Korsten bullerjanile

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Urmas
autodidakt
On tänanud: 405 korda
On tänatud: 440 korda

Re: Korsten bullerjanile

Postitus Postitas Urmas »

Hiid kirjutas: 26 Okt 2025, 20:52 ta kipub nii 5x kallim olema jahh :scratch:
Tekkis veel küsimus- mis sa arvad, mitu korda on suitsutoru vastupidavam tsinktorust või arvad, et näiteks 10 aasta jooksul 3x venttoru väljavahetamine tuleb soodsam mittemidagi tegemisest? Ise eelistaks usinust 1x, rääkimata Kalvise mainitud tuleohusest. Muidugi teed valiku sina.
Ega sa ei tahaks avaldada maksumuse vahe eurodes? 100€ vs 500€ ma võib-ola isegi korraks mõtleks, aga 20€ vs 100€ ma ei mõtleks ja valiks õige toru.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 109 korda
On tänatud: 86 korda

Postitus Postitas Hiid »

vaja üldse kolmeks aastaks ehk...
Nüüd leidsin roostevaba DEPOst, mis odavam, kui must :shock: :lol:
Tänan kaasamõtlejaid, asi lukus.
Urmas, 50 vs 250 oleks hinnavahe olnud 6m pealt. Vent vs must toru
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 113 korda
On tänatud: 294 korda

Postitus Postitas ping »

Hiid kirjutas: 26 Okt 2025, 21:56 vaja üldse kolmeks aastaks ehk...
Nüüd leidsin roostevaba DEPOst, mis odavam, kui must :shock: :lol:
Tänan kaasamõtlejaid, asi lukus.
Urmas, 50 vs 250 oleks hinnavahe olnud 6m pealt. Vent vs must toru
Ära siis suitsu termomeetrit unusta.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Alexy
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 40 korda
On tänatud: 13 korda

Postitus Postitas Alexy »

Palju on tingimustes kinni(nõrganärvilised edasi ehk ei loe). Metallkaminale tegin korstnatoru pulberkustutitest(hind elekter praadimiseks, tasuta täidistraat ja 50 sendine lihvketas värvipuhastuseks ning eur kuumakindel värv, pikkus ca 1,5m. Täna mõõtsin huvipärast temperatuuri, seinavärvi jaoks kui tuli all oli: ahi 150 kraadi, suitsutoru 100 ja silikaadist krrohvisein 50 kraadi(numbrid on ümardatud üles). Ruumi ma tsinktoru ei paneks, küll aga läheb ta bullerjanile õue, toas ise rullitud toru pluss kustutid paekivi hoones.Ei ole ühest lahendust, kuidas eri tingimustel teha-käituda. On võimalik ka soodsalt turvaliselt, või kallilt asja kasutada, eks endal peab ka tiba mõistust olema ja riske hindama. Milleks bullerjani plekile termomeeter?Ebaõnnestunud nali?Või mingi loogiline põhjus?
Urmas
autodidakt

Hiid kirjutas: 26 Okt 2025, 21:56 vaja üldse kolmeks aastaks ehk...
Pole midagi igavesemat kui ajutine. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 113 korda
On tänatud: 294 korda

Postitus Postitas ping »

Alexy kirjutas: 27 Okt 2025, 00:06 .... Milleks bullerjani plekile termomeeter?
Ebaõnnestunud nali? Või mingi loogiline põhjus?
Termomeetrilt näeb, et kuna "tuli korstnasse jookseb", sest ei ole ju mõtet 700C korstnasse saata.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Alexy
Ehitusspets
Ehitusspets

Minu teada on bullerjan tiba teise eesmärgiga kui tavaline raudahi. Mul oli ta kivikostnal taga aastaid ja kordagi polnud tunnet, et leek korstnas(mida ei saa öelda kõrvallõõri mineva saunaahju kohta).Täna huvi pärast proovisin tavalise, isetehtud raudkaminaga (sisuliselt otse minek) ja täiesti lahtioleva õhuga läks enne kivikorstent olev metalltoru 350 kraadi peale. Bullerjanil kütad siiski õhku mis torudes liigub ja seal rohkem miilas all.
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Postitus Postitas Hiid »

Bullerjanist tuleb välja toru, mis välismõõduga 125mm vms, seest napp 120 ehk
Kas sinna otsa 130mm toru, mis kohe peale bullerjani keerab 90kraadi põlvega üles ja siis on 6m vertikaalset toru, hakkab tõmbama?
Vana omanik ütles, et võiks üleminekuga 150mm korstna teha, pidavat parem olema. :scratch:
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 330 korda

Postitus Postitas Kalvis »

Paneksin lähima standartse toru mis õnnestub lihtsamini otsa sokutada.
Urmas
autodidakt

Hiid kirjutas: 08 Nov 2025, 07:20 Bullerjanist tuleb välja toru, mis välismõõduga 125mm vms, seest napp 120 ehk
Kas sinna otsa 130mm toru, mis kohe peale bullerjani keerab 90kraadi põlvega üles ja siis on 6m vertikaalset toru, hakkab tõmbama?
Minu teada müüakse tänapäevast asbestkangast ka ribade või väiksemate kanga tükkidena. Keera seda väljatuleva toru ümber ja lükka põlv sinna otsa. Müüakse ka erineva jämeduse asbestnööri.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 112 korda
On tänatud: 44 korda

Postitus Postitas kaimagk »

Hetkel pole teemaks kahe toru ühendamine, vaid toru läbimõõt. Arvatakse et 150 mm torul parem ‘tõmme’ kui 130 mm…..see on füüsika ja arvutamise koht.
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 85 korda

Postitus Postitas Prill »

Tavaliselt kütteseadmete juhendis kirjas ka toru läbimõõdu soovitused.
Korstna tõmbega on nagunii loto, nt enda katlal aegajalt esimene kütmine sügisel, ajab suitsu sisse, see sügis jälle mitte, ja alati esimesel kütmisel - müstika ju :)
Samuti paigaldatud toru läbimõõt ei tarvitse ajas jääda suitsukäiguna samaks läbimõõduks. Nt õnnestunud kunagi puhastada kerise suitsutoru, just seda horisontaalselt kulgevat toruosa, mis oli a'la 90% ummistunud. Aga peremees tegeles tõmbega, plekist kostnapikenduse telliskorstnale otsa pannud ja ikka ei tahtvat tõmmata.
Mulle tundus ikkagi kahtlane, kuidas samad torud&korsten enne tõmbas ja viimased aastad ei taha tõmmata.
Seal konkreetsem probleem oli, kus kerise suitsutorul puhastusluuke ei olnud ja korstnasse ka nii müüritud, et ilma lõhkumata lahti ei saanud võtta.

Ise arvaks, kus 130 vs 150 ei tundu suur erinevus, eriti kui seal bullerjanist väljuval korstnaosal on ka varsti ruhk&tahm sees ja 130&150 asemel on vaba diameetrit seal nt 100 või 80mm.

Muidu vanast ajast mäletan kuidas vanaema samuti just külma korstna tõmbega hädas oli ja korstnajala puhastusluugist ajalehte toppis ja seda põletades korstnas tõmmet tekitas, kus tõmbe tekkides hakkas ka ahjust ilusti tõmbama. Kui korsten juba soe oli, ei olnud kütteperioodil enam nippi korrata vaja.
Korstna eksperdid&pühkijad võiks kommenteerida, miks osad korstnad pipardavad..
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 330 korda

Postitus Postitas Kalvis »

Bullerjani, kaminate jne. valmistajad on timminud korstna läbimõõdu just õigeks! St. suurem korstna läbimõõt pole vajalik. Nad võiksid standardkorstnaid teada, kuid mul on kogemus, et ega ikka ei kipu olema. Igatahes Depos ostetud korsten ei tahtnud väga peale minna, lõpuks loksutasin, pressisin, no vaevaga läks.
Korsten võib ka väiksem olla aga juba viidatud - tõmme on ikka hea aga kui tahm sisse koguneb siis väheneb. Tuleb tihedamini puhastada.

Küsijal on venttoru, siis võib kõiki nippe kasutada - tihendamist tulekindla villaga, vajadusel sälgu lõikamist ja siis toru koonusesse tegemist, peaasi, et saab kenasti külge ühendatud.
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Postitus Postitas Hiid »

Mul viimane plaan oli Depo 130mm roostevabaga panna.
Panen siis kõik ühte mõõtu, ei hakka üleminekutega jändama. 130 põlv ja 6m otse taevasse :good:
Urmas
autodidakt

Hiid kirjutas: 08 Nov 2025, 18:14 Mul viimane plaan oli Depo 130mm roostevabaga panna.
Panen siis kõik ühte mõõtu, ei hakka üleminekutega jändama. 130 põlv ja 6m otse taevasse :good:
Lihtsalt asendustegevusena guugaldasin sinu ideed ja seda just bullerjanist väljuva põlemistemperatuuri kohta. Kuna ei viitsinud eriti pikalt guugeldama erinevate müüjate infosid, siis kasutasin "loll-Ivani" kiireis "hallrakke", kes ütles niimoodi:

Bullerjan tüüpi ahjus on keskmine põlemistemperatuur tavaliselt vahemikus 600–800 °C, sõltuvalt kütuse kvaliteedist ja õhu juurdevoolust. Soojendatud õhk, mis väljub torudest, on umbes 60–80 °C.

Oled ikka kindel, et bullerjanist väljuvale temperatuurile peab vastu isegi roostevabast terasest venttoru? Noh, kui bullerjan koos korstnaga on ülejäänud põlevmaterjalist piisavalt kaugel, siis julgeks ehk isegi kasutada.
Viimati muutis Urmas, 08 Nov 2025, 18:29, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Postitus Postitas Hiid »

RV ikka kannatab, selles pole probleemi ja need ei ole vent vaid suitsutorud :grin:
Urmas
autodidakt

Hiid kirjutas: 08 Nov 2025, 18:28 RV ikka kannatab, selles pole probleemi ja need ei ole vent vaid suitsutorud :grin:
No siis lase käia ja kõrvalise õhu sissevõtu vältimiseks ja tõmbe parandamiseks kasuta tihendamiseks asbestriiet või nööri.
Alexy
Ehitusspets
Ehitusspets

Urmas kirjutas: 08 Nov 2025, 18:26
Hiid kirjutas: 08 Nov 2025, 18:14 Mul viimane plaan oli Depo 130mm roostevabaga panna.
Lihtsalt asendustegevusena guugaldasin sinu ideed ja seda just bullerjanist väljuva põlemistemperatuuri kohta. Kuna ei viitsinud eriti pikalt guugeldama erinevate müüjate infosid, siis kasutasin "loll-Ivani" kiireis "hallrakke", kes ütles niimoodi:

Bullerjan tüüpi ahjus on keskmine põlemistemperatuur tavaliselt vahemikus 600–800 °C, sõltuvalt kütuse kvaliteedist ja õhu juurdevoolust. Soojendatud õhk, mis väljub torudest, on umbes 60–80 °C.

Oled ikka kindel, et bullerjanist väljuvale temperatuurile peab vastu isegi roostevabast terasest venttoru? Noh, kui bullerjan koos korstnaga on ülejäänud põlevmaterjalist piisavalt kaugel, siis julgeks ehk isegi kasutada.
Täielik jama, kolde ja suitsutoru temp on väga eri asjad. Suitsutorus olen max350 saanud, kui kõik õhu pealetulemised avatud
Kivisöega pole proovinud, kuivade puudega ainult. Mustast plekist korsten ainult"köhatab" sellele ja on vastu pidanud 20a.
Urmas
autodidakt

Alexy kirjutas: 09 Nov 2025, 01:11 Täielik jama, kolde ja suitsutoru temp on väga eri asjad. Suitsutorus olen max350 saanud, kui kõik õhu pealetulemised avatud
Kas sa äkki liiga märgade puudega ei küta, et ei saagi "loll-Ivani" mainitud temperatuuri saavutada? :scratch: Ära nüüd seda mu küsimust liiga tõsiselt võta ja selle vastama kipu. Mul vahest lihtsalt tekivad mõnede väidete ümberlükkamiseks lisaküsimused. :) Võta mind kui ühte 10-st lollist, kes esitavad küsimusi, mille üks tark ei oska vastata. No kui lolli lollile küsimusele tark ei oska vastata, siis mul tekib küsimus, et kes on loll. ;)
Ei vaidle vastu, kuid nagu eelnevalt hoiatasin oma kommentaaris, siis need numbrid ei olnud minu poolt. Ka numbrite autorlusele vihjasin. No tõesti ei oska oma tsiteeringu sinisega rõhutatu IP aadressile viidata. :)
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 107 korda
On tänatud: 145 korda

Postitus Postitas Küülaline »

Urmas kirjutas: 08 Nov 2025, 18:32tihendamiseks asbestriiet või nööri
Tänapäeval on need nöörid küll millestki muust, kui asbestist. Mingi klaaskiud ilmselt.
Urmas
autodidakt

Küülaline kirjutas: 10 Nov 2025, 13:25 Tänapäeval on need nöörid küll millestki muust, kui asbestist. Mingi klaaskiud ilmselt.
Ma ei viitsinud tänapäevast nimetust otsida. ;)
Vasta