Lamekatuse kalle ja profiilplekk
-
- Uus kasutaja
Lamekatuse kalle ja profiilplekk
Lugemata postitus Postitas iseakandiidlane »
Kui mu ehitatava kuuri katuse kalle on 7* ja ma tahan panna trapetsprofiiliga T20 Ruuki plekki, millele lubatud on min. kalle 11*, siis milline oht/ohud mu plekkkatust 4* väiksema kalde tõttu ähvardavad. Tõenäoliselt vist lumega seotult?
Re: Lamekatuse kalle ja profiilplekk
Lugemata postitus Postitas EH.INS. »
Lumega pistmist pole, on pistmist veekindlusega aga see pole kuuris probleem
- Maaks
- Korralik postitaja
- On tänanud: 8 korda
- On tänatud: 10 korda
Lugemata postitus Postitas Maaks »

Soovi korral saab ka kõrvuti paanide liitekohale silikooniriba vahele lasta enne järgmise paigaldamis.
Lugemata postitus Postitas EH.INS. »
-
- autodidakt
- On tänanud: 397 korda
- On tänatud: 432 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Idee järgi ei tohiks olla probleem, kuid kui kuuri alla on viidud hoiustamiseks midagi näiteks pappkastis, siis võib olla probleem.
Silikoon sellisesse kohta tundub veidi kallivõitu. Kuna teema algatajal katus alles idee tasandil, siis jõuab Temust tellida ikka kordades soodsama toote silikooni asemel.Maaks kirjutas: 07 Aug 2025, 09:41 Soovi korral saab ka kõrvuti paanide liitekohale silikooniriba vahele lasta enne järgmise paigaldamis.

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 41 korda
- On tänatud: 124 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
Tihendid vahele. Tavaline ca 5 mm pakasusega elastne vahtplati riba, 1-l pool kleepekaga. Harjale on katusefirmast saada vastava profiiliga.
-
- autodidakt
Kiikasin korraks nende vahtplastist tihendite hindasid ja kuigi hinnavahed eurodes on väikesed ja jäävad sinna 10-20€ vahele, siis ikkagi ... Temust tihendeid tellides saaks kokkuhoitud raha arvelt osta karbitäie kruve(250tk) pleki kinnitamiseks. Ja minu puhul nii see rikkus tuleb, et muretult ICE-ga sõita.kunn24 kirjutas: 07 Aug 2025, 16:12
Tihendid vahele. Tavaline ca 5 mm pakasusega elastne vahtplati riba, 1-l pool kleepekaga.

Jälle, kunn24, kas sa kasvõi pealkirja ka loed, enne mingi asja soovitust? Oskad selgitada, milline näeb välja lamekatuse harjaplekk? Mul igatahes ei visanud filmi jooksma.

-
- Korralik postitaja
- On tänatud: 24 korda
Lugemata postitus Postitas alarpiirfeld »
-
- autodidakt
Vau, nüüd on vist esimene kord kogu mu foorumis kasutajana olnud aja jooksul, kus ma saan Alar Piirfeldi kommentaarile vastu vaielda.alarpiirfeld kirjutas: 07 Aug 2025, 19:04 Tere. Kui valtskatusele on inseneride poolt antud miinimumkalle, siis nii on. Püüd inseneeriale trääsa näidata (silikoonid, tihendid) on jaantatiklus ja lõpeb nii nagu tavaliselt. Kui see 2 tilka on probleem, siis tuleb see pappkarp toas mitte kuuris hoida. (Või alternatiiv tõmmata katusele membraan peale. ) Lugupidamisega. Alar Piirfeld

Olen ise kasutanud meie maamaja nn tervise huvides katuse renoveerimisel kellegi poolt müüdavaid erineva pikkusega trapetsprofiiliga katuseplekkide jääke. Siiani on tulemus rahuldanud. Muidugi pean möönma, et meie maamaja katuse kalle on tunduvalt suurem. Käin suvel paar korda ka pööningul ja tubades ei ole ka enam läbijooksust mingeid märke. Kommentaari lõpus pilt kah soodsast "ajutisest" renoveerimisest.
Oma jutu kokkuvõtteks- vahest võib võtta asja ka veidi lõdvemalt, eriti kuuri puhul ja leida soodsamaid lahendusi kui pakuvad insenerid ja katus võiks ikkagi olla ka lihtsalt sademete kindlam. Ei ole vist raske saavutada ka lihtsamate võtetega. Vähemalt minu arvates. Miks ei või teema ära kasutaja/jätkaja kasutada trapetsprofiil paneelide jätkamise sademetekindluseks kasutada Maaks,kunn24 või minu poolt kirjeldatud materjale või meetodeid? Jah, annan aru, et tegemist on kuuriga, aga ikkagi, kui mõned tilga probleemid saab lahedada lihtsalt ja soodsalt.
Ei midagi isiklikku, lihtsalt alevipoja uitmõtted.

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 21 korda
- On tänatud: 40 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
Sul võimalus võrdsetena "legaalselt" vaielda, kuna esined samuti oma pärisnime altUrmas kirjutas: 07 Aug 2025, 21:41Vau, nüüd on vist esimene kord kogu mu foorumis kasutajana olnud aja jooksul, kus ma saan Alar Piirfeldi kommentaarile vastu vaielda.alarpiirfeld kirjutas: 07 Aug 2025, 19:04 Tere. Kui valtskatusele on inseneride poolt antud miinimumkalle, siis nii on. Püüd inseneeriale trääsa näidata (silikoonid, tihendid) on jaantatiklus ja lõpeb nii nagu tavaliselt. Kui see 2 tilka on probleem, siis tuleb see pappkarp toas mitte kuuris hoida. (Või alternatiiv tõmmata katusele membraan peale. ) Lugupidamisega. Alar PiirfeldEsiteks, viimatise probleemi muretsejal ei olnud mitte valtskatus, vaid trapetsprofiil ja suht minimaalse kaldega kuurikatus! Teiseks, kas kuuri katusele ikka on vaja alati komplektset insenerlahendust? Ise jääks arvamusele, et vahest võiks mõne asja lahendus olla ka talu- või alevipoja hallrakkude seedimisvõime tulemuse järgi.
Olen ise kasutanud meie maamaja nn tervise huvides katuse renoveerimisel kellegi poolt müüdavaid erineva pikkusega trapetsprofiiliga katuseplekkide jääke. Siiani on tulemus rahuldanud. Muidugi pean möönma, et meie maamaja katuse kalle on tunduvalt suurem. Käin suvel paar korda ka pööningul ja tubades ei ole ka enam läbijooksust mingeid märke. Kommentaari lõpus pilt kah soodsast "ajutisest" renoveerimisest.
Oma jutu kokkuvõtteks- vahest võib võtta asja ka veidi lõdvemalt, eriti kuuri puhul ja leida soodsamaid lahendusi kui pakuvad insenerid ja katus võiks ikkagi olla ka lihtsalt sademete kindlam. Ei ole vist raske saavutada ka lihtsamate võtetega. Vähemalt minu arvates. Miks ei või teema ära kasutaja/jätkaja kasutada trapetsprofiil paneelide jätkamise sademetekindluseks kasutada Maaks,kunn24 või minu poolt kirjeldatud materjale või meetodeid? Jah, annan aru, et tegemist on kuuriga, aga ikkagi, kui mõned tilga probleemid saab lahedada lihtsalt ja soodsalt.
Ei midagi isiklikku, lihtsalt alevipoja uitmõtted.
Värviline katus.jpg
OT. Tegin mõned aastad tagasi maamaja sauna otsa ca 18m2 suuruse varjualuse, kus vihmasabina ajal hea istuda. Ei olnud mul ei projekti ega kooskõlastust, vaid põhimõtteliselt tasuta natuke rohkem höövelprusse. Katuseks oli maamaja katuse ülejääk. Kuna olen Tegija, kellel ikka juhtub, siis pleki kinni kruvimisel suutsin paar kruvi lasta roovist mööda. Jah, mulle paar korda tehti märkusi, et katus tilgub, aga kuna vihmasaju ajal ise ei istunud tilkuva koha all, siis see mind ei häirinud kuni ükskord sattusin ise selle koha alla.
Vaat siis hakkas hakkas häirima ja järgmise ilusa ilmaga ronisin varjualuse katusele ja kleepisin aukudele SBS tükid peale.

Ülejääkidest katuse osas võib inimestel olla erinevaid maitseelistusi, aga igal juhul on ilme lõbus ja kosutav. Vist ise läheduses olles ka tujutõstev?
Soovitus, et kui tekib erinevaid seinavärvijääke, siis need ka ära kasutada.
-
- Korralik postitaja
- On tänatud: 24 korda
Lugemata postitus Postitas alarpiirfeld »
Ääremärkus: inseneeria ei tähenda, et sellega võivad tegeleda ainult insenerid. Suurte kogemustega ehitajad võivad oma kogemuste põhjal olla kohati insenerlikumad kui massiivne hulk "insenere". Kahjuks. Ja "insenerid" oskavad suurepäraselt tehnilist demagoogiat ajada ning neid usutakse tänu jaburale pagunitesüsteemile kindlasti rohkem kui suurte kogemustega ehitajaid.
Lugupidamisega. Alar Piirfeld
-
- autodidakt
Ei saanud pihta, et miks trapetsi puhul tihend ei toimi?alarpiirfeld kirjutas: 08 Aug 2025, 08:38 Valtskatusega 11 kraadi on veel mingit lootust nende silikoonide ja tihenditega mingigi ajutine tulemus saavutada, trapetsiga pole seda lootustki.

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 103 korda
- On tänatud: 39 korda
Lugemata postitus Postitas kaimagk »
Ps: ja milline kuur saab olema üle 4;5;6 meetri laiune? Et peaks üleüldse pikendama neid plekke.
-
- Ehitusveteran
-
- Ehituspenskar
Toode lubab TP20-le topelt ülekattega min nurka 8 kraadi.

Toote paiagldusjuhend: https://www.toode.ee/juhendid/paigaldus ... /tp20tp45/
Sealt tsitaat:
Normist madalama kalde korral tuleb kasutada tihendilinti või kasutada kahelainelist ülekatet. Silikoni liitekohtades ei kasutata.
-
- Ehitusveteran
Valtsplekk toodi kõrvalteemana eelpool sisse. Minu küsimus oli, kas valtspleki puhul üldse saaks rääkida mingist tihendist, pole nagu kohta, kuhu seda panna.
-
- Ehituspenskar
Valtsplekk on 1x ja 2x valtsiga. Reeglina peetakse valtspleki puhul silmas viimast. https://katusemeister.com/tooted-ja-tee ... k-katused/
Kui teemasse tulla, siis silikoon paanide vahele ei sobi, kuna soojuspaisumisega paanid peavad saama liikuma.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 103 korda
- On tänatud: 39 korda
Lugemata postitus Postitas kaimagk »
Siin käib jutt siiski ka mingist puukuurist ikkagi…….
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 62 korda
- On tänatud: 121 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Tootjad annavad ettenägelikkusest igasugu numbrilised nõuded, reeglid ja lubadused mõningase varuga. Ja ettenägelik tuleb olla nii materjalitootjatel kui nende paigaldajatel.
Kui lubatud on tootja poolt 8°, siis enda (puu)kuurile julgeks TP-20 pleki puhul ka 5°.
Teenust tehes peab muidugi järgima ette antud reegleid.
-
- Ehitusveteran
Klassikul vist ainult pealt muljutakse ja hoiab elastsusjõul koos
-
- Ehituspenskar
Et juttu jätkata, arvuta 6 m pleki pikenemine -20 C juurest + 50 C juurde.kaimagk kirjutas: 08 Aug 2025, 15:42 Ok, peab liikuma saama. Kas kinnituskruvid ka seda liikumist võimaldavad? Pole kuulnud et keegi puurib suuremad augud ette ja siis laseb kuruvi alles järgi.
Mis puutub katuse peale keeratud kruvidesse, siis on probleem olemas. Kui paigaldada Klassikut, lähevad kruvid peitu ja augud on piklikud. Kuhu piklikus osas keerata kruvi, peab arvestama temperatuuriga.
Kui vaatled näiteks harjaplekke, siis koba plekksepa töö kõik "lokib" päikese käes. Mõni selline on saanud ka puhvaikaplekksepa tiitli.
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed