Kuidas ma soemüüri ja pliiti tegema hakkasin

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Adlolf
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 11 korda

Re: Kuidas ma soemüüri ja pliiti tegema hakkasin

Lugemata postitus Postitas Adlolf »

Manused
Parem põlemine..JPG
Parem põlemine..JPG (40.38 KiB) Vaadatud 342 korda
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 47 korda
On tänatud: 49 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

See termomeeter mis aiateibaid näitas oli siiski tavaline kaup, mitte infrapunane. Võtsin võrdluseks teise toatermomeetri kaasa mis näitas paar kraadi kõrgemat temperatuuri kui varasem seinapeal seisev mõõtevahend.
Seda kahtlustasin juba alguses, et infrapunatermomeeter kuigi täpset mõõtmistulemust ei anna, sest omateada mul elamises kaks püsisoojast kassi kuid see masin näitas mõlemal ligi kümnekraadise erinevusega kehatemperatuuri. Kummalisel kombel veel selle kassi temperatuur oli madalam, kes tundub peast soe olevat. Samas üldpildi saab kätte ja ega rohkemaks soovi polnudki.
Ilma mõõtmata poleks endal aimugi mitu kraadi annab välja pliidiraud ja kui kuumaks läheb soojamüür pliidiraua pealt, kus leek müüri sisse käib. Nüüd on see saladus lahendatud ning 10 kraadi siia-sinna ei muuda üldpilti oluliselt. Tegelikkuses tegin mõõtmisi ja pilte oluliselt rohkem ja üritasin silma järgi ka samast kohast korduvalt mõõta, kuid laias laastus on minu jaoks olulised näitajad eelmises postituses välja toodud.
Olen saanud ka kahtlevat tagasisidet ühe tuttava vanakooli mehe käest kelle arvates oleks pidanud nurgad raudadega ära siduma. Vastasel juhul tõmbab liiga erinev kuumenemine mõrad sisse. Või siis oleks pidanud kividele parema seotise tekitama kui 1/4 kivist. Samas hakkas arvamuse avaldaja ka ise kohe oma sõnades kahtlema kuna ta pole tänapäevaste poesegudega kunagi töötanud ning need ehk toimivad paremini kui tema tööajal kasutatud kaup. Motamehe teemast on näha, kui olematu seotisega kivid tegelikult koos püsivad.
Ka arvas teine arvaja, kes igapäevaselt pottsepatööd harrastab, et selline kahe lõõriga ning alt otse korstnaga ühendatud soojamüür küll tööle ei hakka vaid tõmbab kõik sooja otse korstnasse kuid nagu piltidelt näha siis arvas ta ka küll valesti. Juba pool tundi hiljem tehtud pildilt on selgesti näha kuidas soojus liigub ülespoole. Tagumine lõõr jääb küll peale kolme tunni pikkust kütmist keskosas kümmekond kraadi jahedamaks kui esimene lõõr aga lõpetuseks on mõlemal lõõril nii ülemine kui ka alumine osa juba võrdse temperatuuriga ning kui veidike aega veel lisaks kütta siis kaoks ka tagumise lõõri keskosast see erinevus ning kogu müür saavutaks ühtlase temperatuuri. Märkasin, et paar peenemat mõra on tekkinud pliidi poolsesse soojamüüri alumisse nurka kuid need pole läbivad ning kui need talve jooksul suuremaks ei paisu siis endast samuti mingit ohtu ei kujuta. Eks ma jõudumööda valgustan teemat edasi ning katsun lähemal ajal ka valmisproduktist mõned pildid teha.
Santehnik Tartus 56 932 898
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 71 korda
On tänatud: 134 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Praod saab ära hoida teistsuguste meetoditega, mis on kirjas ka ahjude ja soemüüride ehitamiste "aabitsates".
Üheski minu ehitatud ahjus ega soemüüris pole mulle teada olevalt traatideta tulnud mitte ühtegi pragu.
Üks minu 14 aastat tagasi laotud soemüür on ka mu enda kodus. Saab vatti vahel tundide viisi järjest päevas saare ja kasepuudega. Ei ühtegi traati vuukides, ei ühtegi pragu siiani.
Seevastu ei saa mainimata jätta, eelmine pottsepa tehtud pottidest soemüür oli küll hulgaliselt pragusid täis.
Muide, mina ei ole pottsepp.
Vasta