Kaitselülitite tähistamine kilpides
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 42 korda
- On tänatud: 132 korda
Re: Kaitselülitite tähistamine kilpides
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 28 korda
Lugemata postitus Postitas netmaster »
otsisin igalt poolt, kuid ei leidnud peale skeemitähiste eriti midagi. Siiski, kuidagi peavad projekteerijad seletuskirjades ja igal pool erinevaid tarbimiskohti ju lühendama? Ma ei usu, et kirjeldades mingi pistikupesa paigaldamise eripärasi heietatakse iga kord mitme lausega tema asukohast, vms. Otsisin ka mõnda elektriprojekti näidist, kuid no ei ole midagi sellist kuskil avalikult väljas. Kõikide kilbipiltide peal on näha igasugust suvalist teksti, mis on muidugi okei, kui igas ruumis on paari sorti tarbijad ja see tekst on piisavalt lühike ning sealjuures üheselt mõistetav. Ma lootsin, et keegi viitab mingile pdf’ile, kus analoogselt skeemitähistele on enamkasutatavad lühendid kirjas. Seni olen teada saanud, et igaüks võib kilpi kirjutada mida iganes, peaasi et ise aru saab kus miski asub.Kui leiad kusagilt mingid (pool)ametlikud tähistuskoodid, anna teada.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 145 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Ega ei peagi midagi eriti seletama ega lühendama. Kilpide tähised ja ka gruppide tähised (fiidrid) ei ole meil minuteada standardiseeritud.netmaster kirjutas: 02 Okt 2025, 18:24kuidagi peavad projekteerijad seletuskirjades ja igal pool erinevaid tarbimiskohti ju lühendama
Pistikupesad on tavaliselt PP ja valgus VALG või V. Seadmed vastavalt tehnoloogia plaani või teiste projekti osade (küte, vent jne) tähistega. Peaasi et kilpide väljundid on nummerdatud ja numbrid (tähised) oleks samad plaanidel ja skeemidel. Kasutatakse vahel lüliti tähisena Q, sulavkaitse F, kaitselüliti QF. Vahel ka fiidri tähisena F.
Kilpide tähised - peakilp PK või PJK, jaotuskilbid JK ja kilbi number, kas siis korruste kaupa või järjest.
Näiteks JK21-3 tähistab kas teise korruse kilbi gruppi nr 3 või selle hoone kilbi nr 21 gruppi nr 3.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 112 korda
- On tänatud: 290 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Üks rida oli märgitud TV.
Küsisin imestunult, et kas kaabeltelevisioon?
Vastati: "tänavavalgustus".
Ehk igasugused lühendid võivad ootamatult segadusi tekitada, kui ühtset süsteemi ei ole.

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 80 korda
Lugemata postitus Postitas dumbuser »
-
- Ehitusspets
sa vist üritad irooniline olla, kuid ebaselge tähistamise probleem võib üsna ootamatult kellegi jaoks eksistentsiaalseks muutuda, kui kuskilt kabelimats tuleb.Tundub ikka mingi eksistentsiaalse probleemina.
Analoogselt enam vähem joonte vahele parkimisega, ma vähemalt üritaks kilbis asju tähistada nii, et keegi teine ka neist aru saaks.
See teema sai minu jaoks alguse tegelikult siis, kui keegi pädev tegelane käis sugulase juures minu tehtud kilpi inspekteerimas. Kui ta tahtis ülevaatamiseks avada esiku ja eluotoa vahelise seina otsas olevat pistikupesa, tekkis kohe diskussioon teemal, et millise kaitsme all selline kahe ruumi vaheline pesa kilbis on. Lõpuks oligi tal ainuke mokaotsast tehtud etteheide ebapiisava tähistuse osas. Kahjuks mind ennast juures ei olnud ja ta ei öelnud ka kuidas sellist asja siis tähistama peaks. Elektriskeemi ta näha ei küsinudki ja ma sain aru, et sellised asjad peaks üheselt mõistetavad olema ka ilma skeemita.
-
- Ehituspenskar
-
- Ehitusspets
Variante on igasuguseid. RVK välja, peakaitse välja, liitumiskilbist lahti, alajaamale pomm alla, kõrgepingeliinile puu peale, jne. Iseasi kui normaalne selline lähenemine on. Viisakas oleks ikkagi kilbist konkreetne kaitse välja lülitada. Lisaks on olemas igasugu seadmeid, mis ei ole pistikupesa ja mille pingestatust on keeruline kontrollida. Olen isegi kukalt süganud ja mõistatanud mis kaitsme all on kardinamootorid näiteks.Kui tekib kahtlus,
ainult juhul, kui sa oled kindel, et tegemist on ikka kindlasti sama liiniga.saad sama liini otsas teistega rahulikult toimetada
-
- Ehituspenskar
Seda küll kindlasti mitte. Elektrikilbi skeem peab kilbi juures asuma alati. Üldiselt kilbi ukse siseküljel vastavas taskus.netmaster kirjutas: 03 Okt 2025, 10:22Elektriskeemi ta näha ei küsinudki ja ma sain aru, et sellised asjad peaks üheselt mõistetavad olema ka ilma skeemita
Lugemata postitus Postitas jyrikg »
-
- Ehituspenskar
Tegelikult sellest ei piisa nõuetekohaseks kaitselahutuseks. Lisaks pealüliti (kaitselahutuslüliti) väljalülitamist on veel rida toiminguid, mida peab tegema pingetuse kontrollimiseks enne elektritööde alustamist.netmaster kirjutas: 03 Okt 2025, 11:34Viisakas oleks ikkagi kilbist konkreetne kaitse välja lülitada
-
- Ehituspenskar
Andeka jutu peatamiseks tuleb siis natukene n..da formaalsustega,

EVS-EN 50110-1-2023 Elektripaigaldiste käit. Osa 1 Üldnõuded
-
- Ehitusspets
Klassikaliselt kilbi skeemilt ei ole paraku võimalik aru saada, milline kaitse on seotud konkreetse pistikupesa või valgustiga. Kilpi võib küll kirjutada esiku PP ja elutoa PP, kuid kumma küljes on nende vahel olev PP? Või kui köögis on pesasi ja valgusteid mitme erineva otstarbega ja mitme erineva kaitsme all. Või mis ruumi alla kuuluvad köögi ja elutoa vahel oleva söögilaua kohal olevad valgustid, jne, jne.Elektrikilbi skeem peab kilbi juures asuma alati.
Seda probleemi ma üritangi lahendada.
Tänapäeval ei pruugi nii olla, et maja on ustega konkreetseteks ruumideks jagatud ja igasse läheb kaks kaablit.
-
- Ehituspenskar
Tootmis- ja ühiskondlikes hoonetes varustatakse lülitid, pistikupesad, valgustid vastava kilbi ja grupi tähisega. Omas kodus võid samuti teha, aga minu teada eluruumides see ei ole kohustuslik.netmaster kirjutas: 03 Okt 2025, 16:27mis ruumi alla kuuluvad köögi ja elutoa vahel oleva söögilaua kohal olevad valgustid ... Seda probleemi ma üritangi lahendada
-
- Ehitusspets
jah, seda minagi, et kodus on kuidagi veider kõik lambid ja asjad silte täis kleepida. Etherneti pesad, mis suures osas on laudade all ja kappide taga ma tähistasin küll ära, aga sellega see üritus piirdus.valgustid vastava kilbi ja grupi tähisega
-
- Ehitusspets
- On tänatud: 6 korda
Lugemata postitus Postitas tcumen »
Oleneb kaitselülitist. Nii mõnelgi tootjal on eraldi nn. "kodusari", mille kaitselülitid on kaitselahutuse omadustega. On kallim, kui tavaline ja vähelevinud. Kallim ju.Küülaline kirjutas: 03 Okt 2025, 12:06Tegelikult sellest ei piisa nõuetekohaseks kaitselahutuseks. Lisaks pealüliti (kaitselahutuslüliti) väljalülitamist on veel rida toiminguid, mida peab tegema pingetuse kontrollimiseks enne elektritööde alustamist.netmaster kirjutas: 03 Okt 2025, 11:34Viisakas oleks ikkagi kilbist konkreetne kaitse välja lülitada

Toimingud. Jaa kindlasti. Elektrik, kes tahab pinsini elada, peab mõned rutiinid endale sisse harjutama, enne kui näppu- või (töö)riistapidi end elektriahela külge ühendab.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 66 korda
Lugemata postitus Postitas trebla »
IV liigpingekategooria seadmeid kasutatakse hoonest väljas, ehk piksekaitsetsoonis 0.
Seal kaitselahutust tagavad aparaadid peavad vastama IV liigpingekategooria kaitselahutuse nõuetele.
Ja ka hoone lahutamiseks välisvõrgust peab kasutama IV liigpingekategooria kaitselahutusaparaati.
Tava-MCB-d on tavaliselt III liigpingekategooria kaitselahutusaparaadid ja tagavad kaitselahutuse liigpingetsoonis I.
Kuid selleks peab eelnevalt olema tagatud, et liigpinged selles tsoonis ei ületaks selle tsooni jaoks ettenähtud väärtusi. Ehk piksekaitsetsoonide 0 ja I vahel on kasutatud T1 liigpingepiirikuid või MUID liigpingeid piiravaid vahendeid/abinõuid.
Mis need MUUD on.. mina pole kunagi kuskilt leidnud ega aru saanud.....?
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu