Head härrad!
Külmale pööningule katuse aluskatte siseküljele on tekkinud hallitus. Eelmisel aastal seda ei olnud, maja sai ostetud 2024 oktoobris. Nüüd kuna olen lugenud erinevaid postitusi, siis mõtlesin, et lähen pööningule ja vaatan, et mis seis seal on ja noh, pildid räägivad enda eest.
Lähemalt siis:
Maja sai ostetud 2024 ja 2025 käisin mõned korrad pööningul ja justkui ei täheldanud hallitust. Nüüd pärast talve läksin uuesti vaatama, siis avanes selline vaatepilt. (Jah, ostu ajal ma ka ei täheldanud hallitust ega osanud arvata, et tekib ka selline mure ja eks see ole minu viga)
Sirvisin ka erinevaid postitusi terve tänase päeva ja saan aru, et tuulutus puudub. Ehk peaks viilu otstesse tegema mõlemale poole tuulutusavad, rest väljapoole. Ja selle peno ja villa sealt viilu äärest ära korjama. Need on sinna vana omanik pannud, et oleks soojem.
Viiluotsad on selline, et seal on täislaudis ja väljas on silikaatvooder. Ütlen veel, et terve maja on välisseinad on vist ma ei tea kas Harju konstruktsioon või Nõmme ehk telliskivivooder (laotud serviti), õhuvahe, puitkarkass (mõnes välisseinas on ilmselt saepuru ja mingi pehmem plaat seespool, mõnes on vill ja kips). Küll aga on see õhuvahe lastud aastal 2023 avatud pooridega PUR vahtu täis. KAS ka nüüd viiluotstes, ma ei oska praegu öelda. Aurutõket selles majas ei ole, ilmselt kui nad renoveerisid, siis nad ei mõelnud sellele. Seega ma arvan, et teise korruse vahelaes ka seda ei ole.
Pööningupõrandal siis on lihtsalt saepuru ja mõnda kohta laotatud kivivill erinevas paksuses. Katuseks on plekk ja konstruktsioon on väljast sisse - plekk, roov, aluskate ehk teoreetiliselt peaks olema siis külm pööning, mis ilmselt tänu umbsusele on saanud külm/soe pööninguks.
Ilmselt teavitan ka vanat omanikku, aga kas sellest hallitusest saab kuidagi lahti KUI viilu otstesse teha tuulutusavad, ja äärtes see peno ning vill ära korjata, sarikate vahele tuulesuunajad panna? Saab seda hallitust seal millegagi eemaldada, mingi vahend või on selle aluskattega aamen? Aluskate liited ei ole teibitud, ülekate on äkki 200mm, ja sealt vahelt vaadates ma ei tuvasta, et see hallitus oleks ka väljas poole. Pigem tundub, et ainult seespool. Hari on kinnine ning harjas tundub olevat üldse mingi tumedam aluskate kui mujal.
Kui see tuulutus ja tuulesuunajad lahendaks probleemi, siis saepuru peale on okei panna nt 50cm puistevilla?
Lisaküsimus - teine korrus, kalle jookseb sealt nö läbi maja äärtest, aga kahte äärde on tehtud konkud ehk panipaigad. Üks ühel pool treppi, teine teisel pool. Konkudes on puitvooder. Läksin võtsin paar voodrilauda lahti, et vaadata, mis seal taga siis on. Aurutõket ei ole, klaasvill ja selle taga peno. Kas ka sealt võib hallitus välja tulla?
Räästakasti ma veel lahti võtnud ei ole ega proovinud piiluda, mida ma sealt poolt näen üldse.
Lugesin nüüd neljandat korda teksti läbi, loodan, et panin kõik vajaliku kirja ja seda ka õigesti.
Abile lootes
Andre
Hallitus külmas pööningus
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 419 korda
- On tänatud: 455 korda
Re: Hallitus külmas pööningus
Hoiatan kohe, et ei ole mingi konstruktsioonide spets, kuid piltide ja teema probleemi lugedes, siis teeks esimese asjana viilu otstesse tuulutusaugud. Võre võid aukudele ette panna selleks, et erinevad linnud ei tuleks su maja pööningule pesa tegema. Esialgu oleks kõik ja edasi vaataks juba järgmine aasta.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 
Aitäh nõuande eest, Urmas!
Seda tasub kindlasti proovida, aga kui suured need avad peaksid olema? Ma saan aru, et see on tingitud katuse pindaalast? Või peab arvestama pööningu ruumalaga ka?
Või mõlemasse otsa lihtsalt 200x200 suurune auk, rest ette?
Seda tasub kindlasti proovida, aga kui suured need avad peaksid olema? Ma saan aru, et see on tingitud katuse pindaalast? Või peab arvestama pööningu ruumalaga ka?
Või mõlemasse otsa lihtsalt 200x200 suurune auk, rest ette?
-
madis64
- Ehituspenskar

- On tänanud: 30 korda
- On tänatud: 93 korda
Lugemata postitus Postitas madis64 »
Hallituse "tapjaid" leidub kodumail ilmselt enam kui üks, kui väikses koguses testida soovid, siis sellega olen ise silikooni töödelnud:Andre1990 kirjutas: 02 Apr 2026, 00:14 ... aga kas sellest hallitusest saab kuidagi lahti KUI viilu otstesse teha tuulutusavad, ja äärtes see peno ning vill ära korjata, sarikate vahele tuulesuunajad panna? Saab seda hallitust seal millegagi eemaldada, mingi vahend või on selle aluskattega aamen?
https://tallmac.ee/toode/8680256690191/
Kuid pööningu pead lihtsalt tuulduvaks tegema nagu Urmas soovitas, vahelaele toimiva aurutõkke tekitamine on palju suurem peavalu.
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu