Olen siin foorumis uus ja vajan teie abi ja head nõu luminofoorlampide paigaldamisest. Põhimõtteliselt kõik üldine luminofoorlampidest. Nimelt ehitan omale garaasi värvikambrit ja seintele ja lakke sooviks panna luminofoorlampe e. päevavalguslampe.
Ise olen võhik sellel teemal ja ei tea päevavalguslampidest halligi. Vana elektrisüsteemi järgi on garaasis olnud ühel pool seinas 2 pirni "valgustamas". Lülitit lülitades hea kui tööriistugi nurgas näha oli. See selleks, aga kuidasmoodi päevavalguslampe üldse ühendatakse? Vanas süsteemis on olemas isegi kõik 3 klemmi.
1)pruun- faas
2)sinine- null
3)valge rohelisega- maandus
Nüüd kuidas toimuks ühendamine ja ka mis klemmid üldse on päevavalguslambil olemas?
Kindlasti on neid lampe igasugust liiki olemas. Niipalju kui ise tean neist lampidest, siis nende jaoks on olekas ka eraldi starter ja veel muid seadmeid. Kindlasti olemas erinevused vanema sorti lampide(kui nad moodi tulid oma elektiarve säästlikkusega) ja uuemat sorti lampide puhul. Missugused oleks töökindlad ja samas ka odavama karva?Googeldades sain niipalju targemaks, et..
luminofoorlamp on elavhõbe-madalrõhu-gaaslahenduslamp. Elavhõbeda auruga täidetud klaastorus tekib elektroodidevahelise elektrivälja mõjul nähtamatu ultraviolettkiirguse emissioon. Klaaskolvi või klaastoru sisepinnal paiknevas luminofoori kihis muundub ultraviolettkiirgus nähtavaks valguseks.
Põhimõte selge, aga milliseid seadmeid just täpselt on vaja sellise valguse tekitamiseks?
Külajutte kuskilt ammu kuuldes, siis räägiti et vastavalt ruumi suurusele on ka õige kogus lampe ??
Kuidas hinnata seda, kui palju on mul neid lampe vaja osta? Külajutust meenus, et kui tahad saada efektiivset valgustust ruumi, siis tuleb mingeid asju arvestades see välja arvutada. Asi võib täiesti tegelikult ju oleneda, mille jaoks antud ruumi kasutatakse. Et garaasi korraks ööseks autot panna, et talvehommikutel kraapimisvaeva poleks, ei ole ju mõistlik sellepärast välja arvutama hakata. Siis piisaks kahest e. 4-jast luminofoor torust, kuna tavaliselt olen näinud, et ühes lambis on neid 2.
Saan aru, et teema on muidugi väga laialdaselt mõistetav/suhteline. Algul mõtlesin, et väga keeruliseks asja ajada ei tahaks ja paneks silma järgi lampe seina. Küsitav on valgusefektiivsuse lõpptulemus, kuna auto värvi eeltöö on suhteliselt täpne töö ning liialt vaese valgussüsteemi korral ei tule ka tulemus soovidele vastav.
Asjalikud ja kogenud foorumlased, andke hüva nõu ja valgustage mind

Ette tänades
Mihkel