Avatud elektriturg - minu esimene leping

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Vasta
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 65 korda

Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping

Postitus Postitas tabarabarap »

Urmas kirjutas: 09 Veebr 2026, 19:56 Mul tekkis üks uitmõte. Hakkasin mõtlema(? ;) ), et kui hetkel oli börsipaketi omanikel ikka suhteliselt suuremad arved ja ega veebruaris eriti soodsamaid hindasid lubata, siis kas meie oma fixpaketiga aasta kokkuvõttes ei jää mitte 0 vs börs? Mõte sellest, et börsi omad maksavad hetkel rohkem ja need summad ei ole väga väiksed, sest talvel on ju tarbimise numbrid suuremad kui suvel. No on suvel börsihinnad väiksemad, aga ega eriti tarbimist vist kah ei ole. Mu direktor mainis, et talvekuud jäävad sinna kuni 2000kWh juurde ja suvel 500kWh kanti. Kuidas teile tundub selline pranglimine just eurodes arvestades?
Suht sama tuleb, peale kütteperioodi tasub vahetada ära börsile ja ka võrgupakett odavamaks tarbimise järgi kui tarbimine langeb/tõuseb ja sealt tuleb ka aastale omajagu aäästu. Sinu profiilis ei anna midagi eriti säästa kuna tarbimist ei ole odaval ajal ja tarbid ikkagi kõige rohkem kütteks ajal kui kallis.

Võta aasta kekmine tõusu ja languse punktidest ja võrdle börsi keskmisega, vbl seal sent vahet see sellepärast nii, et fix on kindlustustoode.
võhik
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 16 korda

Postitus Postitas võhik »

Urmas kirjutas: 12 Veebr 2026, 21:20 ....
Küsisin ja direktori sõnul oli detsembri tarbimine 11,5kWh ja jaanuaris 27kWh. Novembris oli lausa 0,69€/kWh ja tarbimine 10,4kWh. ...

Urmas - see sinu ühistu üldelekter sisaldab ilmselt samuti miskit tarbimisest sõltumatut kuutasu või ampritasu ?`
Urmas
autodidakt
On tänanud: 413 korda
On tänatud: 451 korda

Postitus Postitas Urmas »

võhik kirjutas: 12 Veebr 2026, 22:10 Urmas - see sinu ühistu üldelekter sisaldab ilmselt samuti miskit tarbimisest sõltumatut kuutasu või ampritasu ?`
Jep, direktor mainis ka, et väikse tarbimise juures teevad hinna kõrgeks just need lisamaksud. Õnneks on arved summaliselt väiksed ja jagunevad ära korterite peale, seega ühiku suurena näiv summa tegelikult ei häiri. Noh, eks ühistu on ka natuke panustanud, vahetades näiteks koridori valgustamiseks mõeldud lambid anduritega leedide vastu. Varem olid hõõgpirnid ja seina pealt sai ise lülitada ning tol ajal vahest põlesid pimedal ajal 24/7.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Urmas
autodidakt

tabarabarap kirjutas: 12 Veebr 2026, 21:55 Suht sama tuleb, peale kütteperioodi tasub vahetada ära börsile ja ka võrgupakett odavamaks tarbimise järgi kui tarbimine langeb/tõuseb ja sealt tuleb ka aastale omajagu aäästu....
Ma nüüd ei teagi, kas see rapsimine väärib küünlaid? Sa peaksid vist mäletama paari aaasta tagust meie kilkamist kui koroona ajal kehtis meil ikka vanast ajast üliodav fixpakett(3 aastane), aga ka fixide hinnad kasvasid mühinal. Isegi elektrifirmad üritasid odavate hindadega fixide lepinguid tühistada, et vältida kahjumit. Noh, olgu meil praegu fix hinnad mis nad on, aga mida teevad fixi hinnad sügisel suviselt börsilt tagasi minnes fixile, on sama ettearvamatu nagu börs, seega riskime ja jääme oma praeguse 3 aastase lepingu juurde lõpuni. Eks firmad kannatavad vist ka hetkel kui müüvad meile fix hinnaga, aga see ei kuulu meie murede hulka. ;)
Kuna sa arvad, et aasta lõikes tuleb suhe suhteliselt sama, siis meil on üks mure siiski vähem. Nimelt ei pea me tõmblema ja otsima ega muretsema mingite odavate tundide pärast ja kodune elu-olu on harjumuspärane, mitte kokkuhoiu nimel öösiti söögi tegemine elektri odaval ajal. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 65 korda

Postitus Postitas tabarabarap »

Urmas kirjutas: 13 Veebr 2026, 06:57
tabarabarap kirjutas: 12 Veebr 2026, 21:55 Suht sama tuleb, peale kütteperioodi tasub vahetada ära börsile ja ka võrgupakett odavamaks tarbimise järgi kui tarbimine langeb/tõuseb ja sealt tuleb ka aastale omajagu aäästu....
Ma nüüd ei teagi, kas see rapsimine väärib küünlaid? Sa peaksid vist mäletama paari aaasta tagust meie kilkamist kui koroona ajal kehtis meil ikka vanast ajast üliodav fixpakett(3 aastane), aga ka fixide hinnad kasvasid mühinal. Isegi elektrifirmad üritasid odavate hindadega fixide lepinguid tühistada, et vältida kahjumit. Noh, olgu meil praegu fix hinnad mis nad on, aga mida teevad fixi hinnad sügisel suviselt börsilt tagasi minnes fixile, on sama ettearvamatu nagu börs, seega riskime ja jääme oma praeguse 3 aastase lepingu juurde lõpuni. Eks firmad kannatavad vist ka hetkel kui müüvad meile fix hinnaga, aga see ei kuulu meie murede hulka. ;)
Kuna sa arvad, et aasta lõikes tuleb suhe suhteliselt sama, siis meil on üks mure siiski vähem. Nimelt ei pea me tõmblema ja otsima ega muretsema mingite odavate tundide pärast ja kodune elu-olu on harjumuspärane, mitte kokkuhoiu nimel öösiti söögi tegemine elektri odaval ajal. :)
Mis krdi rapsimine :) sul on vaja teha kalendrisse kaks märget millal võtta 6kuu fix, vahetada võrgupakett ja milllal kevadel vahetada võrgupaketti. Sul on ka elukaaslane kes sinu eest neid asju teeb. Sisuliselt võta aasta kulu ja arvuta välja sääst. Kui säästu ei tule polegi vaja tõmmelda.

Vennad nutavad ja halavad, et arved suuremad kui palk, samas tuleb austada nende õigust olla loll. Ma muidugi ei õigusta ebareaalseid hindu.

Minu enda kulud ennem covidit börsil 12 senti kõik hinnas ja täna 17 senti kõik hinnas. Siis olin muidugi varem koguaeg börsil. Tõus on märgatav, aga aastane kulu on sama ja planeeritav.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 115 korda
On tänatud: 149 korda

Postitus Postitas Küülaline »

tabarabarap kirjutas: 12 Veebr 2026, 21:44Terminalist fix 6 kuud ja jaanuar O.178€ kWh kõik hinnas
Kas see Terminal müüb ainult elektrit või sisaldab ka Elektrilevi võrgutasud?
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 18 korda

Postitus Postitas Vko »

madis64 kirjutas: 12 Veebr 2026, 20:31
Vko kirjutas: 12 Veebr 2026, 18:24 ...siis oli lihtne vaadata viimase 5 aasta keskmist hinda (2021-2025 arved jagatud tarbitud kWh-dega)- 15,07 senti.
Oled sa veendunud, et sellel numbril mingi mõtestatav sisu on?
Mulle igatahes pikema perioodi keskmine hind ütleb ikkagi rohkem kui mingi ühe eelmise kuu oma. Näeb ka fix vs börsipaketi erinevusi, nendest sisuliselt alla aastase perioodi pole mõtet üldse rääkida kuna üldiselt talvel teatud aegadel börsihind on laes ja suvel olematu. :thumbsup: Ilmselt küll enamikel pole eriti mugav oma 5 aasta keskmist hinda "välja kaevata" kui pole seni regulaarselt neid andmeid näiteks kuhugi tabelisse kandnud.
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 91 korda

Postitus Postitas Prill »

tabarabarap kirjutas: 13 Veebr 2026, 09:20 Mis krdi rapsimine :) sul on vaja teha kalendrisse kaks märget millal võtta 6kuu fix, vahetada võrgupakett ja milllal kevadel vahetada võrgupaketti.
Kas rapsimine või mitte sõltub inimesest ja tema ajast. Lisaks emotsionaalselt laetud elektrihinna ja paketivalikule, teevad paljud inimesed ka muude tarbimisotsuste puhul valikuid. Näiteks on inimesi, kes nii mobiili, interneti, kui TV paketi hinnatõuse&soodustusi jälgivad ja vastavalt üle liiguvad, ning ka nende arvates need kes aastaid ühe paketi küljes ripuvad on süüdimatud ja lollidelt tulevadki raha ära võtta.
Üldistades, teeme me igapäevaselt tarbimisotsuseid, kas ostetud piim, hambapasta, pesupulber, tapeet, laevärv, autoõli, süüteküünal, sokipaar kuni elukoha ostuni välja - kas kõik need 1000+ otsust aastas on ikka mõeldud-arvutatud-kaalutud või tegelikult ka mina-sina tabarabarap paneme igapäevaselt majandades tuima ja puusalt oma ostuotsused :)

Teatud vaates turumajanduse olemuse üle juureldes saaks väita, kuidas turumajandus oma valikute mitmekesisuses põhineb paratamatul asjaolul, kus ükski turuosaline ei suuda kunagi teha alati ja kõiges seda kõige õigemat valikut. Me teeme oma valikud puuduliku informeerituse ja võimekuse pinnalt. Me ei tea milline on päriselt kõige parem pesupulber või pensionifond, me lihtsalt usume ja arvame - see tagab mitmekesisuse, ent praktikas on igas teenuses-kaubas rumalaid tarbijaid suurel hulgal. :roll:
Isegi kui eksisteerivad süstematiseeritud ja usaldusväärsed andmed, on meil võime neid andmeid eirata, näitaks miski toote puhul toome esile muu omaduse, mis aitaks meil oma ostuotsust õigustada, nt remondikulu suva, aga värv&disain oli õige.
Näiteks silma jäänud kuidas mitmete riikide sõidukite ülevaatuse rikkestatistikas VAG grupi autod audi-skoda-vw-jt on pigem seal viimases kolmandikus, ent teatud turgudel need sõidukid müüvad nagu loomad, a'la Eesti rahvaauto Passat või skoda :lol: - kuidas saab võimalik olla, kas massihüsteeria, karjainstinkt, või osav turundus, kus "ostame" seda mida reklaam ja müügimees jutustab, või naabril on, mul ka vaja.

Miks peaks või kas saakski elektrimüük muust erineda. Elektrihinna ja valiku teema ning tulised vaidlused "kellel õigem pakett" natuke eksitavad meid tarbijaid, kui kodanikke õigelt teelt. Selle asemel, et kritiseerida neid kelle otsuste või süü tõttu meil on valusalt kõrged elektrihinnad, me hoopis foorumites-kommentaariumites upitame enda tublidust ja tunneme kahjurõõmu, kui keegi oli "laisk ja loll" ning paras talle.
Selline talupoja mentaliteet, kus juba hea tunne on kui mõisatallis vitsu ei saa, ja suurem rõõm kui naabrimees vitsu saab, ning ülim lagi kui saaks mõisatalli ise kupja ametisse vitsu jagama. Kuigi kuskil on mõisnik, kes nagu asjasse ei puutu ja kes tegelikult valitseb ja otsustab kes maksab kuipalju ja keda kui karmilt karistame.
Urmas
autodidakt

tabarabarap kirjutas: 13 Veebr 2026, 09:20 Vennad nutavad ja halavad, et arved suuremad kui palk, samas tuleb austada nende õigust olla loll.
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 66 korda

Postitus Postitas trebla »

... Selle asemel, et kritiseerida neid kelle otsuste või süü tõttu meil on valusalt kõrged elektrihinnad, ...
Taheti Toompeale piketti tegema minna...
Toompea võib olla täitsa õige koht jah, aga ma arvan, et nad oleks vale maja ette läinud... kui juba piketeerima, siis Soome saatkonna ette...

Juba aastaid on kaevatud, et meie börsihind on kõrgem kui Soome oma - pidevalt on seal see meie mätta otsast vaadates lausa nullilähedane. Meie oma tõmbab see alla niipaljuga kui Estlinkidest läbi mahub, aga nüüd , kus soomlastel defitsiit kätte tuli, siis loomulikult tõusis meil kah nendega võrdseks. Kui nüüd tahta oma tootmisega siin elektrihinda muuta, siis tuleb toota nii palju, et ka Soome hind muutuks. Ehk siis me peaksime esmalt mõjutama turgu mille aastamaht (~80 TWh ) ja tiputarbimine (~15 GW) on Eesti omast ümmarguselt 10 x suuremad....
Viimati muutis trebla, 13 Veebr 2026, 14:13, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 147 korda

Postitus Postitas kunn24 »

Meil on võimalik toota põlevkivist ja sellel on CO2 kvoodimaks peal.
Ei saa aru su heietusest ka sellest aspektist, et soomlased nagu oleksid meie jaoks elektritootmiseks kohustatud ja tuleks minna lällama Soome saatkonna ette.
Viimati muutis kunn24, 13 Veebr 2026, 13:54, muudetud 2 korda kokku.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Meil on Estlingid, mille kaudu liigub 1 GW vabalt mõlemas suunas - kui seal on kõrgem kui siin, siis siitpoolt sinnapoole see liigubki ja alandab nende hinda, niipalju kui suudab. Kui hinnad vastupidi, siis liigub sealtpoolt siiapoole ...
Sellel tingimusel esimene neist omal ajal ehitatigi, et siit sinna saaks tarnida...

Mida suuremas ja tugevamas võrgus oled, seda stabiilsem see on ja seda väiksemad on kulud stabiliseerimisele ja seda vähem on vaja tootmisvõimsuste varu.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 147 korda

Postitus Postitas kunn24 »

Alles oli selline jutt: viewtopic.php?p=474149#p474149
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

See on jah sama jutt ju - kui suures võrgus olla ei meeldi, siis peab ise väiksemat tasakaalus hoidma.
Ja miks tahate piirduda sel juhul terve Eestiga - igavesti suur ja keeruline seegi ju?

Urmas võiks näiteks nõuda, et Märjamaal oleks oma võrk ja hea elektrihind - ?

Aga miks mitte hoopis oma korteriühistus?

Homsed börsihinnad tulid ära :
Eesti ja Soome kattuvad jälle 99%. Ainult ööpäeva esimene veerandtund 00:00-00:15 on erinevad.
LV ja LT -ga on erinevus samuti vaid ühel veerandtunnil ööpäeva 96-st veerandtunnist.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 116 korda
On tänatud: 301 korda

Postitus Postitas ping »

trebla kirjutas: 13 Veebr 2026, 14:02 See on jah sama jutt ju - kui suures võrgus olla ei meeldi, siis peab ise väiksemat tasakaalus hoidma. ...
Paljudele küll meeldib mõelda, et me "oleme suures võrgus" aga tegelikult suundub põhja kaheniidiline nöör ja lõunasse samasugune ning ülekandeliinide omanikud püüavad teenida kust vähegi saab, lõppkasutaja arvelt.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 13 Veebr 2026, 14:15 .....
Paljudele küll meeldib mõelda, et me "oleme suures võrgus" aga tegelikult suundub põhja kaheniidiline nöör ja lõunasse samasugune ning ülekandeliinide omanikud püüavad teenida kust vähegi saab, lõppkasutaja arvelt.
:hello:
See väide ei klapi minu eelmise postituse lõpuga:
Homsed börsihinnad tulid ära :
Eesti ja Soome kattuvad jälle 99%. Ainult ööpäeva esimene veerandtund 00:00-00:15 on erinevad.
LV ja LT -ga on erinevus samuti vaid ühel veerandtunnil ööpäeva 96-st veerandtunnist.
Liinide omanikud teenivad vaid siis kui hinnad on erinevad..

Või siis tahate öelda, et sellepärast ongi niidid, et muul ajal saaks teenida?
Vasta