Abivahendid Temust

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 30 korda
On tänatud: 84 korda

Re: Abivahendid Temust

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Vko kirjutas: 15 Okt 2025, 18:41 Ei saanud midagi aru. ...
Kui ei saanud aru, mes siis ikke tettä..
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas juhtmepunt »

Vko kirjutas: 15 Okt 2025, 18:41 Arvatavasti need liited, mida käsitsi lahti keerata ei saa, on pingutatud suurema momendiga kui ette nähtud. 6 mm puhul on õige moment üsna väike... :hello:
Nii ongi, kärriga lendab see tabel allpool lingil kuu peale ja siis on hästi lihtne süüdlastena Hiina vandenõu ning paha RV teras vandesõnade saatel eetrisse karjuda:
https://www.accu.co.uk/p/387-stainless- ... ng-torques
Tsiteerides klassikuid: "Kui on nurinaid, argumenteeri selgelt".
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Vko kirjutas: 15 Okt 2025, 18:41 Arvatavasti need liited, mida käsitsi lahti keerata ei saa, on pingutatud suurema momendiga kui ette nähtud. 6 mm puhul on õige moment üsna väike... :hello:
Maga rahulikult, iga asja on soovi korral võimalik ära rikkuda.
Viimati muutis madis64, 16 Okt 2025, 17:58, muudetud 1 kord kokku.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 112 korda
On tänatud: 292 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

juhtmepunt kirjutas: 15 Okt 2025, 19:06
Nii ongi, kärriga lendab see tabel allpool lingil kuu peale ja siis on hästi lihtne süüdlastena Hiina vandenõu ning paha RV teras vandesõnade saatel eetrisse karjuda:
https://www.accu.co.uk/p/387-stainless- ... ng-torques
Kui mõni ei suuda mõista, siis kordame:
Polt ei pruugi isegi kontakti saavutada, et teda saaks pingutada vaid keevitus võib toimuda keset keeret, kus mutter peaks olema vabalt näpuga keeratav.
Käsitsi võtmega keerates on tunda, et kuna tekib raskem moment ja saab kohe lahti tagasi keerates, kõlbmatu poldi/mutri minema visata.
Masinaga kiiresti keerates ei jõua keevituse alguse hetkele reageerida ja tuleb (loksuv) polt maha lõigata.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 15 Okt 2025, 21:19 Masinaga kiiresti keerates ei jõua keevituse alguse hetkele reageerida ja tuleb (loksuv) polt maha lõigata.
Lihtsam on mutter/muhv pooleks lõigata...
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 42 korda
On tänatud: 133 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

RV materjale on erinevaid ja probleem on teatud poltidega, mis on Hiina seltsimeeste poolt saadetud siia, et vastav majandusharu õitseks. Ma olen selle pulli peale soovitanud panna kokku RV polt ja tavaline terasmutter. Näiteks eespool mainitud HW inverteri kiilankru originaalmutikad kiirelt na..i ja mustad või tsingitud asemele.
Juhe teab kõike.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 15 Okt 2025, 21:31 Ma olen selle pulli peale soovitanud panna kokku RV polt ja tavaline terasmutter.
Sinu soovitus eirata tootja paigaldusjuhendit maksab kui palju?
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mis probleem on, et selline kaval küsimus? Tootja pole mitte üheski juhendis hoiatanud, et ta toode on kasutuskõlbmatu.
Viimati muutis kunn24, 15 Okt 2025, 22:04, muudetud 1 kord kokku.
Juhe teab kõike.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

ping kirjutas: 15 Okt 2025, 21:19 Kui mõni ei suuda mõista, siis kordame:
Polt ei pruugi isegi kontakti saavutada, et teda saaks pingutada vaid keevitus võib toimuda keset keeret, kus mutter peaks olema vabalt näpuga keeratav.
Käsitsi võtmega keerates on tunda, et kuna tekib raskem moment ja saab kohe lahti tagasi keerates, kõlbmatu poldi/mutri minema visata.
Masinaga kiiresti keerates ei jõua keevituse alguse hetkele reageerida ja tuleb (loksuv) polt maha lõigata.
See on nüüd see koht, kus enam pole kinnikeeramismeetod (kärriga) vale, vaid on eeldatud praakpoltide ja mutrite tuntavat osakaalu.
Ma olen oma kümnete tuhandete RV liidete kokku/lahti keeramistega ilmselt või sees terve oma tööelu elanud :)
Ei kinnijäämisi ega ka praakmutreid/polte. Ka ise Hiinast ostetud kraami puhul. Arumaeisaa, miks seda sitta minule ei tule.
Reaalsus tuleb selle koha peal ette, et masinaga keeramata ei ole tänapäeval suurem töötegemine eriti realistlik. Väiksem kiirus ja kärri ei kasuta on kompromiss.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Väiksem kiirus ja kärri ei kasuta on kompromiss.
Kasutu soovitus. Sul on kirjas, et sa pole probleemiga üldse kursis?

Enam vähem toimiv soovitus on keermele mingit määret panna või siis paarist 1 RV asi asendada.
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 403 korda
On tänatud: 439 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

juhtmepunt kirjutas: 15 Okt 2025, 22:03 Ma olen oma kümnete tuhandete RV liidete kokku/lahti keeramistega ilmselt või sees terve oma tööelu elanud :)
Ei kinnijäämisi ega ka praakmutreid/polte. Ka ise Hiinast ostetud kraami puhul. Arumaeisaa, miks seda sitta minule ei tule.
Ei ole küll kümnete tuhandeseid kogemusi, kuid hetkel ei viska filmi jooksma, et enda kokku keeratud RV ühendustega oleks hiljem lahti keeramisel probleeme olnud. Kuna sel aastal mul vedas, et pidanud õunapurustajale uue kolu tegemisega kiirustama ja sain aastakese ajapikendust(force major :) ), sest õunu ei olnud, kuid uue kolu jaoks lasin treialil mootori võlli otsa treida RV-st jubina, mille külge läks purustusketas. Kuna mootor oli pärit ühelt pumba mootorilt, siis selle võll on minu arvates RV terasest. Olen korduvalt jubinat maha keeranud ja probleeme ei ole olnud. Ei olnud meie kaubanduses 20mm M6 RV jätkumureid, vaid kõik pakkusid vaid 18mm-d. Aga Temus oli. Tahtsin ka madala peaga RV M6 sisekuuskandiga 10 ja 15mm pikkusega polte. No ei leidnud meie kaubandusest. Temust leidsin probleemideta. Olen neid katsetamise/ proovimise käigus korduvalt kinni/lahti keeranud ega ole aru saanud siin kirjutatud "kinnikeevituse" efektist. Milles asi, et mul ei ole juhtunud? Teen midagi valesti, et ei keevita kinni? :)
kunn24 kirjutas: 15 Okt 2025, 22:12 Enam vähem toimiv soovitus on keermele mingit määret panna või siis paarist 1 RV asi asendada.
Äkki mu mure, et RV poldid mutrid ei "keevita" ennast kinni on põhjustatud sellest, et olen enam-vähem(kui ei ole ära unustanud) alati poldi otsad enne kinnikeeramist kergelt määrdesse torganud? :scratch:
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 15 Okt 2025, 22:12
Väiksem kiirus ja kärri ei kasuta on kompromiss.
Kasutu soovitus. Sul on kirjas, et sa pole probleemiga üldse kursis?

Enam vähem toimiv soovitus on keermele mingit määret panna või siis paarist 1 RV asi asendada.
Aga sa ütle seda Saksa tehasele, kus need RV koostud (vaata fotot eespool) just nii kokku pannaksegi, ilma polte eelnevalt määrimata ja väikesevõimsuselise elektrikruvitsaga/mutrivõtmega, mitte siinse mehe machokärriga. Nad pole probleemiga ja "õigete" töömeetoditega üldse kursis :thumbsup:
Rellakatuba suutsid nad mu eest veel õite hästi varjata.

PS. Med. tehnika seadmete puhul üldjuhul ei kasutata poltliidetes määret, et see hiljem sealt kuidagi välja ei ujuks ega nt suure temperatuuriga töötsükli ajal mööda pindasid rändama läheks.

Ühesõnaga tavaline RV polt ja mutter on, määret ei kasutata eelpooltoodud põhjusel, rahulik mehhaniseeritud kinnikeeramismeetod on, probleeme pole. Mida nemad Saksas ja ka mina siinmail valesti teeme? Lisaks olen ma hankinud aastate jooksul kokku üüratu koguse RV kinnitusvahendeid nii siit Baltic Boltist (ilmsel tehtud samuti Hiinas) kui ka otse Hiinast AliExpressi kaudu. Pole siiamaani pidanud ühegi RV liite lahti keeramiseks rellakat pruukima. Valed töömeetodid?!
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 112 korda
On tänatud: 292 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

juhtmepunt kirjutas: 15 Okt 2025, 23:06 ... Pole siiamaani pidanud ühegi RV liite lahti keeramiseks rellakat pruukima.
Valed töömeetodid?!
Siis on sul lihtsalt vedanud ja jutt ei ole mitte "lahti keeramisest" vaid "ei pruugi saada kokkugi keerata".
Olen sellest probleemist kirjutanud siin juba vast 10 aastat tagasi ja ei näe mingit vajadust midagi lisaks tõestada.
Kellel vaja jätab meelde ja kui vaja ei ole, siis võib edasi kerida.

(Ma isegi leiutasin vajadusest nipi, kuidas alltöövõtjalt paneelipaigaldist vastu võttes sain mõne sekundiga teada, kui kasvõi sajast poldist (ca 46 paneeli) mõni oli lahti jäänud.)
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas Vko »

madis64 kirjutas: 15 Okt 2025, 18:55
Vko kirjutas: 15 Okt 2025, 18:41 Ei saanud midagi aru. ...
Kui ei saanud aru, mes siis ikke tettä..
Väga "asjalik" vastus. :jooma
Vasta