Tere,
Plaanis on ehitada vanale palkmajale juurdeehitus mis hõlmab endas pesuruumi ja esikut. Uue osa seinad on ehitatud puitkarkassist. Kindel plaan on kogu juurdeehitus katta seestpoolt aurutõkkega, ehk siis teha eraldi aurutõkketsoon. Maja plaan on selline, et juurdeehitus kinnitub maja külge selliselt et see katab pool köögi ja pool sahvri välisseinast. Palkmajal endal aurutõke puudub. Küsimus seisneb selles, et kuidas lahendada see sõlm kus aurutõke jääb uue osa ja vana osa vahele. Plaanis on teha nii, et vana palgi peale tuleb 5x5 pruss ja sinna vahele 50mm vill, et sein ilusti sirgeks saada. Seejärel panen aurutõkkekile ja edasi nagu metallkarkassiga ikka tehakse. Kas võib juhtuda et eelkõige köögist võib hakata tulema juurdeehituse poole niiskust ja jääb sinna kile taha kinni? Teoreetiliselt on juurdeehitus alati soojem, seega liigub niiskus pigem lae(üleval külm pööning)ja välisseina kaudu välja. köögis on isetõmbav vent. Või tuleks mõelda mingisugune tuulutus vana osa ja aurutõkke vahele?
pesuruumi juurdeehitus palkmajja
saunad, santehnika, boilerid jne
-
- külaline
Re: pesuruumi juurdeehitus palkmajja
Lugemata postitus Postitas vtuba »
pole kellelgi kogemust sellise ruumiga?
küsimus veel selle kohta:
Välisseinte korral tuleb jälgida: −seina ei tohi tekkida kahte veeaurutihedat kihti (aurutõke ja
veetõke) −veetõkke ja aurutõkke veeaurujuhtivused oleksid piisavad
tagamaks välisseina niiskustehnilist toimivust (Zp752100%>
1,35⋅1011 m2⋅sPa/kg (Zv1⋅106 s/m).
saan ma nüüd õigesti aru et kui ma kipsi peale teen hüdro ja metallkarkassi mille vahel on kivivill taga on aurutõkkekile siis on see vale? kas peaksin ehk villa ära jätma metallkarkassi vahelt? niimoodi ei näe ma küll mingit põhjust miks mul ei võiks 2 veeaurutihedat kihti seinas olla? või on siin mõeldud et kandev konstruktsioon ei või jääda 2 kihi vahele?
aga tulles tagasi põhiküsimuse juurde, kas vanast maja osast võib niiskus läbi seina uue poole liikuda ka sellepärast et uues osas on mul parem ventilatsioon, seetõttu ka tihedamini vahetuv õhk ja võibolla ka mingi õhurõhkude vahe?
ehk oskab keegi soovitada pädevat insneri/firmat kes mulle selle väikse konsultatsiooni võiks teha?
küsimus veel selle kohta:
Välisseinte korral tuleb jälgida: −seina ei tohi tekkida kahte veeaurutihedat kihti (aurutõke ja
veetõke) −veetõkke ja aurutõkke veeaurujuhtivused oleksid piisavad
tagamaks välisseina niiskustehnilist toimivust (Zp752100%>
1,35⋅1011 m2⋅sPa/kg (Zv1⋅106 s/m).
saan ma nüüd õigesti aru et kui ma kipsi peale teen hüdro ja metallkarkassi mille vahel on kivivill taga on aurutõkkekile siis on see vale? kas peaksin ehk villa ära jätma metallkarkassi vahelt? niimoodi ei näe ma küll mingit põhjust miks mul ei võiks 2 veeaurutihedat kihti seinas olla? või on siin mõeldud et kandev konstruktsioon ei või jääda 2 kihi vahele?
aga tulles tagasi põhiküsimuse juurde, kas vanast maja osast võib niiskus läbi seina uue poole liikuda ka sellepärast et uues osas on mul parem ventilatsioon, seetõttu ka tihedamini vahetuv õhk ja võibolla ka mingi õhurõhkude vahe?
ehk oskab keegi soovitada pädevat insneri/firmat kes mulle selle väikse konsultatsiooni võiks teha?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 317 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Ventilatsioon tee ikka ruumiõhule, mitte seinakonstruktsioonile.
-
- külaline
Remondi järg hakkab jõudma pesuruumini ja kindlat vastust seinale pole saanud ka tuttavatelt. nagu mainitud siis mõlemad ruumid on ventileeritud(köök ja juurdeehitus). küsimus seisneb selles kas mul on vajalik jätta mingi tuulutus aurutõkke ja vana maja osa vahele(tuulutuse korral liigub ehk liiga palju õhku vana osa ja uue osa liite välinurka ja sinna võib tekkida liiga suur niiske õhu kontsentratsioon)?kui ma tuulutust ei jäta kas läbi palkide pesuruumi poole liikunud õhk võib liikuda tagasi köögi poole kui sellele õhutihe kiht ette tuleb? siin foorumites erinevaid teemasid lugedes tundub et hr Alar Piirfeld on soojustuse ja veeauru kohapealt spetsialist. Ehk on võimalik Hr piirfeldi kommentaar antud sõlme kohta saada?
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas fgh »
Seda vana maja ja juurdeehitise seina tuleb vaadelda kui tavalist siseseina. Pole mingit vahet kas kahe siseruumi vahel on 42mm kipssein või palksein. Mingit niiskusprobleemi siin pole. Pole vaja ei villa ega aurutõket, samas midagi halba need ka ei tee. Aurutõke siseseinas on täiesti mõttetu. Võrdluse võib tuua kandva postiga keset tuba, kas sellele hakkate aurutõket ümber panema ja miks ? Kui palksein jätta nii nagu see on, siis võib köögis olla ka miinus 30 kraadi ilma probleemideta ja vastupidi. Kui hakata aurutõkke tagust ruumi tuulutama toa õhuga, siis tekib küsimus: miks see tõke seal üldse on. Aurutõke paigaldatakse just selleks, et soojal õhul puuduks vaba pääs konstruktsiooni ja soojustusse. Probleemide tekkeks ei piisa ainult niiskusest ja mõne kraadisest temperatuurivahest.
Vannituba tuleks võimalusel ehitada välispiirdest eemale ehk asetsema keset hoonet mitte piirnema välispiirdega. Kui see pole võimalik, siis rusikareegli kohaselt tuleks vältida topelt aurutihedaid kihte, veetõkkesüsteem aj aurutõke on mõlemad aurutihedad kihid ja seega ei või eksisteerida koos samas lõikes.
Aurutõke enamasti eemaldatakse veetõkke kohalt ja tehakse aurutihe liide nende kahe vahel. Samas see lahendus on ülimalt riskantne ja aldis paigaldusvigadele, samuti on õige veetõke oluliselt kallim. Normaalne lahendus on tavaline välissein ja õhuvahega laotud plokksein selle kõrval millele paigaldatakse veetõkkesüsteem, korrektse lahenduse korral on see isegi odavama kui hakata mässama nõuetele vastava veetõkke kihiga.
Praegusel juhul jääb mulle segaseks millega pesuruumi seinad piirnevad, väliseina või siseseinaga ?
Vannituba tuleks võimalusel ehitada välispiirdest eemale ehk asetsema keset hoonet mitte piirnema välispiirdega. Kui see pole võimalik, siis rusikareegli kohaselt tuleks vältida topelt aurutihedaid kihte, veetõkkesüsteem aj aurutõke on mõlemad aurutihedad kihid ja seega ei või eksisteerida koos samas lõikes.
Aurutõke enamasti eemaldatakse veetõkke kohalt ja tehakse aurutihe liide nende kahe vahel. Samas see lahendus on ülimalt riskantne ja aldis paigaldusvigadele, samuti on õige veetõke oluliselt kallim. Normaalne lahendus on tavaline välissein ja õhuvahega laotud plokksein selle kõrval millele paigaldatakse veetõkkesüsteem, korrektse lahenduse korral on see isegi odavama kui hakata mässama nõuetele vastava veetõkke kihiga.
Praegusel juhul jääb mulle segaseks millega pesuruumi seinad piirnevad, väliseina või siseseinaga ?
-
- külaline
tegin kiire ligikaudse joonise oma majaplaanist. sinisega tõmmatud joon näitab praegust paigaldatud aurutõket. dussinurk sai antud kohta planeeritud esteetilistel põhjustel. nagu ma aru sain siis ehitusfüüsikalistel põhjustel tuleks see siiski vastasnurka teha? terve dussinurk läheb hüdroisolatsiooni alla, kogu ruumi hüdroisolatsiooniga katmisel ei näe ma mingit vajadust. mõte sellest et antud küsimärgiga sein tuleks ka aurutõkke alla panna tuli sellest et kuskilt nagu meenub et kui üks ots aurutõkkest on lahti siis ei ole sellel mingit pointi. võibolla olen siis ka millestki valesti aru saanud
link antud joonisele: https://files.fm/u/75edh44m#/
link antud joonisele: https://files.fm/u/75edh44m#/
Mine “Saunad, dussiruumid, vannitoad, sanitaartehnika”
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid