Maakütte küttekulu
küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
-
Karisto
- Uus kasutaja

- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 3 korda
Re: Maakütte küttekulu
Jep,tegin muudatuse üsna kiirelt,aga härra Ping reageeris kiiremini.A23 kirjutas: 03 Veebr 2026, 09:55Nii võib juhtuda küll, kui enne järgmise postituse lisamist jõuab tsiteeritav oma teksti muuta, aga tsitaat on enne muudatust juba kopeeritud.ping kirjutas: 02 Veebr 2026, 16:22 Selles postituses, millele mina vastasin ei olnud sõna "jaanuar" ja ju see on sinna hiljem kirjutatud.
Kui sõna "jaanuar" oleks olemas olnud, siis ma ei oleks sellele postile vastanudki.
![]()
Karisto saaks kinnitada, et lisas "jaanuari" hiljem.
Panasoic soojuspumpade hooldusjuhendis on 9kW - 25,8 l/min ,12kw - 34,4 l/min, 16kw - 45,9 l/min ja millele vastab ΔT 5C.Kayros kirjutas: 01 Veebr 2026, 23:05Täitsa huvitav tähelepanek, vaatasin pumba andmetest min 570 l/h, nominal analogue B0W35 1600 l/h ja maximum 2900 l/h. Pump töötab mul osalise koormusega, tänagi keskmine tootmine koos sooja veega on olnud 10 kw/h, 17kw/h maks tootmisvõimsuse juures. Garaaz ja hobiruum veel ootavad oma järge elamisesAdlolf kirjutas: 01 Veebr 2026, 16:27Soojuspumba veepumba tootlikkus on väiksem kui tarbimine ja toimub tagasivoolu segamine. Mida soojuspump ise selle kohta kostab.Kayros kirjutas: 01 Veebr 2026, 12:59Igatahes praegu tuleb pumbast 47,5 peale akupaaki ja segusõlmed saavad kätte 43,5 akupaagist (galmeti 400l akupaak, pellet ka seal paagil taga, mõlemad süsteemid saavad korraga kütta kui vajadust oleks). Siin ongi see vahe minu süsteemil, et akupaagist ma ei saa sellist tempi kätte nagu pump toodab u. 4 kraadi kõrgemalt toodab kui segusõlmed kätte saavad aga summa sumaarum ei ole see ka nii suur erinevus, et mingit ultrakallist lahendust sinna tekitada.Adlolf kirjutas: 31 Jaan 2026, 16:42
Tere. Alustan ka alguses üldisest. Soojusülekande võimsus on võrdeline vooluhulga kiiruse (l/min) ja temperatuuride vahe (ΔT) korrutisega. Vooluhulga kiiruse tõstmisel soojusülekande võimsus suureneb ja ΔT
väheneb. Seega saab tsirkulatsiooni pumpade max seadistustel minimaalse vajaliku pealevoolu temperatuuri.
Mitut pumpa kasutad ja millistes seadistustes., et veel ei saa ta seda koormust, milleks ta mõeldud on. Ise olen täheldanud, et ega ma üle 2100 l/h pumba andmetest pole täheldanud tsirk pumba võimsust. Pigem hoiab seda madalamal kui üleskütmine lõppenud.
Vaatasin ka akupaagile otsa ja meibese kollektor (meibese segusõlmed kõik ühe kollektori otsas, tehase toode), võtab akupaagist kõige ülemisest väljundist ja tagasi annab paagi alla. Maasoojuspump ja pellet annavad akupaagile peale meibese võtust u. 20 cm allpoolt (kõik sisendid ja väljundid on erladi ühendused siis akupaagil), samas maasoojuspumba pealevoolu sisendile akupaagil panid paigaldajad akupaagi sisse 40mm diameetriga toru ja suunasid maasoojuspumbast tuleva vee ka akuaagi ülemisse otsa, kuigi sisend oli madalamal kui meibes võtab. Nüüd ma saan aru küll miks nad nii tegid, tookord ma väga ei süvenenud. Torustik iseenesest kõik mul katlamajas 40mm (ka ecoflex quattro trassid majadeni, et madalatemperatuurilisel veel oleks mahtu liikuda). Pump võtab akupaagist vett vist paarkümmend senti kõrgemalt kui meibes peale annab, kas sinna ka mingi toru sisse keerati seda ma ei tea, polnud nägemas.
Ma mõtlen pump kütab akupaaki sõltumatult (meibese segusõlmedest) ja juhib oma tsirk pumba kiirust nii nagu tema algoritmid ette näevad, et pump ise ei arva midagi selle kohta, või mida sa mõtled? Tal on ju ideaalsed tingimused toimetamiseks, ei tööta pidevalt tipukoormusega (boilerit ja akupaaki ülesküttes mingi hetk kasutab muidugi kuni 17 kw) aga krutib ka kohe võimsuse maha kui sihttemperatuur saavutatud ja hakkab hoidma (akupaagist rääkides). Tarbimine akupaagist on pumbast sõltumatult, kuigi pump ise juhib neid segusõlmi.
570 l/h 9,5 l/min, 3,31kW
1600 l/h 26,66 l/min, 9,29kW,
2100 l/h 35 l/min, 12,19kw,
2900 l/h 48,33 l/min, 16,83kW.
12kW Pansonic alustab 34,4l/min ja langetab kuni 17 l/min.
Sooja vee tegmist alustab 17l/min ja enne lõppu hüppab 34,4 l/min, boiler 300l Panasonic T-cap R410 Split WH-SXC12H9E8 12kW Tank heater - Internal, DHW Tank target temperature 50(40 ... 60)
Tank heat up time (max) 60 (240), Tank re-heat temp. -4C (-2... -12)
meibese segusõlmed kõik ühe kollektori otsas, tehase toode
Kas need segusõlmed kui pumbad töötavad segavad ka peale ja tagasivoolu.
-
optimist88
- Ehitusspets

- On tänanud: 26 korda
- On tänatud: 13 korda
Postitus Postitas optimist88 »
Eespool keegi küsis maakütte kulu kohta külma ilmaga. Jaanuari kulu oli rekordiliselt suur meil. Võrreldes detsembriga (või ka 2025. jaanuariga) ca 50% suurem: ~1200 kWh -> ~1800 kWh.
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu