Radiaatori vüi küttesüsteemi reguleerimine
-
- külaline
Radiaatori vüi küttesüsteemi reguleerimine
Lugemata postitus Postitas shd »
aitäh
Re: Radiaatori vüi küttesüsteemi reguleerimine
Lugemata postitus Postitas aivar00 »
Enda otseselt maasoojuspumbal ma küll pumpa ei reguleeri vaid reguleerin segamissõlmes ilmade külmenedes segistite küttekõveraid. Nendest läheb küttevesi siis põrandakütte kontuurides märgruumidesse (saun ja dušš) ning kööki-esikusse.
Pumbal aga on temperatuur paika pandud ning see on mind rahuldanud. Muidugi võib seda ka reguleerida, kuid minu arvates puudub selleks vajadus. Mingisuguse "kokkuhoiu" võibolla saavutaks, kuid mugavam on seda lasta teha automaatikal.
-
- -
- On tänanud: 58 korda
- On tänatud: 63 korda
Lugemata postitus Postitas 2korda2 »
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 317 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Ivo Maitus »
-
- külaline
oskab keegi kommenteerida?
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 16 korda
- On tänatud: 13 korda
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas Veikko »
shd kirjutas:Üks küsimus veel... on see normaalne, et radiaator ei ole ühtlaselt soe? Selline mulje, et pumbast tulev soe vesi jõuab radika viimasesse otsa, siis on see vesi juba maha jahtunud...
oskab keegi kommenteerida?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 80 korda
Lugemata postitus Postitas dumbuser »
-
- külaline
Kas soojuspumpade COP ei sõltunud ka väljundvee temperatuurist (mida madalam väljundi temp, seda parem COP)? Sellisel juhul ütleb minu väike aju, et tegemist on raiskamisega, kui pump annab välja näiteks 40 kraadi ja me siis segame sinna külma juurde, et saada 25?
Jah nii ta paraku on, kuid kas ma pean siis tubades tervelt 1 toaseina radikaks tegema, et + 27 kraadise pealevooluga (märgruumide põrandakütte pealevoolu temperatuur aasta läbi) saaksin tubades radikad soojaks?
Või on kasulikum kütta väike kogus (lühemaajaliselt pump töötab) kuumemat vett ja seejärel see sobitada juba otse radikatesse ning külma vee lisamisel põrandakütte kontuuridesse?
Sooja tarbevee küttekontuur lülitub minu pumbal automaatselt üldse eraldi ning üheaegselt ta sooja tarbevettvett ning kütet ei toida.
Olen täheldanud, et mida külmemaks ilmad lähevad(pumbal andur ka õues), seda kõrgemaks tõstab pump automaatselt akumulatsiooni paagi temperatuuri- s.o. soojemate ilmadega töötab vähem(hoiab madalamat temperatuuri) ja külmadega rohkem. Mida mul seal siis veel reguleerida on

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 317 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Kuid on ka teisi nippe, mis annavad sama tulemuse. Näiteks vee voolukiiruse muutmisega saab sama asja, kuid eramajades on see väga vähe kasutusel, eks ikka raske paindlikuuse tõttu (Voolukiiruse tõus suurendab samuti soojusväljastust ja langus vähendab, kuid graafik on mittelineaarne ja väikse mahuga küttesüsteemis on kiiresti küllastus käes). On ka kolmas nipp, ehk levinumgi - pump hoiab konstantset kas väljuva või tagasijooksu temperatuuri ja radiaatoril töötavad termostaadid.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Katlakütja »
Kehtib ka gaasi nn kondensaatkatelde puhul.
Pumba paned tööle välistemperatuuri anduri järgi. Leiad sobiva küttegraafiku nii, et hoones kõige soojema ruumi kütteseadme termostaatventiil oleks maksimaalselt avatud. Ülejäänud maja temperatuuri reguleerivad ruumitermostaadid.
Milleks see termostaatventiil siis on? Kas mitte tema ei peaksm ise automaatselt sinu poolt etteantud temperatuuri ruumis hoidma? Või siis nagu nõuka ajal panin I toru keskküttesüsteemi radikate ette pronksist nn. koonuskraanid (analoogse põhimõttega nagu tänapäevane kuulkraan) ja siis reguleerisid sealt enda toa radika temperatuuri .
Kuidas ma siis selle kaasaegse automaatselt isereguleeruva "termostaatventiili" maksimaalselt avatuks panen??? Hakkab mul siis elutuba saunaks kütma?
Kohe mitte ei saa aru.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Oletame, et max temperatuuriga tuba on vannituba. Siis häälestadki pumba nii tööle, et pumbast väljuv vesi kütaks vannitoa kenasti soojaks. Vannitoa termostaadiga saad vajadusel temperatuuri aga piirata, kui soovid. Ei ole ju mõtet pumbast väljuvat temperatuuri tuimalt kõrgeks ajada, sellega väheneb COP.aivar00 kirjutas:tsiteerin:
Kohe mitte ei saa aru.
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu