Lumehangede paiknemise planeerimine.

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 117 korda
On tänatud: 301 korda

Lumehangede paiknemise planeerimine.

Lugemata postitus Postitas ping »

Hakkasin teise teemasse vastama aga kuna "tüütu lumehunnik" on kindlasti paljudel talviti jalus, siis vast on lumetõrje probleem eraldi teemat väärt, sest kindlasti on mitmed märkanud igaastaselt samadesse kohtadesse tekkivalid lumehangi.
vuuk kirjutas: 21 Veebr 2026, 05:38 .... kunagi oli pärast suurt tuisku vaja juhtumisi minna pööningule. Sinna jõudes, vaatas mulle vastu päris korralik lumehang.
Imestus oli suur, et kuidas see sinna oli saanud. ...
Hangede tekke põhjuste tehnoloogia uurimine on vägagi keeruline ja oma majapidamise planeerimisel on kasulik seda nähtust arvestada nii hoovi (liikumisteede) planeeringul, välisukse paiknemise või Õ/SP välisosa paigalduskoha valikul.

Hang ei tekki mitte sellesse kohta kus tuul puhub, vaid sellesse kohta kus õhu liikumise kiirus (järsult) langeb.

Netist on leida mitmeid uuringuid lumehangede tekkepõhjuste kohta lumeredelite kasutamise teemal.
Lumeredeleid on juba aegu tagasi kasutatud meie mail maanteede kaitseks aga kuivades piirkondades (mägedes) kasutatakse lumeredeleid lume sulamisvee kogumiseks suveks.

Oma hoovis olen aastaid jälginud hangede teket ja viimasel suvel tegin mõned ümberkorraldused (terrassi kuju, autode parkimise asukoht, püstiste paneelide asukoha muutus), mistõttu sellel talvel olen lumepuhurit ainult ühe korra kasutanud ja sedagi põhiliselt seadme korrasoleku kontrollimiseks. (Ega sellel talvel ei ole vist suurt lund ka sadanud.)

Hõreda laudise tuuletõkestuse kohane uurimustöö on netist leitav kui "Prügimajade seinte konstruktsiooni uuring".
(Ka (küsimusi tekitanud) minu ÕSP välisosa ümbritsev hõre laudis on ennast minu jaoks tõestanud kui "tuisutõke".)
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 65 korda
On tänatud: 83 korda

Re: Lumehangede paiknemise planeerimine.

Lugemata postitus Postitas RaJy »

Nagu ma eelnevatest postidest olen aru saanud siis me suht ühe kandi mehed - Pärnumaa. Ütleme nii, et kui kellegi ettevõtte äriplaanist moodustab suurema osa lumetõrje siis sel talvel võib nälga jääda. Jaanuari alguses midagi tuli ja peale seda stabiilselt peaaegu mitte midagi.
See aasta hetke seisuga pole nagu midagi mida planeerida, aga on muidugi olnud aastaid kus pole panna kuhugi. Ja ega seegi talv veel läbi ei ole. Endal piisaks väiksemast lumepuhurist, et parkimiskoht ja käiguteed vabad hoida - hea mõte, praegu peaks vist hea hinnaga saama!
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 93 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Eristaks teema kaheks nüansiks, "Lumehangede paiknemise planeerimine" - kuhu lükata&hoiustada lumelükkamisel teedelt-platsidelt kogunev lumi ehk tehislik probleem, "tuisuvaaludega arvestamine" - kas ja kuidas on võimalik tuisuga kogunevate hangede asukohta ennustada, seda mõjutada või vältida, looduse kius.

Seda lumelükkamise ja vaaludega mittearvestamist on kohatud nii tänavatel kui eramute juures. Ühes maaelamises torkis silma kuidas 20-30 meetrit sissesõiduteed majani palistati arvatavalt miskite toona põlvekõrguste hektitaimedega, ainult need olid sellest killustiku-teeservast sirka poole meetri kaugusel - häirivalt lähedal, taim ju kasvab ja kuhu talvel teelt lükatav lumi mahuks.
Igaljuhul enam neid taimi seal ei ole, mitte ühtegi, kaua olid, ei tea, ei juhtu sinna tihti.
Samuti mõnikord parkimisplatsi äärde midagi istutatud ja tekib küsimus kas talviti tuleb lund üle taimede kühveldada või ohverdatakse lumeladustamiseks parkimisruumi.

Tuisuvaaludega ei oska arvata, kas miskit head simulatsioonitarkvara on, sõltub nii tuulesuunast, lumesajust, lume olekust (lörts, kuiv), kui kõigest muust nt parkivad sõidukid kuni kasvav hekk&haljastus, jms.
Võibolla tõe kriteerium praktika, kus vaatad kuhu tuisl hanged ehitab ja siis kas on üleelatav või tuleb lootusstiihiatega võitlusse asuda.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 117 korda
On tänatud: 301 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

RaJy kirjutas: 21 Veebr 2026, 14:05 Nagu ma eelnevatest postidest olen aru saanud siis me suht ühe kandi mehed - Pärnumaa. ...
... Endal piisaks väiksemast lumepuhurist, et parkimiskoht ja käiguteed vabad hoida - hea mõte, praegu peaks vist hea hinnaga saama!
Ei ole samast kandist, viimased elamised on Põhja-Eestis.

Üleelmisel aastal ostsin bensufreesi kõrvale katsetamiseks kerge analoogse "mootorlabida" (70% soodukaga), mis pärast "siberi leidurite" eeskujul täiustamist loobib laiali ka üle põlve kõrguseid värskeid kergeid hangi.
Pilt
Ja elektrivarustuseks kasutan sisemise laotajaga "trammiliini" + 10mA RVK, mille abil ulatab 30m kaugusele sissesõiduteed puhastama. (Sisemine laotaja on vajalik, et pikk juhe tagasi kerides sassi ei läheks.)
https://www.google.com/search?q=yt-8122 ... ws-wiz-img
Pilt
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

ping kirjutas: 21 Veebr 2026, 12:19 (Ka (küsimusi tekitanud) minu ÕSP välisosa ümbritsev hõre laudis on ennast minu jaoks tõestanud kui "tuisutõke".)
S.t. laudis töötab nagu lumeredel ehk siis korjab välisosa ümber lumehange?
ping kirjutas: 21 Veebr 2026, 12:19 Üleelmisel aastal ostsin bensufreesi kõrvale katsetamiseks kerge analoogse "mootorlabida" (70% soodukaga), mis pärast "siberi leidurite" eeskujul täiustamist loobib laiali ka üle põlve kõrguseid värskeid kergeid hangi.
1. Milles täiustus seisneb täpsemalt?
2. Kui kaugele loobib? Kaugus on vähemalt minu jaoks olulisem kui hange paksus.
Vasta