Tahan ise teha elektrikäia

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Urmas
autodidakt
On tänanud: 381 korda
On tänatud: 428 korda

Tahan ise teha elektrikäia

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Juhtus selline jama, et minu usina ja aktiivse töö tulemusega lagunes kapitaalselt väike naela-/klambripüstoli jaoks kasutuses olnud kompressor. Kuna mootor on sellel veel täiesti töökorras, siis ei raatsiks ära visata ja mõtlesin sellest teha väikse lauakäia, mis veel minu tööriistade arsenalist veel puudub. Nüüd pean tunnistama, et olen loll ja ei oska välja mõelda selle lulla nimetust, mida saaks kinnitada võlli otsa, et sinna omakorda saaks kinni keerata lihvkivi. Äkki keegi oskab öelda selle lulla täpsemat nimetust, et saaksin netiavarustes ise natuke sorida. Võlli läbimõõt 20mm.
Muidugi võin pakkuda kompressori ülejäänud osad, paak (8l), rõhulüliti, 2 väikest manomeetrit ja muu tilu-lilu, vahetuseks selle lulla vastu.
Kompressor ise oli selline.
IMG_0407.JPG
IMG_0407.JPG (173.96 KiB) Vaadatud 4493 korda
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Olaf
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 11 korda

Re: Tahan ise teha elektrikäia

Lugemata postitus Postitas Olaf »

Ma arvan, et neti avarustest sa sellist vahetükki ei leia, mis sobiks sinu elektrimootorile, et teha ta käiaks.
Võta näppu see elektrimootor ja mine oma tuttava treiali juurde ja lase teha see vahetükk.
Muide aastaid tagasi sai tehtud ka sama moodi käia elektrimootori võlli otsa, peab olema kiire mootor, 1500 p/min jääb väheks. Käi peab olema hästi tsentreeritud ja vahetükk täpne, muidu tekib vibra. Ja käiakaitse. Edu!
Urmas
autodidakt

Aitäh Olaf, eks peab vist minema ühe treiali juurde. Vaatasin elektrikäiade pöördeid ja olid jah kõigil pöörded 2800 juures, ise kohe nagu ei mõelnudki selle peale. Samas, endal oli kunagi ühelt saadud ja samuti isetehtud 600W nikats ja sellel oli samuti pöördeid 1500 ringis, aga oma asja ajas ära. Mõned noad-kirved-muruniiduki tera sai teritatud ja ühtkomateist muud asja kah. Ega ma tööstuslikult selle käia abil tootma hakata midagi ei kavatse. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
saarlane
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas saarlane »

Mis sellega ikka jamad, poest saad ~30 euroga juba uue käia kus kaks võlli ja kettad ka kaasas.
Treial võib juba pool sellest summast selle töö eest küsida, kui just hea tuttav pole.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

saarlane kirjutas:Mis sellega ikka jamad, poest saad ~30 euroga juba uue käia kus kaks võlli ja kettad ka kaasas.
Treial võib juba pool sellest summast selle töö eest küsida, kui just hea tuttav pole.
Kui aus olla, oleks võinud poest juba ammu osta, aga pole raatsinud, sest keldris vedelevad veel paar korras mootorit, millest kavatsesin käia teha. Viimasel vabal mootoril on õnneks sobiv raam olemas ja veidi lihtsam. Veel on põhjuseks soov ise midagi valmis nikerdada.
Ega mul nii kiire ka selle käiaga pole, seni teritan relakaga. :)

Urmas
Andresto
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 39 korda

Lugemata postitus Postitas Andresto »

Tere! Loodan, et selle lulla nimi võiks olla spindel? Lulla sisemine läbimõõt = ankruvõlli välim. läbimõõduga. Ankruvõllile ja lulla sisemusse, on freesitud kiilule soon. Lulla pikivõlli liikumise takistuseks, fikseeritakse ta võllile poldikesega. Lisaks veel seibid (flantsid), mõlemale poole käiakivi, kinnitusmutter ja ehk mõned puksid, erineva sisem.läbim. käiakividele.
Mu mälu järgi siis vanasti vist pressiti mootoril võll välja ja treiti uus ja pikem, et saaks mõlemile poole mootorit erinevad käiakivid paigaldada. Tegel. saab treial Sinu soovist täpselt aru.
Mul üks selline lulla suurele mootorile, isegi vedeleb kusagil.
Jahh, see lulla peab olema täpse istuga, ilma vibrata, sest muidu võib healjuhul :blackeye: saada! Lisaks on muidugi ülioluline kaitsekate ja tugi, millele toetada teritatavat.
Näita siis meilegi oma tulemust! Andres
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas vtl »

Andresto kirjutas:Jahh, see lulla peab olema täpse istuga, ilma vibrata, sest muidu võib healjuhul :blackeye: saada! Lisaks on muidugi ülioluline kaitsekate ja tugi, millele toetada teritatavat.
Näita siis meilegi oma tulemust! Andres
Kaitsekate jah. Ma ei tea, kui tihti reaalsuses käiakivid purunevad, aga mäletan, kuidas kooliajast tööõpetuse õpetaja hirmutas, et kui pöörlev käiakivi tükkideks lendab, pidi ta pealuust ka läbi minema nii, et auk järel.
pold
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas pold »

Järgnev on pisut teemaväline, aga kannatate ära :)

Pealuu läbistav käiaketas ei ole päris reaalne. Võtame, et käiaketas pöörleb kiirusega 2800 rpm (pööret minutis), seega nurkkiirus on ω = 2800 rpm * 2π / 60 = 293 rad/s
Kui käiaketta läbimõõt d = 15 cm = 0,15 m , siis joonkiirus käiaketta välisserval on ν = ω * r = ω * d / 2 = 293 * 0,15 / 2 = 22 m/s, mis on sama kui 79 km/h.
Oletame, et käiakettast eraldub tükk massiga m = 100 g = 0,1 kg, sel juhul eralduva tüki kineetiline energia Ek = m * v² / 2 = 0,1 * 22² / 2 = 24,2 J (džauli).

http://www.straightdope.com/columns/rea ... comes-down lehel kirjutatakse, et 60 jalg-naelane kineetiline energia tekitab briti sõdurite järgi halvava haava (disabling wound, mida iganes see täpselt ka ei tähenda). 60 jalg-naela = 81 J. Seega on meie lenduva tüki energia pisut üle kolme korra väiksem. Siit võime järeldada, et sellise käia kettast eralduv tükk kellegi kolpa ei läbista, kuigi haiget teeb kindlasti. Küll võib aga tükk silma sattudes palju paha teha, selle pärast alati kaitseprillid ette!

Mis juhtub, kui eralduv tükk on väiksem, aga sama kiire? Sama artikli lõpupoole kirjutatakse, et .38 kaliibrine kuul kiirusega 191 jalga sekundis = 58 m/s läbistab naha ja peatub lihases. Rohkem kui 2,6 kordne erinevus. Tegeliku mõju erinevust suurendab veel see, et kuulid valmistatakse metallidest, vase tihedus 7860 kg/m³, pliil 11340 kg/m³, käiaketta kivi tihedus on aga alla 3000 kg/m³, kineetiline energia erineb ja sama suure käiakivist "kuuli" purustusjõud on vähemalt kaks korda väiksem sama kiiruse juures. Kokku seega >5 väiksem tõsist haava tekitavast energiast.
Teinekülaline
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas Teinekülaline »

Miks lihtsat asja nii keeruliseks ajada
Kõikvõimalikel lihvimisketastel on maksimaalne lubatud joonkiirus 80 m/s
Makarovi püstoli kuuli algkiirus (vabandan ette kui eksin, sai õpitud üle 30 aasta tagasi) on 230 m/s ehk vaid kolm korda kiirem ja makarov ei ole, erinevalt irvhammaste lausungitest, viskerelv.
Ei ole lahendamatuid probleeme, on vaid vähe aega või raha
Ei ole rumalaid küsimusi, on vaid rumalad vastused
Kuid vastuse võib saada vaid see, kes küsib. 5013245
http://nagi.ee/photos/Teinekulaline
Urmas
autodidakt

Vau, ma ei tulnud selle pealegi, et ka niimoodi peab isetehtud tööriistadele lähenema!
Et kui katet ei ole , aga kaitseprillid ees, siis käiakivi tüki eemalumisel kostub minu suust ainult:"Ai, kurat, valus oli!" :)
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas vtl »

Ma ei viitsi praegu ülaltoodud arvutusi hakata üle kontrollima, aga mõned märkused: Esiteks sõltub pealuu purunemine sellest, kas eralduv tükk puutub on tömbi või terava servaga. Vahe on sama, kas lüüa labidaga vastu pead serviti või lapiti (ärge seda kodus proovige).
Teiseks - Makarovi püstoli sihikuline laskekaugus jääb suurusjärku 50 meetrit. 10 meetri pealt pähe tulistades ei ole kahtlust, et see läbistab kolba nagu nuga või.
Käiamise korral ei saa käiaketas olla peast kaugemal kui käte pikkus ehk ilmselt alla meetri.
maik
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 18 korda
On tänatud: 24 korda

Lugemata postitus Postitas maik »

Teinekülaline kirjutas:Miks lihtsat asja nii keeruliseks ajada
Kõikvõimalikel lihvimisketastel on maksimaalne lubatud joonkiirus 80 m/s
Makarovi püstoli kuuli algkiirus (vabandan ette kui eksin, sai õpitud üle 30 aasta tagasi) on 230 m/s ehk vaid kolm korda kiirem ja makarov ei ole, erinevalt irvhammaste lausungitest, viskerelv.
Lihtsalt faktide täpsustamiseks olgu õeldud, et...

http://www.sisekaitse.ee/teenistuspusto ... ed-andmed/

:jooma
Õhuke
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 27 korda

Lugemata postitus Postitas Õhuke »

Urmas kirjutas:Vau, ma ei tulnud selle pealegi, et ka niimoodi peab isetehtud tööriistadele lähenema!
Et kui katet ei ole , aga kaitseprillid ees, siis käiakivi tüki eemalumisel kostub minu suust ainult:"Ai, kurat, valus oli!" :)
Alati ei lähe nii hästi, et saad kohe ise ai öelda. Mõnikord peab arstitädi niidi ja nõelaga kokku lappima selle, mis purunenud käiakiviga kohtumisest veel alles on jäänud. Siis saad ai öelda. Kui artikuleeritult tahad kõnelda siis pead ka proteesipanijat külastama. Nali naljaks. Minu tutvusringkonnas on kolm meest kes käiakiviga kohtumist elu lõpuni mäletavad. Kaks neist pääsesid arstitädi lappimisega, kolmas pidi ka hõredaks jäänud sahtli sisu tunduvalt uuendama. Omalgi päris mitu "napikat" üle elatud. Siis kerid kiirelt kõik katted ja muud kodinad käiale külge aga miskil kummalisel kombel kaovad nad sealt pikapeale jälle kuhugi riiulile või sahtlisse järgmist ehmatust ootama. Ega käiakivi peagi pealuust läbi lööma nagu Makarovi kuul, elamuse saamiseks aitab sellest küll kui ta pealuu vähe mõlki lööb.
Diletant ehituses aga ehitan....
...ainult endale
Urmas
autodidakt

Nonii, nüüd on asi niikaugel, et hakkab juba vaikselt midagi looma. Jupstüki lasin teha kohalikul pensionärist treialil. Istub ilusti, 20mm auguga kettale+vahejupstüki ka 32mm auguga käiakivi jaoks. Ketas läks otsa 150mm. Nuga teritas vägevalt, proovisin korraks ka mootori võimsust, aga ei suutnud hoogu maha vajutada.
Nüüd veel need murdunud ääred maha lõigata, kaitsekatte saan ilusti alles jääva servakülge kinnitada, korralik alus teha koos toega, mootorile mingi kate, lüliti vahele ja võib hakata käiamisega raha teenima. :)
IMG_0653.JPG
IMG_0653.JPG (92.92 KiB) Vaadatud 3527 korda
Tänan kõiki teemas arvamuse avaldamise ja nõuannete eest!
Vasta