Palun abi keskküttesüsteemi radiaatoriribide arvu arvutamise

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
xxNIMETUxx
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 4 korda

Re: Palun abi keskküttesüsteemi radiaatoriribide arvu arvutamise

Lugemata postitus Postitas xxNIMETUxx »

asjatundmatu naisterahvas kirjutas:Nii, kas ma saan nüüd asjast õigesti aru, et termostaadid on võimalik paigaldada ka vanale süsteemile? Termostaadi lisamine hoiaks ühtlast temperatuuri vastavalt sellele kuidas see reguleeritud on? Kuna temperatuur on ühtlane, ei toimu ülekütmist ja see aitab kulusid kontrolli all hoida? Termostaadi lisamisel poleks vahet mitu ribi on? Kas termostaadi saab lisada ka nö. vabatahtlikult, st. et lisavad need kes tahavad või peaks ikkagi kõik selle lisama? Kas termostaat oleks võimalik lisada ainult meie ühele probleemsele radikale, et kellelgi poleks enam kobisemist ja me ei peaks juurde maksma? Keegi eespool mainis, et see maksaks kuni 2000 kr radika kohta. Kas see on siis termostaat koos paigaldamisega?
paigaldus võimalikus oleneb ka püstaku süsteemist. termoventiil+termopea maksavad ca 350.- ülejäänu sõltub juba püstakust.
vee- ja küttesüsteemid, ventilatsioon, soojuspumbad, elekter, kodumasinad/seadmed: müük, projekteerimine, hooldus, remont 58367067 spegrupp@gmail.com
asjatundmatu naisterahvas
külaline

Lugemata postitus Postitas asjatundmatu naisterahvas »

Mida siis on vaja lisaks püstaku süsteemi kohta teada? Ma tean vaid seda, et igale püstakule on alla keldrisse paigaldatud vaheventiilid ja iga püstaku temperatuuri saab eraldi reguleerida.
xxNIMETUxx
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas xxNIMETUxx »

1. kahetorusüsteem (pealevool ja tagasivool) see varjant kõige lihtsam termoventiili jaoks
2. ühetoru süsteem kolmikraaniga
3. ühetoru süsteem radikast otse läbivooluga
vee- ja küttesüsteemid, ventilatsioon, soojuspumbad, elekter, kodumasinad/seadmed: müük, projekteerimine, hooldus, remont 58367067 spegrupp@gmail.com
külaline

Kahetorusüsteem ei ole, köögist läheb üles ja suuresttoast (seal ongi see radikas) tuleb alla. Mida tähendab kolme kraani süsteem? Radikas on siis selline, et ülevalt tuleb toru, mis läheb radikasse, aga radika ees on üks toru veel. Selle toru alumises otsas on mingi kraani koht. Pealevooluradikal sellist toru ees ei ole.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 317 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Saab paigaldada ka vanale süsteemile termostaate.
Kuid kui KÜ võtsin hinnapakkumise siis hinnaerinevus oli suht olematu ja mul on tungiv soovitus, et ehitage kohe kahetorusüsteem.

Toome lihtsa võrdluse
Tavaliselt on vana süsteem terastorudega ja ühetorusüsteem ilma lühistoruta. Et termostaat paigaldada, tuleb torule vahele lõigata, liitmikud paigaldada ja lühistoru keevitada või liitmikutega paigaldada. Kulub palju liitmikke ja palju tööd. Vanad torud võivad olla umbes ja mitte kannatada keevitamist või keermestamist. Kõik töötegijad teevad seda tööd kirvehinnaga. Küttesüsteemil termostaadid töötavad kiiksuga (mittelineaarselt, kuid siiski töötavad)
Kahetoru süsteemil kulub liitmikke vähem ja toru hind on väga odav, ühtlasi saab kasutada tänapäevaseid torusi ja lihtsaid liitmikke, töö osakaal on väike. Kui radiaatoril ei ole keeret siis see tuleb sinna külge keevitada või vindilõikajaga teha. Lõpptulemus on parem. Radiaatoritega on siiski kiiks - need kel ribisi on vähem, tuleks juurde panna (kel palju, vähemaks võtta).
külaline

Meil ei tule sellest kahetoru süsteemi ehitamisest kohe kindlasti mitte midagi välja. Inimesed tormasid kohe jooksuga ribisid eemaldama, kartuses rohkem maksta. Meil lihtsalt ei olda nõus lisakulutusi tegema, nad pigem külmetavad. Lisaks sellele on meie majas suhteliselt palju maksuvõlglasi, niiet uue süsteemi ehitamine ei tule praeguses olukorras küll kõnealla. Pigem otsin ma oma ühele radikale lahendust. Kuna pole plaanis külmetama hakata, siis tahaksingi leida sellist lahendust, et temperatuur oleks ühlane ja normaalne, kuid samas teaksin mille eest maksan, mitte et lihtsalt mingi suvalise koefitsiendi eest.
intensiivne
külaline

Lugemata postitus Postitas intensiivne »

Huvitav,te amortisatsjooni kuluseid maksate ning kellele kuulub torustiku süsteem ?
külaline

Ei saa viimase kommenteerija mõttest hästi aru. Sinu kommentaarist võib välja lugeda etteheidet ja vihjet, et nagu mina üksi peaks amortisatsiooni eest maksma. Selle eest makstaksegi siis kui remonditakse küttesüsteemi. Aga seda tehakse ühiselt.
intensiivne
külaline

Igati selgelt väljendasin ennast ning kordan küsimust.Te amortisatsjooni kuluseid maksate ,kui palju. Kellele kuuluvad torustiku süsteemid?????
külaline

Sellist kuluartiklit nagu amortisatsioonikulud meil küll ei ole. Aga põhimõtteliselt lähevad sellised kulud ju remondifondist või halduskuludest. Kuna elame ühes viiest kõige suuremas korteris, siis on ka meie makstud maksud ühed suurema osakaaluga. Aga milleks selline küsimus? Ja torustik peaks olema ühisvara, sellest kuulub kõigile vaid mõtteline osa, nagu ikka kortermajade puhul.
intensiivne kui ka progressiivne
külaline

Lugemata postitus Postitas intensiivne kui ka progressiivne »

Olgu nii,nimetame siis seda remondifondiks.Arvan et mitte vähem kui 100 krooni,võibolla ka rohkem,te kuus maksate. 45 korterit ,see on juba 4500 krooni kuus.Aastas 54 000.Torustiku ekspluatatsjooni aeg on 30 aastat,võib olla ka väiksem,see oleneb milline on vesi.Niisiis 30 aasta jooksul maksate te enda majaga välja 1 620 000 krooni peale seda kui on tehtud nn remont,ning seda lõpmatuseni.Arvestage sellega et te maksate veel ekspluatatsjooni eest torujüridele seda ka iga kuu.Vot selle raha saab torude omanik,kes ta ka ei oleks.Kaasajal kasutada malmradikaid on nõmedus.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Küttesüsteemi kordategemine vähendab soojuse raiskamist üleköetud korterites.
Kui kogu ühistu nimel oleks tahetud küttekulu kokku hoida siis vale on seda teha ribide vähendamisega, palju lihtsam oleks olnud katlasüsteemis kruttida pealejooks madalamaks. Sellega satub peakruttija ruttu teise äärmusesse, et küttekulud vähenesid, kuid nüüd on külm. Ja paljud ei taha külmetada ning lisavad ruttu ribisi.
Sellepärast ongi mõistlik panna termostaadid siis on alati tagatud, et ükski korter ei ole üleköetud (soojuse raiskamine, mis põhjustab suuremaid küttearveid)
Remondifond ongi selleks , et kaasajastada amortiseerunud küttesüsteemi. Seega raha võib KÜ liikmetelt korjata torustiku kaasajastamiseks. Ütlesin enne, et kui raha vähe, tehke tööd ühe püstaku kaupa, segasüsteem toimib igal juhul. Kuid tehke kohe üks püstak õieti ja korralikult, muidu on tegemist "koolirahaga - st, hiljem tuleb valesti ehitatud küttesüsteem teistkordselt ümber ehitada".
Mis puutub võlglastesse siis EV seadusandlus lubab selle kindlalt kätte saada - võlgu üle 3 kuu, saab anda kohtusse ja kindel võit on tulemas. Võla katteks lubab kohus korteri maha müüa ja võlgniku välja visata.
intensiivne
külaline

Asjatundmatule naisterahvale, kolmas küsimus jookseb niikuinii peale.M illal on kavas sellel reaalsel torude omanikul plaanipärane torustiku vahetus,õigemini kui kaua on torustik olnud ekspluatatsjoonis . Mida keegi oma algatusega vahetas,seda ei loeta.Võite kasvõi iga aasta vahetada.Saan aru,asjal ei ole lokaalset lahendust,vahetage siis trepikojas ,ka asi.
külaline

Ma saan aru, et asja on hakatud ikkagi valest otsast ajama ja suure tõenäosusega tuleb sellest rohkem kahju kui kasu. Aga mis kasu sellest on kui mina saan aru, et asja on valesti tehtud, aga mutid on ju ikka "kõige targemad"? Sellepärast ma siin küsingi ja võitlen, et ma ei pooldanud algusest peale seda, et võtame lihtsalt ribid maha "omast tarkusest" ilma ühegi spetsialistiga nõu pidamata ja alternatiivseid võimalusi kaalumata. Nüüdseks on meil tehtud kindel otsus, et meie oma "üleliigseid" ribisid ei eemalda ja vaatame selle talve ära kuidas on. Olgu, maksame küll rohkem, aga vähemalt ei pea külmetama. Kuna need, kes ribid eemaldasid hakkavad ilmselt ikkagi külmetama, siis hakatakse järgmiseks aastaks uusi lahendusi otsima ja siis äkki võetakse ka mind kuulda, vähemalt lootus jääb.
Aga küttesüsteem on olnud kasutusel 1980-date aastate keskpaigast ehk üle 20 aasta. Kes seda teine ikka haldab kui korteriomanikud ise. Järelikult maksavad kulud kinni ka korteriomanikud. Üks 5-st suurema osakaaluga summast tuleb meie käest. Aga ühe püstaku kaupa ei saa ka ju teha, sest meie majas valitsevad kaks mentaliteeti: 1. "sul on parem/suurem/ilusam kui mul ja sellele olen ma vastu", 2. "ma olen niigi rahul".
Aga nüüd tahaksin ma ikkagi teada, kas meie ühele radikale saaks siis termostaati panna? Ja kas sellest oleks kasu? See huvitaks mind praegu kõige rohkem.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Saab Kalvise poolt kirjeldatud viisil aga selle rakendamise mõttekus muutub küsitavaks kuna pealevoolu temperatuur ei ole teada, seega radika enda soojusväljastus. Samuti ei ole teada vajaminev soojushulk. Kui sooja ei tule piisavalt peale või radikas ei suuda vajalikku kogust välja anda on ruum külm ja termostaat kaotab oma mõtte (piisav küttevõimsus). Lisaks võib termostaat kiiresti rikneda selles sogas mis taolistes vanades süsteemides liigub.Sellel ajal ehitatud süsteemides on reeglina möödajooksu toru juba olemas aga reeglina ajapikku ummistunud. Paraleel oleks umbes sama kui hakata elektrivarustust parandama sellega kui keerata lambipesasse liikumisanduriga säästulamp.
Kui soojakaod on suured võib ruumis olla ka külm kuuma radikaga. Paraku on elumaja süsteem kus kõik on omavahel seotud (mitte niimoodi et ostan suurema ja parema saia ja kõht täis ning meel rõõmus).
Imelik.(kasutajanimi mul)
Külaline
külaline

Lisan veel. Siin tulevad pigem mängu üksikkorteri omaniku võimalused seista oma soovide ja õiguste eest ühistu vastu.
Kuna meil juhivad ühistuid mitteproffesionaalid ja hooldusfirmade kurikaelad ning riik on seadusandlikul alusel vihjanud et tal on savi (nõuda saab toatemperatuuri 18C :D , mida see tähendab soojustamatta majades tunnetavad paljud) siis jääb ainult järgi selgitamine ja veenmine. Ma ei ole jurist aga jääb vist kohtu kaudu mingi võimalus viidates tahtlikule kahju põhjustamisele tervisele ja varale.
Külaline
külaline

Külaline kirjutas:.... hooldusfirmade kurikaelad .....
Sorry varahaldusfirmade ikka :oops:. (pidasin siis silmas kontrollimatut varahaldamist - üksikorteri omanikul puudub ülevaade).
intensiivne
külaline

asjatundmatule naisterahvale,õigem oleks oodata ekspluatatsjooni aja lõppu,ning las omanik vahetab ise.Aga veel õigem oleks vahetada ise,seda muidugid peale aja lõppu.Ei tea no minul läks see läbi,vahetasid terves majas kanalisatsjooni ja tasuta.Maja kolme trepikojaga ja viiekordne,nõudmine oli teha ümberarvestust,vahetasid praktiliselt kohe sest omanik ei kavatsenud raha kaotada.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kuna KÜ sama asi oli siis sai uuritud seda 18 kraadi värki. Seadus on olemas, kuid niisama mingit kahju ei saa nõuda. Esiteks peab korteriomanik tõestama ekspertide tasemel, et korteris on küttehooajal KÜ tegevusetuse tõttu alla 18 kraadi. Mul enamus ajast oli üle, seega suht mõttetu tegevus. Kui isegi õnnestub siis alates kinnitatud kuupäevast alates on õigus jätta vaid kütte eest maksmata, kuna KÜ pole suutnud tagada vastava teenuse osutamist. Ongi kõik.
Mul õnnestus ventilaatoriga radikast sooja rohkem välja pumbata ning sain 18 tõstetud 20 kraadi peale. Teadmiseks - kui on lollid ribide järgi maksu välja mõelnud siis on alati olemas ka vastukäik. Ma vähendaks kohe sellises KÜ külmema veega ribide arvu nulli ja tõstaksin need kõik kuumema vee peale, võit on kohe tuntav. Ning ventilaatoriga saab veelgi suurendada sooja transporti tuppa. Ja kindlasti leidub kavalpäid, kes õhutuskraanidega saavad teha teisaldatavaid radiaatoreid või peidetud põrandakütteid.
Vasta