Kas õhuliinid ja maakaablid on ikka võrreldavad hoonesisese paigaldusega. Õhuliinid vist tuule tõttu liikumises, samuti temperatuuride meelevallas, kuskil hoones tuul ei vibreeri kaablit, millele klemmühendus vastu peaks pidama.
Maakaablite puhul samuti, pinnasevibratsioonid, maapinna liikumine külmudes-sulades, lisaks maapõue peidetud liitele keerulisem ligipääs rikke korral kui nt hoone harukarbis, kilbis vm.
Võibolla vedruklemm on mingis mõõtmes isegi parem, nt hoolduse vaatest, kus mu kilpi näppinud elektrik targutas, kuidas kaitseautomaatide kaablit hoidvaid kruvisid tuleb tegulaarselt mingi aja tagant üle pingutada.
Kes kuskil maapõues või posti otsas kruviühendusi hooldab, või miks kaitseautomaadi kruviklemm vajab hooldust aga peidetud kruvi/polt ühendus mitte..
Suvila ja elektri süsteemi uuendus
Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 80 korda
Re: Suvila ja elektri süsteemi uuendus
Lugemata postitus Postitas dumbuser »
Alumiiniumi puhul oli küll selline asi kus metall oli nii pehme, et aja jooksul suutis oma kuju sedavõrd palju muuta, et tuligi klemme pingutada. Vase puhul pole ma seda küll kohanud. Aga see pingutamise teema on ka see, et on terve kari tegelasi kes krutivad igasugu ühendusi kinni meetodil mille parim kirjeldus on puruks ja siis pool ringi tagasi. Ja isegi 2,5mm2 vask on paberilehe paksuseks kruvitud. 1,5mm puhul pole sel juhul üldse midagi head loota. Eile näiteks sattusin ühte kadunud faasi taga ajama ja täpselt samamoodi oligi see kaabel tolle ümara punase 3Ph+E+G pesa sees kruviga ribadeks keeratud. Aga üldiselt võib seda paksust kohast peenikesele üleminekut võtta enamvähem lõpetamata lõikena, kus elektrit juhtiv osa on kordades väiksem kui võiks olla. Mõned tootjad on suuremate kaablitega ühenduste puhul teinud kinnituskruvid selliseks mis vajalikul hetkel murduvad. Asja mõte on siis selles, et sa ei saa kruvi nii palju kaablisse pressida, et kaabel kahju saab, enne läheb kruvi katki. See lahendus on ka seepärast mõistlik, et ku sa pole kruvi katki teinud siis saab veel pingutada. Wago puhul ei oska ma küll ette kujutada kuidas sellise tulemuseni jõuda, et kaabel peenikeseks pressida. Aga ma pole muidugi mingi tegija võrreldes nendega kes on nii targad, et on ka iseendast targemad.Prill kirjutas: 30 Aug 2025, 14:04 Võibolla vedruklemm on mingis mõõtmes isegi parem, nt hoolduse vaatest, kus mu kilpi näppinud elektrik targutas, kuidas kaitseautomaatide kaablit hoidvaid kruvisid tuleb tegulaarselt mingi aja tagant üle pingutada.
Kes kuskil maapõues või posti otsas kruviühendusi hooldab, või miks kaitseautomaadi kruviklemm vajab hooldust aga peidetud kruvi/polt ühendus mitte..
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 324 korda
Re: Suvila ja elektri süsteemi uuendus
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Vanasti ühendati vaske ja alumiiniumi massiliselt kokku keerutades....
-
- Ehitusspets
- On tänatud: 6 korda
Mine “Elekter, elektriseadmed”
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad