Sellistel juhtudel projekti pigem pole ja on olnud nn isetegevus, kus püütakse hiljem tehtut seadustada.
Kui on kummikaabel paigaldatud, siis on juba teadlikud oldud reeglitest ning kerise juhendit loetud.
Aga keriste ühendamisest esineb hulga enam probleeme valgustusega leiliruumis. Poodides palju erinevat ja kena müügil, osadel isegi pildid ja kiri, et leiliruumi, peal.
Elektrikerise spets ühenduskaabel
Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
-
hajameelne
- Regulaarpostitaja

- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 3 korda
Re: Elektrikerise spets ühenduskaabel
Lugemata postitus Postitas hajameelne »
Viimati muutis hajameelne, 03 Jaan 2026, 20:15, muudetud 1 kord kokku.
-
kunn24
- Ehituspenskar

- On tänanud: 47 korda
- On tänatud: 141 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
Kummikaabel pole kuumuskindel. Pigem külmakindel (-20 C veel väänatav). Spetsi järgi on ülemine keskkonnatemperatuur 55 kuni 60 C. Kui projekti pole ja isetegevus (st ehitaja deklar ka puudu) ei saa juba sel põhjusel auditist läbi. Sama määruse sama lisa teised punktid.
Valgustus tsooni 2 (lava alla), kui veejugadega ei pesta, pole erilist IP-d ka vaja. Et kust nüüd jälle probleemid?
Valgustus tsooni 2 (lava alla), kui veejugadega ei pesta, pole erilist IP-d ka vaja. Et kust nüüd jälle probleemid?
Viimati muutis kunn24, 03 Jaan 2026, 20:19, muudetud 1 kord kokku.
-
hajameelne
- Regulaarpostitaja

Jah, polegi kuumakindel aga kui teda ei paigaldata kuhugile tennide kõrgusele, siis küsimusi ei teki. Standardis ka ühenduskarbi asukoht sobiva kõrguse peal.
Kui kuni meetri peale (tsoon 2) polegi probleemi, probleemid hakkavad ülevalpool ja ka isegi kerise tsoonis.
Kui kuni meetri peale (tsoon 2) polegi probleemi, probleemid hakkavad ülevalpool ja ka isegi kerise tsoonis.
Viimati muutis hajameelne, 03 Jaan 2026, 20:20, muudetud 1 kord kokku.
-
kunn24
- Ehituspenskar

Aga sellest ju jutt, et juhend viitas, et võib ka samaväärse toppida ja ülemise temeperatuuri järgi sobib sel juhul ka nüüdisaegne HF Dca (XLPE).
Ühenduskarbi kohta standardis sätted ja jutt puuduvad, pilt on illustratiivne. Mis ei tähenda, et ma selle vastu kobiseksin.
Ma ei tahaks nagu pikemat jora tõmmata, kuid minu seisukoht on, et kui keriselt läheb valge tänapäevane kaabel ja mingi sooda seda leiliruumis lae alla pole vedanud tsooni 3, peab auditist saama läbi.
Ühenduskarbi kohta standardis sätted ja jutt puuduvad, pilt on illustratiivne. Mis ei tähenda, et ma selle vastu kobiseksin.
Ma ei tahaks nagu pikemat jora tõmmata, kuid minu seisukoht on, et kui keriselt läheb valge tänapäevane kaabel ja mingi sooda seda leiliruumis lae alla pole vedanud tsooni 3, peab auditist saama läbi.
Viimati muutis kunn24, 04 Jaan 2026, 20:04, muudetud 2 korda kokku.
-
hajameelne
- Regulaarpostitaja

Sellist kerise juhendit, mis lubab kummikaabli asemel samaväärse paigaldada, ei meenu. Ehk minul pole lihtsalt ette tulnud.
-
kunn24
- Ehituspenskar

Mul on ju eespool tsitaat ja viide juhendile. Täiesti tavaline Harvia keris. viewtopic.php?p=472054#p472054
Kusjuures "samaväärne" peab asi olema vajalikus kasutuse kontekstis. Kui on staatiline keris, siis kiuline juhtmesoon vaevalt, et on vajalik ehk see langeb samaväärsuse otsustamisel ära. Insenerieetika lausa keelab tehnilistel lahendustel tekitada/ otsida kunstlikke ajuvabasid takistusi.
Kusjuures "samaväärne" peab asi olema vajalikus kasutuse kontekstis. Kui on staatiline keris, siis kiuline juhtmesoon vaevalt, et on vajalik ehk see langeb samaväärsuse otsustamisel ära. Insenerieetika lausa keelab tehnilistel lahendustel tekitada/ otsida kunstlikke ajuvabasid takistusi.
Mine “Elekter, elektriseadmed”
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit