Õunapurustaja tegemine

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Urmas
autodidakt
On tänanud: 395 korda
On tänatud: 432 korda

Re: Õunapurustaja tegemine

Lugemata postitus Postitas Urmas »

madis64 kirjutas: 21 Juul 2025, 22:05 Veel üks variant - diy-cnc pinkide ehitajatelt võta šnitiks kaks kuulkruvi, silda nende mutrisõlmed ja ajamiks kasuta mootorreduktorit.

Maalähedasema variandina võid kuulkruvide asemel kasutada ka trapetslatti koos mutrisõlmega.
Ka see variant on mul staabis olles uitmõttena peast läbi käinud, aga teeb isendi reduktori ja mootori võrra raskemaks.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 109 korda
On tänatud: 278 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Kompressor on ju olemas ja miks mitte kasutada pneumotungi?
Kui ressiiveris on rõhk sees, siis ei pea kompressor pidevalt töötama.
https://kaup24.ee/et/autokaubad/muud-to ... dW5ncmF1ZA
Pilt
https://kaup24.ee/et/sq?q=Pneumaatiline ... zgzW&ob=pa
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Urmas
autodidakt

ping kirjutas: 21 Juul 2025, 23:48 Kompressor on ju olemas ja miks mitte kasutada pneumotungi?
Aitäh, kuid on kunagi ka pneumaatiline ja veega variandid endalgi uitmõtetest läbi käinud, aga loobutud. Kuna olen laiskuse/mugavuse etalon, siis minu jaoks peab asi kokku käima ja töötama võimalikult vähese vaevaga, kuid need variandid seda ei võimaldanud. Praegunegi raam koos trapetstungiga kaalub omajagu, siis pneumotung lisaks veel omakorda ligi 20kg. Teiseks, kui veel ei olnud suurt kompressorit, oleks mind häirinud väikese kompressori pidev plärin. Kolmandaks pneumotungi kasutamise idee mittekasutamisest on see, et sauna juures ei ole 3F pesa ja kui olekski, siis ega tegelikult viitsiks iga kord hakata 130+kg kompressorit ja lisapaake sikutama garaažist sauna juurde(vahemaa ca 70-80m). Neljandaks pneumotungile mittemõtlemise põhjuseks oleks majanduslikud kaalutlused ehk selle tungi hind. Praegust isendit saan kasutusmugavuselt parendada ca 25-30€ eest. 7€ laagrid, 2,5m jupi rv 10mm ümarraud eest 16€, 4€ neljale vardale ühte otsa M10 keere, ülejäänud jubinad on olemas ja kõik.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 10 korda

Lugemata postitus Postitas juhtmepunt »

Urmas kirjutas: 22 Juul 2025, 07:03
ping kirjutas: 21 Juul 2025, 23:48 Kompressor on ju olemas ja miks mitte kasutada pneumotungi?
Aitäh, kuid on kunagi ka pneumaatiline ja veega variandid endalgi uitmõtetest läbi käinud, aga loobutud. Kuna olen laiskuse/mugavuse etalon, siis minu jaoks peab asi kokku käima ja töötama võimalikult vähese vaevaga, kuid need variandid seda ei võimaldanud. Praegunegi raam koos trapetstungiga kaalub omajagu, siis pneumotung lisaks veel omakorda ligi 20kg. Teiseks, kui veel ei olnud suurt kompressorit, oleks mind häirinud väikese kompressori pidev plärin. Kolmandaks pneumotungi kasutamise idee mittekasutamisest on see, et sauna juures ei ole 3F pesa ja kui olekski, siis ega tegelikult viitsiks iga kord hakata 130+kg kompressorit ja lisapaake sikutama garaažist sauna juurde(vahemaa ca 70-80m). Neljandaks pneumotungile mittemõtlemise põhjuseks oleks majanduslikud kaalutlused ehk selle tungi hind. Praegust isendit saan kasutusmugavuselt parendada ca 25-30€ eest. 7€ laagrid, 2,5m jupi rv 10mm ümarraud eest 16€, 4€ neljale vardale ühte otsa M10 keere, ülejäänud jubinad on olemas ja kõik.
Oeh, lugedes kõike seda majandamist a'la tungrauad, tungraua käitamine akutrelliga, 3F kompressor, raskekaaluline raud jne siis siin on räme vastuolu soovitud mugavuse, vähese vaeva ning aja- ja tööjõukuluga. Pigem on tulemus läinud soovitule vastupidi.
Kas ei oleks lihtsam osta tehasetootelisena kergekaalululine (17kg) ja tõhus ning hõlpasti tassitav/pestav suruõhupress, nt. roostevaba mahlapress CM 40l? Töötab, tõesti väga hästi töötab koos piisikese (kaal 10kg) müravaba kompressoriga, nt SENCO AC4504! Nupuklõps ja ühe korvitäie (ca 32L purustatud õunamassi) pressimisega saan kuni 15L mahla korraga.
PS. Lisan nupuklõpsu video.
Tsiteerides klassikuid: "Kui on nurinaid, argumenteeri selgelt".
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
Urmas
autodidakt

juhtmepunt kirjutas: 22 Juul 2025, 14:52 Kas ei oleks lihtsam osta tehasetootelisena kergekaalululine (17kg) ja tõhus ning hõlpasti tassitav/pestav suruõhupress, nt. roostevaba mahlapress CM 40l? Töötab, tõesti väga hästi töötab koos piisikese (kaal 10kg) müravaba kompressoriga, nt SENCO AC4504! Nupuklõps ja ühe korvitäie (ca 32L purustatud õunamassi) pressimisega saan kuni 15L mahla korraga.
Juhtmepunt, olen korra kirjutanud, aga kirjutan siis uuesti, et miks ma hakkasin ise kogu kompekti tegema. Hulk aastaid tagasi sai komplekti laenutatud kohalikust laenutusest, kuid seal pidi sügisel passima, et millal on komplekt vaba ja millal olen mina vaba. Siiber sai ja hakkasin uurima nii uute kui ka kasutatute hindasid. Uute komplektide hinnad olid tol ajal umbes samas hinnaklassis, mis sinu viitel ainult press. Ja ka need kiigatud komplektid ei olnud minu laiskust/mugavust arvestades minu tingimustele vastavad. 40-50 aasta vanuseid Pärnu Masinatehase komplekte müüdi ka keskeltläbi 600€ eest. Lolliks läinud! Hakkasin siis veidi mõtlema ja kalkureerima ja panin sihiks 150€. Sihi küll veidi ületasin, aga on siiani jäänud alla 200€. Purustaja mootoriks vana mullivanni mootor ning lõikekettale ja korpusele sai kõige rohkem kulutatud, kuid jäi sinna 50 väikse plussiga euro kanti. Purustaja on nii äge, et plastikämbrit pudru jaoks alla panna ei saa, sest ühe põhja juba peksis puruks ja võtsin tühjaks jäänud ja puhtaks pestud 18l plekkämbri. ;) Või näiteks press. No midagi kuradit seal Pärnu variandil maksab nii palju. Istusin vahest õhtuti ja uurisin veidi vajaliku raua hindasid ja vangutasin pead. Kohe kindlasti ma välistasin pressi juures pealt vändaga variandi ja hakkasin staabis tubakat põletades mõtlema igatsugu uitmõtteid ja neid seedima. Jah, mu komplekt ei ole veel päris ideaalne minu jaoks, aga püüdlen selle poole ja sellest ka praegune parendamise teema. Ja mis on põhiline, ma ei sõltu mitte kellestki kui mul või direktoril tekib tahtmine minna maale nüüd ja kohe mahla pressima. Mu tehtud komplekti aidast välja tassimise, traktori järelkärule panemise, sauna juurde sõitmisega ja seal komplekti kokkupanemisega saab hakkama ka mu direktor.
Kiikasin korraks õunapurustajate hindasid. Pärnu omade komplektid on 500-790 euroni. Istehtud roostevabast plekist tehtud ja trelliga töötava purustaja käki eest küsitakse 200€. Trell ei olnud hinna sees! :) Korralikumad purustajate hinnad hakkasid alates 300 eurost jnejne. Mul on rahaga targemat teha kui poest osta asi, mille tegemisega saan/sain ise hakkama.
Mul läheb pressi alla korra ca 18-20l pudru ja olenevalt õuntest tuleb sellest kogusest 8-10l mahla ehk suht sama suhe.
Ma ei saanud aru selle pressi infost, kus lubatakse 32l massist tuleb 15l mahla. No ei tule sibulõuntest sellist kogust mahla mitte mingi valemiga. ;)
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Urmas kirjutas: 22 Juul 2025, 19:14
juhtmepunt kirjutas: 22 Juul 2025, 14:52 Kas ei oleks lihtsam osta tehasetootelisena kergekaalululine (17kg) ja tõhus ning hõlpasti tassitav/pestav suruõhupress, nt. roostevaba mahlapress CM 40l? Töötab, tõesti väga hästi töötab koos piisikese (kaal 10kg) müravaba kompressoriga, nt SENCO AC4504! Nupuklõps ja ühe korvitäie (ca 32L purustatud õunamassi) pressimisega saan kuni 15L mahla korraga.
Mul läheb pressi alla korra ca 18-20l pudru ja olenevalt õuntest tuleb sellest kogusest 8-10l mahla ehk suht sama suhe.
Ma ei saanud aru selle pressi infost, kus lubatakse 32l massist tuleb 15l mahla. No ei tule sibulõuntest sellist kogust mahla mitte mingi valemiga. ;)
See on igati arusaadav, et Sulle meeldib asju ise teha. Ka mulle sobib isetegemine, kui turul ei ole minu soovitud funktsiooniga masinat olemas. Samuti on tellijatele nii Eestis kui Euroopas mõned unikaalsed seadmed välja mõeldud ja valmis teinud. Sealt tuleb lisaks iseleiutamise ja -tegemise rõõmule ka päris hea nuts.
Aga ikkagi kodukasutuse taseme õunapressist minu arvamus, olles kasutanud läbi aegade omatarbeks õunamahla tegemiseks (100-200L) nii vanakooli pakkpressi, käsikruvi-korvpressi ja nüüd suruõhu-korvpressi. Jätame nüüd selle isetegemise kõrvale ja lähtume Sinu seatud eesmärgist (Kuna olen laiskuse/mugavuse etalon, siis minu jaoks peab asi kokku käima ja töötama võimalikult vähese vaevaga).
  • Pakkpressil on plussiks hea mahlasaagis. Miinuseks on aegavõtva käsitöö suhteliselt suur maht (raamid, õunasodi raami/riidele paigutamine, tühjendamine, hiljem palju pesemist, palju pindasid ja linu. Pakkpress on üsna suure kaalu ja ruumalaga st hoiustamine ja transport autos on tülikas. Tassimine ja tõstmine ei ole just kergete killast. Kui käsikruviga, siis tuleb selle pealekeeramisega jooksvalt tegeleda. Tungrauaga on füüsiliselt lihtsam, aga ikka tuleb võimelda ja sellega tegelemisele jooksvalt aega kulutada.
  • Käsikruvi-korvpressi plussiks on lihtne ja kiire täitmine ja ka õunasodist tühjendamine. Hilisem pesemine on suht lihtne, vähe pindasid. Miinuseks on väiksem saagis. Samuti peab pidevalt käsikruvi peale keerama. Jah, mööndustega saab keeramisega hakkama ka naisterahvas, kuid selle keeramisega peab siiski jooksvalt tegelema (ajakulu). Ruumala (hoiustamine, transport autos hõlpus) ja kaal (tassimine-tõstmine) on käsikruvi-korvpressil juba väiksem kui pakkpressil.
  • Suruõhu-korvpress võtab kodukasutaja vaates kokku mõlema eelneva head omadused. Saagis samahea kui pakkpressil. Täitmine lihtne, kopsikuga korv ühekorraga täis ja ei mingit sättimist-silumist. Tühjendamine samuti ühe ropsuga (pilt pressijäägist). Nüüd tuleb lisavõlu, pressimine vaid ühe nupuklõpsuga. Vaja vaid kannusid mahlapressi tila all vahetada. Esimene kannutäis (minul 5L) tuleb suht kohe täis ja kann vaja kiiresti vahetada. Seejärel saab teise ja kolmanda kannu täis nõrgumist oodates tegeleda kas õunte pesemise või purustamisega, ei pea midagi peale keeramas või nt Sinu puhul akutrellitamas käima. Pesemine taas lihtne, vähe pindasid ja vaid üks lina. Ruumala sama suur, õigemini sama väike kui kruvikorvpressil (hoiustamine ja transport autos hõlpus) ning kaal veelgi kergem (tõstmine-tassimine).
Skaalal vahemikus "saab hakkama" ja "laiskuse/mugavuse etalon, siis minu jaoks peab asi kokku käima ja töötama võimalikult vähese vaevaga", kuhu Sa paigutaksid omatehtud pressi? Eelkõige direktori mugavuse ja ka tema säästetud aja- ja tööjõukulu (seda saab ka rahaks arvestada) vaatest? Samuti arvestades, et me kõik jääme vanemaks ja vanemana nõrgemaks.
Jällegi puht minu subjektiivne arvamus, et kui Sa kasvõi testimise eesmärgil võtaksid ühe korra rendist suruõhu-korvpressi, siis Su direktor tänab Sind vähemalt seitsmel erineval moel :P . Nähtud-tehtud. Jah, seejärel oled sunnitud selle korvpressi küll ka ostma, aga see on keskpikas perspektiivis (nt 5 a.) üsna väike summa võrreldes direktrorile ja ka endale tegelikult tekkinud kasutusmugavusega (NB! Sinu soovitud eesmärk sai täidetud) ning omatehtud pressiga jändamisele (ma mõtlen siinkohal pressi kasutamist, mitte tegemist) kuluva ajaga.
Need käseolevast postitusest jutuks läbi käinud hammasrattad, keermelatid, mutrisõlmed, mootorreduktorid jms leiavad kindlasti kasutust hoopis mõnes muus DIY projektis :D

PS. Too 32 liitrist purustatud õunamassist 15L mahla ei ole reklaam vaid minu enda kasutuskogemus. Videost näed, et kasutan 5L mõõtkannusid, seega saan väga täpselt teada ühe pressimisega välja tuleva mahlakoguse 13-15L. Sibulõunte kohalt ei väida ma midagi, kuna teen kõik õunasordid segamini.
Urmas
autodidakt

juhtmepunt kirjutas: 23 Juul 2025, 13:40 Skaalal vahemikus "saab hakkama" ja "laiskuse/mugavuse etalon, siis minu jaoks peab asi kokku käima ja töötama võimalikult vähese vaevaga", kuhu Sa paigutaksid omatehtud pressi?
Kui 10 palli skaalal, siis sinna kuhugi 7 juurde. Ise tehtud, hästi tehtud. :)
juhtmepunt kirjutas: 23 Juul 2025, 13:40 Eelkõige direktori mugavuse ja ka tema säästetud aja- ja tööjõukulu (seda saab ka rahaks arvestada) vaatest? Samuti arvestades, et me kõik jääme vanemaks ja vanemana nõrgemaks.
Vaata, asi selles, et ma ei tee mahla ainult endale ja kui hõimlased tahavad mahla saada, siis peavad osa võtma ka mahlateost. Noorem seltskond korjab õunu, direktor või keegi teine kallab õunu purustajasse ja ise olen kellegiga koos pressi peal. Kui kamp koos, ei ole probleemi päevas rahulikult tehes pressida 200-250l mahla. Kui osa ei võta, ostku poest. :)
Meie oma komplekti õnneks autosse enam tirima ei pea, vaid aidast uksest välja traktori peale ja saunani ning pärast sama teed pidi tagasi.

Ma üldse ei vaidle vastu, et su oma on äge riist, kuid kahjuks on meie oma valmis kui mõningad uuenduslikud uitmõtted välja arvata ja täiesti rahuldab meie vajadusi. Raha uue pressi peale kulutada ei taha vist ka direktor. :scratch:
Ei mäleta enam, kas pilt on minemisest või tulemisest, aga komplekt on kärus. ;)
Komplekt kärus.jpg
Urmas
autodidakt

juhtmepunt kirjutas: 23 Juul 2025, 13:40
  • Suruõhu-korvpress võtab kodukasutaja vaates kokku mõlema eelneva head omadused. Saagis samahea kui pakkpressil. Täitmine lihtne, kopsikuga korv ühekorraga täis ja ei mingit sättimist-silumist. Tühjendamine samuti ühe ropsuga (pilt pressijäägist). Nüüd tuleb lisavõlu, pressimine vaid ühe nupuklõpsuga. ...
Minu laiskust/mugavust arvestades on isegi nupule vajutus ülearune liigutus. Kas mingit häälkäskluse varianti ei ole? Noh, näiteks nagu Loll-Ivan ahju otsas vedeledes kamandas: "minu soovil, havi käsul". :)
Ära solvu kirjutatu peale, et hommikul ärgates sellised vallatud uitmõtted, aga millegipärast tulid meelde siin foorumis teemad, kus sooviti isegi kardinaid liigutada äpi abil. Nii laisk ma nüüd ka ei ole. ;)
ristu
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas ristu »

Sekundeerin juhtmepundi kirjutatule. Mul ka sama aparaat ja enam tagasiteed mingite tungraudade ja pakitamiste peale ei ole. Jõudluse vahe koos korraliku purustajaga on ikka meeletu.
Urmas
autodidakt

Kuidas on selle pneumopressi kummist membraani vastupidavus miinuskraadidele? Te vist ikkagi hoiustate oma pressi + kraadidega ruumis, aga ise ei viitsiks seda 2x aastas tassida ja ega mu staap kummist ka ei ole. ;)
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Urmas kirjutas: 24 Juul 2025, 11:21 Kuidas on selle pneumopressi kummist membraani vastupidavus miinuskraadidele? Te vist ikkagi hoiustate oma pressi + kraadidega ruumis, aga ise ei viitsiks seda 2x aastas tassida ja ega mu staap kummist ka ei ole. ;)
Hoiustan plusskraadidega keldris. Kuna kaal ja mõõt on väike, siis on selle pressi süles kandmine samahooletu kui lapse süles kandmine. Tehtav ka direktoril ;)
Urmas
autodidakt

Tänan erinevate arvamuste ja kogemuste eest, kuid esialgu siiski jätkan oma praegusega. Raiskan veel veidi raha ja täiustan praegust liuguritega. Raha(7€) läheb ainult liugurite peale, sest kaks roostevaba latti ma juba leidsin. ;)
Huvi pärast kiikasin pneumopressi tagavaraosade hindasid, et kui midagi juhtub, siis ausalt öeldes nende hinnad ei kallutanud ostuotsust tegema. Mõtlesin tagavaraosade all kahte põhimist- filterkotti ja ja kummist membraani.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 82 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Urmas kirjutas: 24 Juul 2025, 07:17 Minu laiskust/mugavust arvestades on isegi nupule vajutus ülearune liigutus. Kas mingit häälkäskluse varianti ei ole? Noh, näiteks nagu Loll-Ivan ahju otsas vedeledes kamandas: "minu soovil, havi käsul". :)
Kindlasti leidub, guugelda "häälkäsklusega koduautomaatika" ja loe esitatud linke.

Kuid ole oma soovidega ettevaatlik - mõnikord võivad need täituda ;)
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Urmas kirjutas: 24 Juul 2025, 07:17
juhtmepunt kirjutas: 23 Juul 2025, 13:40
  • Suruõhu-korvpress võtab kodukasutaja vaates kokku mõlema eelneva head omadused. Saagis samahea kui pakkpressil. Täitmine lihtne, kopsikuga korv ühekorraga täis ja ei mingit sättimist-silumist. Tühjendamine samuti ühe ropsuga (pilt pressijäägist). Nüüd tuleb lisavõlu, pressimine vaid ühe nupuklõpsuga. ...
Minu laiskust/mugavust arvestades on isegi nupule vajutus ülearune liigutus. Kas mingit häälkäskluse varianti ei ole? Noh, näiteks nagu Loll-Ivan ahju otsas vedeledes kamandas: "minu soovil, havi käsul". :)
Ära solvu kirjutatu peale, et hommikul ärgates sellised vallatud uitmõtted, aga millegipärast tulid meelde siin foorumis teemad, kus sooviti isegi kardinaid liigutada äpi abil. Nii laisk ma nüüd ka ei ole. ;)
Ei no jah, aga kuidas Sa selle oma mahlapressi tungraua kruvi ringi ajava akutrelli nupule vajutamise häbiga hakkama ja elatud saad? :P
Ses mõttes võib ju samuti uitmõtet arendada, et ainult Loll-Ivanid panevad oma autot käima süütevõtmest keerates, mitte-nii-laisad aga keerutavad mootori ees jõuliselt vänta. :P
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Urmas kirjutas: 24 Juul 2025, 13:36 Tänan erinevate arvamuste ja kogemuste eest, kuid esialgu siiski jätkan oma praegusega. Raiskan veel veidi raha ja täiustan praegust liuguritega. Raha(7€) läheb ainult liugurite peale, sest kaks roostevaba latti ma juba leidsin. ;)
Huvi pärast kiikasin pneumopressi tagavaraosade hindasid, et kui midagi juhtub, siis ausalt öeldes nende hinnad ei kallutanud ostuotsust tegema. Mõtlesin tagavaraosade all kahte põhimist- filterkotti ja ja kummist membraani.
Mul on suruõhu-korvpress käinud nüüd neli hooaega ära. Ostes võtsin igaks juhuks juurde ka ühe lisafilterkoti (29€), aga seni pole seda veel vaja läinud. Kindlasti ükskord väsib filterkott ära, aga hetkel veel märke pole.

Urmas, kuna kirjutasid, et Sul mahlategu massiüritus, siis pole ilmselt ka raske sihtotstarbeline korjandus teha. Mingil hetkel hakkavad niikuinii ütlema, et mis sa selle oma kokkupandud ajast ja arust tööpõhimõttega killavooriga jändad, kaasaegne mahlapress lippab hulka väiksema vaevaga ja ajakuluga ning vabanenud aja ja tööjõu saab ümber suunata ühisele lõbusale grillimisele vms.
Urmas
autodidakt

juhtmepunt kirjutas: 24 Juul 2025, 23:43 Ei no jah, aga kuidas Sa selle oma mahlapressi tungraua kruvi ringi ajava akutrelli nupule vajutamise häbiga hakkama ja elatud saad? :P
Mis see häbi veel on? Esiteks olen juba piisavalt vana ja ei mäleta enam, et mis on häbi ja teiseks kõik diplomeeritud psühholoogid ja "diplomeeritud"/diplomeerimata kogemusnõustajad on mulle rääkinud ja selgeks teinud, et see mõiste "häbi" on lihtsalt mingi välja mõeldud konstruktsioon, mida tegelikult ei ole olemas. :)
juhtmepunt kirjutas: 25 Juul 2025, 00:12 Urmas, kuna kirjutasid, et Sul mahlategu massiüritus, siis pole ilmselt ka raske sihtotstarbeline korjandus teha. Mingil hetkel hakkavad niikuinii ütlema, et mis sa selle oma kokkupandud ajast ja arust tööpõhimõttega killavooriga jändad, kaasaegne mahlapress lippab hulka väiksema vaevaga ja ajakuluga ning vabanenud aja ja tööjõu saab ümber suunata ühisele lõbusale grillimisele vms.
Massiüritus? :thumbsup: Kui praegune ratsitud press hakkab tööle nii nagu olen soovinud, küll siis programmeerin nad kodeeritud häälkäsklustele(numbrilistele) alluma, ise istudes mugavas matkatoolis nagu Loll-Ivan ahju otsas. :)
Urmas
autodidakt

Kurat, tänu AI-le sain targemaks ja tuleb välja, et jumal lõi küll maailma, kuid kõik ülejäänud ei olegi tehtud Hiinas. :) Asi selles, et mulle on siin foorumis korduvalt mainitud, et osta asju õigetest kohtadest. Mõni aeg tagasi oli vaja uue purustaja mootori ülevaatusel veenduda, et kõik oleks OK happelise keskkonna jaoks. Mootori kaante omavahel kinni hoidmiseks olid M4 tikkpoldid. Olgu, need asendasin roostevabade M5 keermelatist tehtutega. Isegi kaante aukusid ei olnud vaja suuremaks teha. Tahapoole panin rv kübarmutri ja ettepoole M5 jätkumutri. Ostsin nii kübar kui ka jätkumutrid Motonet paadiosakonnast ja see oleks nagu mõistlik koht, kus kohast osta. Olles staabis, tekkis sportlik huvi, et kus kohas on ikkagi need rv jätkumutrid toodetud. Pildistasin silte, tulin tuppa, esitasin AI-le paar küsimust ja edastan need küsimused-vastused.

K- kus kohast impordib Soome firma "Arctic Marine"(Blue Import BIM Oy) oma toodet Hattumutteri M5 DIN1587 AISI316?

V- Soome firma Blue Import BIM Oy, mis tegutseb kaubamärgi Arctic Marine all, impordib oma tooteid, sealhulgas Hattumutteri M5 DIN1587 AISI316, peamiselt Indiast, Vietnamist ja Venemaalt. Näiteks on dokumenteeritud saadetisi, kus Classic Machine Tools Pvt Ltd Indiast on tarninud roostevabast terasest komponente Arctic Marine kaubamärgi all Soome sadamasse Helsingisse.

K- kas nimetatud firma toodab ka ise eelmainitud roostevaba jätkumutreid?

V- Blue Import BIM Oy ehk Arctic Marine ei tooda ise roostevabast terasest jätkumutreid (nt Hattumutteri M5 DIN1587 AISI316). Firma keskendub impordi- ja hulgimüügiteenustele, pakkudes kohandatud lahendusi ja tarnides tooteid erinevatelt rahvusvahelistelt tootjatelt.

Nüüd minu poolt küsimus- kus kuradi kohast ma pean ostma roostevabasid jätkumutrid, mis oleks toodetud Euroopa Liidus?

Ise tellisin M6 20mm pikkuseid jätkumutrid Temust, sest kergelt sorides meie netikaubanduses ei jäänud silma, et keegi oleks müünud 20mm pikkusega. Mul on vaja saada pikkuseks 40mm ehk keeran kaks tükki kokku..
Vasta