Katuse tõstmine ja paberimajandus

Vasta
Jarmoz87
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Katuse tõstmine ja paberimajandus

Postitus Postitas Jarmoz87 »

Tervist!
Tädil maal vana palkmaja. All ruumi liiga vähe. Plaan vana katus lammutada, tõsta seinu 120cm, ehitada suur vintskap ja siis uued sarikad ja klassik profiil teraskatus peale.
Maja ise suurte põllu- ja veskikivide peal. Arvestades seda sitta mis ülevalt sai ära visatud ja eterniidi raskust, siis väga suurt reaalset kaalu erinevust ei tule.
Ehitualune pind 61 ruutmeetrit. Harja kõrgus tuleb üle 5m.

Pilt hetkel:
Pilt

Pilt minu peas:
Pilt

Nüüd lähtudes sellest pildist tekkis mul küsimusi:
Pilt

Kas see on?:
Ümberehitamine
Laiendamine kuni 33%
Laiendamine üle 33%

Saan aru, et KOV tahab projekti niikuinii. Lammutamiseks ka ehitusluba vaja :? Aga kas selle ehitus osa on võimalik kuidagi ehitusteatisega hakkama saada? Lisaks veel see enegiamärgise teema ja jumal teab mis sada asja veel.
Hetkel olemas 30a. vanad elamu põhiplaan ja asendiskeem.

Ausaltöelda mul ei ole sellest paberimajandusest sooja ega külma ja tahaks selle asja lihtsalt ära teha.
On see väga halb mõte kui see asi "kogemata" suvel ilmsiks saab? :roll:
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 71 korda
On tänatud: 135 korda

Re: Katuse tõstmine ja paberimajandus

Postitus Postitas vuuk »

Omalt poolt küsiksin, et mille poolest on teatisega variant parem kui loaga?
Vist sellepärast, et teatis tundub demokraatlikule süsteemile sobilikum ja omal maal endale ehitades loa küsimine paslikum rohkem diktatuurirežiimile?
Selles ma kahtlen, et projekti on vaja omavalitsusele. Pigem omanikule. Aga muidugi projekt võib olla erineval tasemel ja ehitava isiku projekti lugemise oskus samuti.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 60 korda

Postitus Postitas A23 »

Ma muretseks esmalt mitte projekti pärast vaid veenduks, et asi üldse küünlaid väärib, kas palgid on heas korras, ei ole alt mädanema läinud?

Ise vbl võtaks kaalutletud riski "tuima panna", et laiendus ilmub „kogemata“, paberiteta. Ega nad maha lammutama ikka ei sunni. Sellel ilmselt nagunii mingit kindlustust pole ega laenu plaanis võtta.

„Peas oleval pildil“ on kõrgust ilmselgelt vähevõitu. Kui võtad ukseava kõrguseks 2,1m, sinna veel vähemalt pool meetrit otsa, siis teise korruse põranda ja lae vahe jääb ebapiisavaks. Kas välisuks jääbki mööda maad käima?

Plekkkatus võib teinekord veidi lärmakas olla, aga sellega oled ilmselt kursis.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 49 korda

Postitus Postitas pikk88 »

Ise ehitaks "kogemata" valmis ning jätaks paberimajanduse selleks korraks, kui kellelgi tekib möödapääsmatu vajadus neid lugeda.
Santehnik Tartus 56 932 898
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 117 korda
On tänatud: 303 korda

Postitus Postitas ping »

Jarmoz87 kirjutas: 09 Mär 2026, 20:49 ... Plaan vana katus lammutada, tõsta seinu 120cm, ehitada suur vintskap ja siis uued sarikad ja klassik profiil teraskatus peale.
..........
Ausaltöelda mul ei ole sellest paberimajandusest sooja ega külma ja tahaks selle asja lihtsalt ära teha.
On see väga halb mõte kui see asi "kogemata" suvel ilmsiks saab? :roll:
Uuri Riigikogus menetluses olevat Ehitusseadustiku muudatuste plaane, sest kuulu järgi lubatakse eraehituse asjaajamise lihtsustumist "mitte kauges tulevikus".
Lammutamiseks ka ehitusluba vaja

Hoone lammutamine on juriidiliselt hoone kaotamine ehitisregistrist aga sa ära lammuta vaid tee remonti koos olemasoleva ehitise laiendamisega, siis ei ole lammutamise luba vaja.

