Mõned päevad tagasi avastasin, et minu kinnistult on kadunud saun. Esitasin valda päringu, et saada teada kes ja kuna ning miks on hoone registrist kustutanud. Vastati, et nemad pole hoonet registrist kustutanud aga avastati, et naaberkinnistule on tekkinud saun. Samas ei vaevunud ametnik sügavamalt uurima, kas tegemist on kõnealuse hoonega vaid oletati, et juhuse tahtel võis hoone jääda omaaegsel kinnistu jagamisel ekslikult jääda vale kinnistu koosseisu. Mina peaksin nüüd esitama täpsustavad andmed ja nemad paigutavad siis hoone tagasi õigele kinnistule.
Samas olen kindel, et veel eelmisel sügisel asus hoone minu kinnistu koosseisus. Register näitab, et hoone kuju muutmise aeg on olnud 02.05.2026 13:05 kuid kes ja miks seda kuju muutnud on seda infot mulle ei näidata. Kas ja kus saab näha seda infot mis mahhinatsioonid on toimunud hoonega? Kui ma õigesti välja loen siis on sellega majandanud E Ehitus ehk siis Maa-ja ruumiamet? Kas tuleb esitada neile päring või pärida edasi vallast miks mu saun jalad alla võttis ja hulkuma läks?
Andmete esitamise teatis ja ehitise kevadränne
ehituslubadega jms seonduv
-
madis64
- Ehituspenskar

- On tänanud: 30 korda
- On tänatud: 96 korda
Re: Andmete esitamise teatis ja ehitise kevadränne
Vald ei pruugi registri andmestu "korrastamisest" midagi teada - alusta ikka päringust registripidajale.
Igal muudatusel leidub tegija, tegijal peab leiduma põhjendus.
Igal muudatusel leidub tegija, tegijal peab leiduma põhjendus.
-
rein113
- Ehitusveteran

- On tänanud: 57 korda
- On tänatud: 41 korda
Palun täpsusta: saun on ju sinu krundil alles? Ja sauna naaberkrundil ei ole tegelikult, kuigi register seda näitab? Küsimuse sõnastamisel on sul veel arenguruumi, heatahtlikult
Kas sa isegi sisse logistatuna ei näe selle toimingu teinud inimese andmeid? Peaks ikka näha olema.
See on mingi ametniku näpukas.
Kas sa isegi sisse logistatuna ei näe selle toimingu teinud inimese andmeid? Peaks ikka näha olema.
See on mingi ametniku näpukas.
Võta arhitekt. Tuleb odavam.
- pikk88
- Ehituspenskar

- On tänanud: 50 korda
- On tänatud: 49 korda
Palksaun on krundil alles, kuid on lahti võetud ja tegelen selle palkosa renoveerimisega. Vundament on alles ning ka ahi koos korstnaga on omal kohal. Naaberkrundil pole sauna kunagi olnud, samas ehr seda hetkel näitab.
Sisse loginuna ei näe ma sellest toimingust jälgegi. Maamõõtja väitis, et põhjus on mingis uues riigi poolt loodavas ADS-infosüsteemis mille andmeid pole internetti üles laetud, kuid mille alusel on toimunud muudatused andmebaasis. Sain küll maamõõtjalt juhised, kuidas peaks sauna oma krundile tagasi saama, kuid hetkel soovin mõista kas ja kes selle bardaki eest vastutab. Niiviisi võtab järgmisena jalad alla mõni teine krundil asuv ehitis ning jalutab samuti kuhugile mujale. Ma ei ela ainult selle otstarbega, et igapäevaselt kontrollida oma andmete õigsust erinevates andmebaasides ning pidevalt informeerida andmebaasi haldajat märgatud puudustest.
Sisse loginuna ei näe ma sellest toimingust jälgegi. Maamõõtja väitis, et põhjus on mingis uues riigi poolt loodavas ADS-infosüsteemis mille andmeid pole internetti üles laetud, kuid mille alusel on toimunud muudatused andmebaasis. Sain küll maamõõtjalt juhised, kuidas peaks sauna oma krundile tagasi saama, kuid hetkel soovin mõista kas ja kes selle bardaki eest vastutab. Niiviisi võtab järgmisena jalad alla mõni teine krundil asuv ehitis ning jalutab samuti kuhugile mujale. Ma ei ela ainult selle otstarbega, et igapäevaselt kontrollida oma andmete õigsust erinevates andmebaasides ning pidevalt informeerida andmebaasi haldajat märgatud puudustest.
Santehnik Tartus 56 932 898
-
madis64
- Ehituspenskar

- On tänanud: 30 korda
- On tänatud: 96 korda
Registrikannete õiguspärasuse (s.t. muudatuste põhjendatuse ja korrektse halduse) eest vastutab esmalt registripidaja. Kui keegi söödab sisse valeandmeid, on omaette teema.pikk88 kirjutas: 12 Mai 2026, 07:31 ...kuid hetkel soovin mõista kas ja kes selle bardaki eest vastutab.
- pikk88
- Ehituspenskar

- On tänanud: 50 korda
- On tänatud: 49 korda
Alustuseks tuleb ropp sõim serbohorvaadi keeles. Kreten, majmune, debilu jne.
Võtsin täna ennast kokku ja talitasin rein113 soovituste järgi ning helistasin registripidajale ning kurtsin oma muret. Esmalt sattus toru otsa üsnagi tõre tädi, kes üritas mulle algul selgeks teha nagu oleks kõik kõige paremas korras ning kõik peabki nii olema. Tõsi, algul pärisin delikaatselt aru mingisuguste teises alevi otsas paikneval kinnistul toimuvate torustikutööde kohta mille kohta register väitis nagu need puudutaks ka minu kinnistut. Torustiku trass ju on? On, no aga milles siis probleem on? Selgus, et probleem on ikkagi selles neetud registris mis ei tööta ikka veel! Peale seda tädi toru teises otsas leebus pisut ning asus abistama. Niipalju, kui minul sellega pistmist on olnud, alati on seda saatnud mingid jamad ja arusaamatused. Sedapuhku on siis asi aadressiandmete muutmiskandes ADS-i infosüsteemist, mis on omavoliliselt ja automaatselt muutnud minu kinnistusse puutuvaid andmeid. Hetkel on siiski minu esmane eesmärk saada korda andmed ning tuua saun tagasi oma kohale. Seepärast ei hakanud ka pikemalt protesteerima ning uurima, kes selle bardaki eest vastutab. Alustasime koos telefonineiuga andmete esitamise teatist ning kuna siiani oli ainus ehr-i registris olev ametlik number sauna andmete kohta sauna ruutmeetrite arv siis otsustasin ka ülejäänud andmed korrektseks muuta. Rippusin üle poole tunni telefoni otsas ning sain päris põhjalikud ning leebed juhised selles osas, kuidas käituda, et andmed registris muutuksid tõeseks.
Kuivõrd täna kätega töö tegemisest eriti midagi välja ei tule siis otsustasin vaevata oma pead.
Asusin õhtupoolikul korrektseid andmeid sisestama kuid mingi hetk jooksis register ikkagi kapitaalselt kokku. Kuivõrd hommikul jagatud intsruktsioonides selle kohta igasugused juhendid puudusid siis otsustasin taas telefonineiut piinata. Sedapuhku sattus toru otsa pisut leplikum tädi ning selgus, et parjasti käimas jälle mingid uuendustööd registri kallal ning neil on juba päris raske tööpäev seljataga. Koos sisestasime väidetavalt puudu olevad andmed, kuid enne esitamist kontrolliks neid salvestada ei õnnestunud, sest ilmselt itimehed parajasti majandasid kaevikus. Võttis aega ligikaudu viis minutit ennem kui õnnestus vajalikud andmed ära salvestada(küll kahe veateatega) ning ka esitada. Aga nagu väideti mulle telefonist siis pole need eriti suured vead(üks puudutas millegipärast vahelae materjali, teise ei viitsinud süveneda kuna juhendaja poolt väideti nagu poleks see oluline.)
Hetkeseisu järgi on vallal andmete vastuvõtmiseks või tagasilükkamiseks aega kuni lastekaitsepäevani. Samas mingi kõhutunne mulle ütleb, et nii lihtsalt see asi minna küll ei saa. Arvestades seda, et varem oli millegipärast märgitud sauna põrandapinnaks ümmargused 20 ruutmeetrit ning nüüd sai andmete täpsustamise käigus sisestatud tõeliseks põrandapinnaks 28,2 m² Miks varem registrisse valed andmed said seda ei oskanud mulle ka maamõõtja kommenteerida. Kõige tõenäolisem põhjus oli see, et pandi silma järgi hoone suuruseks 20 m² ja mõõtmisega aega ei hakatud raiskama.
Kindlasti hakkavad valla lontrused protesteerima ning nõudma mu käest lisaandmeid ja tõestusi, et see saun ikka tegelikult ka juba iidsetel aegadel konkreetsel krundil asus. Mul on küll tõestuseks saata neile kinnistu jagamisel tehtud geoaluse väljavõte, kuid sellel on nii hoone koordinaadid kui ka ruutmeetrid vanad ning vaevalt, et seda aktsepteeritakse. Igaljuhul on algus tehtud ning näha saab kaua siis võtab aega ühe hoone andmete täpsustamine, et registripidaja saaks rahulikult pidada enda korrektset registrit. Hetkel olen mina selle tegevuse planeerimisele ja teostamisele kulutanud ümmarguselt kolme tööpäeva jagu töötunde. Ühest küljest puudub juba absoluutselt igasugune huvi vallaga suhtlemise osas aga teisest küljest ei taha, et minu asjad niimoodi laokil oleksid vaid eelistan siiski elementaarset korrektsust. Ning kui minu saun asub ehr-i kaardirakenduses keset minu naabri õue ja on ka seotud naabri aadressiga siis ei ole see ometigi mitte kusagilt otsast korrektne ja tõene.
Võtsin täna ennast kokku ja talitasin rein113 soovituste järgi ning helistasin registripidajale ning kurtsin oma muret. Esmalt sattus toru otsa üsnagi tõre tädi, kes üritas mulle algul selgeks teha nagu oleks kõik kõige paremas korras ning kõik peabki nii olema. Tõsi, algul pärisin delikaatselt aru mingisuguste teises alevi otsas paikneval kinnistul toimuvate torustikutööde kohta mille kohta register väitis nagu need puudutaks ka minu kinnistut. Torustiku trass ju on? On, no aga milles siis probleem on? Selgus, et probleem on ikkagi selles neetud registris mis ei tööta ikka veel! Peale seda tädi toru teises otsas leebus pisut ning asus abistama. Niipalju, kui minul sellega pistmist on olnud, alati on seda saatnud mingid jamad ja arusaamatused. Sedapuhku on siis asi aadressiandmete muutmiskandes ADS-i infosüsteemist, mis on omavoliliselt ja automaatselt muutnud minu kinnistusse puutuvaid andmeid. Hetkel on siiski minu esmane eesmärk saada korda andmed ning tuua saun tagasi oma kohale. Seepärast ei hakanud ka pikemalt protesteerima ning uurima, kes selle bardaki eest vastutab. Alustasime koos telefonineiuga andmete esitamise teatist ning kuna siiani oli ainus ehr-i registris olev ametlik number sauna andmete kohta sauna ruutmeetrite arv siis otsustasin ka ülejäänud andmed korrektseks muuta. Rippusin üle poole tunni telefoni otsas ning sain päris põhjalikud ning leebed juhised selles osas, kuidas käituda, et andmed registris muutuksid tõeseks.
Kuivõrd täna kätega töö tegemisest eriti midagi välja ei tule siis otsustasin vaevata oma pead.
Hetkeseisu järgi on vallal andmete vastuvõtmiseks või tagasilükkamiseks aega kuni lastekaitsepäevani. Samas mingi kõhutunne mulle ütleb, et nii lihtsalt see asi minna küll ei saa. Arvestades seda, et varem oli millegipärast märgitud sauna põrandapinnaks ümmargused 20 ruutmeetrit ning nüüd sai andmete täpsustamise käigus sisestatud tõeliseks põrandapinnaks 28,2 m² Miks varem registrisse valed andmed said seda ei oskanud mulle ka maamõõtja kommenteerida. Kõige tõenäolisem põhjus oli see, et pandi silma järgi hoone suuruseks 20 m² ja mõõtmisega aega ei hakatud raiskama.
Kindlasti hakkavad valla lontrused protesteerima ning nõudma mu käest lisaandmeid ja tõestusi, et see saun ikka tegelikult ka juba iidsetel aegadel konkreetsel krundil asus. Mul on küll tõestuseks saata neile kinnistu jagamisel tehtud geoaluse väljavõte, kuid sellel on nii hoone koordinaadid kui ka ruutmeetrid vanad ning vaevalt, et seda aktsepteeritakse. Igaljuhul on algus tehtud ning näha saab kaua siis võtab aega ühe hoone andmete täpsustamine, et registripidaja saaks rahulikult pidada enda korrektset registrit. Hetkel olen mina selle tegevuse planeerimisele ja teostamisele kulutanud ümmarguselt kolme tööpäeva jagu töötunde. Ühest küljest puudub juba absoluutselt igasugune huvi vallaga suhtlemise osas aga teisest küljest ei taha, et minu asjad niimoodi laokil oleksid vaid eelistan siiski elementaarset korrektsust. Ning kui minu saun asub ehr-i kaardirakenduses keset minu naabri õue ja on ka seotud naabri aadressiga siis ei ole see ometigi mitte kusagilt otsast korrektne ja tõene.
Santehnik Tartus 56 932 898
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 426 korda
- On tänatud: 460 korda
Äge ja kannatust sulle!
Ise muutuks selliste ametnike suhtes konkreetsetseks, sest sind kui tavakodanikku ei pea huvitama, kes on süüdi nende tekitatud jamades ja mingis mõttes maksad ka sina neile palka. Kui sa ikka töötad ametlikult?
Pikk88, soovitan sul enne ametnikega suhtlemist oma probleemide olemust eelnevalt kasvõi veidikenegi juriidiliste nüanssidega kurssi viia, sest ametnikud on pesuehtsad Kaval-Antsud ja üritavad oma jutuga kõik pöörata omakasuks ja juridiiliselt mitteseostuvate paragrahvide jutuga su pea segi ajada. Kainet mõistust nendega suhtlemisel!
Kõikide nende serbohorvaadi keelsete sõnade tõlked on on aktsepteeritavad ka eesti keeles ja siinne foorum nende tõlkeid siiani ei ole tsenseerinud. Ju on VE foorum veel sutsu vabameelsem sõnade valikus. Kirjutan siia sõna "neeger". Kui ei ole seda kommentaari eemaldatud, siis siinses foorumis kehtib veel vaba sõna.Alustuseks tuleb ropp sõim serbohorvaadi keeles. Kreten, majmune, debilu jne.
Ahah!!! Loomulikult ei ole vahelae materjal oluline ja seda eriti su maja ostja vaatevinklist kui otsustad siinse kliima ja poliitika pikalt saata, maja maha müüa ja Portugali kolida. Aga oh jama, kui kurat, ostja avastas, et su majal ei olegi betoonist vahelage, vaid mingist tundmatust puiduliigist, mida ostja ei suutnud tuvastada. EHR-s oli kirjas, et betoonist vahelagi. Oled vist lugenud kunn24 poolt postitatud kõrvalteemas postitust EE artiklist, kus oli teemaks "varjatud puudusena" vahelae materjalide erinevus EHR-s kirjas olnu ja reaalsusega.Aga nagu väideti mulle telefonist siis pole need eriti suured vead(üks puudutas millegipärast vahelae materjali, teise ei viitsinud süveneda kuna juhendaja poolt väideti nagu poleks see oluline.)
Pikk88, soovitan sul enne ametnikega suhtlemist oma probleemide olemust eelnevalt kasvõi veidikenegi juriidiliste nüanssidega kurssi viia, sest ametnikud on pesuehtsad Kaval-Antsud ja üritavad oma jutuga kõik pöörata omakasuks ja juridiiliselt mitteseostuvate paragrahvide jutuga su pea segi ajada. Kainet mõistust nendega suhtlemisel!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu