ÕSP jäävaba paigaldus

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 109 korda
On tänatud: 278 korda

ÕSP jäävaba paigaldus

Lugemata postitus Postitas ping »

ÕSP välisosa paigaldusel on jäätekke erinevus, et kas seade asub soojas kliimas (jahutus) või põhjamaal.
Ka meie oludes ei sobi jää tekke tõttu välisosa paigaldus maa pinnale, odavale EURO (madalale) raamile.

Soojas klimas saab välisosa paigutada isegi maa pinnale, sest seal on jää teke minimaalne aga põhjamaisele küttesüsteemile see jäämäe tekke tõttu ei sobi.

Põhjamaal peaks välisosa toetama mitte maa pinnale vaid (hoone seina lähedal min 0,5m, sõltub pinnasest) maa alla.
Kaevatud augu põhja toetatakse "betoonpätsidele" või (kivi)plaatidele (keskosa peab võimaldama vee läbimise) välisosa kandekonstruktsioon, et välisosa jääks ca 1m maapinnast kõrgemale.
Auk täidetakse ca 30mm killustikuga, eraldades selle küljed sobiva materjaliga (geotekstiil, plastik, põhjata segukast) pinnasest, et muld ja juured killustikuga ei seguneks ja vee vaba läbivool külmumata pinnaseni oleks võimalik.
Kui maapind on lumega kaetud, siis maapinnast tulev soojus hoiab killustiku välisõhust soojemana ja tilkuv vedel vesi jõuab killustiku vahelt külmumata pinnaseni ning saab vabalt ära voolata.
Kui lund on vähe, siis on võimalik kohevamat lund peale kühveldada soojustuseks, et hoida killualust soojemana.
Kõrgelt langev nire tekitab lumme peened kanalid, mille kaudu vesi jäätumata lahkub, vähendamata oluliselt lume soojustavat efekti.
Ka seinale paigaldatud välisosa alla tekitatud "killukaev" töötab samamoodi dreenivalt.

(See juhend on lühikirjeldus Skandinaavia kütte ÕSP paigaldusjuhendist ja toimib minul juba aastaid.)
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 41 korda
On tänatud: 124 korda

Re: ÕSP jäävaba paigaldus

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Mul seda lugedes tekkis kohe küsimus, miks "tuleb" maapinnast soojus justnimelt killustikku soojendama, aga ei soojenda muud kraami tema kohal?
Kuid üldiselt Daikin teeb alt lahtisi soojuspumpi, valige õige. Kui asi paigaldada ca 1 m maapinnast, pole üldjuhul jää jalgujäämisega teemat. Killustik seadme all on rohkem umbrohu edenemise vältimiseks- pole vaja pidevalt trimmerdada ja kui killustiku alla on dreeniv kiht ja maapinnal mitte, siis tõesti soodustab vee ärajooksu. Kuniks ta kivikeste vahed tilkuvast veest kinni külmavad.
Daikin.PNG
Juhe teab kõike.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 23 Juul 2025, 13:23 Mul seda lugedes tekkis kohe küsimus, miks "tuleb" maapinnast soojus justnimelt killustikku soojendama, aga ei soojenda muud kraami tema kohal? ...
Maapinnast tulev soojus soojendab kõike mis on lumevaiba all.

Killustik (kruus) on "väiksed kivid" mis teatavasti ei seo vett ja see kiht töötab "mittehügroskoopse soojustuskihina", et selle all olev hügroskoopne maapind ei külmuks.

Kui vesi langeb külmunud hügroskoopsele maapinnale, mis juba on jäätunud, siis see vedel vesi jäätub sellele külmunud pinnale aga ei imbu maasse.

Teatavasti moodustab vee faasivahetuse erisoojuse energia jäätumisel, 80% energiast mis on vaja vedela vee temperatuuri muutmiseks 100C võrra ja seega on vajalik, tekitada vedelale veele kiire läbipääs, et vedelvesi jõuaks enne jäätumist läbida külma tsooni.

Sellist läbipääsu külmast (kohast) võib teha ka elektiküttega torudega (mida ka soovitatakse) aga kas see on energeetiliselt mõtekas, kui on olemas lihtsamaid lahendusi.

Muidugi "kõrgelt koolitatud" SP paigalduse spetsialistide poolt kaevatud augu omahind tuleks niivõrd suur, et nad väljuks konkurentsist ja seepärast sellist augukaevamisteenust ka ei pakuta.

(Olen siin juba ammu kirjutanud paigaldusfirmast, kelle töötajad ei olnud kuulnudki nõuetele vastavast seinaläbiviigust ega olnud nõus midagi sellist ka paigaldama.)

Daikini välisosa põhja konstruktsioonilahendus ei muuda mitte kuidagi maapinnale langenud vedela vee külmumise füüsikat.
Coolhouse
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 30 korda

Lugemata postitus Postitas Coolhouse »

See teooria on üksikult üldisele.
Sisuliselt sama kui soovitada hundil sabaga kala püüda.
Ka minul tilgub kondensaat terrassi alla ja seni on sobinud kuid see ei tähenda et igamees saaks nt augu kaevata ja sinna talvel sooja vett suunata.
Kui maja laseb sooja läbi siis on tõesti talvel maja ümbert maapind soe.

Jää on huvitav teema. Kus jääd on sinna tuleb seda kergesti juurde. Jääst vabanemiseks kulub kõvasti soojusenergiat. Parem oleks siis juba vesi kanalisatsiooni juhtida.

Uuemad soojuspumbad annavad sulatamisel hetkeks aurupilve st soojuspumba alla maapinnale tilgub vähem kondensaati kui vanematel soojuspumpadel.
Õhk-vesi soojuspumbad, külmseadmed .
Müük, hooldus. info@coolhouse.ee
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 82 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

5 soojuspumpa pidanuna (3 hetkel käigus) saan niipalju kommenteerida, et mul on kõik pumbad maaraamidel, iga raami all betooniseguvann (60 liitrit).

Põhiline (elutoa) soojuspump täidab kütteperioodil selle vanni ca nädalaga.

Ei kipu uskuma kohalikus kliimas sellise veemahu dreneerimist pinnasesse talvistes oludes (lund ei pruugi olla, miinuskraade aga küll).
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Coolhouse kirjutas: 23 Juul 2025, 19:31 ... Kui maja laseb sooja läbi siis on tõesti talvel maja ümbert maapind soe. ...
Teooria???

Praktikas olen küllalt talvel maad kaevanud.
90'datel, kui Tartus olid pikalt alla -25C külmad, siis muruplatsi ja lume all oli maa külmunud üle 1,5m.
(Vaksali tänavas (endine motopood), soojapumpi müüva firma seinal oleva soojapumba välisosa all oli mehekõrgune jäämägi.)
5m kaugusel maja seinast, lumest puhta parkla all oli külmunud üle 2m sügavuselt ja vana nõuka kopp ei suutnud kaevata, toodi uus lääne oma.
Küteta garaaži seina ääres, lumehange ja muru all oli maapind vaevalt 0,5m külmunud.
... Jää on huvitav teema. Kus jääd on sinna tuleb seda kergesti juurde. ...
Selle pärast tuleb kohe alguses jää teket vältida, sest kui jää on juba tekkinud, siis see sulab alles kevadel.

Olen külastanud ka ühte keldrit kuhu omanik oli (välise ilu pärast?) lasknud välisosa paigaldada ja vist lootis, et vesi imbub keldri muldpõrandasse aga tegelikult oli keldri põrandal üle põlve kõrgune jääkiht, mis vaikselt avatud uksest "välja voolas".
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas: 23 Juul 2025, 20:41 5 soojuspumpa pidanuna (3 hetkel käigus) saan niipalju kommenteerida, et mul on kõik pumbad maaraamidel, iga raami all betooniseguvann (60 liitrit).

Põhiline (elutoa) soojuspump täidab kütteperioodil selle vanni ca nädalaga. ...
Kondentsvee kogus sõltub õhu niiskusest ja soojusvahetit läbiva õhu hulgast (soojuskoormusest) ning see sõltub väga palju asukohast ning nagu ilmgi, erinevad tingimused Eesti erinevates kohtades päris palju.

Vanni kasutamine on sama nagu katlakütja kohustus, sest olen näinud Viimsis, kui nädalaselt puhkusereisilt naasnud omanik suure vaevaga lõhkus välisosa all asuvat vanni, koos vannile ja ümber vanni moodustunud jäämäega.

Kuna vanaduses ei pruugi jõudu jaguda jäämägedega võitlemiseks, siis ettenägelikult olen paigaldanud välisosad "hooldusvabalt".

Kliimateadlased räägivad, et 1C õhutemperatuuri muutust muudab õhus oleva vee massi ca 5% ja külm õhk on vastavalt kuivem.

(Panin korteris mobiilse kliimaseadme (ca 0,8kW) jahutama ja sellelt tuleb praegu üle 20L vett ööpäevas.)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 23 Juul 2025, 21:42 Kuna vanaduses ei pruugi jõudu jaguda jäämägedega võitlemiseks, siis ettenägelikult olen paigaldanud välisosad "hooldusvabalt".
Et sinu "hooldusvaba" paigaldus tagab läbi kütteperioodi kondensaat/sulatusvee immutamise pinnasesse mahus 60 liitrit nädalas?

Ütle ainult "jah" ja esita oma hind sellisele süsteemile. Aga kui selgub, et ei immuta, siis kahetsed elu lõpuni oma tühijuttu ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas: 23 Juul 2025, 21:49
ping kirjutas: 23 Juul 2025, 21:42 Kuna vanaduses ei pruugi jõudu jaguda jäämägedega võitlemiseks, siis ettenägelikult olen paigaldanud välisosad "hooldusvabalt".
Et sinu "hooldusvaba" paigaldus tagab läbi kütteperioodi kondensaat/sulatusvee immutamise pinnasesse mahus 60 liitrit nädalas?

Ütle ainult "jah" ja esita oma hind sellisele süsteemile. Aga kui selgub, et ei immuta, siis kahetsed elu lõpuni oma tühijuttu ;)
Ma ei ole mõõtnud, et kui palju vett koguneb kondentsiga nädalas aga viimase 8 aastaga mil olen kogu maja kütnud ühe pumbaga ei ole mul välisosa all jääprobleemi olnud.

Ma ei osuta paigaldusteenust vaid jagasin oma kogemustele tuginevat tasuta nõu, mida Eesti keeles ei ole ma kuskilt leidnud, et mõni ettenägelikum ei peaks raskete (60L vann jääd - ca 50kg) jäävannide vedamisega ennast (vanaduses) vaevama.
Joonised on mul vanas arvutis ka kuskil olemas aga kes ideest saab aru, see suudab omale sobiva lahenduse kindlasti ise ka välja tuletada.

Pärast suurte jäämägede nägemist välisosade all ei hakkanud ma enne omale ÕSP paigaldust planeerimagi, kui ei olnud omale teinud selgeks jäämägede tekke vältimise võimalusi.

Konstruktsioonilisi lahendusi saab luua erinevaid (raud, alumiinium, betoon) aga idee, et immutada läbi lume ja killu vett kohe selle tekkimise hetkel on sama, et mitte raisata elektrit drenaažitorude soojendamisele.

(Ise olen omale raamid teinud aluprofiilist ja selliste mõõtudega (tavalistest laiem), et ükski detail ei jääks langevat vett takistama.)
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 19 korda
On tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

ping kirjutas: 24 Juul 2025, 00:23 Pärast suurte jäämägede nägemist välisosade all ei hakkanud ma enne omale ÕSP paigaldust planeerimagi, kui ei olnud omale teinud selgeks jäämägede tekke vältimise võimalusi.

Konstruktsioonilisi lahendusi saab luua erinevaid (raud, alumiinium, betoon) aga idee, et immutada läbi lume ja killu vett kohe selle tekkimise hetkel on sama, et mitte raisata elektrit drenaažitorude soojendamisele.
Mul pole ÕSP kunagi olnud (või tglt nüüd suveresidentsis on aga pole talvel kasutanud), jääb segaseks kuidas vee immutamine läbi lume töötab näiteks -10 või -15* juures? Kas ÕSP sulatusvee temp on tüüpiliselt, +5* või kuipalju? Kaua suudab napilt soe vesi külma lund sulatada? Suunad selle termotorus lumest läbi? Maapind ka külm ju, sest su maja peab hästi sooja.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

optimist88 kirjutas: 24 Juul 2025, 12:40
ping kirjutas: 24 Juul 2025, 00:23 Pärast suurte jäämägede nägemist välisosade all ei hakkanud ma enne omale ÕSP paigaldust planeerimagi, kui ei olnud omale teinud selgeks jäämägede tekke vältimise võimalusi.

Mul pole ÕSP kunagi olnud (või tglt nüüd suveresidentsis on aga pole talvel kasutanud), jääb segaseks kuidas vee immutamine läbi lume töötab näiteks -10 või -15* juures?
Kas ÕSP sulatusvee temp on tüüpiliselt, +5* või kuipalju?
Kaua suudab napilt soe vesi külma lund sulatada?
Suunad selle termotorus lumest läbi?
Maapind ka külm ju, sest su maja peab hästi sooja.
Tõsiselt või?
Eelnevat ei lugenudki?

Külm on kuu varjupoolel aga maakera pinna temperatuur on meil ca 270K.
Saad ise talvel katsetada kasvõi tassist vett lumme niristades.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui ilma lolli naljata, siis termotorus peaks olema mõte (isoleeritud toru seadme alt kuni mittekülmunud dreenivasse pinnasesse), kuid igasugune killustiku jutt seadme all dreenimise eesmärgil tuleks kinni keerata.
Juhe teab kõike.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 24 Juul 2025, 13:48 Kui ilma lolli naljata, siis termotorus peaks olema mõte (isoleeritud toru seadme alt kuni mittekülmunud dreenivasse pinnasesse), kuid igasugune killustiku jutt seadme all dreenimise eesmärgil tuleks kinni keerata.
Soovitatud standard lahenduses peab soojustatud drenaažitoru ja vett kokku koguv pann olema elektriküttega varustatud, aga kui suur on sulatuse energiakulu ja kuidas see suhestub seadme kasuteguriga, sest ÕSP kasuteguri standard arvestuses teatavasti ei arvestata väliste sulatusseadmete energiakulu?
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Soojustatud- tähendab maakeeli: soojusisolatsiooniga kaetud.
Juhe teab kõike.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 24 Juul 2025, 16:26 Soojustatud- tähendab maakeeli: soojusisolatsiooniga kaetud.
... ja omama soojenduskaablit.
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 19 korda
On tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

ping kirjutas: 24 Juul 2025, 13:24
optimist88 kirjutas: 24 Juul 2025, 12:40

Mul pole ÕSP kunagi olnud (või tglt nüüd suveresidentsis on aga pole talvel kasutanud), jääb segaseks kuidas vee immutamine läbi lume töötab näiteks -10 või -15* juures?
Kas ÕSP sulatusvee temp on tüüpiliselt, +5* või kuipalju?
Kaua suudab napilt soe vesi külma lund sulatada?
Suunad selle termotorus lumest läbi?
Maapind ka külm ju, sest su maja peab hästi sooja.
Tõsiselt või?
Eelnevat ei lugenudki?
Nüüd lugesin.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 24 Juul 2025, 17:03
kunn24 kirjutas: 24 Juul 2025, 16:26 Soojustatud- tähendab maakeeli: soojusisolatsiooniga kaetud.
Jääme eriarvamusele. Googelda sõna "soojustatud" järgi.
Kuid antud lahenduse puhul piisab torul soojusisolatsioonist, kui mööda toru ei saa külm õhk liikuda, st ta on otsapidi maa sees.
Juhe teab kõike.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 24 Juul 2025, 00:23 Ma ei ole mõõtnud, et kui palju vett koguneb kondentsiga nädalas aga viimase 8 aastaga mil olen kogu maja kütnud ühe pumbaga ei ole mul välisosa all jääprobleemi olnud.
Kuhu sulatusvesi konkreetsel juhul juhitud on?
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas: 24 Juul 2025, 22:46
ping kirjutas: 24 Juul 2025, 00:23 Ma ei ole mõõtnud, et kui palju vett koguneb kondentsiga nädalas aga viimase 8 aastaga mil olen kogu maja kütnud ühe pumbaga ei ole mul välisosa all jääprobleemi olnud.
Kuhu sulatusvesi konkreetsel juhul juhitud on?
Nii nagu kirjeldasin, et kogu see aeg on mul killupatja voolanud.
(Olen näinud seda vannidega majandamist ja kuna jääkamakas ei taha ise vannist välja tulla, siis peab 50kg vanni vedama eemale, keerama vanni tagurpidi ootamaks et kamakas ise välja kukkub ning vanne peab mitu vahetuseks olema ning pikema külma puhul on hoov jääskulptuure täis.
Omale sellist tulevikku ei soovinud.)

Mul on selline immutus juba aastaid kasutusel olnud aga ei leidnud varem juhust sellest kirjutada, sest talvel vist keegi nagunii kaevama ei hakka ja suveks on meelest läinud aga suvel ei räägita ju kütteteemadest.

Nagu ütlesid, et 60L vann nädalas teeb 1,5 teeklaasi tunnis (ÕSP sulatustsükkel) ja kalla 2 topsitäit vett iga tunni tagant 1/2m2 pinnasele ning vaata kuidas see ära kaob.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 24 Juul 2025, 23:55 Nagu ütlesid, et 60L vann nädalas teeb 1,5 teeklaasi tunnis (ÕSP sulatustsükkel) ja kalla 2 topsitäit vett iga tunni tagant 1/2m2 pinnasele ning vaata kuidas see ära kaob.
Paraku see pinnas võib olla ka läbi külmunud - ehk vaevud oma (aastaringselt toimivat) lahendust siin detailsemalt kirjledama?

NB! Kui soovid seda näiteks kasuliku mudelina kaitsta, siis ära avalda midagi enne patendivolinikuga konsulteerimist ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 24 Juul 2025, 19:50
ping kirjutas: 24 Juul 2025, 17:03
Jääme eriarvamusele. Googelda sõna "soojustatud" järgi.
Kuid antud lahenduse puhul piisab torul soojusisolatsioonist, kui mööda toru ei saa külm õhk liikuda, st ta on otsapidi maa sees.
Ma kirjutasin varem, et "paigaldusjuhendi järgi" ja kui tellid firmalt paigaldusel drenaaži ehitamise teenuse, siis põhjamaise juhendi järgi tuleb paigaldada välisosa äravooluks drenaažitorule ka sulatuskaabel.
See mida keegi tänavalt "arvab piisavat", ei mängi firma teenuse hinnakujundusel rolli.

Milleks üldse vaielda, sest mina jagasin teadmist ja igaühe oma vaba valik, et kuidas seda kasutada või üldse mitte lugeda?
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 25 Juul 2025, 00:05 Ma kirjutasin varem, et "paigaldusjuhendi järgi" ja kui tellid firmalt paigaldusel drenaaži ehitamise teenuse, siis põhjamaise juhendi järgi tuleb paigaldada välisosa äravooluks drenaažitorule ka sulatuskaabel.
Pane siis link sellele müstilisele paigaldusjuhendile, kus sellised asjad kirjas on ja hulk foorumlasi saab valgustet.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas: 25 Juul 2025, 00:03 ....
NB! Kui soovid seda näiteks kasuliku mudelina kaitsta, siis ära avalda midagi enne patendivolinikuga konsulteerimist ;)
Ei soovi midagi kaitsta vaid jagasin lihtsalt põhjamaade juhendist leitud ja aastate jooksul ise kontrollitud moodust, et kuidas saavutada välisosa hooldusvaba drenaaž.

Mind häiris, et pakutakse küll "hooldusvabu" seadmeid aga ei räägita sellega kaasneda võivast "jäävannide veost" või pakutakse ainult lõuna-euroopa standatd 40cm kõrgust maaraami, mis meie oludesse talvise kütteseadme hooldusvabaks kasutamiseks ei sobi.
madis64 kirjutas: 25 Juul 2025, 00:08 ... Pane siis link sellele müstilisele paigaldusjuhendile, kus sellised asjad kirjas on ja hulk foorumlasi saab valgustet.

Kirjutasin juba ju, et "lingid joonistele on ühes vanas arvutis, mida välja otsida ei ole mahti aga kes saab põhimõttest aru, see suudab ise konstruktiivse lahenduse välja mõelda".
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 25 Juul 2025, 00:30 Kirjutasin juba ju, et "lingid joonistele on ühes vanas arvutis, mida välja otsida ei ole mahti aga kes saab põhimõttest aru, see suudab ise konstruktiivse lahenduse välja mõelda".
Kokkuvõtteks - ei ole sul midagi välja käia.

Tühi õhuvõngutamine ja sinu jääprobleemi puudumine välisosa all võib olla tingitud ka lihtsast tõsiasjast, et su pump erilist tööd ei teegi.

Taustaks niipalju, et oma viie pumba soetamisel alates 2007 aastast olen neid eri tootjate paigaldusjuhendeid lugenud piisavalt ja mitte üheski neist ei ole sinu viidatud infot leidunud.

Nii et üsna "put up or shut up" olukord praegu - leia mingi dokument netist oma väidetele tõestuseks ja kõik on tänulikud.

Muul juhul on su seni postitatud jutu seis üsna hapu.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas: 25 Juul 2025, 00:42 ... Nii et üsna "put up or shut up" olukord praegu - leia mingi dokument netist oma väidetele tõestuseks ja kõik on tänulikud.

Muul juhul on su seni postitatud jutu seis üsna hapu.
Ei ole mul mingit vajadust midagi tõestada ja igaühe vaba valik on omal äranägemisel toimida.

Kes tahab, vedagu jäävanne aga ärgu kuulutagu, et see on ainuke võimalus.
Taustaks niipalju, et oma viie pumba soetamisel alates 2007 aastast olen neid eri tootjate paigaldusjuhendeid lugenud piisavalt ja mitte üheski neist ei ole sinu viidatud infot leidunud.

Uuri parem Rootsi ja Soome soojapumba foorumitest postitusi, sealt leiad lingid.
Vasta