Avatud elektriturg - minu esimene leping

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 64 korda

Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping

Lugemata postitus Postitas tabarabarap »

2025 keskmine 0.16€ kWh. Kõik maksud hinnas. Võrk4 ja okt-apr fix, muul ajal börs.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 95 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Täitsa huvist küsin: mida te selle börsihinnaga teete?
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 47 korda
On tänatud: 141 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Variandid, kasutan "mina" vormi, kuid ei tähenda, et reaalselt mina nii teen.
1. Vaatan, trükin graafiku välja ja panen seinale
2. Lülitan odaval/ vajalikul ajal sellise tarbija, mida saab ajastada. Eriti oluline sauna elektrikeris. Nädalavahetusel või hilisõhtul on siiani energia olnud suht 0-hinnaga+ võrgutasu ja maksud.
3. Ütlen sama naisele- lastele
4. Need kobisevad vastu, et lülita ise, kui viitsid- kuni selleni välja, et naine lubab uttu tõmmata
5. Automatiseerin lülitusprotsessi mõne sellise seadmega, mis seda suudab.
6. Tegelen nende haldamisega
7. Mõni jääb vahel ilma sooja veeta või jääb lõuna õigeks ajaks tegemata, vt ka p 4
8. Kulutan korraliku papi akude jaoks, mida tõenäoliselt tagasi kuidagi ei teeni. Kuid saab majale avariilise varutoite. Asi seegi.
jne.

Samas ilma irooniata, mõne energiamahuka, aga salvestava asja ees, näiteks elektriline põrandaküte, on p 5 rakendamine mõistlik ja oskuste olemaolul odav teha. Selle puhul väga ei karjuta ka, kui vahel kütmata.
Viimati muutis kunn24, 02 Jaan 2026, 17:17, muudetud 1 kord kokku.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

@ kunn

Tänan!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 30 korda
On tänatud: 87 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

trebla kirjutas: 02 Jaan 2026, 09:15 elering.ee - E-teenused - Kliendiportaal - Minu tarbimine
Kahjuks ei näita kui tarbimisleping ei ole sinu nimel, hoolimata näiteks Elektrilevi lehel piisavate volituste olemasolust.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 111 korda
On tänatud: 149 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

EH.INS. kirjutas: 02 Jaan 2026, 12:42mida te selle börsihinnaga teete
Sama, mis isand kunn24 punktid 2-7.
Ja kerist ei ole, boiler on, mis otsib 6 odavamiat tundi ööpäevas.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Küülaline kirjutas: 02 Jaan 2026, 23:19
EH.INS. kirjutas: 02 Jaan 2026, 12:42mida te selle börsihinnaga teete
Sama, mis isand kunn24 punktid 2-7.
Ja kerist ei ole, boiler on, mis otsib 6 odavamiat tundi ööpäevas.
Mõistan põhimõtet
Küsin siis nii - palju kokkuhoid ka tuleb?
Nt kui boiler töötaks päeva max hinnaga vs min hinnaga...
Bürsihinna järgi kerist kütta - nojah...
Mida iganes...
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

madis64 kirjutas: 02 Jaan 2026, 20:58
trebla kirjutas: 02 Jaan 2026, 09:15 elering.ee - E-teenused - Kliendiportaal - Minu tarbimine
Kahjuks ei näita kui tarbimisleping ei ole sinu nimel, hoolimata näiteks Elektrilevi lehel piisavate volituste olemasolust.
Tarbimislepingu omanik saab ka siin volituse anda. Menüüpunkt "Minu rollid ja õigused". Põhimõtteliselt sellesama punkti kaudu annad ju õiguse teisele elektrimüüjale sulle pakkumise tegemiseks oma tarbimist vaadata.

Ehk näiteks üürnik saab oma elektritarbimist jälgida, ilma, et omanik lepingu otseselt üürniku nimele ümber teeks.

Või saad analüüsida tuttava elektritarbimist ja talle nõu anda..

Mu enda tuttaval olid paigaldatud päikesepaneelid ja kütteks põrandaküte mis käis õhksoojuspumba pealt kuid maikuu elektriarvet pidi ikka maksma, nii et vähe ei olnud..
Veerantunni elektritarbimise graafikutel oli ilusti näha tarbimine kallitel õhtu ja hommikutundidel ning tarbimisaugud valgel ajal - ehk siis paneelid katsid päeval pumbale lisaks küll külmkapi ja ruuteri elektrikulu kuid ülejääk läks müüki päeval ikkagi ligi nullhinnaga.
Tuli lihtsalt seadistada pump pisut kõrgemat temperatuuri päeval põrandasse laskma ja ööseks välja lülitada.
Paksu betoonplaadi inerts on suur.

Urmas on praktiline näide, et triikimise ja ka pesumasinate pealt ei hoia börsihinnaga oluliselt kokku.
Põhiline energia läheb kütteks ja märkimisväärne osa ka transpordiks.
Viimati muutis trebla, 03 Jaan 2026, 11:03, muudetud 1 kord kokku.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Põhiline energia läheb kütteks ja märkimisväärne osa ka transpordiks.
Täitsa nõus...
Aga millest eeldus/arvamus, et elekter siia kuidagi puutub...
põrandaküte mis käis õhksoojuspumba pealt
Kuidas see töötab?
Urmas
autodidakt
On tänanud: 408 korda
On tänatud: 446 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Eile õhtul oli kamp hõimlasi meil koos ja jutuks tuli ka börsihind. Kui meil oli fix ja 16s, siis kahel hõimlasel oli börsipakett ja ise jälgisid. Ühel oli siis 25s ja teisel 26s koos saba ja karvadega. Kukkusid kohe direktori käest uurima, et kuidas selline asi on võimalik. Noh, eks siis kogemusnõustajana andiski nõu, et ärgu mingu ihneks. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Õhk-vesi soojuspumba pealt

Puutub nii, et juurdeostetav energia siseneb kinnistutele elektriliitumiste kaudu...
Viimati muutis trebla, 03 Jaan 2026, 10:26, muudetud 1 kord kokku.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 30 korda
On tänatud: 87 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

trebla kirjutas: 03 Jaan 2026, 09:22 Tarbimislepingu omanik saab ka siin volituse anda. Menüüpunkt "Minu rollid ja õigused". Põhimõtteliselt sellesama punkti kaudu annad ju õiguse teisele elektrimüüjale sulle pakkumise tegemiseks oma tarbimist vaadata.

Ehk näiteks üürnik saab oma elektritarbimist jälgida, ilma, et omanik lepingu otseselt üürniku nimele ümber teeks.

Või saad analüüsida tuttava elektritarbimist ja talle nõu anda..
On ka see volitus olnud, kuid mingi aeg tagasi lühendati selle kestvus mälu järgi kahele päevale.
Peab ilmselt üle kontrollima, kuidas tänane olukord on.
Viimati muutis madis64, 03 Jaan 2026, 10:28, muudetud 1 kord kokku.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

trebla kirjutas: 03 Jaan 2026, 10:19 Õhk-vesi soojuspumba pealt

Puutub nii, et juurdeostetav energia siseneb kinnistule elektriliitumise kaudu...
1. Arusaadav
2. Kah arusaadav - aga mitte reegel ju... Ei saa üldistada
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ega ei peagi üldistama. Aga see on võimalus.
Olulised ei ole ju kWh-d vaid eurod, mis tuleb välja käia kinnistute "pidamise " eest.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 02 Jaan 2026, 23:54palju kokkuhoid ka tuleb ... kui boiler töötaks päeva max hinnaga ... Börsihinna järgi kerist kütta - nojah
Palju kokkuhoid tuleb boileri pealt, ei oska öelda. Muu elektriküte on ka reguleeritud. Aga hind ei ole üle 16 s/kWh olnud, ma arvan, et enamusel fix hinnaga tarbijatel on see suurem (va isand Urmas, kellel tundub olevat uskumatult hea leping, aga see lõpeb ka ükspäev). Sauna kütmise ajastamine on kindlasti ebamugav.
Eks see reguleerimine ja jälgimine natuke hobi on ka muidugi.
Huvi pärast, mis sinul kWh hind on fix hinnaga, tähendab räägime kogu arve lõppsummast.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Minul fix-i pole... Olen börsiusku ja pean fix-i kindlustustooteks kindlustuspreemiaga
Jah - võib juhtuda, et mingil ajal on fix soodsam, pikas perspektiivis - ei usu
Kui küsid mis minul hind siis kohe vastata ei oska - ei huvita...
Tarbimist ei reguleeri - tarbin siis kui tahan ja palju tahan
Aasta tarbimine 4000...5000 vahel
Küttesse el ei puutu
Urmas
autodidakt

Küülaline kirjutas: 03 Jaan 2026, 12:00
EH.INS. kirjutas: 02 Jaan 2026, 23:54palju kokkuhoid ka tuleb ... kui boiler töötaks päeva max hinnaga ... Börsihinna järgi kerist kütta - nojah
Palju kokkuhoid tuleb boileri pealt, ei oska öelda. Muu elektriküte on ka reguleeritud. Aga hind ei ole üle 16 s/kWh olnud, ma arvan, et enamusel fix hinnaga tarbijatel on see suurem (va isand Urmas, kellel tundub olevat uskumatult hea leping, aga see lõpeb ka ükspäev).
Isand Urmase kodune direktor jälgib ainult niipalju, et masinad(pesu ja nõude) ajastab masinate enda programmiga öisele ajale. Ülejäänu osas ei vahi me midagi. Eile õhtul hakkasid hõimlastest börsil osalejad samuti fix pakette uurima ja hinnad olid praktiliselt samad. Puhta elektri vahe oli 0,.. sentides, aga muid lisanüansse ei võrreldud. Ja kui praegune 2+ aasta pärast lõpeb, siis teeme uue hea lepingu. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 114 korda
On tänatud: 295 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Küülaline kirjutas: 03 Jaan 2026, 12:00
Palju kokkuhoid tuleb boileri pealt, ei oska öelda. Muu elektriküte on ka reguleeritud.
Aga hind ei ole üle 16 s/kWh olnud, ma arvan, et enamusel fix hinnaga tarbijatel on see suurem (va isand Urmas, kellel tundub olevat uskumatult hea leping, aga see lõpeb ka ükspäev). ...
Perioodilise boileri kütmisega peab selle temperatuuri sättima kõrgemale tavalisest.
Kui läbi boileri kesta lahkub ööpäevas ümbritsevasse keskkonda 3kWh energiat ja boiler asub köetavas tsoonis, siis seda 3kWh tuleb arvestada "otseelektriküttena" aga kui boilerit soojendatakse nulli lähedase ühikuhinnaga, siis ei ole see suurem elektri kulu (võrgukulu jääb ikka).
Kui ööpäevase ühikuhinna erinevus on suurem kui soojapumba kasutegur, siis on odavam kütta perioodiliselt otseelektriga soojendatava "sooja tünniga", kui et kedrata soojapumpa. (mis liigub, see kulub)

Urmase koguhinnas 16s/kWh ma millegi pärast kahtlen, sest mul on Võrk2 ja sellega on kõik "elektri transpordi tasud kokku" 9,2s/kWh ja seega peaks Urmase fixhinnaga elekter olema 7s/kWh.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 64 korda
On tänatud: 81 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

See elektri transpordi tasu sõltub ilmselt tarbimise suurusest - ma olen suht väike tarbija ja kui üksnes transpordi kulud võtan siis umbes 11s/kWh tuli hinnaks. Tarbimine ca 200 kWh kuus ja samuti Võrk2. See siis kõik read kokku energia edastamise eest (24€ ja tarbimine 217 kWh)
Urmas
autodidakt

ping kirjutas: 03 Jaan 2026, 14:44 Urmase koguhinnas 16s/kWh ma millegi pärast kahtlen, sest mul on Võrk2 ja sellega on kõik "elektri transpordi tasud kokku" 9,2s/kWh ja seega peaks Urmase fixhinnaga elekter olema 7s/kWh.
Millest selline skepsis? Meil on Võrk4 ja tee siis ise meie novembrikuu jagamistehe. Summa oli 203.31€ ja kogutarbimine 1245,9kWh. 16,3 senti oli novembri keskmine ja seda mainisin ka eelmisel leheküljel.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 114 korda
On tänatud: 295 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Urmas kirjutas: 03 Jaan 2026, 15:46
ping kirjutas: 03 Jaan 2026, 14:44 Urmase koguhinnas 16s/kWh ma millegi pärast kahtlen, sest mul on Võrk2 ja sellega on kõik "elektri transpordi tasud kokku" 9,2s/kWh ja seega peaks Urmase fixhinnaga elekter olema 7s/kWh.
Millest selline skepsis? Meil on Võrk4 ja tee siis ise meie novembrikuu jagamistehe. Summa oli 203.31€ ja kogutarbimine 1245,9kWh. 16,3 senti oli novembri keskmine ja seda mainisin ka eelmisel leheküljel.
Eks see on ilmne kadedus.
Mul oli korteris kuutarbimine 0kWh aga 5eur pean ikka maksma ja ühe kWh hinda ei oskagi arvutada.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 03 Jaan 2026, 12:20mis minul hind siis kohe vastata ei oska - ei huvita ... Küttesse el ei puutu
Võiksid ju näiteks novembri arvelt selle jagamistehte teha võrdluseks? Küte ja soe vesi on siis ilmselt gaasiga, kui elektrisse ei puutu? Minul on selle elektri hinna sees nii soe vesi kui ka osaliselt küte. Saunakeris on puudega ja ahju kütan ka iga päev. Tegelikult võrdleme muidugi erinevaid asju.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Võiksin ja teen aga mitte praegu...
Üldistatult on vihje sellele, et börsihind vaid üks tegur ja selle järgi tarbimise juhtimine vähemalt minul mõttetu
Iga mees/naine teeb omad arvutused
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 47 korda
On tänatud: 141 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Maitseasi, kas juhtimine on mõttetu, dets 25 arvelt, see mis tuli nüüd (selguse huvides, 10 kWh aku on ka):
Börsihinnaga elekter (päevaajal) 6.001 kWh 12.284 s/kWh 0.737 €
Börsihinnaga elekter (ööajal) 398.209 kWh 2.798 s/kWh 11.142 €

Ilma KM-ta, ilma võrgutasudeta.

Paneelidelt võrku antud rida (suht mõttetu):
Toodetud elektrienergia börsihinnaga -3.585 kWh 7.173 s/kWh -0.257 €
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar