Saunahju kütmine õuest?
-
onu41
- Ehitusspets

- On tänanud: 43 korda
- On tänatud: 6 korda
Saunahju kütmine õuest?
Lugemata postitus Postitas onu41 »
-
optimist88
- Ehitusspets

- On tänanud: 26 korda
- On tänatud: 13 korda
Re: Saunahju kütmine õuest?
Lugemata postitus Postitas optimist88 »
Lugemata postitus Postitas saunad »
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 408 korda
- On tänatud: 447 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Kas su saunal on eesruum, kus pärast leili või saunatamist istuda? Kui jah, siis ise vast mõtleks kütmisele selle ruumi poolt kui annab organiseerida. Hõimlasel on, kütab sauna, kütab suhteliselt avarat istumisruumi(10-12m2) ja oleks nagu kamina eest. Kui "kaminaruum" külmaks läheb, siis nagunii on tal sealt ruumist otseuks õue ja saab lahti teha. Suvel saunatamisel uks õue ongi kogu aeg lahti.onu41 kirjutas: 08 Jaan 2026, 18:46 Tervitus! On keegi teinud endale sauna lahenduse , kus ahjusuu on õues ja kütmine käibki õuest? ... Endal vaja saunamaja renoveerida ja sellise lahenduse puhul oleks võimalik ruumilahendus paremas teha.
Ise kirun meie maasauna kütmist, sest meil käib see leiliruumis ja päris palju koguneb seda puudest tulevat sitta(saepuru, pinnud, puukoore tükid jne...) kerise ette.
-
optimist88
- Ehitusspets

Ka kütan leiliruumist ja pole midagi kirudaUrmas kirjutas: 10 Jaan 2026, 17:53 kirun meie maasauna kütmist, sest meil käib see leiliruumis ja päris palju koguneb seda puudest tulevat sitta(saepuru, pinnud, puukoore tükid jne...) kerise ette.

-
A23
- Ehitusveteran

- On tänanud: 22 korda
- On tänatud: 56 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
- pikk88
- Ehituspenskar

- On tänanud: 47 korda
- On tänatud: 49 korda
Lugemata postitus Postitas pikk88 »
Kui ainus alternatiiv on õuest kütmine ja eesuumi pole või seal piisavalt vaba seinapinda kütmise vormistamiseks pole siis oleks see parem ikka, kui käia leiliruumis seda operatsiooni teostamas ning pidevalt poriste ja lumiste saabastega tervet sauna läbida.
-
Küülaline
- Ehituspenskar

- On tänanud: 111 korda
- On tänatud: 149 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
See puhtuse ja koristamise asi jääb mulle väga arusaamatuks, eriti kui majas on ka ahjuküte. Kas sa läbid poriste ja lumiste saabastega iga päev tee elutoas oleva ahjuni? Minul tuleb ka õuest tulles läbida 3 ruumi nii ahjuni kui ka sauna keriseni, ma lähe ometi tuppa ja sauna poriste saabastega. Oma majas peaks ometi olema mingi vaheruum (panipaik, kuur, sahver vms), et mitte iga ahju- või saunakütmiseks õue puude järgi minna? Ja kui sa paned -10 kraadised puud otse ahju ei ole ka eriti tõhus kütmisviis.pikk88 kirjutas: 13 Jaan 2026, 11:17puud transportida koldeni ning hiljem ka tuhk ning muud jäägid uksest välja ... sauna on kolm eraldi ruumi eesruum, pesuruum ja leiliruum ... poriste ja lumiste saabastega tervet sauna läbida
-
optimist88
- Ehitusspets

Erinevad olukorrad ja inimesedpikk88 kirjutas: 13 Jaan 2026, 11:17 Minus on küll juba väikesest peale juurdunud veendumus, et kerise kütmine ei saa toimuda leiliruumist. Kui käid leiliruumis puid lisamas siis on nahk seljas märg, sest vahetevahel on ikka vaja midagi kohendada ning kolde juures kulub pisut rohkem aega, kui ainult puude lisamise hetk. See aga tähendab, et kui käid täies rõivis ahju kütmas siis saavad riided suure tõenäosusega higiseks.
Ma tean neid inimesi küllpikk88 kirjutas: 13 Jaan 2026, 11:17 Mõned inimesed ei tegele lava peal vihtlemisega vaid võtavad ainult leili. Paljud inimesed ei viska isegi leili juurde vaid neile piisab sellest kerise poolt välja antavast kuumusest
-
Urmas
- autodidakt
pikk88 kirjutas: 13 Jaan 2026, 11:17 Paljud inimesed ei viska isegi leili juurde vaid neile piisab sellest kerise poolt välja antavast kuumusest, seega ei teki sauna mingit prahti peale puude ja tuha.
Selliste tegelaste kirjeldusega te äratasite üles mu aju vasakpoolse ajusagara tagumises nurgas uinunud hallrakud.optimist88 kirjutas: 13 Jaan 2026, 19:52 Ma tean neid inimesi küll. Need on tüüpilised elektrikerise kasutajad. Milleks mässata puudega-tikkudega- tuhaga. Vajutad nuppu või libistad äppi ja kõik on chill.
Käesoleva sajandi alguses Pärnus ühe väiksema kortermaja(uusehitis) korteri omanik palus mul teha planeeringus üpris palju muid muudatusi ja kuna sauna jaoks ruumi ei olnud, siis tellija otsustas IP sauna vannituppa paigaldada. Tol ajal need ei olnud IP saun just kõikse odavamate killast, aga see ei kuulunud minu murede hulka. Oli teine max 2-kohaline. Kokkupanek sarnanes IKEA köögikapi kokkupanekuga. Kui saun koos, oli vaja teha ka loomkatse. Ei viitsinud isegi tööriideid seljast võtta. Täpset aega ei mäleta, aga suht kähku tundsin, et võtab higistama ja lõpetasin. Asi töötas.
Tänapäeval on ainult higistajate jaoks palju kompaktsemaid lahendusi ja mahub teine kasvõi riiulis kuhugi trussade ja sokkide vahele.
- pikk88
- Ehituspenskar

- On tänanud: 47 korda
- On tänatud: 49 korda
Lugemata postitus Postitas pikk88 »
P.S. Küülaline ma olen viimase aja hoonete projektide tuleohutuse osast sattunud päris tihti lugema punkti, et hoones ei ladustata korraga rohkem kui ainult ühe päeva küttetagavara. Palju sellest nõudest kinni peetakse on muidugi omaette rida aga ise pole ma seda kunagi nautinud, et elamine otsast lõpuni küttepuid täis laotud on või köögis pliidisuu kõrval mingi suur kast küttepuude hoidmiseks paikneb. Korra elus olen selle vea suutnud teha, et jäin puude varumisega hiljapeale ning selle tulemusena sain talv otsa puid ahjupeal ette kuivatada. Teist säärast elamust läbida ei soovi ning kui elamises on olemas korralik puukuur siis ma ei näe küll põhjust miks peaks siseruumides olema mingi vaheladu mitme päeva küttetagavara hoiustamiseks.
-
ping
- Ehituspenskar

- On tänanud: 115 korda
- On tänatud: 296 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Kerist "seinatagant" küttes on mõistlik kohe paigaldada kütmiskohas nähtavale kapillaartermomeeter (katlatermomeeter, sellele ei ole vaja elektrit), sest siis ei pea saunamees ise higistamas käima.
https://www.lemona.ee/termomeeter-kapil ... -120c.html

https://www.google.com/search?newwindow ... =1.5&aic=0
-
Urmas
- autodidakt
Muide, mul 17 aastat tagasi otsisin samuti Päästeameti ettekirjutusele seaduse pügalat ja tol ajal oli TuOS-s kirjas, et kütteseadmega samas ruumis võis olla kuni 3(kolme) päeva kütte tagavara, aga nüüd uuesti TuOS lugedes seda pügalat enam ei leidnud. Kasutasin ka AI abi ja tema väitis samuti, et võib olla kuni 1(ühe) päeva tagavara.pikk88 kirjutas: 14 Jaan 2026, 09:00 P.S. Küülaline ma olen viimase aja hoonete projektide tuleohutuse osast sattunud päris tihti lugema punkti, et hoones ei ladustata korraga rohkem kui ainult ühe päeva küttetagavara.
-
kunn24
- Ehituspenskar

- On tänanud: 48 korda
- On tänatud: 143 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
https://www.riigiteataja.ee/akt/1290620 ... tiv#para10
Lugemata postitus Postitas Veltra »
Mine “Saunad, dussiruumid, vannitoad, sanitaartehnika”
- Ehitusfoorum