hallitus paneelikas

Õhu vahetamine, õhu kuivatamine, õhu niisutamine, õhu jahutamine
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 86 korda

Re: hallitus paneelikas

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Eespool sai küsitud akende kohta
Olen peaaegu kindel, et aknad vahetatud
Samuti olen kindel, et kuni akende vahetamiseni probleemi polnud

Teemaalgataja - kas ma eksin?
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 112 korda
On tänatud: 294 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Vko kirjutas: 08 Nov 2025, 11:25 Ära muretse, toas õhuniiskuse mõõtmise jaoks kindlasti piisavalt täpne. Nii õhukuivati kui seinal olev digitermomeeter/niiskusemõõtja kui see profiriist näitavad kõik üsnagi samasse "auku", et ükskõik millisega neist eluruumi õhuniiskust piisavalt adekvaatselt hinnata. :jooma Kas peaks fooliummütsi pähe tõmbama ja kuiva ning märja termomeetri (loomulikult taadeldud termomeetrid, eks) meetodi abil üle kontrollima? :roll: :lol:
Ära trambi jalgu lumehelbeke!

Küsisin põhjusega, sest võibolla tahaks omale ka täpset mõõteriista osta.
Mõõteriistade täpsus antakse mõõteriista täpsusklassiga aga sõna "prohvi" ei anna küll mingit kinnitust, et tegu oleks üldse mõõteriistaga.
Profiseade võib olla ka indikaator.

Mehaanilist, osutiga hügromeetrit saab hõlpsalt ise kalibreerida aga elektroonilistega on see toiming keerulisem.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 404 korda
On tänatud: 439 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

EH.INS. kirjutas: 08 Nov 2025, 12:09 Eespool sai küsitud akende kohta
Olen peaaegu kindel, et aknad vahetatud
Ühe pildi peal paistavad kohe kindlasti akna plastikraamid. Mainiti, et maja ei ole soojustatud, siis järeldan, et eelmise riigikorra aegne toode, millel originaalis olid puitraamidega aknad.
EH.INS. kirjutas: 08 Nov 2025, 12:09 Samuti olen kindel, et kuni akende vahetamiseni probleemi polnud
Arvan sama, sest puitaknad kujunesid ajas ventilatsiooni osaks, kuigi paigaldamise ajal olid raamid vinged- tihenditega ja puha, lengide vahede olid õhutihedaks tegemisel lasid töömehed fantaasial lennata. Alates vanadest ajalehtedest, sokkidest kuni vatijope käisteni jne. Tänapäeval võiks seda nimetada isegi taaskasutuseks. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mitte ei kujunenud ajas vaid nii oligi mõeldud...
Kui enne polnud probleemi ja akende vahetusega tekkis probleem - huvitav milles võiks asi olla?
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas Vko »

ping kirjutas: 08 Nov 2025, 14:38 Ära trambi jalgu lumehelbeke!

Küsisin põhjusega, sest võibolla tahaks omale ka täpset mõõteriista osta.
Mõõteriistade täpsus antakse mõõteriista täpsusklassiga aga sõna "prohvi" ei anna küll mingit kinnitust, et tegu oleks üldse mõõteriistaga.
Profiseade võib olla ka indikaator.

Mehaanilist, osutiga hügromeetrit saab hõlpsalt ise kalibreerida aga elektroonilistega on see toiming keerulisem.

Ära aja paska. Osta mida tahad, täpsusklassi andmetelt vaadata või müüjalt küsida oskad. Mul ei ole vaja siin tõestama ega andmeid otsima hakata kui "proff" mu mõõtja on. Ole mureta, see on eluruumides õhuniiskuse mõõtmisega professionaalselt tasemel tegeleja jaoks piisavalt täpne ja taadeldav. :thumbsup:
Viimati muutis Vko, 08 Nov 2025, 15:39, muudetud 1 kord kokku.
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 26 korda
On tänatud: 12 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

Huvitav jah kus neegrinaine suvitab. Ma olen veendunud, et aknad on umbsete vastu vahetatud. Keegi ei viitsi ju vanu puitaknaid hooldada ja värvida kui uus plastik on ilus ja sile ja rõhutatakse soojapidavust ja puha.

Mulle tundub, et umbsed plastikaknad soojustamata fassaadis on süsteemne probleem. Lahenduseks pakutakse fresh-klappe aga no tõesti, iga korteri eraldi ei tohiks tegeleda fassaadi augustamisega. Freshidest lihtsam peaks olema ventileerida läbi plastakna lengi. Kas aknatootjad midagi sellist pakuvad, ma ei tea.
Urmas
autodidakt

optimist88 kirjutas: 08 Nov 2025, 15:39Freshidest lihtsam peaks olema ventileerida läbi plastakna lengi. Kas aknatootjad midagi sellist pakuvad, ma ei tea.
Olen juba piisavalt "eakas", et mäletada plasitikakende esialgseid variante, mida toodetigi akna allosas olevate tuulutusklappidega ja hiljem tulid müügile eraldi klapid, mida sai ise paigaldada. Oli vaja vaid mõned suuremad augud akna plastikraami alumisse raami puurida.
Mul vist ei ole veel tekkinud dementsuse sümptomeid? :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Aknaid lahti ei käi? Tuulutust ei ole?
Pseudoprobleem...
Jah - kütet lisandub
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Vko kirjutas: 08 Nov 2025, 15:36 ... Ära aja paska. Osta mida tahad, täpsusklassi andmetelt vaadata või müüjalt küsida oskad. Mul ei ole vaja siin tõestama ega andmeid otsima hakata kui "proff" mu mõõtja on. Ole mureta, see on eluruumides õhuniiskuse mõõtmisega professionaalselt tasemel tegeleja jaoks piisavalt täpne ja taadeldav. :thumbsup:
Kena päeva teilegi.

Nagu sellest kaunist tekstist järeldub, siis auväärne ise ei teagi, et mida tähendab sõna "mõõteriist" ja seega ei ole rohkem mõtet teemat edasi arendada.
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 26 korda
On tänatud: 12 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

EH.INS. kirjutas: 08 Nov 2025, 15:58 Aknaid lahti ei käi? Tuulutust ei ole?
Pseudoprobleem...
Jah - kütet lisandub
Aknad üldiselt avanevad ikka. Kui pseudprobleem, siis millist probleemi fresh-klappidega lahendatakse, miks fassaade augustatakse?
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

...millist probleemi fresh-klappidega lahendatakse, miks fassaade augustatakse?
Hea küsimus...
Analoogne küsimusega millist probleemi lahendatakse "kilekotiga" millesse hakatakse sundventi tegema...
NB!
Ma ei räägi uusehitisest
Ma räägin rahakotist lähtudes
Urmas
autodidakt

optimist88 kirjutas: 08 Nov 2025, 16:10 Aknad üldiselt avanevad ikka. Kui pseudprobleem, siis millist probleemi fresh-klappidega lahendatakse, miks fassaade augustatakse?
Aknad avanevad jah, aga kahtlustan, et augustamise efektiivsusesse uskumine kuulub rohkem psühholoogia valdakonda. Äkki inimesed usuvad, et freshklapp laseb paha õhu välja, aga väljast sisse tuleb ka talvel toasoe värske õhk? Noh, nagu mõnede arvates planeet Maa on lapik. :)
Urmas
autodidakt

EH.INS. kirjutas: 08 Nov 2025, 16:25 Ma räägin rahakotist lähtudes
Kuna praegu toon näitena meie korteri, siis elutoas on suure akna avatav kitsam osa siiani mikrotuulutuse peal ja köögis üks aken samamoodi. No ei hallita. Miks? :scratch: Jah, aknapalede sisenurkadesse on tekkinud hallituse olluseid, kuid ma tean, milles on probleem ja ei tekita sellest probleemi. Asi selles, et suvel ajal küll ajaliselt vähem, aga sügisesel-talvisel-kevadisel perioodil on meil akendel pimedal ajal ees rulood, mis nagu ei soodusta eriti palede tuuldumist. Palede sügavus ligi 40cm. Maja meil eelmise riigikorra 60-te ajal ehitatud nn tuhapaneelidest ja soojustamata kolhoosimaja.
Viimati muutis Urmas, 08 Nov 2025, 16:38, muudetud 1 kord kokku.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Fresh ei lase välja midagi - loogika on midagi muud
Kontrollitud õhuvahetus läbi freshi sisse ja mehhaaniliselt välja
Kontrollitud tähendab seda, et on vastavalt projekteeritud ja ei käida seda näppimas
Teine teema ja ei näe põhjendust - ja lähtudes rahakotist ei näe põhjendust
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 08 Nov 2025, 16:30
Kuna praegu toon näitena meie korteri, siis elutoas on suure akna avatav kitsam osa siiani mikrotuulutuse peal ja köögis üks aken samamoodi. No ei hallita. Miks? :scratch:
Ei saa küsimusest aru...
Urmas
autodidakt

EH.INS. kirjutas: 08 Nov 2025, 16:33 Ei saa küsimusest aru...
Jõudsid postitusega ette enne kui täiendasin enda kommentaari sisu.
Urmas
autodidakt

Elektriteemas mainisin eelmise kuu arvet ja vähemalt mu direktor küll ei nurise summa suuruse üle ja kodurahu huvides jääb mul üle nõusolevalt peaga kaasa nõkutada. :)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 08 Nov 2025, 16:45
Elektriteemas mainisin eelmise kuu arvet ja vähemalt mu direktor küll ei nurise summa suuruse üle ja kodurahu huvides jääb mul üle nõusolevalt peaga kaasa nõkutada. :)
Ma arvan, et said minu jutust valesti aru
Ma viitan sellele, et rahakotist lähtudes pole mõtet vanas majas ajada taga õhutihedust ja seejärel ventilatsiooni
Nö "süsteem süsteemi pärast" pole mõistlik - ainult minu arvamus
Urmas
autodidakt

EH.INS. kirjutas: 08 Nov 2025, 16:48 Ma arvan, et said minu jutust valesti aru
Ma viitan sellele, et rahakotist lähtudes pole mõtet vanas majas ajada taga õhutihedust ja seejärel ventilatsiooni
Nö "süsteem süsteemi pärast" pole mõistlik - ainult minu arvamus
Ah, ei hakka meievahelist möödarääkist siin teemas lahkama, kuid vähemalt loodan, et teema algataja Vilde on saanud piisavalt vihjeid oma probleemi lahendamiseks. Kui ta muidugi sai aru kommentaarides kirjutatust.
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas Vko »

ping kirjutas: 08 Nov 2025, 16:02 Kena päeva teilegi.

Nagu sellest kaunist tekstist järeldub, siis auväärne ise ei teagi, et mida tähendab sõna "mõõteriist" ja seega ei ole rohkem mõtet teemat edasi arendada.
Ära aja mõttetut pläga siin. Pole su mure mida tean ja mida mitte, mine nüüd osta omale "mõõteriist", taatle ära ning mõõda mida tahad. :doh:
Urmas
autodidakt

Vko kirjutas: 08 Nov 2025, 18:58 Ära aja mõttetut pläga siin. Pole su mure mida tean ja mida mitte, mine nüüd osta omale "mõõteriist", taatle ära ning mõõda mida tahad. :doh:
Ärge nüüd vaielge, laupäeva õhtu ikka ja poed veel lahti. :) Lubage nüüd kasutaja Vildel seedida teemas pakutud ideid.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Pean siinkohal ikkagi kasutajaga Vko nõustuma...
ping-i jutt on overkill
Urmas
autodidakt

Olgu, "laiendame" siis teemat. ;) Arvan sama, et tegelikult ei ole koduseks mõõtmiseks vajalikud Metroserdis taadeldud mõõtevahendeid. Kohtuvaidlustes tõestamine on iseasi, kuid oma tarbeks on isegi Hiinas toodetud piisava toleratsuse näitudega. Kodus ütlesid üles mingi aeg meie kaubandusest ostetud mõlemad iidamast-aadamast töötanud toa termostaat/hügromeeterid. Olgu, mingi asja pealt numbrite nägemine meie elukvaliteeti ei mõjutanud, jätkasime samas elurütmis ja seega uue ostmisega kiiret ei olnud. Sattusime ükskord Lidlisse ja seal oli müügis neid termomeeter/hügromeetereid. No kiikasin, mõtlesin, aga ei lugenud karbi peale kirjutatut. Võtsin kaks tükki, üks magamistuppa ja teine kööki. Maksis karp 6€ ehk talutav hind. Kurat, koju tulles karpi avades avatsasin, et ühes karbis oli neid lausa kolm tükki. Oleme saanud neid isegi kinkida lähisugulastele. Enne kinkimist sai 3-4 isendil patareide splindid välja tõmmatud ja jätsin paariks tunniks kõrvuti aklimatiseeruma. Ei mäleta täpselt, aga vist niiskuse %-l oli väga väike erinevus.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 08 Nov 2025, 19:19 Pean siinkohal ikkagi kasutajaga Vko nõustuma...
ping-i jutt on overkill
Misasi?
Et üks tüüp on võibolla jõudnud omale suvalise Maxima termomeetri osta ja tuleb seda nüüd "prohviriistaks" kuulutama?

Kui inimesel on asi olemas, siis oleks tal väga lihtne kirjutada toote kood ja jutt oleks lõppenud aga kuna isik siin järjepidevalt laiab ja solvab, siis see näitab et tegelikult tal ei ole "profiriista" või üldse hügromeetrit ning häbeneb seda.
Minul on ükskõik sellest aga temale ei anna teema rahu.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mis Maxima termomeetril muidu viga on?
Vasta