Kui "olemasolevat pööninguruumi" ei nimeta ümber "eluruumiks" (nimetad "hobiruumiks"), siis jäävad ka registris olevad ruumide pinnad samaks ja neid ei ole vaja muuta.
(Seadus ei keela oma pööningul magada aga ilma bürokraatiata ei saa pööningu nimetust muuta "eluruumiks".)
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 49 korda
On tänatud: 149 korda

Postitus Postitas kunn24 »

Mõisted on ehitusseadustikus kirjas.
Ilmselgelt see mõte nõuab projekti ja KOV-ist eh luba, kuna on sama-aegselt ümberehitus kui ka laiendamine.
Kuna oskasid teha ilusa visuaali, siis lisada mõned kihtide kirjeldused, materjalide kasutus ja mõõtjooned, see vaadetena pdf-i ja eh loa taotlus sisse. Võidakse küll nõuda geoalust ja sidumist, kuid enne tasub katsetada. Katsetamist võid ka alustada eh teatise ja ümberehitamisega, äkki läheb läbi. Seletuskirju leiad ehr-ist, kui oskad teiste ehituste menetlusi vaadata. Kuigi laiendamise puhul pole su siia viiatud Lisa1-l projekti mainitud, võib KOV seda alati nõuda. Teatise puhul pääsed riigilõivust, muud olulist vahet seal pole.
Jarmoz87
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Postitus Postitas Jarmoz87 »

vuuk kirjutas: 10 Mär 2026, 07:04 Omalt poolt küsiksin, et mille poolest on teatisega variant parem kui loaga?
Mõtlesin, et see ehitusluba on nagu mingi suurem teema ja nõuab ehk rohkem paberimajandust. Kuna teatis on mõeldud nagu väiksemate muudatustega asjade jaoks.
vuuk kirjutas: 10 Mär 2026, 07:04 Selles ma kahtlen, et projekti on vaja omavalitsusele. Pigem omanikule. Aga muidugi projekt võib olla erineval tasemel ja ehitava isiku projekti lugemise oskus samuti.
No see tabel ütleb, et peab projekti esitama.
Ilmselt teen 2D põrandaplaani ja seinade karkassi ning katuse sarikatest arvutis joonised.
Elektri teema ka ilmselt siis sinna joonistama..kaablid,pistikupesad,lambid.
Ja sellest algsemast varjandist mingi natuke põhjalikuma pildi vist ka tegema korraliku programmiga.
Pilt
A23 kirjutas: 10 Mär 2026, 07:30 Ma muretseks esmalt mitte projekti pärast vaid veenduks, et asi üldse küünlaid väärib, kas palgid on heas korras, ei ole alt mädanema läinud?
Fassaadi kraapisin juba eelmine suvi/sügis maha ja paar palki sai ka vahetatud.
A23 kirjutas: 10 Mär 2026, 07:30 Ise vbl võtaks kaalutletud riski "tuima panna", et laiendus ilmub „kogemata“, paberiteta. Ega nad maha lammutama ikka ei sunni. Sellel ilmselt nagunii mingit kindlustust pole ega laenu plaanis võtta.
See "kogemata" varjant on mul ikkagist varjant nr. 1, kuna teadmatus on hirm ja kardan, et mis siis seal vallas juhtuma võib hakata ja mida mult seal siis pärast kõike nõutakse.
Jah, mingit kindlustust pole ega laenu plaanis võtta.
Aga kas ikka tasub riskida selle "tuima panemisega?" Ei tea on keegi pidanud siit mingit trahvi pärast maksma vms?
A23 kirjutas: 10 Mär 2026, 07:30 „Peas oleval pildil“ on kõrgust ilmselgelt vähevõitu. Kui võtad ukseava kõrguseks 2,1m, sinna veel vähemalt pool meetrit otsa, siis teise korruse põranda ja lae vahe jääb ebapiisavaks. Kas välisuks jääbki mööda maad käima?
Esimese korruse laes on väga paksud palgid, Ilmselt nende peale teen vahelae. Saab tugev. Jaäge kui all korrusel need näha jäävad.
Välisukse jätaks täpselt sinna kus ta on, ta ühe suure veskikivi peal. See ka näeb ilus välja.
A23 kirjutas: 10 Mär 2026, 07:30 Plekkkatus võib teinekord veidi lärmakas olla, aga sellega oled ilmselt kursis.
Muidu pannakse paani keskele üks helitihendi riba, aga mulle üks soovitas, et paneks kaks riba üksteise kõrvale. Pidavat paremini summutama.
pikk88 kirjutas: 10 Mär 2026, 08:03 Ise ehitaks "kogemata" valmis ning jätaks paberimajanduse selleks korraks, kui kellelgi tekib möödapääsmatu vajadus neid lugeda.
Täpselt minu mõte :) Endal on nö skiis tehtud ja asi paigas, lihtsalt hirm nendega seal hakata asju ajama.
ping kirjutas: 10 Mär 2026, 08:29 Kui "olemasolevat pööninguruumi" ei nimeta ümber "eluruumiks" (nimetad "hobiruumiks"), siis jäävad ka registris olevad ruumide pinnad samaks ja neid ei ole vaja muuta.
(Seadus ei keela oma pööningul magada aga ilma bürokraatiata ei saa pööningu nimetust muuta "eluruumiks".)
:hello:
Hobiruum kõlab hästi. Reaalselt lihtsalt vaja magamis pinda, et kui maal käin, siis ei viitsi koguaeg saunas magada. Ka magamine võib hobi olla :)
kunn24 kirjutas: 10 Mär 2026, 10:14 Mõisted on ehitusseadustikus kirjas.
Ilmselgelt see mõte nõuab projekti ja KOV-ist eh luba, kuna on sama-aegselt ümberehitus kui ka laiendamine.
Kuna oskasid teha ilusa visuaali, siis lisada mõned kihtide kirjeldused, materjalide kasutus ja mõõtjooned, see vaadetena pdf-i ja eh loa taotlus sisse. Võidakse küll nõuda geoalust ja sidumist, kuid enne tasub katsetada. Katsetamist võid ka alustada eh teatise ja ümberehitamisega, äkki läheb läbi. Seletuskirju leiad ehr-ist, kui oskad teiste ehituste menetlusi vaadata. Kuigi laiendamise puhul pole su siia viiatud Lisa1-l projekti mainitud, võib KOV seda alati nõuda. Teatise puhul pääsed riigilõivust, muud olulist vahet seal pole.
Kas teie minu asemel siis soovitaksite selle "kogemata" asemel ikka asja ametlikult teha?
Jooniste tegemisega usun, et saan hakkama. Umbes selline nagu see ülemine pilt mis Paintiga on tehtud, teen lihtsalt korraliku programmiga ja mõõtjoontega.
Aga see geoaluse teema jaoks on juba vist paberitega nivellimeest vaja. Kuigi maja jääb ju samale kohale :)
Vaatan ehk leian ehr-st midagi kasulikku, ehk hakkan oskama neid asju seal vaadata.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kindlasti paberitega, siis omab asi järelturul väärtust ja keegi ei kobise. Seda enam, kui joonised ei tundu probleem. Igaks juhuks ette määrus "Nõuded ehitusprojektile", millest tuleb täita asjakohaseid nõudeid, mitte kõiki. Enne taotluse "sisseandmist" võiksite sama visuaali saata KOV-i "ehitusministri(te)le" ja küsida, kas neil on midagi selle vastu ja millist menetlust (teie soovite ehitusteatisega- nii küsige) ja dokumentatsiooni soovitakse. Ja kas enne tahavad väljastada projekteerimistingimusi.

Eespool oli teil juttu elektriprojektist. Tehnosüsteemide projekte ei ole ehitusloa jaoks otseselt vaja, kuid arhitektuurne projekt peab olema koostatud tehnosüsteeme arvestades. Näiteks ahjude, korstnate, soojuspumpade jms asukohad. Kasutusloa puhul võiksid mingid teostusjoonised ja pildid olla. Ka varjatud tööde aktid.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 116 korda
On tänatud: 151 korda

Postitus Postitas Küülaline »

kunn24 kirjutas: 10 Mär 2026, 12:26Tehnosüsteemide projekte ei ole ehitusloa jaoks otseselt vaja
Ma ei tea, kas kõik omavalitsused, aga eriti Viimsi ning Tallinn nõuavad elektri osa eelprojekti, st seletuskirja tasemel ja pädevus- või kutsetunnistusega projekteerija poolt allkirjastatuna.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kas eluhoonete ümberehitusel ka? Jutt antud juhul on olemaolevast hoonest, kuigi hoone välimuse järgi seal vaevalt mingeid dokumente ja keegi midagi kontrollinud on.
Eluhoonete seletuskirjades ma olen arhitekti poolt mingit elektrialast öbinat täheldanud, kuid vastavat pädevust sel loomulikult polnud. Eks igal pool veidi omamoodi. Selle pärast ma ütlesingi, et küsigu oma "ehitusministritelt", mida täpselt tahetakse. See on kõige optimaalsem, vahel ütlevad, et pole geoalust vaja jne- siis ei pea liigset punnitama.
Muidugi väike "oht" on KOV-iga jamades, et hakatakse nõudma tulekustutusvee ja heitvee lahendusi. Siis võib tulla ametlikul asjaajamisel jama.
Vasta