Vana šamott

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Pizzafänn
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Vana šamott

Lugemata postitus Postitas Pizzafänn »

Mul on üks korralik ports aastakümneid seisnud šamott-telliseid. Kas need kõlbavad veel aeda pizzaahju tegemiseks või peaksin need prügimäele saatma, nagu mulle soovitatakse?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 324 korda

Re: Vana šamott

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Ikka kõlbavad
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 47 korda
On tänatud: 48 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Mul üks ports aastaid seisnud šamotte millest ehitan endale parajasti pisikest pliiti. Mingit garantiid ei julge küll anda isegi mitte iseendale, rääkimata võõrast inimesest, sest pole selle ala mees. Kuid kui nad ühes tükis püsivad siis mis nendega ajas juhtuma peaks, et prügimäele viia? Kasutatakse ju isegi neid mis on juba aastaid koldes olnud samuti tean enda lapsepõlvest ühte ahju mille kolle ehitati vanadest seisnud šamottidest ning see kestab tõenäoliselt senimaani.
Santehnik Tartus 56 932 898
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 21 korda
On tänatud: 44 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Pizzafänn kirjutas: 31 Aug 2025, 08:50 Mul on üks korralik ports aastakümneid seisnud šamott-telliseid. Kas need kõlbavad veel aeda pizzaahju tegemiseks või peaksin need prügimäele saatma, nagu mulle soovitatakse?
Miks soovitatakse prügimäele saatmist? Kas on aastakümneid lageda taeva all seisnud ja pudedaks muutunud? Siis võiks soovitusest aru saada küll.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 62 korda
On tänatud: 123 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Olen nõus, endale õuepeale pizzaahju ehitades ilmselt vahet pole, eriti kui kivid on olnud ladustatud korralikult uluall ja lagunemise märke ei esine.
Samas, kui näpuga järge ajada praeguse aja kehtivates standardites, nõuetes, normides, ehitamise reeglites jne, siis kusagil jõuame mõningate punktideni, millest lähtuvalt on võimalik, et tuleks neid mitte kasutada. Asi kasvõi selles, et puudub dokument, mis nende omadusi tõendab. Samas ju töö teostaja (eriti kui teostajaks on teenuse osutaja) peab olema kuidagi võimeline tulemuse omadusi tõendada. Ja see tõendamise pool teenuse kohustusliku osana võib osutuda dokumentide puudumisel komplitseerituks.
Kas just prügimäele on mõistlik... . Ja kas need Euronormidest lähtuvad meie tänased reeglid on mõistlikud - see jäägu igaühe enese otsustada.
Vasta