Tuhaplokist saun, leiliruum ja soojustamine

saunad, santehnika, boilerid jne
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 75 korda

Re: Tuhaplokist saun, leiliruum ja soojustamine

Lugemata postitus Postitas RaJy »

ping kirjutas: 14 Nov 2025, 23:22
Urmas kirjutas: 14 Nov 2025, 18:20 Pingi soovitus võiks olla asjalik kui leiliruum oleks sama suur kui linnasaunas.
Kahtlustan, et ponksari ruum läheb 2,6m kõrguse juures proportsioonidest ikka väga välja. ...
Millised on "moodsad" leiliruumi proportsioonid ja millest need lähtuvad?

Mina tean ainult leiliruumi vajalikke mõõte:
Varvaste kõrgus kerisekividest, isteala kõrgus kerisekividest ja lava pikkuseks 1,9-2m.
:hello:
Saunaks nimetatav ruum ei ole kuidagi kindlate standarditega määratud. Üldise arusaama kohaselt on tegu soojema ruumiga ja istumisvõimalusega. Teoorias võin 1 m2 ruumi paigaldada elektriradika ja tabureti ja kui see on minu jaoks saun siis nii ongi ja keegi ei saa midagi kobiseda. Sama on temperatuuriga - mõnele piisab 70 kraadi ja higistab ja kõik ongi hästi - talle sobib selline saun, samas on muidugi kõvatajaid kes alla 130 kraadi saunatajaid põlastavad. Mis see teie asi on milline saun kellele sobib?
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 113 korda
On tänatud: 294 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Hiid kirjutas: 15 Nov 2025, 07:25 miks isteala pikkus on sertifitseeritud 2 m. ?
Kuskohast ja mis põhjusel tekkis teemasse sõna "sertifitseerimine", kui viimane postitus oli "sauna prpportsioonist"?
RaJy kirjutas: 15 Nov 2025, 12:24 ... Teoorias võin 1 m2 ruumi paigaldada elektriradika ja tabureti ja kui see on minu jaoks saun siis nii ongi ja keegi ei saa midagi kobiseda. ...
Muidugi võib leiliruum olla ka 1m2 ja saab seal õrrel istudes soojeneda aga see ei muuda fakti, et enda pikkusest 2-5cm lühemal lavatsil (kahe seina vahel) on vägagi piin pikutada.
Kui teha lava pikkuseks 2,5m, siis suureneb leiliruumi maht vähemalt 2m3 võrra mis suurendab vastavalt küttekulu.
(Mul oli mõttetult pikk, 3m pikkuse lavaga ja võimsa kerisega leiliruum, milles igal saunaskäigul kulus kaks sületäit ahjupuid.
4-5 meest mahub küll kõrvuti 3m peale istuma aga vihtlema mahub mugavalt sellise pikkusega lavale ikkagi ainult üks inimene korraga.)
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ise alustasid selle, et "normidele vastav saun peab olema x mõõtudega". Mina väidan vastu, et ei pea ja sa oled nõus? Kus on kirjas, et saunas peab pikutada saama? Sina oma saunas tee mis tahad ja mina enda omas teen mis mina tahan - ühine nimetaja võiks olla et mõlemas on piisavalt soe, et higistama hakata. Kõik muu on juba maitse küsimus mille üle teatavasti ei vaielda vaid kakeldakse.
P.S. Oma saunas mahun täpselt lavale pikali viskama, aga see mõõt tulenes pigem vanadest konstruktsioonidest mitte teadlikust mõõdu taga ajamisest - oleks 10 cm lühem tulnud, ei oleks selle pärast tegematta jäänud, lihtsalt siis oleks nii olnud.
Viimati muutis RaJy, 15 Nov 2025, 15:28, muudetud 1 kord kokku.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 113 korda
On tänatud: 294 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

RaJy kirjutas: 15 Nov 2025, 15:19 Ise alustasid selle, et "normidele vastav saun peab olema x mõõtudega".
Mina väidan vastu, et ei pea ja sa oled nõus?
Kuskohas olen mina kirjutanud "sauna normidest"?

Ma olen küll kirjutanud "sauna mugavusmõõtudest" aga need ei ole ju normid vaid mõistlikud mõõdud, mille peale ei pruugi vähese planeerimise kogemusega inimene ise kohe tulla.
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 15 Nov 2025, 15:27
RaJy kirjutas: 15 Nov 2025, 15:19 Ise alustasid selle, et "normidele vastav saun peab olema x mõõtudega".
Mina väidan vastu, et ei pea ja sa oled nõus?
Kuskohas olen mina kirjutanud "sauna normidest"?

Ma olen küll kirjutanud "sauna mugavusmõõtudest" aga need ei ole ju normid vaid mõistlikud mõõdud, mille peale ei pruugi vähese planeerimise kogemusega inimene ise kohe tulla.
No ok! Aga siis ära kirjuta oma soovitusi käskivas kõnevormis - mina sain näiteks valesti aru. Kirjutagi näiteks, et mina teeksin nii või soovitan teha nii. Mitte, et nii peab!
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 89 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

ponkskar kirjutas: 14 Nov 2025, 18:37
kaimagk kirjutas: 14 Nov 2025, 15:07 Ma pakuks et seda olemasalevat aurutõket ta ei saa katki teha. Arvan et puistevill seal peal.
Mina ei põeks selle nn 2x aur. tõkke pärast, teeksin pir plaadida( korralikult).
Nii see plaan oligi. Leiliruumi 2300 kõrgusele PIR “lagi” ja see siis “siduda” seina PIR’ga.
Vist ikka jah pole teema, sest kõrval on pesuruum ja sinna ei teeks PIR lage. Siis liigub võimalik leiliruumi laele tekkiv niiskus pesuruumi lae kaudu pesuruumi vendiga minema.
Ps:Leiliruumi mõõtmed ca 2400x2400. Keris on ostetud selle järgi,et lagi ca 2300 :)
2 x aurutõke on probleem
Pesuruumi kaudu minema kuidas? Pesuruumi hüdrost läbi?

Leiliruumi mõõtudest
Loomulikult subjektiivne teema
Isiklikult tahan pikutada ja ka pereliikmed tahavad
Vasta