Murutraktori niidukolu seest kaitsmine

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Urmas
autodidakt
On tänanud: 426 korda
On tänatud: 460 korda

Murutraktori niidukolu seest kaitsmine

Postitus Postitas Urmas »

Mitte teda süüdistades, vaid lihtsalt dirketori poeg maal muru niites leidis üles talve jooksul(külm talv oli) maast kerkinud kivi ja läks kõveraks üks tera ja niidukorpuse väljaviske juurest kolu kergelt katki. Kuna pidin niiduorgani korpuse keevitamiseks ja terapukkide kontrollimiseks kupatuse nagunii maha võtma, siis otsustasin juba ühtlasi teha ka niidukolu profülaktikat seestpoolt. Mäletan, et mõned aastad tagasi tegin tera pukkide vahetusel ka profülaktikat ja servades oli vana värv veel täiesti olemas ja kinni ehk relaka terasharjaga niisama lihtsalt maha ei tulnud. Aga ega ma seda kinni olevat maha kratsiga ka ei viitsinud. Ei oe nii usin ja pedant. Praegu terade ümbus oli kohati haljas, kuid vahetult terade raadiuses oli juba kergelt ussitanud roostet. Loodan, et asjast taipavad saavad aru aru mõistest "ussitanud rooste".Eks panin relaka külge terasharja ketta ja lasin enam-vähem haljaks, kompressoriga tekkinud tolm ära, lahustise lapiga kergelt üle ja hetkel tegin põhja seest üle 3x spreibituumeniga. Idee järgi on see ju autode põhja ja konstruktsioonide kaitse ja teepealt pillub ikka vist igatsugu sodi põhja vastu, eriti kruusateedel. Kui see põhjakaitse nüüd 3-4 aastat seal vastu peab, siis arvan et olen rahaliselt võidus vs uus niidukolu. Meie mäkkullokil peaks nüüd hakkama juba 10 hooaeg ja mootor on seni igati paugupill.
Üldiselt oleme üritanud peale niitmist kolu seest puhtaks pesta(vooliku ots kolul küljes) ja enne talvegaraaži viimist olen survekaga sodist puhtaks lasknud, aga noh, eks ikkagi kergelt roostetab. Ei ole tutikas murutraktor. :)

Teema sellest, et kas keegi veel muretseb minu moodi murutraktori töövõime pikendamisest ja seda just niidukolu silmas pidades? Kui jah, siis äkki avalikustaks saladuse kolu töötlemiseks seestpoolt? Või on kellegil teisi soovitusi?

Tänud ette arvamuste eest!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 120 korda
On tänatud: 308 korda

Re: Murutraktori niidukolu seest kaitsmine

Lugemata postitus Postitas ping »

Urmas kirjutas: 22 Mai 2026, 17:07 ... Eks panin relaka külge terasharja ketta ja lasin enam-vähem haljaks, kompressoriga tekkinud tolm ära, lahustise lapiga kergelt üle ja hetkel tegin põhja seest üle 3x spreibituumeniga. ...

Teema sellest, et kas keegi veel muretseb minu moodi murutraktori töövõime pikendamisest ja seda just niidukolu silmas pidades? Kui jah, siis äkki avalikustaks saladuse kolu töötlemiseks seestpoolt? ...
Enam aastaid ei muretse, sest omal ei ole õnnestunud mitte ühtegi korpust läbi roostetada.
Peale "kuiva maltsa" niitmist masinat alt ei puhasta ja panen masina kuiva riistaruumi, (praegu kasvuhoonesse) ja seal kuivab ruttu korpuse sisse tugev koorik, mis kaitseb järgmistel niitmistel pinda kulumise eest.
Vihmaste ilmadega ja märja heinaga kraabin pärast niitmist suurema savi alt ära aga alt pesnud ei ole mitte ühtegi masinat küll mitte kunagi.

Tegelikult esimese niiduki ostsin plastikust korpusega ja selle juures avastasin, et vahetult pärast niitmist on sodi eemaldamine tüütum kui mõne päeva pärast, kui see sodi on kõvaks kaitsvaks koorikuks kuivanud mis tavaliselt pudeneb ise järgmise niidukorraga alt maha, kui liiga paksuks kasvab ja hiljem järgmistele masinatele olengi lasknud sisse kooriku kasvada.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Vasta