Tahaks panna suuremat kaitset.
-
- külaline
Tahaks panna suuremat kaitset.
Lugemata postitus Postitas tuhkur »
Vana voolumõõtja on teenusepakkuja poolt välja vahetatud uuema vastu aga korpus ja korgid on ikka vanad(keeratavad)
Hetkel on sees 6.3A autom kork.
Aga tahaks suuremat saada. Ostsin 16A aga siis selgus ,et see ei sobi sinna kuna nö otsa jämedus on liiga suur.
Pärast lähemalt vaadates leidsin sealt augu põhjast kirja 10A
Sellest siis järeldaks ,et max on 10A
Aga kuidas ma siis oma 20A kasutada saan kui ma voolumõõtjassegi suuremat kaitset panna ei saa?
Kuna voolumõõtjal on 2 korki(ainult ühes on vool) siis proovisin kõrvalt kaitsmepesa põhjast seda takistavat osa eemaldada(kuna väidetavalt sedasi tehakse) Sain selle ka kätte...
Proovisin siis ka sealt eemaldada kus vool sees aga see ei tahtnud kuidagi järgi anda vaid korpusele tuli juba mõra sisse...
Mida ma siis tegema peaks?
Võin ma ise plommid maha võtta ja paigaldada näiteks mingi moodsama voolumõõtja aluse koos kaitsmekarbiga ja lasta pärast ära plommida?(mis see maksaks?)
(Ise elektrikuks õppinud aga pädevus eksam jäi tegematta kuna hakkasin autoelektrikuks...)
Või on veel mingeid variante? Viilida kaitsme ots väiksemaks?(peenemaks, et mahuks sinna pessa)
Või peaks teenusepakkuja selle üldse ise välja vahetama? Kuna mul ju peakaitse 20A aga kasutada ma seda ei saa...?
-
- Regulaarpostitaja
- On tänatud: 2 korda
Re: Tahaks panna suuremat kaitset.
Lugemata postitus Postitas Mulder »
-
- külaline
Ehk siis liiga ma endale vaevalt teen lihtsalt puuduvad teadmised mis on lubatud ja mis mitte...
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Kiirabi »
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 4 korda
Lugemata postitus Postitas siiber »
Vanasti keerati sinna korkideks päevavalguslampide al. korpusega starteidtuhkur kirjutas:Mure selline ,et peakaitse on 20A
Vana voolumõõtja on teenusepakkuja poolt välja vahetatud uuema vastu aga korpus ja korgid on ikka vanad(keeratavad)
Hetkel on sees 6.3A autom kork.
Aga tahaks suuremat saada. Ostsin 16A aga siis selgus ,et see ei sobi sinna kuna nö otsa jämedus on liiga suur.
Pärast lähemalt vaadates leidsin sealt augu põhjast kirja 10A
Sellest siis järeldaks ,et max on 10A
Aga kuidas ma siis oma 20A kasutada saan kui ma voolumõõtjassegi suuremat kaitset panna ei saa?
Kuna voolumõõtjal on 2 korki(ainult ühes on vool) siis proovisin kõrvalt kaitsmepesa põhjast seda takistavat osa eemaldada(kuna väidetavalt sedasi tehakse) Sain selle ka kätte...
Proovisin siis ka sealt eemaldada kus vool sees aga see ei tahtnud kuidagi järgi anda vaid korpusele tuli juba mõra sisse...
Mida ma siis tegema peaks?
Võin ma ise plommid maha võtta ja paigaldada näiteks mingi moodsama voolumõõtja aluse koos kaitsmekarbiga ja lasta pärast ära plommida?(mis see maksaks?)
(Ise elektrikuks õppinud aga pädevus eksam jäi tegematta kuna hakkasin autoelektrikuks...)
Või on veel mingeid variante? Viilida kaitsme ots väiksemaks?(peenemaks, et mahuks sinna pessa)
Või peaks teenusepakkuja selle üldse ise välja vahetama? Kuna mul ju peakaitse 20A aga kasutada ma seda ei saa...?

Kui Sul on liitumine 20A siis PEAB jaotusvõrk Sulle ka 20A peakaitsme panema.
Peale arvestit olevad kaitselülitid ei pea olema plommitava katte all.
Kuna sul kaks "korki" siis see vana 3x220V.
-
- külaline
See ,et ma ei oska oma küsimust esitada või ei oma piisavaid teadmisi ei tähenda ju ,et ma tööga ise hakkama ei saa...
Ehk siis ma ei küsiks ju nõu kui mul omal oleks teadmised olemas.
Hetkel ma ka ei saa aru mis siin on sellist mida peab elektrik tegema tulema?
Kui mul on peakaitse 20A lepingus ja ka on majas sees 20 A kaitse...sellega on ok
Peakaitsmest läheb juhe voolumõõtjasse.
Ja voolumõõtjast läheb välja ka juhe mis kannatab rohkemgi kui 20A..Sellega on ju ka ok
Aga probleem ju selles ,et voolumõõtjasse ei saa panna suuremat kaitset kui 10A
Siit siis ka lihtne küsimus ,et miks see nii on?
Tean ,et võin ka need nö plommid maha võtta ja omale paigaldada korralikud kaitsmed sinna ja pärast siis lasta uuesti ära plommida. Aga see ju käib siis minu rahakotist.
Teine võimalus ,et teenusepakkuja ise peab asja korda ajama?
Või siis mõtlesin paigaldada olemasolevasse 10A pessa suuremat kaitset mida siis nimetatakse õudusunenäoks?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 99 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
-
- Korralik postitaja
tuhkur kirjutas:Ma ei saa ikka aru...
See ,et ma ei oska oma küsimust esitada või ei oma piisavaid teadmisi ei tähenda ju ,et ma tööga ise hakkama ei saa...
Ehk siis ma ei küsiks ju nõu kui mul omal oleks teadmised olemas.
Hetkel ma ka ei saa aru mis siin on sellist mida peab elektrik tegema tulema?
Kui mul on peakaitse 20A lepingus ja ka on majas sees 20 A kaitse...sellega on ok
Peakaitsmest läheb juhe voolumõõtjasse.
Ja voolumõõtjast läheb välja ka juhe mis kannatab rohkemgi kui 20A..Sellega on ju ka ok
Aga probleem ju selles ,et voolumõõtjasse ei saa panna suuremat kaitset kui 10A
Siit siis ka lihtne küsimus ,et miks see nii on?
Tean ,et võin ka need nö plommid maha võtta ja omale paigaldada korralikud kaitsmed sinna ja pärast siis lasta uuesti ära plommida. Aga see ju käib siis minu rahakotist.
Teine võimalus ,et teenusepakkuja ise peab asja korda ajama?
Või siis mõtlesin paigaldada olemasolevasse 10A pessa suuremat kaitset mida siis nimetatakse õudusunenäoks?
Voolumõõtja = arvesti. Arvestis ei käi mingeid kaitsmeid. Enne arvestit olevaid plomme ära puudu. Kui peale arvestit on kaitse mis on plommitud, siis selle plommid võid rahulikult maha võtta. Peaasi, et arvesti enda plomme ei näpi. Kui sul need 10A sularid enne arvestit on siis kutsu teenusepakkuja. Peale arvestit peaks olema väljundklemmid, millele sa ise ilma plomme eemaldamata juurde pääsed.
Kui sul tõepoolest ENNE arvestit 10A kaitsemed on, siis peab selle teenusepakkuja ise oma kuludega vahetama.
-
- külaline
Kui keerasin kaitsme välja siis arvestil jäi tuluke põlema millest võib järeldada ,et kaitse on ikkagi peale arvestit...
Probleemiks aga see ,et minu kaitsmed asuvad sama katte all kus asub arvesti ja see kate(plekist) on ära plommitud.
Seega ma ei pääse oma kaitsmetele ilma plommi rikkumatta ligi.
-
- Ehituspenskar
-
- Korralik postitaja
Ebanormaalne lahendus siis. Kas peakaitse on ka plommitud ja sama katte all või? Kas ta on lüliti või kaitselüliti või sularid? 1-, 2- või 3P ? Tee mõni pilt.tuhkur kirjutas:peakaitsmest arvestini on ca 10cm juhe mida kasutatakse peakaitsmest arvestini ja arvestist edasi on sama.
Kui keerasin kaitsme välja siis arvestil jäi tuluke põlema millest võib järeldada ,et kaitse on ikkagi peale arvestit...
Probleemiks aga see ,et minu kaitsmed asuvad sama katte all kus asub arvesti ja see kate(plekist) on ära plommitud.
Seega ma ei pääse oma kaitsmetele ilma plommi rikkumatta ligi.
Aga see 6,3A kaitse seal ikka selleks, et ju siis see liin rohkem ei kannata.
-
- Regulaarpostitaja
Olen elektrik,pabereid pole.Vahetasin korteris kogu juhtmestiku.Pistikutele 2,5mm2,valgus 1,5mm2 ,pliit,pesumasin,boiler eraldi liinide all.Probleem selles,et peakaitse 20A ja eraldi,aga korteri kaitsmed on arvestiga ühes süsteemis plommi all,mida peaks tegema,et saaks uued kaitsmed eraldi paigaldada.
Sul on aga süsteem,kus on 6,3A kaitse.Kuidas sa tead,et sa võid sinna suurema panna?Miks on sinna selline kaitse paigaldatud?Tavaliselt ei eksi kui paigaldad veel nõrgema,vastupidi on kahtlane juhul kui pole teinud seda mida eelnevalt kirjeldasin.
-
- külaline
Ma ei tea kas ma ei väljendanud ennast ikkagi piisavalt...
Aga Probleemiks on saada kasutada 20A mis vahet sellel on mis süsteem minul on?
Pole ma ju tahtnud mingit elektri kerist olemasolevate peenete juhtmete(teie jaoks siis kaablite) otsa ühendada.
Kuna tegu oli suvemajaga siis polnudki vajadust rohkema jaoks kui 6.3A automaat kaitse.
Aga kuna nüüd aastaringselt elada tahaks selles majas siis läheb ka tarbimine suuremaks.
Seega on plaanis juhtmestik välja vahetada ja ka ehitada korralik nö kilp?
Mõistab nüüd keegi mind?
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
-
- Regulaarpostitaja
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas figo »
Pöördu palun Fortum Elekter AS kliendiesindusse. Seal maksad ampritasu ära ja tuleb inimene, kes vahetab sinule peakaitse (PK). Aga arvesta sellega, et kui sa vahetad PK siis sa pead esitama teatise nõutekohasuse kohta. See tähendab, et sinul peab olema, kas ajutine elektripaigaldis või täielikult renoveeritud suvila elektripaigaldis, koos vajalikutega paberitega.
-
- külaline
Isegi siis kui mul oleks juhtmestik välja vahetatud oleks see probleem ju ikka alles...
Samas räägite te siin amortiseerunud juhtmestikust.
Oli ju juttu ,et voolumõõtja ja peakaitsme vahel on sama juhe(kaabel) mis majas kasutusel.
Seega peab see ju sobiv olema kuna voolumõõtja(arvesti) on alles vahetatud uuema vastu ja seega oleks nad ju vahetanud ka peakaitsmest kuni voolumõõtjani selle jupi kaablit ära kui see ikkagi nii vana ja ei kannata koormust kuni 20A
Või ei ole see nii?
Ja aru olen ma juba saanud ,et plommid tuleb maha võtta kui midagi muuta tahan.
Aga küsimus selles ,et kas teenuse pakkuja peaks ise selle korda tegema? Sest kui ise teen pean ju materjali ja ka plommimise ise kinni maksma...
-
- külaline
Sa pead maksta ampritasu kinni, kus materjal ja plommimine on sees.
-
- külaline
Kas see ei ole juba makstud 20A peakaitsme näol?
See mis kaitset ma peale peakaitset panna tahan peaks ju enda valida olema? Lihtsalt kui panen suurema kui 20A siis läheb peakaitse läbi...?
-
- Korralik postitaja
Peale arvestit võid loomulikult panna ka 100A kaitsmedtuhkur kirjutas:Ampritasu?
Kas see ei ole juba makstud 20A peakaitsme näol?
See mis kaitset ma peale peakaitset panna tahan peaks ju enda valida olema? Lihtsalt kui panen suurema kui 20A siis läheb peakaitse läbi...?

Amritasu ei puutu asjasse, sest leping sul nagunii juba 20A.
Katsu sinna plekist katte alla piiluda. Arvestil on omal ka plommitav kate klemmide peal. Kui seal ka plomm olemas siis kisu kate julgelt maha. Kui ei näe või ei ole, siis helista Fortumisse ja las tulevad teevad asja korda nii, nagu olema peab. See, et peale arvestit on komponendid plommitud, on nende viga. Las plommivad vaid arvesti klemmide katte. See plekist kate viska minema. Sulari alused eemalda arvesti kohalt ja pane sinna DIN-liist, millele saad vajadusel lisada kaitselüliteid.
Ja oma kaabeldus majas kontrolli (vaheta) kindlasti ära enne kui üle 6,3A kaitselüliteid kasutama hakkad.
-
- Ehituspenskar
Võib küll, aga kogu sisejuhtmestik peab siis ka 20 A välja kannatama. Muide, kas su 20A liitumisleping on 1x20A või 3x20A.siiber kirjutas:Peale arvestit võid loomulikult panna ka 100A kaitsmed, nagunii sa üle 20A ei saa.
-
- külaline
-
- külaline
Kokkuvõtteks eemaldan kõik plommid, panen peakaitsmest arvestini uue juhtme ja paigaldan moodsama arvesti aluse paigaldan uue kaitsme ja kutsun teenusepakkuja uuesti plommima...
-
- Korralik postitaja
Enne plommide eemaldamist konsulteeri teenusepakkujaga.tuhkur kirjutas:...tänud vastuste eest
Kokkuvõtteks eemaldan kõik plommid, panen peakaitsmest arvestini uue juhtme ja paigaldan moodsama arvesti aluse paigaldan uue kaitsme ja kutsun teenusepakkuja uuesti plommima...
Lugemata postitus Postitas sepikoda »
http://www.energia.ee/index.php?id=1780&L=0
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid