab kohe kõrvetama? Kui on uus, siis peaks olema garantii, aga kui osteti vana pliit, siis küsi müüjalt valuraha/kompensatsiooni vähemalt 75% ostu maksumusest varjatud vigade ise parandamise eest. ;)
Vast tuleb ikka lugeda ahju kasutusjuhendit, et kui kaua varem peab enne ahju kasutamist selle sisse lülitama, et ahju sisetemperatuur stabiliseeruks.

Teatavasti on kõigil termostaatidel teatud inerts (viide) ja näiteks oma elektroonilise termostaadiga praeahjul olen mõõtnud eraldi termomeetriga selleks ca 5-10 min, mille jooksul kõigepealt temperatuur tõuseb kõrgele ja siis langedes stabiliseerub.
(Ahju enda termostaadi ekraanil kuvatav temperatuurinäit on ka pandud tööle viitega, nii et kasutaja erinevust ei saagi märgata, kui eraldi termomeetrit ei kasuta.)

Selline mehaaniline, kapillaariga termostaat on väga uimase reaktsiooniga ja ebatäpne, et selliselt algelise juhtimisega seadmelt ei saagi täpset tööd oodata.
Pilt
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Urmas
autodidakt

Proovisisin guugeldada teema esimeses postituses oleva pliidi mudeli numbrit ja millegipärast tulid venekeelsed viited. Äkki see pliit ei ole mõeldudgi EU riikides töötama? Ukrainast helikopteriga "imporditud" ja Venemaa "Osta.ee"-st soodsalt ostetud? :scratch: Lihtsalt uitmõte. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 03 Sept 2025, 23:22 Proovisisin guugeldada teema esimeses postituses oleva pliidi mudeli numbrit ja millegipärast tulid venekeelsed viited. Äkki see pliit ei ole mõeldudgi EU riikides töötama? Ukrainast helikopteriga "imporditud" ja Venemaa "Osta.ee"-st soodsalt ostetud? :scratch: Lihtsalt uitmõte. ;)
Kuule uitmõte, mis sind kotib kust keegi omale tehnikat ostab? Saad aru , ära risusta oma krdi uitmõtetega mis ei puutu teemadesse teiste teemasi!
Moded , kas tõesti ei saa kuidagi midagi teha?
Ei tea sa seda, kas see pliit on juba aastaid omanikul, kust on ostetu jne. Aga vaja ju pläriseda ja targutada oma uit/ma ei tea/ mõtteid.
Mine keevita midagi oma punkris! Ja ära risusta! Korduvalt sulle seda juba mitmete inimeste poolt meelde tuletatud, koolilaps saab ka paremini aru.
Urmas
autodidakt

kaimagk kirjutas: 03 Sept 2025, 23:46 Ei tea sa seda, kas see pliit on juba aastaid omanikul, kust on ostetu jne. Aga vaja ju pläriseda ja targutada oma uit/ma ei tea/ mõtteid.
Äkki valgustaksid foorumlasi ja täpsustaksid andmeid selle teemaks oleva pliidi kohta? Ehk saaksid kaasfoorumlased ka midagi targemat pajatada. :beg:
kaimagk kirjutas: 03 Sept 2025, 23:46 Kuule uitmõte, mis sind kotib kust keegi omale tehnikat ostab? Saad aru , ära risusta oma krdi uitmõtetega mis ei puutu teemadesse teiste teemasi! ...
... Moded , kas tõesti ei saa kuidagi midagi teha?
Mine keevita midagi oma punkris! Ja ära risusta! Korduvalt sulle seda juba mitmete inimeste poolt meelde tuletatud, koolilaps saab ka paremini aru.
Selle sõnumi oleks võinud saata mu PS-le, mitte risustada teemat või kuidas? PS-s, kui oleks viitsinud vastata, siis oleks sind lihtsalt peršše saatnud või blokkinud su sõnumid. ;)
Minu läpakas näitas selliseid vasteid. https://www.google.com/search?q=HANSA+f ... e&ie=UTF-8
Või peaksin endale uuema läpaka ostama? :scratch:
kaimagk kirjutas: 03 Sept 2025, 23:46 Kuule uitmõte, mis sind kotib kust keegi omale tehnikat ostab?
Ega ei kotigi, kuid väikese arusaamatuse tekitas minus sinu kommentaar teema algataja jaoks? Sai ta sinu kommentaarist minu aadressil oma murele lahenduse? :scratch:
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Jepp, sa UL võid mind saata kuhu tahad, ei pane mina seda pahaks ega võta seda kuidagi. Aga sa L võiksid tõsiselt kuhugi mujale kolida (telfi, õhtuleht,postimees) oma uit/või mida iganes mõtetega/valgustustega.
PS: sa loe ka pealkiria teemal ! (ups, sa ju ei saa sellest aru)
fred7
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 1 korda

Postitus Postitas fred7 »

Tere! Antud pliidi sain tasuta pealekauba, kui ca 5 aastat tagasi Mustamäe panelkasse korteri ostsin. Seega pliidi ajaloo kohta ei oska kahjuks midagi rääkida.

Proovin ahju ette soojendamist. Äkki tõesti stabiliseerub. Seni oleme kohe koogi ahju lükanud ja seejärel söestunud pealmise osaga välja võtnud. Temperatuuri reguleerimise nupp alla "50"-ne ehk päris nullis ei ole aga väike nõks keeratud.
jyrikg
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 14 korda

Postitus Postitas jyrikg »

Kui gaasivooliku liitmiku küljest kruvid, pead ka uue tihendi panema. See ju ka teadmata vanuses.
Urmas
autodidakt

jyrikg kirjutas: 05 Sept 2025, 16:43 Kui gaasivooliku liitmiku küljest kruvid, pead ka uue tihendi panema. See ju ka teadmata vanuses.
Jyrikg, mingeid kruvisid kruttida või uusi tihendeid panna fret7-l tegelikult ei ole vaja, sest esimeses postitus on ta maininud kraani gaasi kinni keeramiseks. ;)
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Teemaalgataja kirjutab ....(...kuid paistab, et selle vahetamiseks on pliit vaja gaasitoru küljest lahti võtta...) :doh:
Järelikult on vaja gaasitoru lahti ühendada.
Urmas
autodidakt

kaimagk kirjutas: 05 Sept 2025, 18:57 Teemaalgataja kirjutab ....(...kuid paistab, et selle vahetamiseks on pliit vaja gaasitoru küljest lahti võtta...) :doh:
Järelikult on vaja gaasitoru lahti ühendada.
Kuigi, ega fred7 gaasitoru lahtiühnedamises ise ka päris kindel ei olnud, sest talle paistis, et on vaja lahti ühendada. On siis vaja või ei ole? :scratch:
Ja jyrikg kah ei kirjutanud kindlas kõneviisis, vaid
jyrikg kirjutas: 05 Sept 2025, 16:43 Kui gaasivooliku liitmiku küljest kruvid, pead ka uue tihendi panema. See ju ka teadmata vanuses.
Lihtsalt funktsionaalseks lugemisoskuseks nimetatakse seda. ;)
Parandasin oma kommentaari.
Vasta