Saunahju kütmine õuest?

saunad, santehnika, boilerid jne
onu41
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 43 korda
On tänatud: 6 korda

Saunahju kütmine õuest?

Lugemata postitus Postitas onu41 »

Tervitus! On keegi teinud endale sauna lahenduse , kus ahjusuu on õues ja kütmine käibki õuest? Kui jah kas asi töötab /toimib? Endal vaja saunamaja renoveerida ja sellise lahenduse puhul oleks võimalik ruumilahendus paremas teha
Plaatimistööd üle Eesti. AIVERIOU@GMAIL.COM
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 26 korda
On tänatud: 13 korda

Re: Saunahju kütmine õuest?

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

Eks ikka töötab. Arvesta, et kolde fassaadilt kiirguv soojus läheb raisku ja välisõhk ka jahutab seda. Suvel on suva, talvel läheb kuigivõrd rohkem puid. Etv-st nägin (eile?), et Võrumaal oli kellelgi suitsusaun just nii tehtud.
saunad
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas saunad »

Toimib nagu tavaline läbi seina köetav keris. Kõige rohkem pead arvestama tuulega, tugeva tuulega. Selleks oleks mõistlik korstnale siiber kindlasti lisada, sest tuhasahtli asendi abil tõmbe reguleerimine ei pruugi tugeva tuulega olla piisav. Samuti oleks endal mõnusam, kui sellele kütmisalale jääks katus pea kohale, siis ei sega vihm ega langev lumi.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 408 korda
On tänatud: 447 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

onu41 kirjutas: 08 Jaan 2026, 18:46 Tervitus! On keegi teinud endale sauna lahenduse , kus ahjusuu on õues ja kütmine käibki õuest? ... Endal vaja saunamaja renoveerida ja sellise lahenduse puhul oleks võimalik ruumilahendus paremas teha.
Kas su saunal on eesruum, kus pärast leili või saunatamist istuda? Kui jah, siis ise vast mõtleks kütmisele selle ruumi poolt kui annab organiseerida. Hõimlasel on, kütab sauna, kütab suhteliselt avarat istumisruumi(10-12m2) ja oleks nagu kamina eest. Kui "kaminaruum" külmaks läheb, siis nagunii on tal sealt ruumist otseuks õue ja saab lahti teha. Suvel saunatamisel uks õue ongi kogu aeg lahti.
Ise kirun meie maasauna kütmist, sest meil käib see leiliruumis ja päris palju koguneb seda puudest tulevat sitta(saepuru, pinnud, puukoore tükid jne...) kerise ette.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets

Urmas kirjutas: 10 Jaan 2026, 17:53 kirun meie maasauna kütmist, sest meil käib see leiliruumis ja päris palju koguneb seda puudest tulevat sitta(saepuru, pinnud, puukoore tükid jne...) kerise ette.
Ka kütan leiliruumist ja pole midagi kiruda :confused:. Puud toon seguvanniga. Sitt, sõnnik, virts ja sibi jäävad kõik vanni põhja ja kuivavad hästi ära. Aegajalt kallan sealt ajalehele ja koldesse. Vann puudega pargib lava all põrandal. Kiirgust ei saa, keris on "kanavõrguga", kivid ümber. Koldeuks vaatab teises suunas. Võimalik, et puid ahju pannes midagi vahel pudeneb aga WTF, ma tahan oma saunas VIHELDA, mis ma tast muidu kütan :?: Niisama soojendada saab spordiklubi saunas piisavalt. Vihalehed nagunii pühitakse kokku, ju see mõni pudi tuleb ka kaasa siis.
Pilt
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 56 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Mul on üks saun eesruumist köetav ja teine leiliruumist. Ütleks, et eesruumist köetav on etem, prahihaldus mugavam ja ruumi kolde ees toimetada ka rohkem.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 47 korda
On tänatud: 49 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Minus on küll juba väikesest peale juurdunud veendumus, et kerise kütmine ei saa toimuda leiliruumist. Kui käid leiliruumis puid lisamas siis on nahk seljas märg, sest vahetevahel on ikka vaja midagi kohendada ning kolde juures kulub pisut rohkem aega, kui ainult puude lisamise hetk. See aga tähendab, et kui käid täies rõivis ahju kütmas siis saavad riided suure tõenäosusega higiseks. Samuti on tarvis puud transportida koldeni ning hiljem ka tuhk ning muud jäägid uksest välja. Kui sauna on kolm eraldi ruumi eesruum, pesuruum ja leiliruum siis saavad kõik kolm paratamatult mustemaks tänu ühele tegevusele. Mõned inimesed ei tegele lava peal vihtlemisega vaid võtavad ainult leili. Paljud inimesed ei viska isegi leili juurde vaid neile piisab sellest kerise poolt välja antavast kuumusest, seega ei teki sauna mingit prahti peale puude ja tuha. Kui selle kraami levik piirata vaid eesruumiga siis kulub koristamisele oluliselt vähem aega. Selle kokku hoitud aja saab saunas kulutada hoopis õlle joomisele. :jooma
Kui ainus alternatiiv on õuest kütmine ja eesuumi pole või seal piisavalt vaba seinapinda kütmise vormistamiseks pole siis oleks see parem ikka, kui käia leiliruumis seda operatsiooni teostamas ning pidevalt poriste ja lumiste saabastega tervet sauna läbida.
Santehnik Tartus 56 932 898
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 111 korda
On tänatud: 149 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

pikk88 kirjutas: 13 Jaan 2026, 11:17puud transportida koldeni ning hiljem ka tuhk ning muud jäägid uksest välja ... sauna on kolm eraldi ruumi eesruum, pesuruum ja leiliruum ... poriste ja lumiste saabastega tervet sauna läbida
See puhtuse ja koristamise asi jääb mulle väga arusaamatuks, eriti kui majas on ka ahjuküte. Kas sa läbid poriste ja lumiste saabastega iga päev tee elutoas oleva ahjuni? Minul tuleb ka õuest tulles läbida 3 ruumi nii ahjuni kui ka sauna keriseni, ma lähe ometi tuppa ja sauna poriste saabastega. Oma majas peaks ometi olema mingi vaheruum (panipaik, kuur, sahver vms), et mitte iga ahju- või saunakütmiseks õue puude järgi minna? Ja kui sa paned -10 kraadised puud otse ahju ei ole ka eriti tõhus kütmisviis.
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets

pikk88 kirjutas: 13 Jaan 2026, 11:17 Minus on küll juba väikesest peale juurdunud veendumus, et kerise kütmine ei saa toimuda leiliruumist. Kui käid leiliruumis puid lisamas siis on nahk seljas märg, sest vahetevahel on ikka vaja midagi kohendada ning kolde juures kulub pisut rohkem aega, kui ainult puude lisamise hetk. See aga tähendab, et kui käid täies rõivis ahju kütmas siis saavad riided suure tõenäosusega higiseks.
Erinevad olukorrad ja inimesed :). Sinu saun vist eraldiseisev, minul majas. Puid lisades olen T-särgis, mis VÕIKS vabalt higiseks saada (lendab koos trussaaridega pesukorvi, kui saun soe) aga ei saa. Puude lisamine ei võta üle minuti ... tegin katse just: stopper käima, avan ukse, sisenen-sulgen ukse, kastist 5 halgu koldesse ... (silmanurgast - 15 sek), koldeuks kinni-tõusen-väljun-sulen ukse - 22-23 SEKUNDIT (kiirustamata). Kui ma ise kütan, siis roobiga kohendama ei pea. Kui "udupead" on puud totakalt pannud, siis võib küll terve minut minna :). Aga vahet pole sest (esimest korda!) lavale minnes kulub minul vähemalt 5-6 min enne kui higi liikuma hakkab. Täies riides veel kauem, soojuskiirgus ei pääse ligi.
pikk88 kirjutas: 13 Jaan 2026, 11:17 Mõned inimesed ei tegele lava peal vihtlemisega vaid võtavad ainult leili. Paljud inimesed ei viska isegi leili juurde vaid neile piisab sellest kerise poolt välja antavast kuumusest
Ma tean neid inimesi küll :). Need on tüüpilised elektrikerise kasutajad. Milleks mässata puudega-tikkudega- tuhaga. Vajutad nuppu või libistad äppi ja kõik on chill.
Urmas
autodidakt

pikk88 kirjutas: 13 Jaan 2026, 11:17 Paljud inimesed ei viska isegi leili juurde vaid neile piisab sellest kerise poolt välja antavast kuumusest, seega ei teki sauna mingit prahti peale puude ja tuha.
optimist88 kirjutas: 13 Jaan 2026, 19:52 Ma tean neid inimesi küll :). Need on tüüpilised elektrikerise kasutajad. Milleks mässata puudega-tikkudega- tuhaga. Vajutad nuppu või libistad äppi ja kõik on chill.
Selliste tegelaste kirjeldusega te äratasite üles mu aju vasakpoolse ajusagara tagumises nurgas uinunud hallrakud. ;) Arvan, et ainult higistajate jaoks on tegelikult olemas ideaalne lahendus IP sauna näol.
Käesoleva sajandi alguses Pärnus ühe väiksema kortermaja(uusehitis) korteri omanik palus mul teha planeeringus üpris palju muid muudatusi ja kuna sauna jaoks ruumi ei olnud, siis tellija otsustas IP sauna vannituppa paigaldada. Tol ajal need ei olnud IP saun just kõikse odavamate killast, aga see ei kuulunud minu murede hulka. Oli teine max 2-kohaline. Kokkupanek sarnanes IKEA köögikapi kokkupanekuga. Kui saun koos, oli vaja teha ka loomkatse. Ei viitsinud isegi tööriideid seljast võtta. Täpset aega ei mäleta, aga suht kähku tundsin, et võtab higistama ja lõpetasin. Asi töötas. :)
Tänapäeval on ainult higistajate jaoks palju kompaktsemaid lahendusi ja mahub teine kasvõi riiulis kuhugi trussade ja sokkide vahele. :) https://kaup24.ee/et/soojendavad-tooted ... xwQAvD_BwE
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 47 korda
On tänatud: 49 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Sama palju, kui on erinevaid saunu on ka erinevaid saunatajaid. Tunnistan täitsa ausalt ja avalikult, et sõltuvalt sauna sisekliimast käitun ka ise igas saunas erinevalt. Kui lava peal on ikka 120 kraadi kuiva kuumust siis ei teki mingit kiusatust seal vihaga vehelda. Tegelikult pole üldse erilist soovi sinna lavale ronimiseks. Samas paljud inimesed naudivad mõnuga sellist 100+ kraadi leili aga see kaldub juba teemast kõrvale. Teemaalgataja võiks ju lõpetuseks ära mainida mis lahenduse kasuks otsustab ning miks. Oleks vast kõigil huvitav teada. Põhiline miinus koldesuu õue vormistamisel oleks ilmselgelt suur soojakadu ilmaruumi kuid kui ruumilahendus teisugust lahendust välja ei kannata siis miks mitte?
P.S. Küülaline ma olen viimase aja hoonete projektide tuleohutuse osast sattunud päris tihti lugema punkti, et hoones ei ladustata korraga rohkem kui ainult ühe päeva küttetagavara. Palju sellest nõudest kinni peetakse on muidugi omaette rida aga ise pole ma seda kunagi nautinud, et elamine otsast lõpuni küttepuid täis laotud on või köögis pliidisuu kõrval mingi suur kast küttepuude hoidmiseks paikneb. Korra elus olen selle vea suutnud teha, et jäin puude varumisega hiljapeale ning selle tulemusena sain talv otsa puid ahjupeal ette kuivatada. Teist säärast elamust läbida ei soovi ning kui elamises on olemas korralik puukuur siis ma ei näe küll põhjust miks peaks siseruumides olema mingi vaheladu mitme päeva küttetagavara hoiustamiseks.
Santehnik Tartus 56 932 898
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 115 korda
On tänatud: 296 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Kerise "väljast kütmine" on vajalik, kui saunatamas käib rohkem rahvast või osutatakse teenust, sest siis ei pea saunamees läbi mõnulevate inimeste puid vedama.

Kerist "seinatagant" küttes on mõistlik kohe paigaldada kütmiskohas nähtavale kapillaartermomeeter (katlatermomeeter, sellele ei ole vaja elektrit), sest siis ei pea saunamees ise higistamas käima.
https://www.lemona.ee/termomeeter-kapil ... -120c.html
Pilt
https://www.google.com/search?newwindow ... =1.5&aic=0
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Urmas
autodidakt

pikk88 kirjutas: 14 Jaan 2026, 09:00 P.S. Küülaline ma olen viimase aja hoonete projektide tuleohutuse osast sattunud päris tihti lugema punkti, et hoones ei ladustata korraga rohkem kui ainult ühe päeva küttetagavara.
Muide, mul 17 aastat tagasi otsisin samuti Päästeameti ettekirjutusele seaduse pügalat ja tol ajal oli TuOS-s kirjas, et kütteseadmega samas ruumis võis olla kuni 3(kolme) päeva kütte tagavara, aga nüüd uuesti TuOS lugedes seda pügalat enam ei leidnud. Kasutasin ka AI abi ja tema väitis samuti, et võib olla kuni 1(ühe) päeva tagavara.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 143 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Ise viitad seadusele ja siis lähed autoidioodi käest vastust saama?!
https://www.riigiteataja.ee/akt/1290620 ... tiv#para10
Veltra
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Veltra »

Õuest kütmine toimib, aga meie kliimas tasub kolde ette teha vähemalt varjualune – muidu viib tuul ja külm osa soojast lihtsalt minema :cool: :write:
Vasta